Амфетамините са дрога, която е стимулант на централната нервна система. Започват да се използват в медицината през 20-те години на миналия век. Предписвани са при депресивни състояния, като средство за отслабванеДата11.01.2018
Размер21.58 Kb.
АМФЕТАМИНИ
Амфетамините са дрога, която е стимулант на централната нервна система. Започват да се използват в медицината през 20-те години на миналия век. Предписвани са при депресивни състояния, като средство за отслабване, като аерозол против хрема и настинка и др. По-късно започва нелегалното синтезиране на амфетамини и разпространението им на черния пазар изключително под формата на таблетки.

Жаргонни наименования: Амфи, амфитеатър, амфетки, афи, спийд, пико, кокаин за бедните.

Съществуват под формата на пудра, капсули или таблетки. Дрогата се вдишва, поглъща или всмуква. Амфетамините могат да бъдат инжектирани, но това се среща рядко.

Прякото им въздействие е превъзбуда с усещане за енергичност, бодрост, самоувереност, прилив на сила, дори мощ, бързина и точност на ума, висока инициативност, приповдигнато настроение, потискат чувството за умора.

Рискове: Ефектът е мощен и настъпва бързо. Големите дози могат да предизвикат безпокойство, колебливост, параноя. Нарушенията в режима на сън и хранене могат да отслабят имунитета на организма. Инжекционната употреба повишава риска от предозиране, увреждане на вените и заразяване с кръвно-преносими инфекции.

Амфетамините имат следното въздействие върху тялото на използващия – ускоряват метаболизма, карат те да чувстваш, че имаш повече енергия и те държат буден. За определено време (3-4 часа) те могат да предизвикат усещане за прилив на енергия, самонадеяност и смелост. По тази причина те често се използват на партита.

Усещанията след приемането на тази вид наркотик се разделя на два периода – повишаване и намаляване – не може да се изпита едното без последствието на другото. Докато е във възбудено състояние (първата фаза) използващият се чувства силен, уверен, агресивен и да иска да танцува още и още. С това устата пресъхва, дишането и пулса се ускорява, кръвното налягане се повишава, зениците се разширяват, апетитът изчезва и говорът става несвързан. При втората фаза се възвръща баланса на енергия –има усещане на отпадналост и изтощение. Тази комбинация може да доведе до драматично изменение на настроението, тревога и параноя – да мислиш, че някой те преследва, до агресивност и насилие.


Ефектите от амфетамините, както от всяка дрога, се моделират от очакванията, желанията, настроението, мястото и компанията.

Амфетамините често са смесени с други съмнителни вещества, които могат да доведат да физическа зависимост, защото тези дроги стимулират нервната система и могат за бъдат придружени от сърдечен удар, увреждане на кръвоносните съдове и (при инжектиране) HIV и хепатит.Продължителната употреба води до:

  • Формиране на психическа зависимост, особено при пушене и инжектиране;

  • Безсъние, лесна възбудимост;

  • Загуба на апетит и намаляване на теглото с 10-15 кг.;

  • Гадене, повръщане, диария; Кожни обриви и инфекции;

  • Повишено кръвно налягане, сърдечна аритмия; Увреждане на мозъчните клетки;

  • Параноя, мании за преследване, депресия, безпокойство;

  • Психични симптоми, които могат да прераснат в агресия;

  • Халюцинации.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница