Ако герб върне пушенето Плевнелиев с Вето, Борисов с оставка Премиерът с ултиматум към депутатите систраница1/4
Дата21.01.2018
Размер0.64 Mb.
  1   2   3   4
17 декември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕАко ГЕРБ върне пушенето
Плевнелиев - с Вето, Борисов - с оставка

Премиерът с ултиматум към депутатите си
Ако депутатите от управля­ващата партия върнат тютю­нопушенето на закрито, пре­зидентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на поправка­та, а премиерът Бойко Бори­сов ще подаде оставка. „Да се надяваме, че няма да ме карат (депутатите от ГЕРБ -б.р.) да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Те не гласуваха първия път закона за конфискацията, той падна и имаше тежко отражение в Брюксел. При следващия вот

си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парла­мента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надя­вам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа", запла­ши вчера Бойко Борисов пред „Дарик". Така той предупреди депутатите си да се съобразят с мнението му.

Седмица по-рано обаче той намекна пред Би Ти Ви, че за­браната все пак може да бъде

преразгледана. „Абсолютно съм убеден, че до 20,00 часа в ресторантите не трябва да се пуши. Когато приехме тази забрана, ни се виждаше прекалено(...) Затова може би най-правилното е, след като е толкова важна темата и толко­ва се коментира в обществото, да се повдигне в парламен­та..) Ако има отделно поме­щение, може би - да. Но нека да го обсъдят. В края на краи­щата аз не съм мерило дали нещо е абсолютно правилно",

обясни тогава той и думите му дадоха кураж на половината група от ГЕРБ да поиска па­дане на забраната. Здравната комисия отхвърли промяната, а икономическата отложи по­правка в закона за туризма.

Президентът Росен Плев­нелиев, който също беше гост на обзорното предаване на „Дарик", декларира, че може да наложи вето на подобна промяна. Вчера депутатите от ГЕРБ отказаха коментар по те­мата.
Няма кой да плаща ваксини за децата

Лекарският съюз отказа да подпише договор с касата
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Българският лекарски съюз 1 отказа да подпише Национал­ния рамков договор в здраве­опазването за 2013 година. Решението бе взето с огромно мнозинство на събор на „белите престилки" в Пловдив. Това на практика изправя сектора пред хаос. По закон, ако лекарският съюз, НЗОК или здравното ми­нистерство не се разберат, в сила остава предишният рамков договор. В него обаче е записа­но, че Министерството на здра­веопазването плаща ваксините за децата от задължителния имунизационен календар, ин-витро процедурите и интензив­ното лечение. Това ставаше със 100 милиона лева, които касата превеждаше на ведомството. След като Конституционният съюз реши, че този трансфер е незаконен, управляващите прехвърлиха отговорността за тези дейности на касата за следващата година. Без подпи­са на докторите обаче това не може да се случи и така от 1 януари на практика няма да има кой да плаща за ваксините на децата, за инвитро продецурите на жените с репродуктивни про­блеми, както и за интензивното лечение на тежкоболните и по­страдалите в катастрофи.

От МЗ и НЗОК обявиха, че до дни ще излязат със стано­вище по проблема, но и двете ведомства са с вързани ръце. За да не останат малчуганите без задължителните имунизации, а болните на улицата, уп­равляващите трябва да актуа­лизират вече приетия бюджет за догодина, като отпуснат поне 100 милиона лева на здравното министерство. Другият вариант е да променят Закона за здрав­ното осигуряване и да изключат Лекарския съюз от договорния процес.

Вчера медиците излязоха на импровизиран протест в центъра на Пловдив и поискаха остав­ката на финансовия министър Симеон Дянков. Според Българ­ския лекарски съюз той отклоня­вал пари от здравните вноски на българите в държавния бюджет и затова докторите вече са сиг­нализирали премиера, предсе­дателя на Народното събрание и главния прокурор.


100 млн. лв. трябва да се отпуснат на здравното министерство, за да осигури имунитета на децата.


Каним министър Симеон Дянков да лекува хора
Цветан РАЙЧИНОВ*

Лекарите - тези, за които от дълго време се говори, че били алчни и непрекъснато искали пари, се отказаха вчера от парите. Вярно е, че Националната здравноосигурителна каса предложи в хода на преговорите повече средства. Защо ги отказахме? В името на правилата и принципите и по-доброто здраве на нацията.

финансовият министър не може да прехвърля парите от здравни вноски в сектори, в които той намери за добре. Средствата могат да се използват единствено и само за здравето на нацията.

Не може да има методика за финансиране на болниците, която да не е съгласувана със съсловието, а да е решение на самата каса - колко, какви болни, къде да постъпят. Това лекарите не приемат и няма да го приемат. Около 2 милиарда лева са пренасочените пари от здравни вноски. Всичко това изчезна от нашите джобове, от парите за здраве, съответно от националната каса.

Ние от юни т.г. говорим, че парите за здраве трябва да отиват само за здраве. Никой не ни чу. Държавата отказа да се съобрази с нуждите на хората. Не се борим за нашите заплати, борим се за парите на цялото общество. Отказът да подпишем Националния рамков договор е форма на протест. Не сме професия, която желае да излиза на улиците да митингува, но протестираме, за да ни чуят хората и да знаят, че могат да разчитат на своите лекари. 308 бяха делегатите на събора на Българския лекарски съюз, всеки един от тях представлява 75 свои колеги. Това е достатъчно представителна извадка. И повече от 90% от делегатите гласуваха против договора. Няма вариант да отстъпим. Гласуването е окончателно. В сила остава старият рамков договор, финансовият министър Симеон Дянков да прави, каквото намери за добре, и да лекува нацията, както намери за добре. Като вицепремиер, ресорен за здравеопазването, явно желае да управлява еднолично сектора. Добре дошъл е в болниците, каним го да извършва и малко лечебна дейност.

За да има ред в системата, финансовият министър трябва да бъде освободен. Това е нашето предложение.

Ние ще изпълняваме своите задължения като български лекари. Очакваме и държавата да изпълни своите.
*Авторът е председател на УС на Българския лекарски съюз.


Вторник -Видовден за пушачите

Ресторантьорите имат обещанието на близо 120 депутати за отмяна на сегашния режим
Наделина АНЕВА

Ден след като премиерът обяви, че ще подаде оставка, ако бутнат тоталната забрана за пушене, депутати от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват за от­мяната й. Това показа проверка на „Преса" сред привърженици­те на по-либералния режим за цигарите. Според тях бизнесът изнемогва и трябва да бъде под­помогнат. Според проучване на ресторантьорската асоциация около 120 депутати от всички групи биха подкрепили отмяна­та.

Нагласата в ГЕРБ е да не се приема промяна в Закона за здравето, предложена от двама независими депутати и отхвър­лена вече от здравната коми­сия. С поправка в Закона за

туризма обаче да се разреши пушенето в заведения, които имат помещения за пушачи и имат климатици по всички стан­дарти. Извънредното заседание на икономическата комисия е във вторник, а проектът може да влезе на второ четене още тази седмица.

„Мисля си, че пълната забра­на би трябвало да се махне", каза вчера Евгени Стоев, депу­тат от ГЕРБ, който е и вносител на поправката в Закона за ту­ризма. „Трябва да се мисли за здравето на българите, но да не отиваме в крайности. Ще гласу­вам по съвест", каза още ГЕРБ-ерът. Той е впечатлен от данните на бизнеса, според които след забраната от 1 юни са закрити между 10 000 и 30 000 работни места, а 50 млн. лв. не са влезли в хазната заради намалените обороти. Българите масово за­минават по празниците за Сър­бия, мотивира се още депутатът. Емил Димитров също обя­ви, че държи на позицията си, защото в конституцията пише, че всички граждани са равни, и не бивало да се ограничават правата на една група хора. „Премиерът е абсолютно против отпадане на забраната. Той дру­го мнение не е имал, но аз ще гласувам по съвест", каза и Ди­митър Бойчев, който също е под­дръжник на бизнеса от групата на ГЕРБ. „Бих подкрепил бизне­са, защото чувам доста разумни аргументи. Аз съм непушач, но мнението ми е, че има много други начини да се въздейства за отказване на цигарите", каза още той.


Вредата от цигарата -с табела на вратата
Още на вратата на кръчма­та ще има предупреждение за вредата от пушенето. Тази идея на бизнеса ще бъде запи­сана в наредбата към Закона за туризма. Текстът ще се уточ­ни допълнително след среща между ресторантьорите, Ми­нистерството на здравеопаз­ването to неправителствените организации, които се борят с тютюневия дим.

Предупреждения ще има и върху менюто. Тепърва ще се

уточнява дали да има и стряс­кащи картинки, които да показ­ват какво може да се случи с белия дроб при злоупотреба с тютюневия дим, но кръчмарите са готови да сложат и илюстра­ции, ако депутатите разрешат пушенето.

Санитарните инспектори ще налагат драстични глоби, като първата е до 10 хил. лв., при второ нарушение се удвоява, а при трето ще се отнема разре­шението за категоризация.
Касата ще се договаря сама със себе си
Жулиета МИТКОВА

Здравната каса вече ще може да пла­ща дейности, медикаменти и медицински изделия, които не са договорени с Бъл­гарския лекарски съюз. Това гласи нов законопроект, внесен на пожар в събота вечерта в Народното събрание от Дани­ела Дариткова, Лъчезар Иванов и Менда Стоянова. Така през 2013 г. цените на медицинските услуги ще се определят с постановление на Министерския съвет, а част от правилата и плащанията - с решение на шефа на касата. Това на практика означава, че НЗОК ще се договаря сама със себе си вместо с лекарите.

Очаква се законопроектът да бъде гле­дан на извънредно заседание на здрав­ната комисия във вторник и още същия ден да влезе в пленарната зала за първо четене. Синият депутат Ваньо Шарков и червената му колежка Мая Манолова обявиха, че ще гласуват против проме­ните. „Това е скандално заобикаляне на законите и поредна стъпка за одържавя­ване на касата", коментираха те.


1,7 млн. са били в болница през 2012-а
Над 1,7 милиона българи са били при­ети в болница през тази година, заяви шефът на здравната каса д-р Пламен Це­ков пред БНР. Според него това е много. Орязаният брой талони за безплатни пре­гледи за догодина е заради преразход в направленията през тази, каза още той.

За общопрактикуващите лекари пред­видените пари за 2013 г. са 177 млн. лв.

С тях се очаква джипитата да направят 21,5 млн. прегледа, което е с около 400 хиляди по-малко от очакваните за тази година. Общо 188 млн. лв. са средствата за специализирана извънболнична по­мощ догодина. Тези пари са с 11 млн. лв. повече в сравнение с тази. Заложените прегледи обаче се намаляват с около 500 хиляди.


Кунева подкрепи лекарите за отказа да подпишат Националния рамков договор
Българският лекарски съкзз постъпи по най-правилния начин, като отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 г. Това се посочва в становище на "ДвиЖение

България за гражданите", разпратено до медиите.

"Не само, че правителството на Борисов не спази нито едно от предизборните си обещания, но и в безсилието си да намери финансови средства постоянно "краде от здравето" на хората чрез източването на Националната здравно осигурителна каса. Управлението на Борисов не само, че не зачита БЛС, но и се опитва постоянно да оправдава неуспешната си политика в сектора с представителите на здравното съсловие", уточняват от партията.

В текста от "Движение България на гражданите" изброяват в пет точки причините да подкрепят действията на лекарския сък)з в отказа да подпишат рамковия договор. Сред доводите им с това, че се предлага натоварване на НЗОК с всички досегашни задължения на дър-Жавата; допуска се безконтролното строителство на нови частни "болници" без да се е увеличил капиталът на НЗОК; налице е безпомощност при събираемостта на здравните вноски - броят на неосигурените е 1,6 млн. души, както и липсата на реални средства и последователна политика в здравеопазването.Още на www.klassa.bg


БЛС прие Кодекс за професионална етика
БЛС прие В неделя Кодексът за професионална етика с пълно мнозинство. Бяха приети единодушно и Правилата за добра практика, които ще бъдат Внесени на Министерство на здравеопазването за обнародване. Решение за строителството на Дома на лекаря ще се вземе на следващия събор след провеждане на анкета сред съсловието за избор на вариант, по които да бъде извършено строителството. Делегатите на Събора събраха и 1017 лв. в помощ на каузата на отец Иван в гри>ката му за бездомни хора. Преди Коледа, средствата ще бъдат връчени от ръководството на БЛС и членовете на УС.


715 деца се лекуват с държавни пари
Лечението на 715 малчугани е платено с държавни пари от Фонда за лечение на деца от началото на тази година.

Това обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която вчера организира коледно тържество за болните дечица, на което тя и премиерът Бойко Борисов им подариха подаръци. „Едно от най-добрите решения на правителството тази година е това да се премахне лимитът на средствата, които се отпускат от Фонда за лечение на деца", подчерта Атанасова и добави, че тази година лекуваните деца са почти двойно повече, отколкото миналата. „В най-тежката криза даваме много повече пари за здравеопазване , заяви на тържеството премиерът Борисов. Той изтъкна, че 4 милиона лева са отишли за рядка болест, за която 99% от българите не знаят, че съществува и дори името й не знаят. „В най-тежката криза - 15 милиона за инвитро и близо 2000 бебета имаме", каза още Борисов и подчерта: „Това са човешките неща, това са човешките съдби, това са дейности, за които си заслужава българинът да каже: „Държавата да ни помогне."

Борисов не пропусна да похвали министър Атанасова, че е дала протоколните пари за това тържество, похвали и фонда и фирмите, направили дарения за подаръци на децата.


Избират нов шеф на „Пирогов”
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви конкурс за избор на нов директор на "Пирогов". Това съобщиха вчера от здравното ведомство. В издадената заповед са посочени изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и условията за провеждане на конкурса. Срокът за подаване на документите за участие е до 29 януари 2013 г. Самият конкурс пък ще се проведе на 30 януари от 10,30 ч. в сградата на МЗ.


Лекарският съюз отказа договор с касата
ЕЛИ КРУМОВА

Българският лекарски съюз няма да подпише националния рамков договор за 2013 г. с НЗОК.

Това съобщи след 56-ия извънреден лекарски събор в Пловдив председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. „Няма вариант да отстъпим. Гласуването вече мина и то е окончателно. Друг извънреден събор няма да се прави. Ние не се борим за нашите заплати. Борим се за това парите на цялото общество да отиват за здравето на нацията. Остава старият рамков договор с цени и обеми, определени от финансовото министерство. Ние ще лекуваме, както и досега , заяви д-р Райчинов. Повод за отказа на лекарите станаха отклонените от финансовото министерство близо 2 млрд. лв. средства от здравни вноски към други пера в бюджета.


ПРЕЗ 2012 ГОДИНА
Всеки четвърти лежал в болница

Пускат електронни досиета и рецепти
МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Всеки четвърти българин е лежал в болница през 2012 година. Връх на хоспитализациите е отчетен през тази година, зави управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Над 1 700 000 души са лежали в болница.

Пациентите, приети на лечение, са били с 40 хиляди повече спрямо 2011 година. За тях здравната каса е заплатила близо 50 милиона лева. Разходите за лекарства също са се повишили, като за тях са дадени 520 милиона лева.

Направления

Направленията за специалист няма да бъдат намалявани, а ще бъдат колкото през тази година, каза пред вестник „Телеграф" д-р Цеков. 6,5 милиона направления за първични и 3,5 милиона направления за вторични прегледи са предвидени през 2013 година. Контролът върху изразходването им ще бъде завишен, тъй като има сигнали за заплатени от НЗОК направления, които не са достигнали до пациентите.

Онлайн


Пациентите ще разполагат с електронно досие от март. То ще бъде достъпно с персонален код или с електронен подпис, уточни управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. От началото на годината НЗОК се заема и с разработването на електронна рецепта, която трябва да осъществи по-строг контрол върху изписването на лекарствата. Идеята е новите рецепти да предпазят фармацевтите от грешки, а електронните здравни досиета ще показват кога и какъв преглед е правен на пациента.


Лекарите на починалата Никол пак на съд
Тримата лекари, които бяха оправдани за смъртта на 4-годишната Никол от Смолян, отново се изправят на подсъдимата скамейка, само че в Пловдив.

Делото в апелативния съд в града под тепетата е насрочено за 20 декември и е образувано по протест на смолянската прокуратура и по жалба на гражданските ищци. Докторите Денка Лалова, Виктор Господинов и Мария Ирикева бяха оправдани в Смолян по обвинението за лекарска небрежност довела до смъртта на 4-годишното дете през 2009 г. Момиченцето имало варицела, вследствие на която развило сепсис. Въпреки че родителите го водели на няколко пъти на спешен кабинет и при личния лекар, то не било диагностицирано и лекувано.
ЛЕКАРИТЕ В ПЛЕВЕН СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА МУ
2-годишно дете умира от глад

Момченцето тежи 5 кг, бори се с бъбречна недостатъчност
Дете на годинка и девет месеца от Плевен се бори за живота си заради системно гладуване. Малкото момченце тежи едва 5 килограма и е прието в университетската болница в Плевен.

Лекарите правят всичко по силите си, за помогнат на малкия пациент. Момченцето обаче е системно недохранвано и не е лекувано, обясни ръководителят на детската клиника в плевенската лечебница доцент Ваня Недкова.

Малкото момче се бори с тежка бъбречна недостатъчност и хронична инфекция. Ако докторите в Плевен не успеят да му помогнат, то трябва да замине на лечение в София, обясняват лекарите. Детето било приемано няколко пъти в инфекциозна клиника, но е изписано, преди да бъде излекувано, след подпис на родителите му. То е третото дете в семейството, което живее в плевенското село Герман. Това не е единствен случай на небрежно и жестоко отношение към дете, на които се натъкват лекарите. Според специалистите в болницата в Плевен социалните трябва да работят усилено с докторите и при такива случаи, за да могат да изведат максимално бързо потърпевшите деца от семейството.

Драма


Само преди десетина дни 5-месечно бебе от симеоновградското село Константиново почина от глад. Пеленачето издъхнало, защото било хранено само с каша от брашно. Семейството губи второ дете, тъй като преди няколко години бебето им на 35 дни починало от пневмония. Родителите Николай и Кирилка Николаеви издържали петте си деца само с детски помощи, които възлизали на 220 лева на месец. Малчуганите са изведени от дома на родителите си и за тях в момента се грижи вуйна им.


Бойко Борисов с оставка в джоба заради пушенето

Премиерът против отмяната на забраната да се дими в кръчмите
Премиерът Бойко Борисов не изключи възможността да подаде оставка, в случай че парламентът отмени пълната забрана за пушене на обществени места. Тя бе въведена от ГЕРБ на 1 юни т.г.

Изказването си премиерът направи в предаването „Годината" по Дарик радио по повод депозираните в парламента поправки в Закона за здравето. Те предвиждат да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи. Техни автори са независимите депутати, отцепници от „Атака", Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. През седмицата здравната комисия отхвърли промените. Те обаче ще бъдат обсъдени още веднъж

през следващата седмица -с поправка в закона за туризма.

„Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване", заплаши Борисов.

Първият път бил, когато депутатите от ГЕРБ бламираха закона за конфискацията. „Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката и отидох да видя как ще гласуват моите депутати", припомни премиерът. И допълни: „Да се надяваме, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа и ще се съобразят с моето мнение."

Само преди три дни обаче, сред среща с представители на ресторантьорите, министър-председателят даде картбланш на депутатите от ГЕРБ да гласуват по съвест.

Президентът Росен Плевнелиев и шефката на парламента Цецка Цачева също са срещу промяната.
Разбира се, те (б.р. - ресторантьорите) имат много доводи и ми обясняват, че като има сватба, младоженката трябва да излиза навън да пуши. Като слушаш, има доводи." Бойко Борисов, 12 декември, след среща с бизнеса

Абсолютно сме против да падне забраната за тютюнопушенето. Ние като партия сме поели ангажимент да пазим здравето на хората, факт е, че много статистики сочат, че е намаляло тютюнопушенето. Пушачите вместо три кутии пушат една, тъй като трябва да излизат навън. Постепенно хората ще отвикнат от този безспорно лош порок."Бойко Борисов, 15 декември, пред Дарик радио


Премиерът Бойко Борисов присъства вчера на коледно тържество за деца, спасени с пари от държавния фонд за лечение на деца. Тази година с 10 млн. лв. бе помогнато на 715 болни българчета. „Дори в най-тежката криза след Втората световна война държавата не спира да помага, няма да спре и догодина", заяви премиерът. Родители и деца се снимаха с него за спомен, а някои от тях дори го сурвакаха предсрочно. Празника плати и организира здравната министърка Десислава Атанасова.


Дянков пак министър, ако ГЕРБ спечели
Премиерът Бойко Борисов обяви, че не планира промени в кабинета, ако ГЕРБ спечели парламентарните избори догодина. Той дори подчерта, че Симеон Дянков отново ще е финансов министър.

„Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха и изкараха хората си на улицата, след като харчеха повече, отколкото могат да си го позволят", заяви премиерът.

По повод исканата от Българския лекарски съюз (БЛC) оставка на финансист №1 Бойко Борисов заяви: „Всяка година Българският лекарски съюз иска оставката на Дянков, а ние всяка година даваме с по 700 млн. лв. повече за здравеопазване. И все не им стигат".

По повод версиите за предстоящи предсрочни избори премиерът Борисов бе категоричен, че те ще са редовни - през юли догодина. „Ако искахме предсрочни избори, щяхме да ги направим с президентските. И пак да бием", отсече той.

А на коментара, че през лятото хората са на море и няма да гласуват, министър-председателят отбеляза, че през зимата пък карат ски. „За оставащите месеци до изборите има много, много работа и искам да си я довършим", заключи Бойко Борисов.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница