Актуализация на официалната прогноза на Британската метеорологична служба за зимен сезон декември 2006 – февруари 2007, издадена на 1 ноември 2006Дата21.06.2018
Размер46.82 Kb.
Актуализация на официалната прогноза на Британската метеорологична служба за зимен сезон декември 2006 – февруари 2007, издадена на 1 ноември 2006
(www.met-office.gov.uk)
Сезонната прогноза на Британската метеорологична служба е резултат от комбинираното използване на статистическа прогноза за индекса на Северно-Атлантическата осцилация (Виж материала “Какво е Северно-Атлантическа осцилация?”) и резултати от симулации с хидродинамични модели на Земната климатична система на водещите глобални климатични центрове в Света.
Прогнозата на Метофис за зимен сезон 2005/06 беше успешна и в годишния отчет за дейността на службата беше посочена като едно от големите постижения на Метофис. Прогнозата за зимен сезон 2005/06 беше за относително студена и суха зима във Великобритания. Била е организирана и проведена сериозна кампания за запознаване на населението и властите със съдържанието на прогнозата, метода и успеваемостта на една такава прогноза. Процесите, които определят характера на сезоните във Великобритания, формират метеорологичното време в много по-големи области от Земята и в този смисъл, макар и занимавайки се с атмосферните условия на Британските острови, Метофис всъщност произвежда сезонна прогноза и за целия Европейски регион, включително и България. Ето защо ние следим тези прогнози и ги интерпретираме за нашата страна.
Успешната прогноза на Метофис за зимен сезон 2005/06 предизвика голям отзвук в Британското общество и в метеорологичната колегия в Европа. Това повиши чувствителността на обществото във Великобритания и завиши очакванията и желанието за реакция според прогнозата за настъпващия зимен сезон 2006/07. За съжаление природата на процесите в Земната хидродинамична система не позволява гарантиране на еднакво добра успеваемост на сезонната прогноза всяка година. Има сравнително устойчиви циркулационни конфигурации, които дават възможност за голяма “видимост” напред във времето и съответно добра дългосрочна прогноза. Случаят със зима 2005/06 може да бъде класифициран като такъв. Тази година предлага по-голяма динамика на процесите в Земната ходродинамична система, и по-специално в Световния океан, и съответно “видимостта” напред във времето е ограничена, а сезонната прогноза неустойчива и противоречива. Все пак има елементи от прогнозата на Метофис, които са категорични и заслужават вниманието на публиката.
Предварителната оценка на Метофис за индекса на САО за зимен сезон 2006/07 беше издадена през юли 2006 (Виж материала от юли: На МетОфис: “САО-ЗИМА 2006/2007” и Фиг.1). Прогнозата е за слабоположителен индекс. Това означава повишена вероятност за сравнително мека и мокра зима в Северна Европа и сравнително суха и студена зима зима в Южна Европа и Средиземноморието. При малка амлитуда на индекса на САО, обаче, прогнозата за характера на зимния сезон в България не може да бъде категорична. По-податлив на прогноза в този случай е валежния статус на зимния сезон отколкото топлинния. Ето защо, при прогноза за слабоположителен индекс на САО, за България може да се каже, че има повишена вероятност за зима от декември до февруари с тримесечни валежни суми по-ниски или близки до средните и че не може да се направи специфична прогноза за аномалиите на среднотримесечните температури. Те могат да се окажат както по-ниски така и по-високи от средните.


Фигура 1: Статистическа прогноза за индекса на Северно-Атлантическата осцилация.
Официалната прогноза на Метофис за зимен сезон 2006/07 беше издадена през септември (виж материала: На МетОфис: “ОБОБЩЕНА-ЗИМА 2006/2007” ). Тя е експертна оценка на базата на статистическата прогноза на индекса на САО и компилация от числени сезонни прогнози на водещите световни прогнозтични центрове. Прогнозата е синтезирана в графичен вид за Европейския регион (Виж Фиг. 2) и илюстрира невъзможност да се направи категорична прогноза за характера на зимата в голяма част от Западна и Централна Европа, включително и Великобритания. За Южна Европа и по-специално за България, обаче, се определя повишена вероятност за относително топла и мокра зима. Такъв зимен сезон се реализира при сравнително голяма циклонална активност в Средиземноморието, за посигането на сравнително големи валежни суми, и доминиране на студени въдушни маси по-скоро с океански произход от Северния Атлантик отколкото от континентална Русия. Отбелязва се, че се се наблюдава бърза еволюция на топлинния характер на повърхностните води в Северния Атлантик и развитие на слабо изразена фаза на Ел Ниньо в тропическия Тихи оекан. Феноменът Ел Ниньо е основен елемент на глобалната климатична система и има влияние над атмосферните процеси по цялата Земя, включително и на динамиката в Северния Атлантик. Тези връзки са все още недостатъчно изучени и това оправдава предупреждението на експертите на Метофис, че тази годината прогнозата за зимния сезон е неустойчива.


Фигура 2: Вероятност за аномалии на средно-сезонните температури и валежи за сезон декември 2006-февруари 2007 (прогноза от 21 септември 2006).


Фигура 3: Вероятност за аномалии на средно-сезонните температури и валежи за сезон декември 2006-февруари 2007 (прогноза от 1 ноември 2006).

Последната актуализация на сезонната прогноза от 1 ноември интерпретира най-новите числени прогнози и е илюстрирана с нови карти на вероятностните категории за топлинния и валежен статус на зимата в Европа (Виж Фиг. 3). Новото разпределение в по-голяма степен съответства на статистическата прогноза за индекса на САО от юли. Прогнозира се относително мокра зима в Северна Европа и относително суха зима в Югоизточна Европа и Мала Азия. По отношение на топлинния статус на зимата се очаква като цяло мека зима в по-голямата част на Европа. България се намира на границата на тази област с по-категорична прогноза. Това показва, че топлинният характер на предстоящата зима в България е труднопредсказуем. Тя може да се окаже както относително топла така и относително студена. Новото разпределение в по-голяма степен съответства на статистическата прогноза за индекса на САО от юли (Виж Фиг. 1 и матриала за САО). Такъв тип зима се постига при преобладаващ зонален пренос на океански въздушни маси от Атлантическия океан към Европа. Това определя мекото и влажно време в северната половина на континената. Южна Европа остава сравнително изолирана и съответно зимата там е относително суха. Топлиният характер на зимата в Югоизточна Европа, обаче, зависи от честотата на нахлувания на студен континентален въздух от североизток. При слабоположителен индекс на САО не може да се гарантира ниска вероятност за такива нахлувания в България и затова не може да се направи категорична прогноза за топлинния статус на зимата. Все пак може да се обобщи, че:


Актуалната прогноза на Метофис за България е за относително суха зима от декември 2006 до февруари 2007 (Виж Фиг. 3). Но трябва да се има предвид, че развитието на слабо Ел Ниньо в Тихия океан през тази зима ограничава надеждността на прогнозата (Виж Фиг. 2). Актуалната прогноза не е категорична за топлинния статус на настъпващата зима в България (Виж Фиг. 3), но страната се намира на границата на голяма област от Европа, в която се очаква относително мека зима (Виж Фиг. 2 и 3) и това може да обхване и по-голямата част от нашата територия.
Следваща актуализация на прогнозата е предвидена за 5 декември 2006 и началото на януари 2007.

3 ноември 2006 Илиан Господинов
Каталог: season
season -> Прогноза на Британската метеорологична служба за зимен сезон декември 2006 – февруари 2007, издадена на 21 септември 2006
season -> Сезоннa прогнозa на iri за Европа от януари до юни 2007, публикувана на 21 декември 2006
season -> Сезоннa прогнозa на iri за Европа от май до октомври 2006 г., публикувана на 20 април 2006
season -> Сезоннa прогнозa на iri за Европа от април до септември 2006 г., публикувана на 16 март 2006
season -> Сезонна прогноза на Британската метеорологична служба, базирана на резултати от числени модели, за месеците от април до август 2006 г., публикувана на 17 април 2006
season -> А с т р о с е з о н и т е л е ц 21 април – 20 май
season -> В о д о л е й 21 януари 19 февруари
season -> Сезонна прогноза на Британската метеорологична служба, базирана на резултати от числени модели, за месеците от септември 2006 до януари 2007, публикувана през месец август 2006
season -> Сезонна прогноза на Британската метеорологична служба, базирана на резултати от числени модели, за месеците от ноември 2006 до март 2007, публикувана през месец октомври 2006


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница