Амин. Отново искам да ви приветствам на годишната лидерска конференция на Стратегически християнски служби. Както знаете, нашата седмица ще бъде използвана, за да се занимаем с духовното воюванестраница1/11
Дата11.01.2018
Размер1.78 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


Стратегически християнски служби представят

Ребилдърс Институт за Духовно воюване

с лектор и библейски коментатор Денис Пийкок.

В това поучение Денис започва със своята уводна лекция назована

“Разбиране за войната срещу Бога”. Представям ви Денис.

РАЗБИРАНЕ ЗА ВОЙНАТА СРЕЩУ БОГА


Амин. Отново искам да ви приветствам на годишната лидерска конференция на Стратегически християнски служби. Както знаете, нашата седмица ще бъде използвана, за да се занимаем с духовното воюване. Винаги е предизвикателство да се поучава върху него, защото можете да предизвикате война.

Моля да отворите на Колосяни 2:13-15

И вас, които бяхте мъртви чрез прегрешенията си и необрязаното си плътско естество, вас съживи с Него, като прости всичките ви престъпления; и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста; и като ограби началствата и властите, изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него.

Каква невероятна поредица от стихове. Христос е победителят.

Отново и отново ще казваме през тази седмица, че един от големите проблеми, които имаме в Христовото тяло, е, че имаме твърде много хора, които чакат Христос да направи при второто Си пришествие това, което вече е направил при Своето първо идване. Ние сме тук с точно определени цели. Една от тях, и в същност най-важната за Стратегическите християнски служби, е да призовем презвитерите да излязат на портите на техните градове. За да бъдат презвитерите на портите на техните градове, те трябва да могат да определят служенията и дарбите на тези, които водят, и трябва да поведат тези хора в техните общества, и да ангажират тези общества. Когато успеят да ангажират тези общества, те ще се изправят пред духовно воюване. Защото нашите градове и ,всъщност, нашата нация са завладени от тези сили, за които Павел говори в Колосяни. Искам да ви напомня, че тези сили Христос ги изведе на показ явно, възтържествувайки над тях.

Имам една голяма цел с това поучение. Искам да ви я кажа от началото. Моята цел, когато повярвах в част от основното послание в моя живот, е да кажа на християните и да демонстрирам в живота си (страшно е да го кажа, но искам да го направя, защото вярвам, че е Божията воля да го направя), че християните не трябва повече да дефинират духовното воюване с “дяволът атакува нас”, но Бог ще издигне поколение, където духовното воюване ще има ново значение, където Божиите хора са във война с дявола. И ние ще сме тези, които го атакуват. За да направим това, ние трябва да преминем от страх към вяра. Ние трябва да преминем през обучение, което означава освещение. Защото за да играем на полето, на което ние искаме да играем, ще трябва да сме във форма. И надявам се да мога да ви обясня, че святост не е нищо друго, освен това да бъдем в духовна форма, която да ни позволява да играем на полето.

Искам да напомня на всеки един от вас, че всеки мъж и всяка жена определят нивото на игра, на което избират да играят. Може да играете любителски футбол, може да играете в местната лига, в средношколското първенство, в университетския отбор, в полу-професионалната и професионалната лига. И в духа вие сте тези, които определяте на какво ниво ще играете. Бог не е отговорен да определя нивото на играта, вие сте отговорни за това. Бог е отговорен да ви помогне да стигнете до там, но вие сте отговорни да определите на какво ниво ще играете.

Понеже това е национална лидерска конференция, разбирам, че всички вие, или поне повечето от вас, ако откликнете на това, което е в мен, и на призива, който Бог отправя чрез мен, вие имате един стремеж, и той е, че вие искате да играете на най-високото ниво, на което играта се води. И моята цел е да се опитам да ви предам това, което съм научил, и това, което знам не само теоретично, но от опит, за това как да воюваме по такъв начин, че вие да можете поне да стигнете до нивото на игра, което Святия Дух е сложил в сърцето ви. Ако ме познавахте, тези от вас, които ме познават (има такива), и тези от вас, които сте ме чували да проповядвам, през годините вие сте чули да отправям постоянно един призив, и той е – искам да ритна дявола по опашката. Това не е агресивно, не е грубо, но откровен разговор. Ще се занимаваме с откровен разговор, защото сме тук да говорим за духовното воюване, а не да садим нарциси в името на Исус.

Ще трябва да се справим с навици. Защото лошите навици ще ни държат вън от игрището, и ще ни разрушат след като влезем вътре.

Независимост. Духът на независимост ще ви разруши, когато играете на нивото на майсторите.

Страх от поражение. Колко от вас всъщност се страхуват да се стремят да играят на най-високото ниво, защото сте губили достатъчно пъти във вашия живот и имате страх, който трябва да бъде преодолян, че ако застанете на определено ниво, отново ще пропаднете и няма да можете да се справите. Следващите дни ще говорим и за това.

Страх от оценяване. За да можете да играете, вие трябва да бъдете оценени. Трябва да знаете дали сте подходящ, дали сте във форма и дали сте достатъчно трениран.

Неверие в причината и следствието. Надявам се да мога да ви убедя, ако сега не сте, че ако правите определени упражнения отново и отново, и овладеете тези упражнения в духовната практика, тогава в битката ще бъдете победители, защото можете да правите това, което Святият Дух ви е учил да правите. Ще казвам това отново и отново – Сатана работи в неизвестност и суеверие. Бог работи чрез закон.

Това, което ни кара да избягваме да ангажираме врага в духовна война е, че още не сме дошли до положението като хора да вярваме в причината и следствието, че ако направя това определено нещо, и го направя добре, аз не мога да загубя. Трябва да предизвикаме това неверие.

Когато Святият Дух ми даде този предмет, преди около една година, имах доста забавно мислене за него, и в същност си играех с идеята да поучавам тази седмица на тема каратето. Ще предупредя още от началото - аз не съм най-бойния човек на света, но съм бил каратист в продължение на тридесет години. Бях боксьор в света, и получих черен колан в карате през 1968 г, което показва на каква епоха съм продукт.

Беше много интересно за мен, докато подготвях този материал, колко много Святия Дух ме е поучавал чрез моите бойни преживявания за начина,по който да живея. Бях в Сиатъл преди около 8 или 9 години на една конференция. И на тази конференция, като на много християнски конференции, християните пееха бойни песни. Когато ги чух да пеят своите бойни песни и ги погледнах, осъзнах, че 95% от тях нямаха ни най-малка представа за това, което говореха, що се касае за война. Защото не видях счупени носове, видях много малко драскотини. Това, което видях, го виждам навсякъде в Христовото тяло, и то е добре изглеждащи добронамерени християни, които говореха за предизвикване на война на ниво, за което те нищо не знаеха. И аз поучавах това, което наистина беше подходящо за встъпление, тази вечер дадох поучение как да се бием. Свалих ризата си и влязох в поучение как да се бием. Може би тази касета беше купувана повече от всяка друга, която направих на тази конференция, защото тя се занимаваше с нещо, което беше истинско. В този дух идвам сега при вас, при тези, които ще слушат касетите през следващите години: тук сме за да говорим за това как се води битка. Повечето християни не знаят много за воденето на борба, защото не са се били. И искам да чуете през тази седмица, че аз поучавам като някой, който се е бил, и наистина го е правил. Всъщност го правех, и то много. От счупени носове до счупени зъби. Не бях уличен побойник. Това наистина не беше моя стил, повече се интересуват от теоретичната страна. Но сега не съм тук за да говоря за теория.

В Неемия 4:17 Неемия призовава тези, които строяха, да бъдат готови както за бой, така и да градят стената, с меч в едната ръка и с мистрия в другата. Това е призванието, особено към това поколение – да има меч в едната ръка, което е духовното воюване, и мистрия в другата, което означава изграждане.

Целта на нашето време заедно е да ви дам от гледната точка на боец информация как да определите сатанинските сили, как да ги ангажирате, и как да определите целите с в битката с тях. Ние искаме да определим какъв вид атака е това и какви власти са въвлечени. Когато се биете с някого, ако се биете на най-високото ниво, заставате насреща му, и след това всичко започва. И вие имате кратък миг или няколко секунди, или може би малко повече в зависимост от това колко е умен опонента ви, за да откриете какво знае този човек. Точно това е, което ние трябва да правим, когато влизаме в бой с врага.

Искам да ви кажа от сега, че дяволът не е всезнаещ. Ние сме станали плячка на неговата заблуда, че той е като Бога, че знае всичко, че може да бъде навсякъде по едно и също време. Той си е придал всички атрибути на Бога – всезнаещ, всеприсъстващ и т.н. Той не притежава нито едно от тези неща. До края на тази седмица бих искал да стигнете до положението, когато ще имате достатъчно вяра, така че когато се срещнете следващия път, да откриете чрез определени техники, какво той знае за вас и какво не знае и да използвате това, за да го атакувате. Защото боецът трябва да открива какво знае неговия опонент и какво не знае. И дяволът не е нищо друго, освен още един боец. Ние искаме да влезем в двубой с него.

Трябва да открием техниките, които ще се изискват, за да се бием. Във всяка битка техниките имат голямо значение. Ако се бия до стена, гърбът ми е към стената, и има цяла поредица от техники, които трябва да използвам, защото трябва да се движа само странично, а не напред и назад. Ако се бия на стръмнина, има цяла поредица от техники, надолу по стръмнината и нагоре по възвишението. Ако се бия на открито, има друга серия от техники. А Библията казва първо естественото, после духовното. Това е предназначението на тази конференция – да ни помогне да разберем как да прилагаме естествените бойни техники в духовния свят. А ние искаме да успеем.

Утре ще се занимаваме с мотиви. Въпросът е: имате ли воля да победите и дали в действителност ще го направите? В крайна сметка всяка битка се печели или се губи в зависимост от волята на участниците. Спомням си, че в света имаше момчета, които можех да съсипя, но съм спирал да се бия с тях, за да не ги убия. Колко от вас са познавали някого, чиято воля е била без достойнство и е нямало причина да показвате достойнство освен в крайна ситуация.

Това е природата на дявола. Сатана няма милост. Едно от нещата, които е ужасяващо при него, е че той напада бебета, напада деца, напада стари хора, напада хора, които са напълно неспособни да се защитят. Той не се бие в определен клас. Не е рицар. Играе без правила. Той има само една цел – да ви унищожи. Ако ще се бием с него и неговите сили в битка за земята (а ние ще го направим), трябва да имаме същите мотиви, които има той – без милост, без пленници, нищо дадено, нищо поискано. Тези мотиви може да ви се струват агресивни, странни, дори нехристиянски за някои от вас. Но искам да ви уверя, че ако искате да излезете на бойното поле на най-високо равнище и да сте използвани от Бога да направите нещо, което да има стойност, така че Неговото царство и Неговата воля да дойдат на тази земя, вие трябва да желаете и да се биете в духа на това равнище без да показвате някаква милост. И ще разберете когато го ангажирате, че това не е теоретична битка, но битка до смърт.

Големият проблем е, че няма много християни, които да мислят по този начин, защото сме били излъгани да вярваме, че Исус е мил, любезен, и че когато станеш християнин, трябва да станеш мил. Причината, поради която тази заблуда е върху нас, е за да не воюваме по такъв начин, че да спечелим. Искам да ви кажа отсега, че не се интересувам от това да правя красиви битки. Интересувам се от това да победя. Не се бия никога заради красивата битка. Ако се биете заради красивата битка, бягайте. Спестете си проблемите. Бягайте и приключете незабавно.

Ето някои неща за които сме загрижени в духовното воюване: тези от вас, които днес сте тук, и сте забелязали някои от нещата, за които днес говорим тук, може би сте забелязали известна промяна в природата на това, което идва срещу вас. Ще забележите голяма промяна. Защото, колкото по-голям стратег ставате в това, което правите, колкото сте по-организиран в това, което правите, толкова по-концентриран става врагът срещу вас. Логично е за природата на дявола да върне върху нас това, което ние демонстрираме на земята.

Също искам да ви напомня, че ще получим повече от това, с което занимаваме вниманието си. Между нас тук има големи библейски учители. Колко от вас, библейски учители, бихте поучавали всичко друго, но е и духовно воюване. Защо? Защото знаете, че ще получите това, което поучавате. Затова се насочваме към духовното воюване с голяма загриженост, с голяма предпазливост и внимание. Защото ще бъдем атакувани в това, в което вярваме. Но отново нашата цел, когато поучаваме върху духовно воюване, е да очакваме да бъдем по-големи победители в нашите атаки, а не да бъдем атакувани.

Истински сериозна война идва само върху тези, които в действителност нанасят вреда върху властта на дявола над земята. Не искам да звучи грозно, нито вулгарно, но се опитвам да бъда възможно най-честен. По-голямата част от духовното воюване, което съм срещал при вярващите, е предизвикано от самите тях.

Това е духовна война, която идва първо като резултат от нарушаване на принципите на Божието слово. Благодаря на Бога, че Святият Дух има дебела кожа, защото ние постоянно смъмряме Святия Дух в името на Исус. И казваме, че сме под голяма духовна война. Приятелю, ти не си близо до никакво духовно воюване. Единствената причина, поради която опашката ти е настъпена, е понеже си нарушил закона на Господа. И законът за сеене и жънене е влязъл в действие. Това не е духовно воюване, това е поправяне в Божията морална вселена. Седемдесет процента (казвам го приблизително) от това, което повечето християни наричат духовно воюване, са последствията от връзката между причина и следствие. Около двадесет процента са действително изграждане на характер в нас от Святия Дух. Ние ще преминаваме през трудности и изпитания, защото Святият Дух изпитва характера ни и го изгражда. Евреи 5:8 казва, че Христос, въпреки че бе Син, трябваше да се научи на покорство чрез нещата, които пострада. Той не съгреши, нито наруши някакви принципи, но страданието произвежда характер. Ще кажа грубо, двадесет процента от това, което наричаме духовно воюване, всъщност са действия от Святия Дух за създаване на характер в нас. Някъде около десет процента, обобщено, е това, което повечето християни преживяват като духовно воюване.

Нека да бъдем лоши към себе си и да ви задам следния въпрос – какво правите, че да заслужавате дявола да отдели време да ви притеснява? Какво правите, че да заслужите времето му? Като много от вас, които проповядват на различни места, аз пътувам между светиите през цялото време и те ми разказват за техни случки в духовното воюване. Истината е, че те дори не са в играта, да не говорим да играят на полето. А те се оплакват от духовно воюване. Приятелю, дяволът не може да бъде навсякъде по едно и също време. И той няма да ангажира своите старши офицери с някой, който играе на гоненица в градината. Това няма да стане.

Колко от нас вярват, че няма създадени нови демони откакто съществува земята. Няма повече демони. Колкото демони са били, когато Адам и Ева са били единствените двама души на земята, толкова са сега, когато сме около пет милиарда. Населението от демони трябва да покрие много повече души и това е факт. Дяволът не придобива вече по-голяма войска. Всъщност, колкото повече хора се раждат на земята, толкова по-голямо разреждане става на неговите сили. Той няма да пилее сили върху хора, които не му причиняват нервни спазми в стомаха. Така че, когато говорите за духовно воюване, трябва да се попитате – с какво съм достоен да ангажирам времето му.

Ще се занимаем с общ поглед върху стратегията на дявола. Утре ще се занимаваме с мотиви. Ще говорим за това, как да имаме нагласата на победители, когато се бием. Как да създадем защита, свободна от страх. Нетърпелив съм да стигна до тези неща. Бил съм като гладен уличен пес, на който му текат лигите, защото съм вярвал, че Бог ще ни помогне да получим екипиране, което ще ни помогне да променим нещо. Ще говорим как да се съсредоточим върху техниките, как да научим техниките на врага, как да градим върху силните си страни, и как да налагаме своите условия.

Едно от нещата, които трябва да се научим да правим, е как да накараме врагът да дойде на наш терен, така че да се бием там, където ние искаме да се бием. Врагът винаги иска да се биете върху негов терен. Добрите бойци винаги се бият върху собствен терен. И ние ще видим, кой е нашия терен. Всеки един на това място има собствено поле на действие. Всеки един от вас притежава неща, които са му дадени от Бог само на него, те са вашите основни средства за нападение и защита. Повечето от вас дори не знаят кои са те. А те са различни за всеки от нас в зависимост от нашето призвание. Нашата надежда и убеждение е, че през тази седмица ще можем да ви покажем, какво ви е дал Бог, с което да воювате, от какви позиции можете да воювате, каква техника имате, която ви е дадена от Бог, а вие дори не я знаете, но това е нещо, което Бог е дал единствено на вас, за да можете да воювате. Вие трябва да откриете тази техника, трябва да откриете тази дарба, защото докато не знаете какво е това, вие сте единствено на неговата милост. Но когато откриете какво е то, вие можете не само да се защитавате от тази позиция, но и да атакувате от там.

Колко от вас си казват “това не е каквото си мислех, че ще бъде”. Правилно – не е това, което си мислихте. Ние говорим за воюване, тук не е място за пацифисти.

Как да се справим с приятелския огън? Както един от моите скъпи братя казва: “Ако някога минем през братята, може да ангажираме и врага”. Всъщност този човек е тук при нас. Към края на конференцията ще се занимаваме с целенасочен флангови огън. Как да се справим с огъня в собствения си лагер? И ще завършим с това заглавие, за което вие чухте “Дали той наистина ще говори за това?” – Теология на кръчмарския бой; ще стоите ли още през 1999 г.?

Искам да ви кажа нещо още сега. Ако Бог ми помогне, през 1999 г. аз не само ще стоя, но ще нанасям повече шутове, отколкото сега. Бог да ми помогне. Може би си казвате: това е възмутително. Но това се нарича вяра. Колко от вас искате да вярвате, че след десет години ще сте научили занаята си достатъчно добре, така че не само да стоите, но да причинявате там долу вреда, която е по-голяма, отколкото е тази сега. Трябва да имаме армия от мъже и жени, които мислят точно по този начин. И не се страхувам да бъда достатъчно безочлив, за да го кажа. Надявам се, че съм в събрание от мъже и жени, които са достатъчно безочливи да вярват, че в Христа, под Военачалника на нашето спасение, Който ограби началствата и властите, това е единствения стил на живот, който Бог е призовал воините си да живеят.

Може би казвате: “Денис, ти не разбираш, аз съм бил бит толкова пъти, и последното нещо, което искам, е духовно воюване.” Знаете ли защо последното нещо, което искате, е духовно воюване, защото 99% процента от вашето воюване е било в защита, като вие сте дефинирали духовното воюване като начин да избягате от боя на дявола. Наистина вярвам, че е по-добре да дадеш, отколкото да получиш. Вярвам, че е по-благословено да дадеш.

Има дни, времена, когато (ако ти си воин и Лъвът от Юдовото племе е във всеки един от вас, мъже и жени, защото Христос е този Лъв, и Той е във вас), ако можеш да чуеш това, всъщност може да се отърсиш от кръвта и сополите, причинени от врага, който те удря, но без да те елиминира. Тогава се чувстваш много добре: “Ела, момче, да те видя какво можеш! Покажи ми какво можеш, защото знам какво аз мога, и когато свършиш твоето ще те подгоня за да те смачкам.” Вярвате ли, че това е реално? Да, то е реално.

Нека да говорим за войната на дявола с Бога. Какви се предметите на войната? Подчертайте си това: дяволът не може да бъде навсякъде по едно и също време. Дяволът не е всезнаещ. Неговата оценка за нещата е фатално погрешна. Той разчита на слабостите ви. Когато дяволът види къде си слаб, там е мястото, където атакува. Той се храни със слабости. Тогава каква е целта – да не бъдеш слаб, но силен в Господа.

Дяволът иска власт, която да съсредоточи в себе си, а не в Христос – Исая 14:12-14, Матея 4:4-9. Можете ли да си представите безочието на дявола: да дойде при Този, Който го е създал - Христос? Христос създаде дявола. Дяволът е ограничено създание. Какво е за това ограничено създание да дойде и да изкушава своя Създател да му се поклони? Невероятно! Вие говорите за морална лудост. Този, който го е създал, е изкушаван да се поклони на това, което е създал. Това е изумително. Но дяволът иска да му се покланят.

Второ, трябва да знаем, че неговият бунт започна първо в духовния свят. Непокорството, което е на тази земя, първо започна в духовния свят и после дойде на земята. То дойде в градината и се въплъти в материалния свят. Едно от нещата, които Том Маршал сподели, и което е много важно е: ако начертаете буквата “U”, наречена дух, и обърната буква “U”, наречена материя, човекът е портала, прохода, отворената врата между духовния свят и материалния свят. Животните нямат дух. Човекът има дух. Какво е човекът, за да го помниш, или човешки син, за да го помниш? Какво е човекът? Той е вратата между духовния и материалния свят. След като земята е мястото, където е игралното поле, небето не е мястото, където ще се води битката. Земята винаги е била игралното поле. Небето слиза долу на земята, новият Ерусалим, църквата, невястата слиза долу на земята. Ние не отиваме на небето, ние само се издигаме да Го посрещнем по Неговия път към земята. Защото земята е мястото, където това нещо се е извоювало, разрешило, и каквото и да се случи в бъдеще, то ще стане на земята, като център на Божията дейност. След като земята е бойното поле, непокорството трябваше да има възможност да се материализира, защото то трябваше да се реализира в материалния свят.

Така дяволът си намери тяло. Той намери змия, и затова хората мразят змиите, защото дяволът можеше да използва тази материална плът. И тази змия действително можеше да говори, това е факт. Тази змия говори с Адам и Ева и ги изкуши и доведе бунта, който бе в небето, долу в материалния свят. Земята е фокуса на бойното поле. Вие сте слушали Тед Сендкуист в моята касета, наречена “Войната” за войната между двете потомства.

Има хиляди неща, които не са ни били казани като християни, но основният проблем е този – никога не са ни казвали, че земята е мястото, където Бог иска да приключи тази битка. Тази битка няма да бъде разрешена в небето. Ние се трудим под невероятното теологическо затъмнение, вярвайки, че това, което Бог иска, е да ни спаси, да ни вземе на небето и да ни доведе отново тук. Играта не е за това. Играта е за това Бог да въплъти Своето царство и Своята воля чрез хората си в пространствено-времевия свят. Ето това иска Той.

Бог позволи тази битка. Откровение 13:8 ни казва, че Христос беше Агнето, заклано преди основаването на света. Това ни дава увереност да знаем, че падението в градината не беше инцидент. Бог го планира. Колко от вас са благодарни да знаят, че Исус Христос вече е бил разпънат в Своя ум, още преди една молекула да е била сътворена. защото ние служим на върховен Бог, Който вижда края от началото, и стои вън от времето. Има голям дебат в някои кръгове за това колко знае Бог. Нека да ви кажа това: причината, поради която Бог знае всичко, е, че Той не е ограничен от времето. Той стои вън от времето и поради това Той знае всичко, което ще стане във времето и във вечността, защото Той е по-голям от вечността и от времето. Ние не можем да осъзнаем това, затова искаме да ограничим Неговото знание, но Бог ни се подсмихва и казва: “Малко по-нататък по пътя ще ви кажа какво виждам.”

Защо Бог ни е поставил в средата на една свада? Защото очевидно има нещо в битката, което мирът не може да произведе. Бог можеше да спре падението, можеше да унищожи всяко едно животно, в което дяволът би се опитал да се въплъти. Бог можеше да подуши това животно веднага. Той можеше да уреди бунтът на дявола никога да не дойде на този свят. Нищо не Му струваше да направи това. Можеше да възпре присъствието на дявола на земята. Казвате си: “Но защо любящият Бог би позволил това клане да се случи?” Защото очевидно има нещо във войната, което създава неща в Божиите хора, и което мирът няма да създаде.

Нека да продължим нататък. Нека да разберем природата на дяволската стратегия. Всички умели воини имат ясно определена стратегия, основана на най-добрата оценка на възможната стратегия на опонента – неговите силни и слаби страни, в сравнение със собствените силни и слаби страни. Дяволът е голям боец, въпреки, че е морално и интелектуално ненормален, той е голям боец. Той няма представа за реалността, но той е майстор в това, което прави и никога не го забравя. Вие не се занимавате с някой, който просто е добър, но вие имате работа с такъв, който е велик. Той е велик в това, което прави, но е уязвим. И ще видим как и защо.

Трябва да разберем основните цели на тази война.

Първо, Бог иска доброволно предаване на създадените творения, за да споделят Неговото предназначение. Бог не вика на задължителна военна служба. Той е в доброволната воля. Той приготвя тези хора, като им влага Своята природа и сила в Христа. Давайки им сила чрез Святия Дух, за да развиват характер, зрялост и вяра, и да прилагат Божието слово, когато воюват със Сатана и неговите сили за хората и използването на земята. Помислете, какво биха правили хората на земята, ако ние изпълнявахме Божията воля и използвахме земята по начин, по който Бог иска? Знаете ли, че ние дори не си задаваме този въпрос? Поне никога не съм чувал този въпрос да се задава. Как щеше да изглежда земята, ако Божиите хора бяха тези, които биха определяли нейното използване. Мисля, че щеше да бъде много по-различна отколкото е сега.

Бог е обявил, че ще постигне тези цели чрез делегирано управление. Псалм 110:1-3 говори за делегирана власт.

Иеова рече на моя Господ:

Седи от дясно ми

Докле положа враговете ти за Твое подножие.

Господ ще простре от Сион

скиптъра на силата ти;

Владей всред враговете си.

Нека да ви перифразирам какво се казва тук, така както аз го разбирам. Исус Христос дойде като последния Адам за да възстанови това, което бяхме загубили при първия Адам. Той разчупи силата на дявола на Голгота и върна обратно народите под Свой контрол. Като упълномощи обединения Адам, наречен Христовото тяло, да излязат и да правят това, което Той беше поръчал на Адам и Ева в началото. Трябва да помните, че Исус бе Този, който даде заповеди на Адам и Ева в началото. Това не беше различен Бог. Иеова е Исус. Тези от вас, които са слушали моето поучение “Пребъдване в лозата”, ще разберете какво точно казвам. Един от големите проблеми на модерната християнска теология е, че имаме много богове. Исус Христос е Иеова. Исус беше този, Който каза на Адам и Ева да завземат земята, не беше друг бог, но Христос. Христос упълномощи църквата да прави това, в което Адам и Ева се провалиха. Той не дойде с друг план. Той дойде да направи това, към което винаги се е стремял, т.е. “Завземайте земята за Моята слава.”

Спомняте си, когато Той бе с Мойсей на планината и се опитваше да накара децата на Израел да пресекат реката в Числа 14 г. Той изпрати лидерите и десет от съгледвачите дойдоха с лоши вести. Исус Навиев и Халев казаха: “Вие не разбирате правилата на тази игра. Да, там има укрепени градове и великани, но Бог е направил нашите врагове храна за нас и всичко, което трябва да направим, е да отидем и да ги изядем.” Какво бихте направили с християнин, който говори по този начин днес? И ще чувате много повече християни да говорят така днес. Той каза: “Вие не разбирате, всичко, което трябва да направим, е да отидем там и да ги изядем, защото Бог ги е дал на нас. Те са дадени на нас”.

Когато децата отказаха да влязат, спомнете си, в Деяния 15 гл. Бог казва: “Аз не мога да ги заведа бързо в обещаната земя, защото когато ги изведа близо до битката, те ще избягат”. Точно като християните, Изглежда, Бог не е знаел за диспенсационализма по това време. Това е съвременен християнски начин да се говори, че няма нужда да се пресича реката, и това се нарича диспенсационализъм, когато вие теологизирате въпроса, защо Бог не изисква от вас да пресичате реката. Вие казвате, че това е за милениума, и не може да направим нищо преди антихрист да е дошъл и да е свършил своята работа. Това е съвременен вариант на чесъна и праза, но аз възразявам срещу него.

Бог се разгневи много за това и Той искаше да порази целия Израел, но Мойсей ходатайства за тях. И той каза: “Ако Ти ги поразиш, ще имаш проблем с мен и с всеки друг, защото те ще кажат: Бог ги изведе, но не можа да ги въведе”. Бог се покая и каза: “Добре, няма да го направя.” Но ето какво каза Той: “Заклевам се в живота Си, че ще се напълни целия свят с Господната слава”. Той не каза, че всеки ще бъде спасен, нали? Не каза, че всеки ще се изпълни със Святия Дух, нали? Какво каза: “Заклевам се в живота Си, че планетата земя ще се изпълни с моята Слава.” Кой е Божията слава? Божията слава е Исус Христос, а Неговата слава е църквата.

Сега ще задълбаем в тази материя. Работете с мен, знам, че някои са уморени. Бъдете с мен още 20 минути, и ще ви разпусна.

Сатана е голям боец. Нека поставим това на равнището на черен колан. Ако аз се бия с противник с черен колан, който е по-силен, отколкото съм аз, който тежи 250 кг, гарантирам ви, че няма да му се противопоставям чрез сила. Защо? Защото той ще ме унищожи. Ще трябва да направя това, което всички добри бойци правят – ще сменям ъглите, така че да го ударя косо, без да се противопоставям директно на неговата сила. Защото ако се опитвам да му се меря със сила, той ще ме прегази като камион. Трябва да разбия на парчета неговата сила, като го разсредоточа на различни направления. Точно това е, което дяволът е направил.

Той знае, че директно не може да надвие Бога и затова е променил битката в непряка атака. И каква е атаката? Тя е следната: “Добре, Исус се прибра на сигурно, нищо не мога да направя против това, Исус седи отдясно на Бога, нищо не мога да направя против това. Но какво мога да направя? Мога да проваля Неговите деца.”

Ако дяволът може да попречи на Бога да изпълни Своята воля на земята чрез децата Си, тогава дяволът е спечелил войната. Защото върховен атрибут на Бога е, че Той не може да бъде отделен от словото Си.

Разберете, че колкото по-зрели ставаме в Духа, толкова повече нашите думи и нашето същество стават едно. Исус поучаваше като някой, който има власт, защото нямаше разлика между Неговия живот и Неговото слово. Колко от вас наблюдават Господа, когато сближава вас и думите ви. Бог не може да бъде разделен от Своето слово.

Тази битка се води пред голям облак от свидетели, като съдийско жури, които оценяват битката. Библията не ни казва кой е в това множество. Просто казва, че сме оценявани пред облак от свидетели.

Ако Бог не може да постигне на земята това, което е обявил, тогава Той е изгубил войната. Това трябва да влезе във вашия ум. Причината, поради която то трябва да влезе, е че ако вие ще воювате, в крайна сметка вашето духовно воюване ще бъде за слава на Бога. Вашите мотиви трябва да бъдат – по никакъв начин това няма да стане чрез мен, но ще оставя Бог да донесе слава на земята чрез мен, защото не искам да ставам съучастник на богохулствата на Неговото име и на сриването Му, защото Той е моя Спасител, моя Господар, моя Герой и всичко за мен и аз съм пушечно месо за Неговите цели и не ме е грижа. Искам да ти кажа приятелю: аз съм пушечно месо за Исус. Не ми казвай, колко съм ценен за Него, аз съм ценен за Него, защото съм Негов крепостен роб, аз съм ценен за Него, защото съм пушечно месо. Той не се отнася към мен като към пушечно месо, но може да ме уволни по всякакъв начин.

След като веднъж разберете към какво се стреми дявола, да не атакува Бога. Той не атакува Исус. Исус вече не е тук, за да бъде атакуван. Исус се е върнал у дома и седи отдясно на Бога Отца. И Отец казва: “Сине, сега продължението на тази битка е, че Аз искам Ти да екипираш Своите хора така, че Моята слава да дойде на земята чрез тях. Ти имаш Святия Дух, чрез Когото да го направиш. Имаш Библията, с която да го направиш. Имаш петкратното служение, чрез което да го направиш, имаш дарбите на Святия Дух, с които да го направиш. Давам ти екипиране, с което да го направиш.”

Тогава какъв е проблемът? Децата не знаят посланието. Те не разбират, че Бог иска да доведе Своето царство и Своята воля чрез нас. Ето затова Исус каза, когато се молите, молете се да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля на земята, защото залогът е репутацията на Моя Баща.”

Тази атака най-вече е насочена да ни накара да се оттеглим. Напомням ви в посланието на Юда, 6 стих, се казва за ангелите, че те напуснаха собственото си жилище, че се оттеглиха. Това е точно същият дух, който сега е покрил голяма част от Христовото тяло. Христовото тяло се е оттеглило от планетата Земя: “Ние няма да се бием за земята, нас не ни е грижа за земята, защото “...тази земя не е моят дом, аз само преминавам от тук.” И дяволът може да я притежава, антихрист може да я притежава, светските активисти могат да я притежават, всеки, който иска може да я притежава, не ме интересува.” Приятелю, това е духовно воюване на най-високото ниво. Защото Бог е заложил Своето име: “Заклевам се в живота Си, че цялата земя ще се изпълни с Моята слава.” Исус заложи Своето име в Йоан 17:21 “да бъдат всички едно; както Ти Отче Си в Мене и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас, за да повярва светът, че Ти Си Ме пратил.” Това не е в милениума. Езикът там говори за света в пространството и времето.

Кой участва в тази война? Бог, архангелите, ангелите и изкупеното човечество. Дяволът, който е бог на светската система, началствата – Ефесяни 6:12, които са заблуждаващите обществото военачалници; властите, които са демонични князе, ограничени в географски области; паднали човешки същества, които управляват създадените от Бога власти с бунтовна идеология, по-низше стоящи демони на похот, обвинение, убийство и т.н.

Тази война се води на три нива. Третото ниво е личното духовно воюване. Там е мястото, където хората или биват спасени, или изгубени като човешки същества, като личности. По-голямата част от духовната война на земята се е водила в църквата досега на третото ниво. Ние сме се борили да спасяваме хората като личности. Никога не сме воювали на второ ниво. На второто ниво войната се води за идеологии. Това е пророческа война за поставените от Бога институции на управление. Съветите за действие в градовете са предназначени да воюват срещу демоничните идеологии, които контролират нашите градове. Гражданското правителство е станало тиранин, присвоявайки си власт за себе си под идеологията на централизма. Това не е човешка идеология, това е демонично вдъхновена идеология. Точно за това говори Павел във 2 Коринтяни 10:3-5, където той говори за събаряне на помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога. Семействата в Америка са под демонична атака, себеконтролът е под демонична атака, свободното предприемачество е под демонична атака. Цялата тази идеология, която е демонична по своя произход, контролира обществото в Америка.

На първото ниво войната се води с духовни същества. Това са тези бунтовни духове, които са още на тази планета и създават лъжливите идеологии и пленяват хората.

Могат ли Божиите хора да влязат във война на всичките три нива? Не мога да стигна до второ ниво, ако не съм наистина победител на трето ниво. Ако искаме да водим война в голям мащаб, ние ще трябва да освободим достатъчно себе си, за да го направим. Ще имаме нужда от напълно нов тип християни. Християни, които са достатъчно свободни, че наистина да могат да подгонят обществените заблуди и демоничните началства и власти по такъв начин, че когато дяволът дойде срещу вас лично на трето ниво, да не ви повали.

Ето затова вярвам, че Святият Дух ме е упълномощил да проповядвам върху духовното воюване. Цената е първото ниво. Целта е да достигнем първото ниво, където в действителност ще вземем власт над падналите власти. Защото докато не се справим с падналите власти, ние няма да можем да променим нещо, да не говорим за цялото поле. За да достигнем до падналите власти, ще трябва да демаскираме падналите идеологии. Ще трябва да покажем на хората заблудата на тази идеология и нейния провал и това, че е демонично повлияна.

Колко от вас, ако оприличите това на игра, биха искали да вярват, че Бог ви е призовал да играете на най-високото ниво, на което играта се води. За да стигнете до най-високото ниво, което е да можете да се справите с духовните сили във вашия град или във вашата нация, да можете да се справите с идеологиите в процеса на вземане на решения на земята, не на небето, но на земята. За да стигнем до това ниво, трябва да станем достатъчно обучени в личното си воюване, за да успеем да пробием до това ниво на игра. Проблемът е, че повечето от нас като казват: “Дяволе, ето идвам!”, започваме тази битка от трето ниво, но сме толкова далеч от реалността, че не можем да стигнем до второ ниво, да не говорим за първото ниво. Защото врагът има толкова много неща в нас, че ни поразява много лесно.

Искам да ви напомня, че Исус каза в Йоан 14:30

...защото идва князът на този свят. Той няма нищо в Мене.

Той каза: “Причината, поради която мога да отида на Голгота, причината, моята кръв да може да освободи цяла раса е, че Аз мога да стигна до първо ниво, защото вече Съм победил на трето и второ ниво.” Ето в това се състои духовното воюване.

Това е обобщен поглед от 9000 метра височина. Първо – Бог побеждава. Второ – децата растат и са представени пред Бащата, съвършени в Христа. Трето – Сатана губи, защото не може да си помогне.

Ще ви разкажа една история за скорпион и жаба. Скорпионът и жабата се намират в придошла река. Скорпионът казва на жабата: “Пренеси ме през реката на гърба си, или ще потъна.” Жабата казва: “Ти си луд, ако те пусна на гърба си, като стигнем по средата на реката ти ще ме ужилиш и двамата ще потънем в реката.” Скорпионът казва: “Бих ли направил това? Причината, поради която те карам да ме пренесеш през тази придошла река е, че ще потъна, ако не ме пренесеш на гърба си. Разбира се, че няма да направя това, аз искам да живея.” Жабата приема аргумента, скорпионът се качва на гърба й, те отиват до средата на реката и действително скорпионът я жили. Жабата, умирайки (когато двамата потъват), се обръща към скорпиона и казва: “Защо го направи, казах ти, че ако го направиш, и двамата ще умрем. А скорпионът казва: “Нищо не мога да направя, това е природата ми.”

Причината поради която можем да победим Сатана, е защото той не може да направи нищо за себе си. Чуйте ме сега. Има определени неща, които той прави инстинктивно, които го унищожават. Добрият боец учи от какво врагът не може да се защити.

Бях в Тексас с Адам за неговия осемнадесети рожден ден. Бях в молитва, осъзнавайки отново, че влизам във война (като обикалям тази страна) с началствата и властите на високо ниво в градовете. И през нощта имах видение. В това видение имах среща лице в лице с демонски княз. Имаше руса коса, беше около 35 годишен и бе облечен в много хубави средновековни дрехи, бяха като коприна. Никога не бях виждал такива дрехи. Беше много хубаво облечен, с хубав маникюр, и много наконтен. Той стигна до мен, погледна ме в очите и ме прочете. Аз погледнах в очите му и когато видях това, което видях, поклатих глава, обърнах се и си заминах, и когато той ме прочете, и той си замина. Събудих се с изправена коса. Бях имал реална среща. И казах: “Как можем да се бием с тези, техният коефициент на интелигентност е извън всякаква класация.” Господ ми каза: “Денис, какво видя?” Аз казах: “Господи, не знам.” Той каза: “Кажи ми какво видя, когато прочете очите му?” “Той няма мъдрост.” “Точно така, защото страхът от Господа е началото на мъдростта. Ти не се биеш с интелигентност, ти се биеш със страх от Мене. Защото поради страха от Мен ще ти дам мъдрост, за която той и неговите приятели не знаят нищо.” И аз говорих на езици и прославих Бога.

Ако ще се бием, трябва да прочетем това, което е пред нас. Трябва да видим какво има там. Бог е верен да ни покаже какво има там. Винаги ще ни пита: “Какво видя?” Някои от вас са били бити отново и отново във вашите бракове, в личния си живот, имате навици, които ви бият и ви побеждават, и Бог иска да ви каже, когато застанете срещу тях, когато наистина се научите да се биете “Какво виждате?” Какво има там, в тази власт, която идва срещу вас? Каква уязвимост има там, която Аз мога да ти покажа как да я използваш чрез това, което съм ти дал.” Защото ако ще правим това, което Бог ни е призовал да правим, трябва да вършим това или никога няма да стигнем до другите нива на игра. Господното слово към Христовото тяло сега е едно: “Прославете Ме на земята.”

Атаката на Сатана е много прикрита. Той се опитва да отреже Бога от Неговото слово. Бог е обявил, че Неговото слово и Неговата Личност ще бъдат прославени в Неговите хора на земята. Нашата теология, нашите преживявания се противопоставят на всичко това. Но слава да бъде на Исус Христос, Който е Господар, Бог и Цар завинаги. Ще има поколение, което се издига на тази земя, което казва на врага: “Идвам срещу тебе, паразит; ела срещу мен в силата на своето бунтовничество, но аз идвам срещу теб в името на Господа. И аз съм научил своя занаят и имам своите умения, и ти си за мен храна, защото земята е Господна и всичко, което е в нея. По-велик е Този, който е в мен, от този, който е в света. Аз съм платил дължимото и съм усвоил предназначените ми умения, нека да влезем в битката.” Амин.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница