Анализ на политическото поведение на опонентите и позициите на бсп (1 май – 13 юни 2011) Общи характеристики на политическата ситуациястраница1/4
Дата26.10.2018
Размер0.67 Mb.
  1   2   3   4
АНАЛИЗ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ОПОНЕНТИТЕ И ПОЗИЦИИТЕ НА БСП

(1 МАЙ – 13 ЮНИ 2011)
Общи характеристики на политическата ситуация
Периодът от последният месец се характеризира с няколко по-общи тенденции, свързани с изборите през есента.

1. Закъснява издигането на кандидати, което ще даде отражение върху облика на кампанията

Закъсняващото издигане на кандидати е резултат на няколко основни причини.Първо, отразява ситуация на неувереност от страна на партиите за печеливши кандидати в контекста на общия негативизъм към политици и партии.

Второ, като се има предвид по-силната от всякога активност и възможности на управляващото мнозинство да използва МВР и медиите за черен пиар на всеки възможен кандидат, сдържаността е стремеж да се предпазят потенциалните кандидати от превантивното окалване, на което ще бъдат изложени.

Трето. Тон на забавянето дават ГЕРБ и Борисов, които са в изгодна позиция и все още да водят в различни рейтинги и съзнателно ще задържат номинираното до последно.

Късното стартиране на предизборната кампания ще има няколко възможни следствия а именно: • Закъснението на издигането на кандидатурите е показател, че вотът няма да бъде рационален, няма да има достатъчно време за обмисляне. Гласоподавателното поведение ще бъде емоционално. Ще се разчита не на позитивите на съответния кандидат, а да се гласува срещу другия кандидат. Това е много изгодно за ГЕРБ защото избягва сериозната дискусия върху собственото им управление. Дава им възможност да печелят пред избирателя с пиар хватки и лични атаки в стилистиката на Бай Ганьовско клепане, типична за премиера Борисов

 • По-трудно ще бъдат привлечени по-широки периферии, които се влияят по-силно от представянето на личността и изборът може да се сведе до активността на относително по-твърдите електорати.

 • Много силна е тенденцията в битката да се включват като инструменти на влияние почти всички медии, включително и социологически агенции. Никога досега през последните 20 години една управляваща партия не е отивала на избори с такъв контрол върху медии и социологически агенции. Съществена причина в това отношение е кризата във вестниците и проблема с оцеляването на социологическите агенции, чиито приходи спадат.

 • Като се има предвид, че в предварителните сондажи се намесват за първи път толкова активно фигури на жени - евентуални кандидати за президенти голяма вероятност е печелившата двойка кандидати този път да бъде екип съответно на мъж и жена. Може да се очаква тенденция, че ще доминира издигането на такъв тип кандидатпрезидентски екип.

2. Все повече затруднения и манипулации имаме във връзка с данните на различни социологически агенции • Известно от практиката на социологическите изследвания е, че след като бъде определена репрезентативната извадка от изследвани лица и започне да се проучва тяхното мнение, част от тях се отказват да участват в анонимната анкета и да отговарят на въпросите, а това е фактор за изкривяване на резултатите от изследване. Обикновено у нас процентът на отказалите се е под 30, но напоследък при изследвания този процент рязко се повиши и достига в някои случаи до 60 %, когато във въпросника трябва да се дават отговори на политическа тема. При изследвания на друга тема процентът на отказалите е 2-3 пъти по-нисък. Зад нежеланието да се дава отговор се крие страх от евентуални неприятности. Причината е създалата се атмосфера на масово подслушване и политически уволнения, полицейското насилие срещу невинни хора, както и фактът, че начело на предизборния щаб на ГЕРБ стои министърът на вътрешните работи и по същество МВР прави изборите. Може да се предположи, че резултат от този страх е изкривяване на изследванията в полза на управляващата партия При това положение рязко се затруднява анализът на съществуващата политическа ситуация.

 • Публикуваните през този месец изследвания на МБМД и НЦИОМ са пример на вътрешна противоречивост, в разрез с други тенденции и навяват съмнения за манипулиране или недостоверност на методиките. НЦИОМ вече си заслужи критики в печата с неадекватната методика за изчисляване на обема на контрабандната търговия със цигари, когато те чрез проста анкета, питайки пушачи дали пушат контрабандни цигари, обявиха че 12 % само отговорили, че пушат такива цигари. Добре е известно, че това е абсолютно неадекватна методика при такива изследвания. От своя страна МБМД бе обвинена от ръководителката на “Алфа рисърч” в неадекватна методика и манипулирани данни.

 • Последното проучване на МБМД сочи стабилизация на подкрепата на ГЕРБ и при това положение е по-голяма вероятността изборите да бъдат в предвидения формат две в едно. В същото време обаче внимателният прочит на резултатите от изследването показват страни несъответствия. Първото от тях е, че ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 34.1 % от избирателите, докато за Бойко Борисов като президент биха гласували 29.2 % на първия тур и евентуално 31.8 % на втория тур. Така се оказва, че партията ГЕРБ има повече привърженици от нейния лидер, което изглежда странно като се има предвид, че тази партия на всички етапи се е крепяла на авторитета на своя лидер, който я дърпал напред и по принцип лидерите имат по-висока подкрепа от партиите. Вярно е, че вече има няколко души от тази партия с по-високо доверие, но подобно разделение изглежда странно.

 • Странното е също, че според МБМД само 30 % смятат, че ГЕРБ е способна да изведе страната от кризата, а за нея ще гласуват 34.1 %, т.е. и такива, които смятат, че той не може да изведе страната от кризата. Ако няма манипулация на данните, това е показател, че част от хората ще гласуват за ГЕРБ, защото няма друг, който да ги е убедил, че може да бъде по-добър от ГЕРБ, т.е. ГЕРБ изглежда по-малкото зло, а не по-добрата алтернатива.

 • Голямата борба ще бъде и вече се води за над 40 % неопределили се избиратели. Изясняването на техния профил чрез по-дълбинен анализ е важно за подхода, който да се приложи, за да се достигне до тях.


3. Засилваща се радикализация на политическото поведение
Както цялостната политика на ГЕРБ и стилът на политически живот, задаван от него, така и общата деградация на българското общество, декласацията на големи маси от хора и кризата водят до тенденции на радикализация на политическото поведение.

 • Наблюдава се радикализация до истерия на политическото говорене и поведение от по-малки партии и групи, които се опитват да се включат в предизборната кампания, рязко засилвайки словесната агресия и залагайки на скандала, радикални оценки и говорене. В тези оценки радикално се конструират или атакуват нови опасности – мюсюлманите, турците, капитализмът, САЩ. В този смисъл поведението например на «Атака» и Волен Сидеров, на РЗС и Яне Янев ще бъде типично поне за още три-четири политически сили и може да даде тон на предизборна кампания, привличайки по този начин към себе си, разочаровани от политическия живот като цяло избиратели. Това го откриваме и от ляво, и от дясно, и в популистки план. От ляво това е характерно за Съюза на комунистите на Чакъров и тяхното радикално антикапиталистическо говорене във връзка с антимюсюлманските нападения в София на “Атака”. От дясно радикално популистко-ксенофобско-националистическо и профашистко говорене имаме в поведението на “Атака”. Типично в това отношение и е говоренето на интелектуалците от така нар. “Клуб 1 ноември”, който събира около себе си недоволни интелектуалци от науката и културата. Той заложи като партия “Атака” на скандал с американския посланик, призовавайки за отзоваването му и характеризирайки го като шут. Изобщо американският посланик и скандалите около всяка негова поредна поява ще бъдат очевидно едно от полетата на много по-радикално говорене. Латентният антиамериканизъм, недоволство от американската политика у нас и по света ще се проявяват не директно, а чрез персонализацията им в лицето на американския посланик. Факт е, че в интернет форумите и в печата се появяват нарастващо количество материали против сляпото обвързване със САЩ, което очевидно отразява обществени настроения. За пръв път се появи и антиевропейска партия, която официално ще се бори за излизането на страната от ЕС – “Партия на хората от народа”.

 • Наред с радикализацията имаме симптоми на разпад на досегашния консенсус на голяма част от обществото около определени теми като например влизането в ЕС, нашето място в НАТО и пр. Всички теми, доскоро изглеждащи табу може да станат проблем на радикално говорене.

 • Радикализацията върви в множество различни посоки, свързана с извеждане на преден план като обяснение на сегашната ситуация различни врагове и противници и още не може да се каже коя ще се наложи.

 • Първата посока на радикализация е е националистическо-ксенофобска и етно-религиозна, разгаряна главно от “Атака”, но предизвикваща евентуални контрареакции и сред мюсюлмани у нас, което може да нажежи обстановката. От тук нататък поведението на мюсюлманите там ще бъде демонстрация на съпротива и присъствието им там ще бъде много по-голямо, при което никак не са изключени нови напрежения и реакции. От една страна, нашият народ няма традицията на остри противопоставяния на етническа и религиозна основа, а също така и станалото пред “Баня башъ” като че ли има стряскащ и сдържащ ефект върху българите. От друга страна, световният опит показва, че на много места, където липсват такива традиции са възможни този род конфликти. Мирно съвместно съществуване и съжителство между религии и етноси в не по-малка степен имахме в Босна, но при определени обстоятелства се получи нещо съвсем различно. Да не забравяме, че имаме злощастни опити от такива противопоставяния при терористичните атентати от страна на група на турското население през 80-те години. И същите тези хора сега са дори героизирани. В условията на движение на хора и глобализация днес са много по-възможни и външни участници в разгарянето и изостряне на конфликти. Затова не можем да пренебрегнем и външни реакции на тези процеси. Не може да се изключи вероятност от физически конфликти, наранявания, убийства в резултат на протичащите процеси. Всъщност случаят с пребитият мюсюлманин в джамията от неизвестни лица две седмици след сблъсъка е показател, че имаме продължение на конфликтната ситуация. Следва да се има предвид, че по-голямата част от мюсюлманите в София не са турци и на петъчната молитва в джамията “Баня башъ” ходят и много чужденци, включително и представители на посолствата на ислямски държави. Голяма е арабската диаспора, която също се събира в джамията. По време на инцидента е имало молещи се дипломати и чужди посланици. В този смисъл директните участници там съвсем не са просто привърженици от ДПС, които могат да бъдат контролирани от своята партия. Сред тях са възможни най-различни неконтролируеми реакции от хора, които може даже да не са български граждани. Началото бе сблъсъкът на “Атака” пред Софийската джамия. След това последва взривът през приемната на тази партия в Студентския град в София. При всяко от публичните събирания на ДПС имаме сблъсъци с привърженици на Касим Дал и полицията е принудена да взема все по-строги мерки при такива публични изяви.

 • Втората посока на радикализация е на вторичен антикомунизъм и русофобия, които ще бъдат характеристики главно на десните партии от Синята коалиция, евентуално ГЕРБ, “Атака”, в която на преден план ще се развяват плашилата на “комунистите”, “Държавна сигурност” и “Русия”. Там ключовата тема, около която ще се върти дискусията е съдбата на АЕЦ “Белене”. При това знаменателното още отсега е, че когато се говори за опасности за сигурността на новата ядрена станция и като аргумент срещу Русия се изтъква аварията “Чернобил” и сигурността на западните ядрени реактори. В публичното пространство и досега много успешно се крие фактът, че ядреният реактор във Фукушима е строен от американска компания. Премиерът Борисов по време на предизборни кампании има за любима тема спекулацията с периода непосредствено след 9 септември 1944 г. и това очевидно ще продължи.

 • Третата посока на радикализация е на антизападна реакция, отхвърляща, от една страна, европейския път на България и ЕС, от друга, поведението на американския посланик, и от трета, включването на България в американската система ПРО и базите на САЩ, но и със силна антинатовска и антикапиталистическа риторика. Всеки обект на ПРО е евентуална мишена и съгласие за изграждането на станции у нас ще бъде огромна отговорност, която силно ще раздели обществото. При това като се има предвид, че предстои обсъждането на този въпрос, а Русия изключително негативно реагира на изграждането на такава система, заявявайки, че ще вземе ответни мерки, които ще имат значение и за нашата сигурност, то и в това отношение битката ще се изостри по посока на разделението русофили-русофоби. Тук може да имаме силно изостряне на противопоставянето, тъй като засега няма реална заплаха за България от нечии ракети, от които да я защитава ПРО, докато ответни мерки на Русия на евентуални наши действия, ще доведат до заплаха и по същество до опасност за националната сигурност, а е вероятно да имат и съответни икономически измерения. Този тип реакции ще има популистки версии, свързани не само с “Атака” и готвеният й заместител в лицето на “Националния фронт за спасение на България”, РЗС, но в една или друга степен всяка от останалите партии. Другият тип реакция ще бъде лява и антикапиталистическа. Като цяло имаме нестабилност и високо напрежение в масовото съзнание, които могат да доведат до люшкане в една или друга посока.

 • Като се има предвид досегашното поведение на управляващата партия ГЕРБ и Борисов можем да очакваме, че изборите ще бъдат съпътствувани с големи скандали, насилие, купуване на гласове, фалшификации. За това сигнал е и фактът, че министърът на вътрешните работи, склонен към масово незаконно подслушване на хора, отговарящ за министерство, в което имаме големи мащаби на полицейско насилие и използване на полицията за окалване на политическите противници отговаря за предизборната кампания е ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ.

 • Стилистиката на политическото поведение на Борисов, в която доминира агресивни лични нападки, език на омраза към политическия противник и безскрупулно обливане с помия на всеки, от когото вижда някаква опасност допълнително, създава социална атмосфера на поляризация на настроенията. Рязко може да се засили словесната агресия, личното отношение и омразата, типични за говоренето на Борисов, които ще имат негативни следствия.


Профил и възможности на Меглена Кунева като кандидат за президент
Вече има яснота по три основни кандидатури за президент – на Миглена Кунева като независим кандидат, на Волен Сидеров от “Атака” и Румен Христов на “Синята коалиция”. От тях най-значими са шансовете за успех на Миглена Кунева, докато другите двама са типични партийни кандидатури, чиято цел е да мобилизират и ако могат да увеличат своите партийни привърженици, за да могат да повлияят при гласуването за местни органи на власт и в перспектива на парламентарни избори. Меглена Кунева влиза в кандидат-президентската надпревара с относително високи начални оценки, показва проучването на „Алфа Рисърч". 34 % изразяват положително отношение към бившия български еврокомисар, 46 % неутрално и 20 % отрицателно. Това обаче още не е електорална подкрепа.

Какъв е нейният профил и възможности като кандидат за президент?1. Психологически профил.

- Опит на високи позиции, но като назначен чиновник, докато опитът й като политик, който влиза директно в политически битки е сравнително малък.- Досега външно прави впечатление на човек със сангвиничен характер, който не е склонен към крайни позиции, избухвания, емоционални изблици и дълго обмисля вземането на едно или друго решение.

 1. Политически имидж, моделиран от нейният щаб е на антипод на Борисов по всички линии:

 • В политическото й самопредставяне има два пласта. От една страна, тя заявява, че като кандидат не е лява или дясна и ще очаква подкрепа от всички граждани. Демонстрира неполитически образ различен от този на партийните кандидати или “кандидатите за президент на партиите” . Кандидат е не на партия, а “кандидат за президент на гражданите”. От друга страна, подчертава, че до 2001 г. е гласувала дясно, т.е. специално ще разчита на десния избирател. Не крие и не се срамува от своето политическо минало в НДСВ и дясното си мислене. Разказвайки за досегашните президенти тя заявява, че е гласувала за Желев, организирала е в Пловдив кампания за избирането на Петър Стоянов, но не казва дали за Първанов. Изтъква, че е за плоския данък и за пакта за финансова стабилност, макар и да смята, че не е нужно това да влиза в конституцията. Подчертава, че е необходима и социална политика, но на основата на икономическа ефективност. Като цяло си изгражда по-скоро образ на човек, който е в центъра дясно и ще се бори преди всичко за тези избиратели, независимо от приказките, че ще търси гласа на всички граждани. Акцентът е върху дясното пространство в стилистиката на НДСВ. В много отношения имитира поведението на Симеон Кобурготски, когато в началото дойде в страната. И Миглена Кунева и други фигури (Борислав Цеков) възприемат говорене, в което конструират като противник ДС, който пречи или интригантства във връзка с кандидатурите на НДСВ. Това говорене е типично за десните партии и очевидно така се опитват да привлекат допълнителни десни избиратели.

 • Интелигентният, интелектуалният, компетентният, културният, знаещият езици и психологически силният срещу силовият, неинтелигентият, незнаещият езици кандидат, физически бабаитстващия кандидат. Историята с кучетата, в която на преден план е изведено най-умното, а не най-силното куче, която разказа в шоуто на Слави е подготвена от предизборния й щаб като израз на тази идея. В този дух е и твърдението й, че образованието и културата, дейности, свързани с интелектуална продукция ще бъдат на преден план. Силата на разума, интелигентният избор са предложени срещу групата сила на каратето и физическия бабаитлък, характерни за Борисов. Извеждат на преден план, че президентът трябва да знае езици и да бъде интелигентен, изглежда интелигентно, да може да представя България в чужбина, изграждайки противоположния образ на Борисов като неграмотен, простак, прочел една книга, горила, излагащ България в чужбина. Това е и една от предпоставките може би Борисов да откаже да се кандидатира.

 • Добре приетият, добре общуващият, добре познаващият европейските институции и Европа кандидат, който е на “ти” с нея срещу недобре приети или непознати за Европа кандидати.

 • Неконфронтационният кандидат срещу конфронтационните кандидати. Кандидатът – помирител и центрист, а не полярният и заемащият ясни и крайни позиции кандидат. Това е кандидатът, който ще обедини и успокои нацията, а няма да я противопоставя, както партиите и особено Борисов и ГЕРБ.

 • Очевидно ще бъде подготвян типаж, насочен към непартийни или колебаещи се избиратели, поради което са избегнати политически изявени фигури в инициативния й комитет. Както всички, на които им липсва силна политическа партия заявява, че е “кандидат на гражданите” като не споменава обаче гражданско движение, а “гражданите” и символно са въплътени в инициативния й комитет. Основна характеристика на този типаж е западна визия, интелигентност, знаене на английски, реализация в чужбина.

3. Средства

- Първите й стъпки в шоуто на Слави и след това при обявяването на кандидатурата й са много професионално подготвени от стоящия зад нея щаб по политически маркетинг, в който очевидно основна роля поне публично играе Института за модерна политика, ръководен от Борислав Цеков. Обявява, че ще прави кампания “тип Обама”, т.е. ще разчита не толкова на вътрешнопартийни подкрепи, на интернет, на типа финансиране като при Обама, който успя да генерира финансова подкрепа и то по нов начин чрез много малко дарения от голямо количество хора. Инициативният й комитет от 53 човека е добре подбран, защото играе ключова пиар роля чрез фигури, които да създават позитивни образи сред различни социални групи като в него са представени на първо място представители на художествената култура, образованието, юристи и бизнеса като се акцентира на международни успехи (награди и образование) на голяма част от тях. Инициативният комитет е отворен и в него при възможности ще бъдат включени и допълнителни, носещи позитивен имидж фигури. Ще разчита на фигури, които имат влияние чрез шоу бизнеса и присъствието си в публичното пространство и така ще може да повлияе много хора и да създаде надежда в едно загубило надежди общество. Издигането на кандидатурата й бе направено в стилистиката на обявяването на кандидатурата на Симеон Кобурготски за парламентарните избори.

- Основен инструмент ще бъде не класическата идеологическа кампания, а използване на знаменитости от шоу културата и популярни журналисти, т.е. звезди, които са извън политиката, но активно обслужват политиката. Ако при Сидеров основен инструмент за привличане на внимание е скандалът, то при Кунева на преден план се извежда шоуто. Затова в предизборен щаб се превръща по същество едно шоу предаване, което даде хор на кампанията. За пръв път началото на кампанията се дава в шоу продукция. Ангажира се Слави Трифонов и неговият екип, които очевидно ще играят важна роля в кампанията, включително и в критиката на останалите кандидати. В предизборния й щаб влиза Иван Гарелов. При това всички те още в началото критикуват активно не само ГЕРБ и Атака, но и БСП и президента Първанов, демонстративно отхвърляйки изобщо съществуващото статукво.

- Очевидно подобно на Обама ще разчита силно на интернет, където създаде сайт, на който директно се показват изявите й в реално време. Отделно има профил във Фейсбук, в който в деня на издигането й за кандидат за президент са се записали като подкрепящи я близо 8300 човека, докато в същия ден в профила например на настоящия президент Първанов са се били регистрирали като харесващи го 4 163 души.

4. Слабости

- Публичното й поведение е изградено като чиновник в европейските институции и затова прави впечатление с външна изкуственост, клишираност, гланцираност, дистанцираност, отчужденост. Изглежда като добре опакован пиар продукт, на който му липсва непосредственост и просто играе някаква роля, която е нещо външно за него. Държи се външно шлифовано без значимо съдържание. В поведението й има нещо изкуствено, като наизустено, като ученичка, която си е научила урока.

- Декларира, че ще е кандидат на гражданите, но не само, че политическата й биография изцяло е свързана с НДСВ, но и НДСВ е гръбнакът на инициативния комитет, в който са включени няколко министри от тази партия, председател на народното събрание от нея, а главният организатор на политическата й кампания е Борислав Цеков, също депутат от тази партия. Това ще поражда непрекъснато критики към нея, че тя по същество е партиен кандидат, който се опитва да реанимира почти умрялата си партия. Освен това фактът, че е била министър в правителството на тройната коалиция ще се използва непрекъснато да се натоварва вина като свързана с едно според ГЕРБ и Синята коалиция “провалило се управление”. НДСВ разчита на нея за възстановяване на определени позиции, макар че прие стратегията й да бъде издигната от инициативен комитет.

- Има известно противоречие между образа, който иска да изгради на интелигентния, интелектуалния, знаещия кандидат срещу неинтелектуалния образ на ГЕРБ и шоу инструментите, които засега се използват особено активно за налагането й. Липсват в инициативния й комитет известни учени и дейци на образованието от различни сфери, което влиза в разрез с образа интелигентност и демонстрациите, че ще се интересува от образованието, интелекта като инструменти на развитието.

- Уязвима е от атаки във връзка с нейната дейност като преговарящ с ЕС и особено за съгласието и подписването на договореностите за закриване на ядрените реактори в Козлодуй. От ГЕРБ и свързаните с него медии подеха версията, че тя е кандидатура на Георги Първанов и на тройната коалиция и това ще бъде една от основните посоки на атака срещу нея.

- Тъй като не е партиен кандидат, който може да се опре на финансите, които официално получават тези партии от държавата, ще стои въпросът за финансирането на кампанията й и мрежата от кръгове, които правят това. Твърденията й, че това може да стане чрез интернет и множество малки дарения, както при Обама надали са реализуеми при условията в нашата страна на икономическа криза, удряща и обикновените хора и бизнеса. Най-вероятно средствата ще дойдат главно по линия на канали на НДСВ, но винаги са възможни скандали във връзка с произхода им.

- Излизането по-рано в предизборната кампания ще я направи прицелна точка на атаки и компромати и най-вероятно можем да очакваме скоро тя да стане прицелна точка на такива атаки преди всичко от “Атака” и медиите, стоящи зад ГЕРБ. За ГЕРБ е стратегически изгодно на втория тур да отиде не Кунева, а кандидат на БСП, защото такъв кандидат не би получил на втори тур подкрепа от десни избиратели, поради което именно тя ще бъде прицелна точка на кампанията.

- Вярно е, че сега например Миглена Кунева има високо одобрение, която според последни данни дори се качва, но това е при липса на други основни участници в състезанието. Немалка част от това одобрение тя получава от привърженици и на БСП и ГЕРБ, които не са издигнали още свои кандидати. Ако това стане и двете партии призоват към лоялност своите поддръжници, високият й рейтинг вероятно ще спадне.

- Тъй като нейна цел са извънпартийните, колебаещите, мигриращите избиратели, тя е по-силно уязвима на негативна кампания, защото негативната кампания влияе по-силно и лесно именно на тези избиратели.

5. Възможности (шансове) на този етап

- Биографията й дава предимство пред другите кандидати, както с образованието, така и с опита, който има - доктор по право, депутат, образ на успешен министър в две правителства, еврокомисар с отлични референции и престижни награди. Освен това е от католическо вероизповедание, което предполага обвързаност със Западна Европа.

- Данните от изследванията показват, че от края на миналата година, когато се завъртя в медиите нейното име като евентуален кандидат за президент, евентуална електорална подкрепа за нея устойчиво нараства, което показва, че има вакуум на авторитети в публичната сфера, отварян от падането на влиянието на ГЕРБ и Борисов, който тя се опитва и може да запълни. Нестабилността на масовото съзнание го прави уязвимо на неочаквани промени в определена промяна, на възможна вълна, която да тласне масовите нагласи в определена посока.

- Има ресурси да отцепи периферни гласове на БСП на първи тур, ако БСП не издигне достатъчно убедителен кандидат и така да се класира на втори тур, изтиквайки неговия кандидат.

- Ако се класира на втори кръг, може да получи подкрепа от всички партии, освен от ГЕРБ и Атака.

- Пусната е в действие преди кандидатите на БСП, ГЕРБ и ДПС, което й дава възможност за по-дълга кампания и това е нейно стратегическо предимство пред останалите кандидати.

- С балансираното си поведение тя може да предотврати тенденции на радикализация на кампанията и политическото поведение в една или друга посока.- Страхът на Борисов от загуба води до неговото люшкане от едната в другата крайност, до непрекъснато излизане или с взаимно противоречащи си и взаимно отричащи се изявление или със скандалджийски, изпълнени с емоции и ненавист атаки към президента, опозицията, Иван Костов и всеки, който представлява опасност за него.
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница