Американската войнастраница1/8
Дата15.05.2022
Размер47.71 Kb.
#114233
  1   2   3   4   5   6   7   8
НОИ - Курсова работа


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Филологически факултет

Курсова работа


на тема:

Американската война за независимост (1775-1783г.).

Дисциплина: Нова обща история


Изготвил: Антония Бикова
Специалност: Български език и история
Курс: III
Факултетен номер: 1803172001

Съдържание:1. Началото..............................................................................3
2. Колониите...........................................................................4
3. Причини..............................................................................4
4. Обявяване на независимост (1775-1776г.)……………...6
5. Преломна точка на революционната война.....................6
6. Север/юг..............................................................................7
7. Ескалация............................................................................8
8. Митове.................................................................................8
9. Последици...........................................................................11
10. Източници и литература..................................................13


  1. Идеята за революция

Американската революционна война започнала като битка между Великобритания и тринадесетте бивши британски колонии в Америка. Тринадесетте колонии включват Ню Хемпшир, Масачузетс, Кънектикът, Роуд Айлънд, Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина и Грузия.
Кулминацията на войната, известна като „Американската революция“ е обявяването на тринадесетте колони за Обединена американска държава.
Обединените американци, които в продължение на десетилетия, изпълнени с премеждия и недоволство, биват непризнати като единен народ и държава. Изправяйки се срещу силната британска империя, американците-революционери отхвърлят властта на краля и английския парламент и всички техни представители и поддръжници. Всеки жител от колониите, позволил си да не вземе страна във войната и да призовава за потушаване на революцията, бивал обявен за предател и изменник на идеята за независимост на континенталните конгреси.
Мнозина се опитвали да саботират войната, подготвяйки мирно предложение до краля с молба данъците им да бъдат намалени и те да получат представителство в английския парламент. Този акт на „добра воля“ е запечатан в историята като „Петиция на маслинената клонка“. Британския крал Джордж III и парламентът обаче отхвърлят тази молба. В отговор, на което американците официално декларират своята независимост като Съединени американски щати през 1776г., обявявайки се за нова суверенна държава и отхвърляйки господството на британската корона.
През същата година Франция решава да вземе страна в конфликта и изпраща провизии, амуниции и оръжия на американците. След като обаче през 1777г. британската армия завладява Северна Америка, Франция официално влиза във войната, заедно със съюзниците си Испания и Холандската република.
Въпреки силната съпротива британския флот се справя успешно с окупацията на крайбрежните градове, но не успяват да пожънат успех в завземането на вътрешноконтиненталната част, където се намира всъщност около 90% от населението.
Фактор тук е значителната намеса на французите, с чиято помощ американците нанасят тежък удар на втората континентална британска армия в обсадата на Йорктаун през 1781г. Две години след това войната приключва през 1783г. с договора от Париж, където е обявена независимостта на Съединените щати и суверенитетът им върху териториите на север до британските северни колонии, днешна Канада, на юг до Флорида и до река Мисисипи на запад.
  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница