Акнето е възпалително кожно заболяване,което се проявява с пъпки,черни и бели точки. За страдащите то е нещо повече от козметичен проблемДата09.12.2017
Размер41.27 Kb.
#36378
АКНЕ

Акнето е възпалително кожно заболяване,което се проявява с пъпки,черни и бели точки. За страдащите то е нещо повече от козметичен проблем.Последствията му включват емоционален стрес,който може да има силно влияние върху самочувствието.
Акнето най-често започва през пубертета,когато рязко се повишава отделянето на андрогени/мъжки полови хормони/. Те стимулират производството на кератин /вид белтък/ и себум /секрет от мастните жлези/. Ако себумът се отделя по бързо ,отколкото може да премине през порите ,появява се пъпка. Излишната мазнина прави порите лепкави и създава предпоставки за задържането на бактерии в тях. Образуват се черни точки,в които себумът се свързва с кожните пигменти и запушва порите. Ако люспи от повърхността на кожата се запълнят със себум, се появяват бели точки. В тежките случаи те се разрастват под кожата и се спукват и това разпространява инфекцията. При все, че добрата грижа за кожата е важна в лечението на акнето, то не се дължи на нечистоплътност, а е по-скоро резултат на повишена активност на мастните жлези. 
От това заболяване страдат не само тинейджъри, но и все повече възрастни. Докато при тинейджърите то най-често се явява по лицето и /или горната част на тялото,при възрастните то е ограничено до брадичката и челюстта и се проявява в малко на брой, но и по-болезнени пъпки. Много жени страдат от предменструални обриви от акне, които се подтикват от отделянето на прогестерон след овулацията. Оралните контрацептиви ,в които се съдържа много прогестерон ,също могат да предизвикат появата на обриви. Наличието на кандидоза също може да причини хормонални промени,които карат черния дроб да произвежда нездравословни за себума вещества.
Факторите ,които допринасят за появата на акне са наследствеността,мазната кожа,хормоналният дисбаланс,месечният цикъл ,дисбактериозата и кандидозата. Други факктори са алергиите,стресът ,използването на някои лекарства/по точно стероиди,литий,орални контрацептиви и някои антиепилептични лекарства/. Недостигът на хранителни вещества и/или прекомерната консумация на преработена храна,наситени мазнини/животински/,хидрирани мазнини/маргарини/ също допринасят за появата на акне. Повишената алкалност и киселинност най-вече на тялото също благоприятства размножаването на бактериите,причиняващи акне.
Кожата е най-големият орган на тялото.Една от неговите функции е да елиминира една част от токсичните отпадни продукти на организма чрез изпотяването. Ако в организма се съдържат повече токсини,отколкото черният дроб и бъбреците могат ефикасно да отделят,кожата поема и отделя останалото количество. Поради това някои наричат кожата “трети бъбрек”. Когато токсините се отделят през кожата,те нарушават нормалния и интегритет. Това е отключващ фактор за много кожни заболявания,включително и за акне.
Затова на първо място препоръчвам детоксикация на организма чрез програмите на FLP ,като не се изпускат пробиотиците ,ако се прави само девет дневната програма.
ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Много важни

1. Някакъв гел за пиене /добре е да се внлючи и форевър фридъм/-прочиства червата и организма,детоксикира,стимулира и модулира имунната система,клетъчна храна,регулира възпалителните процеси,регенерира епителната тъкан. Количества- от 50мл до 360 мл на ден ,в зависимост от състоянието и целите.
2. Алое сапун /алое-душ гел/-няма химически агенти,успокоява и почиства кожата,дава начало на лечението. Добре е да се използва често.
3. Алое вера джели/зелен крем/-антибактериален и успокояващ,нанася се след непосредствената употреба на фърст. Да се нанася поне два пъти дневно.
4. Алое крем прополис-използва се след зеленият крем ако има възпалителни и гнойни процеси.
5. Пробиотици-ликвидират дисбактериозата,възстановяват имунната система и важни бактерии,предотвратяват пристъпите на акне. 30 дена по едно сутрин преди закуска.
6. Хром-пиколинатът-спомага за намаляване на възпалението на кожата.
7. Омега-3 мастни киселини-необходими за запазване на гладкостта на кожата,възстановяват увредените клетки и разтварят мастните натрупвания,блокиращи порите. Минимална доза 2 по 2 преди хранене.
8. А-бета кер-Витамин А-антиоксидант,укрепва защитната епителна тъкан на кожата. Витамин Е-антиоксидант,подпомагащ оздравяването и възстановяването на тъканите. Дозировка 3 по 1 по време на ядене.
9. Витамин С-антиоксидант,подпомага функционирането на имунната система,лекува възпалението.Необходим за колагена,за възстановяване на кожната тъкан.
10. Минерали- калий,неговият недостиг е свързан с акнето,цинк-стимулира заздравяването на тъканите,необходим елемент за секрецията на мастните жлези.
11. Активатор-ежедневна йонофореза за срок поне от една седмица прави лицето и поразените места неузнаваеми.
12. Ехинацеа супр.-Възможно е акнето да е резултат на стафилококова инфекция.Силно антибактериално,антивирусно и антимикотично средство,много добре повлиява гнойни процеси.
Важни
1. Чесън и мащерка-разрушава бактериите,стимулира функцията на имунната система.
2. Алое скраб-почиства повърхността на кожата нежно и щадящо.
Полезни
1.Зелени поля- хлорофил-пречиства кръвта и предотвратява развитието на инфекции.Доставя много хранителни вещества.
2.Метил сулфонил метан МСМ-като Форевър фридъм или МСМ гел за мазане-Повишава пропускливостта на клетъчните стени и помага на водата и хранителните вещества да достигнат свободно клетките,а отпадъците и токсините да излязат.
Може и е добре да се правят маски с морската маска –няколко пъти седмично.
Внимание: Ако акнето е силно изразено или възпалено,не правете парни бани,тъй като това може да доведе до влошаване на състоянието.
Може да се взима и полен/по схема за десенсибилизация/ за да се изключат някои отключващи агенти от алергично естество и заради витаминния В комплекс,който повлиява добре акнето.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница