Акценти от изказвания на представители от кб в медиите за периода 11 15. 11 Политика 11. 11Дата21.08.2018
Размер185 Kb.
#82365

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП


Акценти от изказвания на представители от КБ в медиите

за периода 9.11 - 15.11
ПОЛИТИКА
11.11
Станишев: ГЕРБ вля отрова, Труд - стр. 2

„Би било престъпление към държавата да върнем властта в ръцете на ГЕРБ. Реформаторският блок е в насипносъстояние. ГЕРБ все още имат огромен финансов и административен ресурс и плашат хората." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Всяка неделя" пред Кеворк Кеворкян. Станишев бе освиркан от част от протестиращите, преди да влезе в студиото в парк-хотел „Москва". Според него и студентите, и другите протестиращи понякога не осъзнават, че обслужват Борисов и ГЕРБ.„През последните четири години ГЕРБ вля отрова и върна противопоставянето в обществото, което бе заглъхнало при царя. Сега омразата и противопоставянето са като през 90-те години", смята Станишев.„Не съм спокоен, тревожи ме противопоставянето, огромна енергия се хвърля", заяви лидерът на БСП . Той припомни,че подобни етапи, в които има окупации и блокади и предизвикване на избори по този начин, никога не са завършвали добре.


Станишев: Политиците сме виновни, че вече никой на никого не вярва, 24 Часа - стр. 4

Преходът издълба огромна пропаст между хората и властта. Това е една от драмите на българското общество, защото никой на никого не вярва и в нищо не вярва, ние сме негативисти. И това е голямата вина на нас, политиците, за тези години."Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред Нова тв снощи. След като все пак постигнахме обединение в името на цели като влизането ни в ЕС, през последните 4 г. в обществото пак била вкарана отрова - омразата и противопоставянето от времето на ГЕРБ ни върнаха пак в 90-те години, продължи той.Сергей Станишев и Бойко Борисов обаче са си говорили в самолета на път за Брюксел на 24 октомври, разказа соцлидерът. Той предложил на водача на опозицията да се обединят по две теми - отмяна на „емоционалното решение" за удължаване на мораториума върху сделки със земя за граждани от ЕС и проблема с бежанците и нелегалните имигранти. Борисов приел и двамата действали по двете точки в Брюксел - всеки в своето политическо семейство, разказа българският президент на ПЕС .Протестиращите, макар и неволно, работели за връщането на ГЕРБ във властта. „Защото друга алтернатива няма. Реформаторският блок е в насипно състояние. А и някои хора там ще го превърнат в обслужващ ГЕРБ", смята лидерът на левицата. „Притеснява ме съвпадението на тези на Първанов с тези на Борисов и Цветанов", каза още Станишев.

Той бе обсаден от протестиращи пред сградата, от която се излъчваше интервюто.
Сергей Станишев: Орешарски няма да подаде оставка, Преса - стр. 3

Убеден съм, че премиерът Пламен Орешарски няма да подаде оставка. Това заяви в предаването „Всяка неделя" по НТВ лидерът на БСП Сергей Станишев . Той бе категоричен, че не налага решения на премиера.„В момента не е време за предсрочни избори", каза още лидерът на левицата пред Кеворк Кеворкян. Той отново напомни, че е време за единение и търсене на допирни точки. И разказа как след гласуването на мораториума за продажба на земя на чужденци говорили заедно с Борисов в самолета на път за Брюксел. Според Станишев лидерът на ГЕРБ се съгласил, че е грешка решението, което подкрепи и неговата група. „Казах му, вие отивате на среща в ЕНП, аз отивам в ПЕС . Хайде да поставим въпроса за проблема с бежанците, защото става наистина сериозен", разкри Станишев. Според него обаче версиите за общо управление между ГЕРБ и БСП били невъзможни. „Не можем да се върнем към бюджетите на Дянков например", обясни той.На неудобния въпрос вярно ли е, че Моника (б.р. - съпругата му) ръководи държавата, соцпредседателят се усмихна и категорично отрече. Преди това обаче попита кой разпространява тези слухове и получи отговор, че това са тези на Първанов. „Смущава ме, когато бившият председател на БСП говори едно и също като Бойко Борисов и Цветан Цветанов", каза язвително Станишев.Половин час преди да влезе в студиото на „Всяка неделя", около 200 протестиращи обградиха района около парк-хотел „Москва", където се намира студиото. Те бяха призовани за това по време на студентското шествие. Все пак движението пред руското посолство бе спряно. Станишев влезе и излезе през страничен вход. Попитан от Кеворкян, той отвърна, че „трудно се води разговор при викове".
Станишев: Не е време за избори, Монитор - стр. 4

Сега не е време за предсрочни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод вчерашните протести срещу кабинета „Орешарски”. Соцшефът предупреди демонстрантите, че с искането им за незабавна оставка на правителството те обслужват Бойко Борисов и неговата партия, без да осъзнават. Той описа сценария, който би последвал оттеглянето на Орешарски – ще има ново служебно правителство, назначено под диктовката на Борисов и избори под техен контрол. Това щяло да върне ГЕРБ на власт с обслужващ ги Реформаторски блок. „Би било престъпление да върнем властта на ГЕРБ”, категоричен беше обаче Станишев. Според него точно бившите управляващи са в основата на омразата, противопоставянето и разделението сред хората. „През последните четири години се вкара отрова в обществото”, коментира лидерът на левицата.Той изрази увереността си, че действията на кабинета са в правилната посока. „Това правителство свърши за 4 месеца в социалната сфера повече неща, отколкото ГЕРБ за 4 години”, посочи Станишев.


Сергей: Няма път БСП-ГЕРБ, Стандарт – 4 стр.

Би било престъпление точно в този момент да върнем властта на ГЕРБ. Не е време за предсрочни избори сега, а протестиращите само си мислят, че не обслужват интересите на ГЕРБ. Това заяви в студиото на "Всяка неделя" соцлидерът Сергей Станишев. Две са политическите партии, които се борят в момента за първото място - БСП и ГЕРБ, каза още той. И призна, че в самолета за Брюксел преди десетина дни е пътувал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата са коментирали гласувания мораториум върху продажбата на земя на чужденци и как грешката в пленарна зала трябва да бъде поправена. Готвим промени в закона земята, каза Станишев. Кеворкян припомни атаки срещу соцлидера, включително и намекнати от президента Георги Първанов, за това, че съпругата му Моника Станишева управлява държавата. "Около 2 месеца преди раждането на сина ни Моника бе в болница, как се управлява държава от болничното легло", запита риторично Станишев. И допълни: "Смущава ме, когато едно и също нещо говорят Първанов и Борисов", напомняйки, че същата теза лансира и лидерът на ГЕРБ. Соцлидерът категорично отсече, че не може да става дума за съвместно управление между двете партии. 


13.11
Жаблянов: Не може да сравнявате депутатите с мишки, които излизат през задния вход

"Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност. Трябва да има правителство, което да направи бюджета, трябва да има парламент, който да го гласува". Това каза в предаването на Нова тв „Здравей, България" депутатът от „Коалиция за България" Валери Жаблянов.

На въпрос на водещия Виктор Николаев дали парламентът олицетворява държавата, визирайки нестихващото недоволство срещу управляващия кабинет, червеният депутат отговори:

„Естествено, този въпрос даже не би трябвало да ми го задавате."/ДАРИКНЮЗ


Жаблянов: Парламентът остава, имаме нужда от държавност

"Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност. Трябва да има правителство, което да направи бюджета и парламент, който да го гласува." Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от БСП Валери Жаблянов.

По думите му, въпросът до кога ще функционира управлението по този начин, е към всички български граждани. Той коментира, че българския парламент го атакуват за шести, седми път за последните 24 години и резултатът е плачевен./СТАНДАРТНЮЗ
Жаблянов: Парламентът ще остане да работи в сегашния си вид

Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност, каза депутатът от левицата Валери Жаблянов пред Нова телевизия.

Трябва да има правителство, което да направи бюджета и парламент, който да го гласува, подчерта Жаблянов. По думите му въпросът до кога ще функционира управлението по този начин е към всички български граждани. Той коментира, че българският парламент го атакуват за шести, седми път за последни 24 г. и резултатът е плачевен./ДИР.БГ
Янков: Уличният натиск - опит да се блокира социалната програма на кабинета

БСП досега три пъти е получавала подкрепата на избирателите и когато доверието се прехвърляло върху друга политическа сила, е уважавала вота на суверена.

Това заяви пред ТВ 7 народният представител от Коалиция за България и организационен секретар на БСП Красимир Янков. По думите му уличният натиск, който в момента се упражнява върху кабинета и парламента, е опит да се блокира изпълнението на програмата за подобряване на благосъстоянието на гражданите.

„От цените на тока, през майчинските, минималната заплата, възстановяване системното индексиране на пенсиите до структуриране на бюджета с приоритет в образование и здравеопазването, всичко това има силен социален аспект и е насочено към всеки отделен български гражданин“, отбеляза Красимир Янков./ДНЕС.БГ


14.11

Атанас Мерджанов: Случилото се на 12-и е опит за преврат на ГЕРБ


Подстрекателите от онази вечер да бъдат предадени на прокуратурата, поиска депутатът

Ясно е, че това, което се случи на 12-ти ноември, е опит за преврат и метеж. И най-непредубеденият зрител, който гледа кадрите, може да види, че студентите не бяха лицето на протеста. В него участваха и знакови лица от управлението на ГЕРБ и това не може да се скрие. Това каза в студиото на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисията по отбрана Атанас Мерджанов. Като пример за такива лица той даде началника на кабинета на Борисов по време на управлението на ГЕРБ Румяна Бъчварова. "Протестът беше силно користен в късните часове на деня, когато ние бяхме свидетели на ултраси, които дърпаха, хвърляха, бутаха загражденията", каза още той. Депутатът добави, че неслучайно и самите студенти са се разграничили от този протест и вчерашната им декларация ясно заявява, че те не желаят да бъдат припознавани от която и да било политическа партия. Той подчерта, че не „Коалиция за България” е групата, която създава напрежението около парламента, а ГЕРБ. Народният представител коментира, че има доказателства за това и може би това е неудобството на опозицията."Вчера беше заявено от ръководството на МВР, че се разпознават лица и се правят разследвания и всички тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата. Доказателствата за това са в МВР, ние не сме разследващ орган", заяви Мерджанов./БЛИЦ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ + СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
14.11

Гечев към Главчев: Бюджетът нямало да мине? Все едно да се обзаложите, че "Бистришките тигри" ще станат еврошампиони

Бюджет 2014 е бюджет мъртвец. Предлага го правителство, което живее задгробен живот. Ще бъде подкрепен под 120 човека, коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Румен Гечев обаче го контрира и заяви, че подкрепата няма да е под 120 гласа. "Може да се обзаложите, че Бистришките тигри, че станат европейско шампиони", изгъбарка се той. Главчев, пък обяви, че цялата група на ГЕРБ би си подала оставката в НС, защото я е срам от случващото се, но не го правят, защото кабинетът няма да е гласува. Гечев го подкани да я подадат, пък ще се види дали правителството няма да я гласува. После двамата се счепкаха за систематизираната информацията за протестите изготвена от пресцентъра на БСП. "Няма нищо лошо това. В моят университет, УНСС, окупацията се е провалила. Имаше опит за метеж чрез опитите за влизане в Парламента. /БЛИЦОБРАЗОВАНИЕ

ИКОНОМИКА


ЕНЕРГЕТИКА
13.11
Явор Куюмджиев: Промените в Закона за енергетиката няма да ощетят коректните потребители

Категорично не е вярно, че промените в Закона за енергетиката ще ощетят коректните потребители. Тези промени ще нормализират отношенията между крайните потребители и монополите. Това заяви депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев пред ТВ7.

„За съжаление, през последните девет години, енергийните дружества постоянно искат увеличение на цената на тока и получават това увеличение. Държавата ги гледа като писано яйце. А от своя страна се отнасят доста некоректно с българските граждани./24ЧАСА.БГ


РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА
12.11
Буруджиева планира „цяла палитра от наказания” за нарушители на пътя

Въвеждането на „цяла палитра от наказания” е основната идея в промените в Закона за движение по пътищата, предложени от БСП, подчерта вносителят на предложенията Татяна Буруджиева в ефира на предаването „Тази сутрин”.

По думите й, „само съд и висока глоба не върви” и трябва да се търси подход на комбинирани наказания с отнемане на точки от книжката, например.

Буруджиева защити широко дискутираното предложение за проверки и глоби за пияни пешеходци, като уточни, че те ще засягат само такива, които са участвали в пътно-транспортни произшествия. Въпреки че призна, че „обикновено пешеходецът е този, който го отнася като травми и сила на произшествието”, се предвижда утежняване на наказанията за нарушителите сред тях, защото „не може един коректен шофьор, който спазва закона” да носи последствия за някой, изхвърчал пред автомобила му./БТВНЮЗ


Буруджиева: Всички трябва да са равнопоставени на пътя

Всички трябва да са равнопоставени на пътя, независимо дали са пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС. Това заяви в ефира на бТВ народният представител от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Тя обясни, че още през 2011 г. е била подготвена стратегия на страната, която предвиждала промяна в Закона за движение по пътищата и цялата нормативна уредба.

"Деветнадесет са органите и институциите, които отговарят за контрола, наказанията и в крайна сметка всичко е безконтролно... /СТАНДАРТНЮЗ
Буруджиева: Всички трябва да са равнопоставени на пътя

Всички трябва да са равнопоставени на пътя, независимо дали са пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева, в коментар на промените в Закона за движение по пътищата.По думите й, още през 2011 г. е подготвена стратегия на България, която включва необходимостта от промяна в Закона за движение по пътищата и цялата нормативна уредба, защото там няма ред. "19 са органите и институциите, които отговарят за контрола, наказанията и в крайна сметка всичко е безконтролно. В самия закон не са ясно обособени както контролът, така и наказанието, състоянието на МПС-то, на инфраструктурата. Трябва да се раздели и обособи ясна структура на закона, за да може всеки един от нас да го познава по-добре", категорична бе Буруджиева. Според нея трябва да се направи цяла палитра от наказания, защото се вижда, че практиката някой просто да може да бъде съден и глобяван не работи. Тя коментира, че за това се върви към комбинирани наказания./КРОСС

ИНТЕРВЮТА В ПРЕСАТА
13.11
Явор Куюмджиев: Коректните абонати с 25% отстъпка за парното – в. Телеграф – стр. 13
14.11
Валери Жаблянов, депутат от Коалиция за България: Студентите да издържат изпита за обществен морал пред себе си - Монитор - стр. 14; 15


Каталог: dobrev k.mbox -> att-2682
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-2682 -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп бтв новини 19. 00 часа 15. 11. 2013 г
att-2682 -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 15. 11. 2013 г. Бсп организира митинг „Да на свободата, не на омразата” утре в София


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница