Анализ на предизборната обстановка в област кърджали община кърджали ІДата21.09.2017
Размер173.38 Kb.
#30722
АНАЛИЗ НА ПРЕДИЗБОРНАТА ОБСТАНОВКА

В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

В последните месеци се натрупва огромно негативно отношение и разочарование от управленските ходове на ГЕРБ. Повечето хора вече са убедени, че управляващите от ГЕРБ не могат да се справят със сивата икономика и корупция. На фона на направените инвестиции в последните няколко години, особено в периода на управлението на кабинета „Станишев”, които бяха главно свързани с реализацията на мащабни инфраструктурни проекти чрез оперативните програми и средствата на МРРБ и МОСВ в момента състоянието на икономиката в общината е повече от критично. Близо 40 на сто от трудовото активно население търсят препитание в други части на страната и чужбина. Липсата на работа, безперспективността за развитие и ниското заплащане са едни от основните проблеми в общината.

Понастоящем по данни от Бюрото на труда официалната безработица в Кърджали е 10,93 % , но реалната е повече, защото съществува скрита безработица.

В момента предстои закриване на оловно производство в едно от най-големите предприятия в района – ОЦК, около 350 човека остават без работа. ГЕРБ създадоха кризисен щаб, за намиране на нови работни места, но дотук голям процент от действащите предприятия отказват съдействие и по този начин се обезсмисля „тази загриженост на управляващите по проблема”. Мотивът на ръководството за тези съкращения е намерението на държавата да спре принудително работата на комбината заради недоказани по категоричен начин замърсявания на въздуха.В момента зрее голямо напрежение сред металурзите, които са готови по всякакъв начин и с всички средства да защитят работните си места.Един друг голям проблем в общината за който в момента умишлено не се говори, поради добрите взаимоотношения на управителката на предприятие” Горубсо” с новата власт е даденото разрешително за използване на цианидна технология за златодобив в центъра на града. Производствената площадка на предприятието, се намира на брега на Водното огледало и граничи с бъдещия парк „Арпезос”. Срещу това решение се обявиха и общинските съветници, и обществеността в града, които искат производството на Горубсо да бъде изнесено извън чертите на града.

Макар за отношения между ДПС и ГЕРБ на местно равнище не можем да говорим на този етап, интерес представлява преразглеждането на обществената поръчка за строителството на ПАРК СЕВЕР около Водното Огледало в Кърджали. ДПС като монополист на властта в седемте общини на територията на Кърджалийска област се оправдава за неудачите в местното самоуправление с цялостната неангажираност на управляващите от ГЕРБ , особено към общините със смесено население, което е факт и в голяма степен отговаря на истината.

Като цяло въпреки овладените почти на 90% държавни ръководни постове в общината, ГЕРБ не могат да се похвалят с резултати, които да покрият натрупалото се вече впечатление за липсата на всякакъв управленски ресурс, експертност, професионализъм и морал в ГЕРБ. Липсва и елементарно мислене за перспективите на живот на хората, на елементарно отношение към тютюнопроизводителите, към животновъдите, към работниците от ОЦК, Бентонит и пр. Голяма гражданска група млади хора около 50 коли подкрепиха протеста срещу цените на горивата. До момента не са взети мерки за оздравяване на местната икономика, които да акумулират значителен брой работни места, а само се говори за предстоящи проекти. Сред обществеността се увеличава отрицателното отношение към местните кадровици на ГЕРБ и тяхното некомпетентно управление.

МЕДИЙНА СРЕДА

Местни вестници - тираж, влияние, ориентация.Вестник „Нов живот” - излиза 5 пъти седмично. Тираж 1200 – 1500. Разпространява се в област Кърджали и част от област Хасково – общините Ивайловград, Стамболово, Минерални бани. Най-старият и най-влиятелен вестник в региона. Ориентация – неутрален, добронамерен към БСП . Собственик: ИК» Родопи» Иван Бунков

  • Вестник „ Арда” – излиза 5 пъти седмично. Тираж 500 – 700 бройки. Разпространява се в област Кърджали. Влияние – не е високо. Съществува благодарение на абонамента и рекламите, които получава от общините, управлявани от ДПС. Ориентация – ДПС, засега са добронамерени към БСП. Собственик: Айтен Челебиева

  • Вестник „ Родопи Войс” и „ 24 Х 7” - ограничен тираж – реални продажби около 200 бройки. Абонамент в общините на ДПС и държавните структури. Булевардно издание. Ориентация – ГЕРБ и ДПС. Противници на БСП,макар напоследък да публикуват всички наши материали,но са автори на няколко поръчкови кампании срещу левицата преди години в региона.Собственик: Илхан Алдай

  • „Кърджали хабер» - публикува на български и турски език, Мюззеки Ахмед – гл.редактор,дискутира се основно от дарения на общини от ДПС.


Национални ежедневници с най-голямо влияние в общината/ района

  • Вестник „Труд”

  • Вестник „24 часа”


Местни списания – тираж, влияние, ориентация

  • Няма

Местни ефирни телевизии – влияние, обхват, ориентация

  • Телевизия „Родопи” – първата частна ефирна телевизия в България. Обхватът й е в община Кърджали, покрива Момчилград и Джебел. Излъчва основно филми. Няма голямо влияние. Добронамерени към БСП и към всички, които дават реклама.

Национални /държавни и частни/ ефирни телевизии – обхват и влияние

  • БНТ – покрива цялата област Кърджали, гледат се основно новините и някои от актуалните предавания. Голямо влияние.

  • БТВ – покрива цялата област, гледат се новини, „Шоуто на Слави” и турски сериали. Голямо влияние.

  • Нова ТВ – покрива цялата област. Гледат се турските сериали, отчасти сутрешен блок. Има влияние.

  • ПРО БГ, ТВ 7, РТВЦ Пловдив – без особено влияние.

Местни кабелни телевизии – обхват и влияние

  • Телевизия „Кейбълтел” – разпространява се в Кърджали, без особено влияние, добронамерени към БСП.Няма информационни емисии.

  • Телевизия „Източни Родопи” – разпространява се в Кърджали, без особено влияние, добронамерени към БСП.

Национални и други кабелни телевизии с най-голямо влияние в общината

  • Има десетки кабелни телевизии, които се разпространяват в Кърджали чрез Булсатком и кабелните оператори в града.

Регионални и местни радиостанции – обхват, влияние, ориентация

  • Общинско радио Кърджали – използва кабелната мрежа на бившите радиоточки, слуша се в Кърджали и Момчилград, има около 2 000 абоната. Работодател е община Кърджали, журналистите са добронамерени към БСП.

  • Дарик – Хасково – излъчва новини за Кърджали, има кореспондент в града. С ограничено влияние заради малката аудитория.Местни интернет сайтове: -

- rodopipress.com

- rodopi24.blogspot.com

- kardjali.info

- kardjalipress.com

- kardjali.bgvesti.net

- ardanews.info

Национални/ държавни и частни/ радиостанции :

- БНР покрива цялата област Кърджали с кореспондентски офис в Кърджали, излъчва новини, предавания – влияние голямо

- музикални радиостанции – Радио1, Веселина,Фреш, FM – излъчват само музика, реклами и малки новини

- Дарик радио – без собствена програма в Кърджали с кореспондент, част от новините се покриват от Хасково.

II.Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.

По време на проведените отчетни събрания бяха направени предложения. Предстои обобщаване на резултатите и тяхното обсъждане от ИБ на ОбС на БСП. Все още не е решено дали кандидатурата ще е тяснопартийна или ще се търси широка обществена подкрепа извън партийните редици .

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.

Няма готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.

По време на отчетните събрания бе направено вътрешнопартийно допитване до партийните членове. Иб на ОбС на БСП ще обсъди предложенията, както и за личности, които могат да бъдат пуснати допълнително за одобрение от структурите .

Предложенията на Иб на ОбС на БСП ще бъдат гласувани от ОбС на БСП и след това на общинска конференция.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.

Провеждането на конференцията е планирана за месец юни.

VI. Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.


БСП продължава да бъде единна, последователна в действията си и въпреки тежките удари които получава и на местно, и на национално равнище да подържа своето равнище и дух на членовете и симпатизантите. Приключиха отчетните събрания, които показаха активизиране на мненията и отношението за управлението на ГЕРБ и местната власт. Надделява общото разочарование от създадения хаос във всички сфери на държавата. На събранията бяха поставени въпроси и към НС на БСП, и към ОбС на БСП.След анализа им ще бъдат изпратени до съответните партийни и държавни органи.

Приети са мерки и решения за промени в стила и методите за укрепване на организационно - политическото състояние на организациите, воденето на диалог с обществеността и подготовката за предстоящите местни и президентски избори - 2011 год.

Продължават тенденциите, характеризиращи състава на общинските партийни организации :


 • застаряването на членовете;

 • текучество при младежите;

 • липса на структури по селата с компактно турско население /голяма част са отдалечени от центровете на общините и с тях е трудна комуникацията;

 • няма драстично намаление на членската маса ;

 • наблюдава се засилен интерес за участие в дейностите на ОПО от страна на симпатизанти.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.


Основни конкуренти са ни ДПС и ГЕРБ с които липсва всякакъв политически диалог.

Останалите политически партии с изключение на СДС, Атака и НДСВ, отсъстват от политическия хоризонт. Тези три по правило се появяват само с присъствие на националните празници по общините на Кърджалийска област. Все пак не е за подценяване присъствието им като партии в националния и европейския парламент, както взаимоотношенията им с нашата партия относно злободневните теми на деня.ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

І.Политическа ситуация . Медийна среда

Политическата ситуация в общината не е променена.

II.Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка

ОПО направиха своите предложения за отделни личности и начин за участие в местния вот.В Обс на БСП постъпват различни по своя характер предложения. Членовете на БСП се затрудняват за кандидатурата за кмет. Причината е в твърдото убеждение на хората, че само кандидата на ДПС може да спечели. Има предложения за:

а/.Участие в местния вот съвместно с „Карлък”

Контактна група на БСП предложи на „Карлък” среща ,към 15.04.11г. – липсва отговор от тяхна страна. Вероятната причина за това е, че след 2009г. организационният им живот затихна. Можем да участваме с обща листа за съветници.

Ще им предложим да ги включим в СИК, ОбИК, като експерти в нашия предизборен щаб.

ГЕРБ също се опитва да ги привлече на своя страна

б/.Участие в местния вот самостоятелно с подкрепата на Тракийско дружество, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, БАС. Такова участие няма да доведе до увеличаване на периметъра на влияние на БСП и увеличаване на броя на гласоподавателите. Търсим подкрепа и от АТАКА , по скоро на отделни членове ,чрез индивидуален подход /без да се афишира, защото носят негативи /.

в/.Предстоят разговори с ДПС за евентуална подкрепа на техния кандидат за кмет , срещу помощ за нашата листа.III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка.

Няма готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.

ПОЛИТИЧЕСКАТА ФОРМУЛА ЗА МЕСТНИЯ ВОТ е зависима от КАНДИДАТА на БСП за ПРЕЗИДЕНТ.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.

Планиране на дата за общинско общо събрание за издигане на кандидатури: за месец юни,макар най-полезния период е след утвърждаване на нашата кандидатура за Президент. Месец- юли – август.

VI. Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.

По- добро в сравнение с 2010 год.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.

ДПС, ГЕРБ, възможно и Карлък при условие че решат да участват самостоятелно.

ОБЩИНА АРДИНО

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

Сериозни проблеми в здравеопазването – липса на яснота в съществуването на общинската МБАЛ, както и липса на квалифицирани медицински специалисти.

Негативно отношение на по-голямата част от населението към политиката на управляващата ГЕРБ в страната. Отчитат се всички негативи- здравеопазване, замразени доходи, липса на социална политика, висока инфлация, проблеми в земеделието, липсата на адекватни действия във всички сфери на обществено-политическия живот в България. Няма местни медии,освен информацията ,която се качва на сайта на общината.

II. Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.През месец април предстои провеждането на събрания в основните партийни организации за да бъдат направени номинациите за кметове и общински съветници.

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.
Няма готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.Кандидатите за кметове и общински съветници ще бъдат издигани по предложения,направени от събранията на Основните партийни организации с директно гласуване в Общо събрание.

За кметовете на населени места ще се подхожда съобразно обществено-политическите условия и нагласи на населението.

Всички кандидати / за съветници и кметове/ трябва да бъдат обществено значими , с авторитет и разпознаваеми от избирателите.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.Планирано общо събрание за месец юни

VI.Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.Общинската организация на БСП- Ардино е в добро организационно състояние.Нямаме отлив и намаление на членската маса. Организацията ни се състои от 5 ОПО , които са изградени по местоживеене, с 80 членове в тях. Имаме новоприети членове. Партийната дисциплина е на ниво, както и организационният живот. Добри са взаимоотношенията между отделните членове и общинското ръководство.Реализират се всички задачи и мероприятия, заложени в Програмите за дейността на организацията, както и тази на Клуба на жените- социалистки.

Добър е диалога и с областното ръководство на БСП.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.В община Ардино основните политически конкуренти на БСП ще бъдат партия ДПС и партия ГЕРБ. Останалите политически формации нямат на този етап силни позиции.

ОБЩИНА ДЖЕБЕЛ

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

Безработицата в общината особенно след лошата политика спрямо тютюнопроизводителите е най - висока в областта. Обедняването , безработицата, задълженията на гражданите към банки, магазини са едни от най- характерните черти на днешния живот в общината.

Няма местни медии.

II. Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.За сега няма готовност за издигане на кандидатури за кмет и общински съветници. Има нагласа за подкрепа на независим кандидат за кмет подкрепен от БСП .

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.

Няма готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.Проучване на общественото мнение и предложенията на партийните членове. След което ще се обсъждат от ОбС на БСП и ОбПЩ и се предлагат за утвърждаване от общо събрание на ОбПО. За сега нямаме готовност.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.


Насрочено общо събрание за края на месец май.
VI. Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.

Проведени отчетните събрания в общината.Няма промяна в членската маса.Наблюдава се разочарование от управлението на ГЕРБ и възвръщане на доверието към БСП. Дейността в организацията е насочена към приобщаване на симпатизанти и мобилизиране на партийните членове за една силна кампания за местни и президентски избори 2011год.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.Основни опоненти са главно ДПС и ГЕРБ.

ОБЩИНА КИРКОВО

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

Един от големите проблеми в текстилната промишленост, където работи голям процент от населението е ниското заплащане. Зрее напрежение и сред тютюно –производителите поради все още неизкупен тютюн в някои селища и ниските изкупни цени.Безработицата е 13 %, висок е процента на хората ,които пазаруват „ на версия”, делът на трайнобезработните е висок, голяма е стагнацията на местния пазар. Няма местни медии.

II. Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.

Все още няма готовност с кандидатури за кметове и съветници.В момента вървят преговори и сондажи .Търсят се фигури с широка подкрепа.

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.

Нямаме готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.


Съобразяване с мненията на ОПО и партийните членове,след което ще се гласува на Общо събрание.Търсене на кандидатури с широка обществена подкрепа.
V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.
Общо събрание през месец юни.
VI.Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.

Текат отчетни събрания в ОПО.Няма осезаемо намаление на членската маса, малък е процента на новоприети членове.Наблюдава се негативно отношение и недоволство към управлението на ГЕРБ.Възвръща се доверието към БСП, но голям е процента на населението , които гледат с недоверие към всички политически партии.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.ДПС и ГЕРБ.

ОБЩИНА КРУМОВГРАД

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

Кризата дава отражение във всички сфери на икономиката на общината. Основата на селското стопанство в общината е тютюнопроизводството. Търси се алтернатива на това производство , но за сега неуспешно. Съществуващите промишлени предприятия “Лицио” ЕООД, “Крумица” АД, “Сутекс” АД, “Хастекс” не работят редовно и с изключение на “Сутекс” нередовно изплащат заплати и осигуровки. В тези предприятия работят около 1000 души.

Концесията разрешена от МС на БММ за добив и преработка на злато в местността “Ада тепе” край Крумовград не се приема положително от населението и включително ОбС на БСП .

II. Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.Пълна готовност все още нямаме.

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.

Нямаме готовност .

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.- При самостоятелно участие - номинират се от партийни членове, ОПО, МО, ОЖС, Ветерани и др. и се избират от Общ. парт. конференция.

- При коалиция - всяка партия си номинира кандидатите, а утвърждаването ще става след коалиционно споразумение. Работим и по двата варианта.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.

Планирана конференция през месец юни.

VI.Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.В ОбПО членуват 180 души , разпределени в 15 ОПО. Повечето ОПО са от града, а другите в селата Аврен, Черничево, Егрек и М. Девесил .

Имаме изградени структури на МО, ОЖС, Движение на ветераните.

БСП има трима общински съветници, регистрирани в група, която работи активно.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.ПП “ГЕРБ” и ПП “ДПС”.

ОБЩИНА ЧЕРНООЧЕНЕ

І.Политическа ситуация . Медийна среда.

Независимо , че данните показват ,че безработицата е най-ниска за цялата област съществува скрита безработица. Недоволството сред населението расте към политиката на ГЕРБ.Обедняването, проблемите сред тютюнопроизводителите са част от тази картина. Няма местни медии

II. Прогнози за кандидати за кметове на общини /ход на подготовка/.

Все още няма готовност. Има предложение за издигане на тяснопартийна кандидатура с широка обществена подкрепа, което все още не е детайлно прието.

III. Прогнози за листа – общински съветници /ход на подготовка/.

Нямаме готовност.

IV. Очертаваща се политическа формула – самостоятелно или в коалиция.

Все още текат разговори.

V. Планиране на дата (или ориентировъчно време) за провеждане на конференции на общинските партийни организации за издигане кандидатите на БСП (БСП в коалиция) за кметове на общини и общински съветници.

Планирано общо събрание за месец юни.

VI.Проблеми на организационното и политическо състояние на структурите на партията по места.Няма промени в сравнение с миналата година.

VII.Основни опоненти /политически партии и коалиции, евентуални кандидатури за кмет/.ПП “ГЕРБ” и ПП “ДПС”.
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1308
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1308 -> Област пазарджик
att-1308 -> Местни избори 2011-област хасково хасково
att-1308 -> Доклад от работната група от нпц за южен централен регион


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница