Al-Fārābī and His Concept of Epistemological HierarchyДата21.01.2018
Размер14.96 Kb.


“Al-Fārābī and His Concept of Epistemological Hierarchy” –

1-5.10.2011.

Средствата за проекта са осигурени от Централния фонд за стратегическо развитие

1. Цел на проекта:


Проектът е научно-творчески и представлява участие на гл. ас. д-р Мариана Малинова с доклад в международната конференция „Знание и образование в класическия ислям: исторически корени и съвременно влияние“, организирана от Института за арабски и ислямски изследвания към Университета в Гьотинген (Германия) и университета „Ал-Азхар“ в Египет.

2. Извършени дейности по осъществяването на целта:

Докладът бе изнесен на 2 октомври 2011 в тематичен панел 8 „Ислямските философи за образованието и познанието“.
3. Постигнати резултати

Докладът ще бъде публикуван в престижната серия на издателство „Брил“ – Ислямската история и култура. По време на конференцията бе осъществен обмен на опит с експерти в областта на културната история на исляма, с колеги, водещи специалисти в културната история на исляма бяха обсъдени важни теми, отнасящи се до ролята и влиянието на класическото ислямско образование в съвременните общества в Близкия изток и на Запад. Бяха представени различни стратегии за развитие на изследванията на исляма и на арабския свят в университетите в Европа, Америка и арабския свят, стратегическото значение на тези изследвания и спецификите на преподаване в религиозните и в светските образователни институции. Пред колегите от Западна Европа и арабските страни бяха представени изследванията по темата и преподаването в НБУ и бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество.


4. Обща оценка на постигнатите резултати и приносът им в развитието на университета:

Участието в конференцията е успешно, имайки предвид въпросите, поставени и обсъдени след доклада. Обменените мнения и тематичните дискусии в рамките на цялата конференция са особено ценни и приносни за подобряване качеството на теоретичните курсове в програма „Ориенталистика“, свързани с арабо-мюсюлманската философия и културната история на исляма.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница