Александър Валентинов КостадиновДата01.01.2018
Размер21.02 Kb.
#39664
Александър Валентинов Костадинов

Специалност Информатика и информационни технологииУчаствал в мобилност през 2008-2009 в Евора, Португалия
Вземането на решения е неизменна част от нашият живот. Необмислени или дълбоко премислени, постоянно се сблъскваме с избори, които ни определят и изграждат като хора. В кой университет да учим, в каква специалност да се запишем, как да продължим образованието си занапред – това са само една малка част от въпросите, които човек си задава в търсене на най-доброто за него. Рано или късно идва времето, когато трябва да разчиташ на себе си.
Програмата „Еразъм” предоставя възможността на един млад човек още в студентските му години да се сблъска с реални ситуации от бъдещия му живот, когато всичко ще зависи изцяло и единствено от него.
На мен лично петте месецаq прекарани в Португалия ми помогнаха за изграждането ми като личност и характер. Друга държава, различен бит, култура и език – това са само първоначалните бариери, с които един Еразъм студент се сблъсква и трябва да преодолее. Моментите, в които трябва да мислиш за вечерята си, за правилното разпределение на средствата, с които разполагаш, за задълженията, които имаш. Дори и за поведението си, защото чрез себе си ти представяш университета, който те изпраща, града си, страната си. Това са безценни уроци, които няма как да бъдат научени или изпитани без участието по програма „Еразъм”. Опитът, който добиваш, разширяването на кръгозора ти, промяната в мисленето, всичко това помага за по-глобалното осмисляне и извличане на поуките от живота. Всеки ден се срещаш с хора, които са готови да ти помогнат, интересуват се от теб и искат да те опознаят. Усмихваш се, когато ти кажат „аз не бих се справил, ако бях на твое място – за толкова дълго време в чужда държава, без семейство, приятели”.
Не случайно мотото на програмата е „Учене през целия живот”. Няма по-добро начало на „учебния процес” от Еразъм мобилността. Срещаш се и със студенти, които също като теб са чуждестранни студенти, виждаш как мислят те, какви са мненията и недоволствата им. Също като теб намират ученето на местния език за интересно и забавно, знаейки, че веднъж изгради ли се този мост, ще се почувстват наистина като у дома си.
Може би е най-трудно накрая, когато осъзнаеш, че всичко ще свърши. Тогава идват мислите и спомените от изминалите месеци, всеки хубав и весел момент, който си преживял с новите си приятели, не можеш да се сетиш за негативни случки, защото е нямало такива. Идват и сълзите в очите ти, когато видиш всички около теб да се опитват да запазят самообладание, без да се разплачат, когато всеки те прегръща и ти казва „един ден ще посетя България и ще се обадя първо на теб”.
В изминалите няколко месеца, след като се прибрах, осъзнах, че съм предприел една от най-правилните и важни стъпки в живота ми. Не съжалих нито за миг за изминалите дни, а напротив – исках да изживея всичко отначало.


Александър Костадинов, Евора, Португалия

(Първи вляво)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница