Американска асоциация по репродуктивна медицина 2008 г. Като „повтарящи се”Дата31.08.2017
Размер43.82 Kb.
#29189
Повтарящи се спонтанни аборти

Американска асоциация по репродуктивна медицина 2008 г.
Като „повтарящи се” се означават два и повече последователни спонтанни аборти. Това състояние е различно от инфертилитета (безплодие). Когато причината за абортите е неизвестна, всеки аборт изисква изясняване на срок на бременността, в който е настъпил, за да се насочи двойката към най-подходящите изследвания, които да установят причината. След три и повече последователни спонтанни аборта е задължително провеждането на изчерпателни изследвания. Въпреки че 25% от всички бременности завършват със спонтанен аборт, по-малко от 5% от жените имат два последователни спонтанни аборта, 1% три и повече последователни спонтанни аборта, двойките с репродуктивни неудачи биха имали полза от медицински изследвания и психологична подкрепа.
Генетични/хромозомни аномалии

Хромозомният анализ под микроскоп (кариотипният) на двамата партньори открива генетична аномалия при по-малко от 5% от изследваните двойки. Най-често те са от типа на транслокациите (пренасяне на генетичен материал от една на друга хромозома), при което партньорът най-често е нормален, а бебето унаследява или по-малко или повече от необходимият генетичен материал. Двойките с установена транслокация или друга хромозомна аномалия биха имали полза от ин витро оплождане и преимплантационна генетична диагностика.


Освен редките случаи на вродена генетична аномалия в единия от двамата партньори, много от спонтанните аборти в малките срокове на бременността се дължат на случайни хромозомни аномалии в ембриона. Над 60% от ранните спонтанни аборти се дължат на случайна хромозомна аномалия , обикновено липсваща или удвоена хромозома.
Възраст

Рискът за спонтанен аборт се увеличава с възрастта на жената. След 40 годишна възраст повече от една трета от всички бременности завършват със спонтанен аборт. По-голямата част от загиналите ембриони имат нарушен брой хромозоми.


Хормонални разстройства

Прогестеронът е хормон, който се отделя от яйчниците след овулация в жълтото тяло и е необходим за нормалното протичане на бременността. Има много противоречиви мнения относно това кога ниските нива на прогестерона, състояние познато като «дефицит на лутеалната фаза» може да бъде причина за последователно повтарящи се спонтанни аборти. Лечението на това състояние може да бъде с индукция на овулацията, допълнителен прием на прогестерон, или инжектиране на човешки хорион гонадотропин (hCG), но няма доказателство че това лечение е ефективно.

Метаболитни разстройства

Неконтролираният диабет увеличава риска за спонтанен аборт. Жените, които страдат от диабет чрез контрол на нивото на кръвната захар преди забременяване могат да повишат шансовете си за безпроблемна бременност. Жените с резистентност към инсулина, каквито са тези с наднормено тегло и много от жените с поликистоза на яйчниците, също много често страдат от спонтанни аборти. Все още няма достатъчно доказателства, че профилактиката при инсулинова резистентност на жени с поликистозен овариален синдром понижава риска от спонтанен аборт.


Аномалии в развитието на матката

При 10-15% от жените с повтарящи се спонтанни аборти се откриват анатомични аномалии в маточната кухина. Диагнозата се поставя с хистеросалпингография, сонохистерография, ултразвук или хистероскопия. Към унаследените аномалии се причисляват двурогата матка, “septum” (преграда) на матката, едностранно развита матка. Друга група са придобитите анатомични аномалии - Синдром на Ашерман, фиброиди на матката (доброкачествени образувания от гладка мускулна тъкан), полипи на ендометриума на матката, които също могат да бъдат причина за повтарящи се спонтанни аборти.


Антифосфолипиден синдром

Диагнозата на жени с антифосфолипиден синдром се поставя с изследвания за наличието на антифосфолипидни антитела (срещу кардиолипин и лупус антикоагулантни антитела) в кръвта. Това се установява при 5-13% от жените с повтарящи се спонтанни аборти. За потвърждение на диагнозата е необходимо да се измерят поне два последователни пъти в разстояние от 6 седмици повишени стойности на антифосфолипидни антитела. При жени с антифосфолипиден синдром изхода от бременността се подобрява с лечение с аспирин и фраксипарин.


Тромбофилии

Унаследените предразположения към повишена съсирваемост на кръвта(тромбоза) увеличават риска от фетална смърт във втората половина от бременността. Няма доказателства за това, че изследването за вродени тромбофилии и профилактика на това състояние подобрява изхода от бременността при жени с последователно повтарящи се спонтанни аборти в ранните срокове на бременността.

Мъжки фактор

Увеличава се броят на данните, които показват че нарушената интактност на спермалната ДНК, може да повлияе на развитието на ембриона, и да увеличи риска за спонтанен аборт. Данните все още не доказват със сигурност колко често спермалните дефекти водят до повтарящи се спонтанни аборти.


При около 50-75% от двойките не може да се установи ясна причина за последователно повтарящите се спонтанни аборти.
Изследванията, които нямат доказана полза включват:

  • Изследване за бактериални и вирусни инфекции

  • Инсулинова резистентност

  • Антинуклеарни антитела

  • Антитироидни антитела

  • Майчини антибащини антитела насочени срещу бащините левкоцити

  • Антитела срещу инфекциозни агенти

  • Ембриотоксичен фактор

Лечение без доказана ефективностИнтравенозен имуноглобулин (имуновинин).
ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Двойките трябва да знаят, че при 60-70% от тези с неустановена причина за спонтанните аборти следващата бременност завършва успешно. Здравословният начин на живот и допълнителният прием на фолиева киселина е препоръчително при планиране на следваща бременност. Преустановяването на тютюнопушенето, ограничената употреба на алкохол, и консумация на кофеин, леки физически упражнения и контрола на телесното тегло благоприятстват нормалното протичане на бременността. Консултантите трябва да подкрепят двойките емоционално, разбирайки неприятното състояние, гнева, изолацията, страха и безпомощността която изпитват след повтарящите се аборти.

Каталог: new -> downloads
downloads -> Научно- практическа конференция върху лечебните възможности на курорта Хисар при заболяванията на пикочо- отделителната система, гр. Хисар, 28- 29 11. 1975 1976
downloads -> Декларация за произход на средствата Declaration for Money Origin
downloads -> Ултразвуковото изследване „фетална анатомия (морфология) е високоспециализирана дейност, която се провежда от специално подготвени за целта аг специалисти. При това изследване се оглеждат всички органи и системи на бебето


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница