Amnesty international 15 април 2002 ai-index: eur 15/004/2002 ai index eur 15/004/2002 News Service NДата11.01.2018
Размер42.85 Kb.
amnesty international

15 април 2002 AI-index: EUR 15/004/2002


AI Index EUR 15/004/2002 - News Service Nr. 64

ИЗЯВЛЕНИЕБългария: Домуващите от дома в с. Драгаш войвода умират в резултат на безотговорно отношение

Амнести интернешънъл изпрати писмо до Никола Филчев, главен прокурор на Република България, в което го призова да разследва смъртта на 22 мъже, които починаха в Дома за възрастни с психични разстройства в с. Драгаш войвода през 2001 г., и на петимата, починали през 2002 г. Организацията е обезпокоена, тъй като повечето от смъртните случаи са причинени от липса на адекватно лечение. Организацията също така проявява загриженост поради факта, че условията в тази институция, в която живеят от години над 140 мъже с психични разстройства или отклонения в развитието (наричани по-нататък психични отклонения), представляват жестоко, нечовешко и унизително отнасяне и нарушават международните правозащитни стандарти, ратифицирани от Република България.

Представители на Амнести интернешънъл (заедно с консултант-психиатър), Български хелзинкски комитет (БХК) и Ментал дисабилити райтс интернешънъл посетиха дома в с. Драгаш войвода на 24 януари 2002 г. На 1 и 2 април 2002 г. представители на Амнести интернешънъл и БХК проведоха второ посещение в дома. Делегацията достигна до единодушното заключение, че условията на живот в тази институция са ужасяващи и неподходящи за обитаване от човешки същества, най-малко от хора със специални нужди. Самите битови условия по-скоро влошаваха човешкото здраве, отколкото да го подобряват. Сградният фонд, състоящ се от три сектора, разделени с огради, всеки с няколко по-малки сгради със спални помещения, беше в изключително лошо състояние и на места дори опасен за домуващите. Нямаше централно отопление, а спалните се топлеха само от мизерни печки на дърва и въглища. В резултат на това условията в дома през зимата, както бе отчетено през януари 2002 г., бяха нечовешки.

Според Общинската служба за социално подпомагане в Никопол, 17 обитатели на дома в Драгаш войвода са починали през 2001 г.; трима са починалите през 20021. Проучването на представители на Амнести интернешънъл и БХК обаче, проведено на 1 и 2 април 2002 г., показа, че през 2001 г. в дома в Драгаш войвода са починали най-малко 22 мъже. Седемнадесет души са починали между 1 януари и 15 април 2001 г. и петима – от 22 октомври 2001 г. до края на годината. Показателно е, че няма починали в летния период - между 15 април и 22 октомври 2001 г. Аутопсии са били проведени само в три от случаите, а патологът, провел аутопсиите, обясни пред Амнести интернешънъл, че не е било нужно нищо повече от слушалка, за да им се постави диагноза приживе. Лекарят отбеляза също, че клиничната диагноза за причините на смъртта не се покрива с диагнозата от аутопсията - тежка пневмония и недохранване. Всичките 22 смъртни случая с изключение на три изглежда се дължат на същите причини. През 2002 г. в дома в Драгаш войвода са отбелязани още 5 смъртни случая, включително и на един домуващ, който се е изгубил по безлюдните места около дома през януари 2002 г. и впоследствие починал от хипотермия. В последните два случая от март 2002 г. е проведена аутопсия и въпреки че окончателните аутопсионни протоколи още не са излезли, предварителните данни, разгледани от представителя на Амнести интернешънъл, сочат, че тези случаи също са причинени от пневмония и недохранване.

Не личи да е провеждано разследване на нито един от смъртните случаи на домуващи от дома. Д-р Андреев, лекувал приживе последните двама починали, заяви пред представителя на Амнести интернешънъл, че антибиотиците на обитателите на дома в Драгаш войвода не се покриват от здравната каса, и домуващите трябва да ги плащат сами, тъй като средствата на заведението са твърде ограничени. Той потвърди също така, че условията в дома не са подходящи за лечението на обитателите, но не можа да обясни защо на двамата мъже не е предписано незабавно и адекватно лечение в болница или друго по-подходящо здравно заведение. През 2001 г. никой от другите му 2500 пациенти в Никополска община не е починал от пневмония. Директорката на дома в Драгаш войвода заяви, че има 31 обитатели с регистрирано респираторно заболяване, като 16 от тях се лекуват2. През юли 2001 г. 9 мъже са били изпратени в специално заведение за лечение на туберкулоза.

Телата на мъжете, починали през 2001 и 2002 г., са погребани в безименни гробове. Изглежда единствено домуващите, които сами бяха изкопали гробовете и погребали починалите, знаеха кой лежи там. Директорката на заведението не можа да покаже на представителя на Амнести интернешънъл план на гробовете.

Амнести интернешънъл е загрижена, че мъжете с психични разстройства от дома в с. Драгаш войвода са лишени от правото да се отнасят към тях с уважение и хуманност и от правото на защита срещу физическо и психическо малтретиране. Нещо повече, Амнести интернешънъл е загрижена, че условията и безотговорното отношение към мъжете от дома в Драгаш войвода представляват жестоко, нечовешко и унизително отнасяне.

Амнести интернешънъл писа също на Лидия Шулева, министър на труда и социалната политика, чието министерство отговаря за Дома за възрастни с психични разстройства в с. Драгаш войвода, както и до други подобни институции в България. Организацията призова Лидия Шулева:  • да предприеме незабавни стъпки, за да осигури професионален и хуманен подход към мъжете в дома в Драгаш войвода, съответстващ на международните стандарти;

  • да затвори окончателно заведението и да премести обитателите в място с подходящи условия или незабавно да осигури привеждане на институцията в съответствие с международните стандарти;

  • да направи всичко възможно подобен род институции да са осигурени с достатъчно оборудване и персонал и да се изгради система за подробното им наблюдение от общинските и държавните власти, включително от независими органи;

  • да въведе програма за професионално обучение на персонала.

Забележка: за пълния текст на писмото можете да пишете на адрес: ttreeck@amnesty.org.

Снимки от дома са достъпни на сайта на Амнести интернешънъл: www.amnesty.org.1 Писмо от Ваня Винчева до Началника на НССП от 01.02.2002 г., предоставено на БХК.

2 Амнести интернешънъл научи впоследствие, че на тези домуващи само е предписано медикаментозно лечение, но те не се лекуват поради липса на средства.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница