Анализ на произведение на изобразителното изкуство като свидетелство на епохатаДата10.04.2018
Размер17.11 Kb.
ТипАнализ

Анализ на произведение на изобразителното изкуство като свидетелство на епохата


Удро Уилсън и гълъбът на мира – карикатура публикувана в английския вестник „ Пънч” през март 1919г

Карикатурата, публикувана в английския вестник „Пънч“ през март 1919 г. изобразява леко наведения 28-ми президент на САЩ – Удроу Уилсън, който подава огромен маслинов клон с надпис „Общество на народите“ на кацнал върху каменен блок бял гълъб.· Действието протича в отворено пространство, липсват цветове, а карикатурата прилича на застинала символична графика.

Откриваме три основни символа в публикувания от в. „Пънч“ материал.

1. Президентът държи отчупен маслинов клон с надпис „ОН“. В библейската митология маслиновото клонче е свързано с надеждата за едно ново и по-добро начало. Тук ясно виждаме огромен клон, което трябва да ни подскаже, че Уилсъновият план за създаване на международна организация, съблюдаваща и опазваща световния мир, не се приема на сериозно от карикатуриста на „Пънч“ и още няколко милиона негови читатели.


2. Вторият символ са каменните блокове под гълъба на мира. Камъкът е синоним на здравина и твърдост; той издържа големите товари на времето.

3. Третият символ е самият гълъб на мира. В Стария завет Ной пуска бял гълъб, единствен, който може да открие следи от новопоявила се земя. Гълъбът се връща в Ноевия ковчег с маслинова клонка и носи надежда за бъдещо спокойствие, мир и благоденствие.

Безспорно, 14-та точка от „Точките на Уилсън“ променя тогавашните разбирания за сътрудничество и приятелство между държавите. Точка 14 гласи следното: „Образуване на общество на народите с цел да се дадат взаимни гаранции за политическата независимост и териториалната цялост, както на големите, така и на малките народи“. Освен това „Четиринадесетте точки на президента Уилсън“ апелират към незабавен мир, открити преговори и спазване на националния принцип. Националният принцип след ПСВ не е спазен, но се появява една бленувана от поколения европейци организация, в която заседават всякакви страни: големи и малки, победени и победители, монархии и републики. По този начин Обществото на народите се превръща в организация, вземаща изключително важни решения от световно значение. И за край можем да добавим думите на вече познатия ни американски президент, който е и Нобелов лауреат за мир: „Бих искал да изгубя в кауза, която един ден ще спечели, отколкото да спечеля в кауза, която един ден ще загуби“.

T.Борисов11в, НАГ


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница