Ангел величков 1902



Дата13.01.2018
Размер98.77 Kb.
#45481
О Т Ч Е Т

ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “АНГЕЛ ВЕЛИЧКОВ 1902”

СЕЛО РОСЕН, ОБЩИНА СОЗОПОЛ ЗА 2016 ГОД

А) Актуално състояние на читалището, като сдружение и културен център с материално-технически възможностти за предоставяне на услуги:

Народно Читалище “Ангел Величков 1902” село Росен е правоприeмник на учреденото през 1902 г. културно средище. Целта на читалището е да създава, опазва и разпространява духовните ценности, да развива творческите способности и да задоволява културните потребности на населението и неговите интереси; да подпомага и организира културни прояви.

Читалището в село Росен /тогава селото носи името Мехмед кьой/ е създадено от Ангел Величков Ангелов - учител в местното училище.През 1902 год. той, заедно с още няколко учители и първенци от селото учредява читалище, което в началото на своето създаване се помещава в една стая в училището и развива различна по рода си дейност, която най-общо би могла да се класифицира като културно-просветна и благотворителна.

В училището се изнасят театрални представления, в които играят самодейци -учители, ученици и местни интелектуалци. Провеждат се сбирки, сказки и други форми на просветна дейност под ръководството на Ангел Величков. Всички тези мероприятия организираи от читалището се посещават масово от населението на село Росен. След всяко едно културно-просветно събитие се събират средства с благотворителна цел – най-вече за подпомагане на по-бедните деца от селото, с цел да могат да се образоват.



Библиотеката към Народно читалище “Ангел Величков 1902” е създадена доста по-късно – през 1928 год от Иван Шекерджиев- учител в местното училище. Членовете на настоятелството събират средства за да закупят книги. Със събраните средства Иван Шекерджиев закупува и маси, столове и големи газени лампи за библиотеката. Така се поставя началото на читалищната библиотека, която тогава разполага с 200 тома книги, а сега вече с 10 000 тома. Първия библиотекар е бил нейния създател - Иван Шекерджиев, Читалището се помещава в една от стаите на училището до 1950 год., след това е преместено в къщата на Згура Желев Згуров, а от 1962 год. – в новопостроената сградата на културния дом, който е предоставен за ползване на читалището.Той разполага с голяма библиотечна зала, киносалон и още няколко по-малки зали в които сега се помещават клуб на самодейците и клуб на пенсионера. Тази сграда предоставя големи възможностти за развитието на културо-просветната дейност в село Росен.
- Брой регистрирани членове,събран членски внос – Регистрирани са 93 броя членове на читалището, редовно отчетени за 2016 год.- 74 читалищни члена. Средсвата от членския внос се заприходяват в Касовата книга на читалището.
- Брой посетители на предоставяни от читалището услуги – Читатели на библиотеката заели книги за дома -450 бр; ползватели на интернет услуги чрез 5 броя компютри, спечелени по проект ”Глобални библиотеки”- 350, читатели ползвали читалнята - 2000 бр.
-Субсидирана численост на персонала за 2016 год.- Народно читалище “Ангел Величков 1902” през 2016 год има 2 /две/ субсидирани щатни бройки.
-Общ бюджет на читалището за 2016 год. – Бюджета на Народно читалище “Ангел Величков 1902”за 2015 год. възлиза на 14388, от които 14160 държавна субсидия и 228 лева собствени средства , събрани от членски внос..
-Материално-техническа база на читалището- Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен разполага с обществено достъпна двуетажна масивна сграда в която се помещават библиотечна зала, киносалон и още няколко по-малки зали,които сега се полват от клуб на самодееца и от клуб на пенсионера. Не е осигурен физически достъп за хора с увреждания.

Това би могло да стане с построяването на рампа и предоставяне на интернет услуги и читалня за хора с увреждания на първия етаж.


-Наличие на технически средства и интернет- читалището разполага с 5 броя компютри и бърз интернет за ползване от населението.
-Управленска инициатива при стопанисване на читалищната собственост и набиране на собствени приходи –работещите в читалището са натоварени със задължението и отговорността за стопанисване на читалищната собственост.

При набиране на средства читалището среща трудностти.


-Участия на работещите в читалищата в обучения за повишаване на квалификацията, работни срещи, дискусии и др - през 2016 год и двамата служители към Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен са участвували във всички инициативи, организирани от Фондация “Глобални библиотеки” София, Община Созопол, Народно читалище ,,Отец Паисий”Созопол, РЕКИЦ Бургас и ОИЦ Бургас, Съюза на народните читалища и др. - срещи, семинари и дискусии.
.Б) Дейност на читалището през 2016 години - Осъществена библиотечно-информационна дейност, отговаряща на изискванията на чл.37 от закона за обществните библиотеки:

През 2016 год към Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен извъшва активна

библиотечно-информационна дейност, изразяваща се в:

- обслужени читатели за дома - 573 бр

- обслужени потребители/посещения/ в читалището - 1944 бр

- закупени и дарени книги, заприходени към библиотечния фонд - 97 бр


-Нематериално културно наследство-съхраняване и предаване на традиционна култура

Към Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен има сформирани 3 постоянно дейстащи

певчески групи за автентичен фолклор и две танциви групи за народни танци

- Смесена група за автентичен фолклор - жени и мъже над 18 годишна възраст - 15 бр.

- мъжка фолклорна група – над 18 годиншна възраст; - 7 бр

- детска фолклорна група „Росенче” от 7 до 14 годишна възраст; - 10 бр.

- женска танцова група за народни танци - 14 бр.

- детска танцова група за народни танци; -20 бр.

Преди определени празници се сформират и кукерска, коледарска и лазарска група, които участват активно в празниците и спомагат за запазване и предаването на традициите на поколенията.


-Езикови школи, клубове, кръжци идр. – Такива към Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен не са разкрити, поради липса на средства за ръководители.
-Поддържане и доказани изяви на художествените състави - През 2016 год. самодейните състави към Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен взеха участие в няколко фестивала и прегледа с национално, регионално и местно значение:


  • Първи национален фолклорен конкурс „С песните на Калинка Згурова” град Бургас - в него участие взеха две фолклорни групи за автентичен фолклор:

- Смесена група за автентичен фолклор - жени и мъже над 18 годишна възраст - отличена с втора награда за участие

- Детска Фолклорна Група ”Росенче”- деца от 7 до 14 годишна възраст - отличена с втора награда за участие




  • Национален фолклорен конкурс „Пазители на Българското”град Бургас – в него отново участваха

двете фолклорни групи -смесена и детска.

Смесената група за автентичен фолклор бе отличена със Специална награда.




  • Единайсти Регионален Тракийски Християнски Фолклорен Събор „Спасовден” град Ахелой –

В негоучастие взеха и трите битови групи за автентичен фолклор.

Мъжката фолклорна група и детската фолклорна група бяха отличени с първа награда.

Смесената фолклона група се класира на второ място


- „Ден на предизвикателството „ гр.Каблешково - в него участие взема женската танцова група
- Бургас танцува” гр.Бургас- в него участие взема женската танцова група

- Ден на детето -1-ви юни град Созопол - Детската танцова група участва в празника на детето

1-ви юни в гр.Созопол и се представи блестящо с джиновски народен танц.
Всички самодейци участват с много любов, желание и всеотдайност в организацията и провеждането на всички мероприятия, които се превръщат в празник за жителите и гостите на нашето село .
- Създаване и обновяване на колекции с културни ценностти- към читалището има оформен битов кът с музейна сбирка от автентични носии, премети от бита и занаятите.

Изключителна културна ценност представлява килийното училище, намиращо се в двора на църквата, на което през 2016 год ще чествахме 186 от създаването му.
-Организиране на участие в празници, фестивали, събори, изложби, творчески вечери, граждански инициативи, спортни занимания и др.- Народно Читалище “Ангел Величков” село Росен работи по предваритлно приета програма, съобразенае с културните програми на община Созопол, на село Росен, на училището и детската градина, съобразено с местните тържества и празници: бабин ден, Трифон заразан, Кукеров ден, Първи март- ден на самодееца, Трети март, Осми март, Лазаров ден, Великден, 24-ти май – традиционен събор на селото, 1-ви юни-ден на детето, Хедерлези-празник на ромския етнос, Празник на народните будители, коледа, и др.
- Нови дейностти заложени в програмата на читалището- желанието на ръководството на четалището и на самодейните състави към него е да се организира и утвърди фестивал на народната песен “Странджански полъх” с конкурсен характер, за което е необходимо решение от общината и осигуряване на средства за организация и провеждане.

-Социална политика на читалището, вт.ч. доброволческа дейност, работа с различни възрастови групи, работа с хора с увреждания и осигуряване достъп на тези хора до дейността на читалището, работа с етнически общностти - Читалището работи с различни възрастови групи, работи с преставители на ромската общност-децата от детската фолклорна група са предимно от ромски произход, но са много талантливи и печелят награди при представянето си. Не е осигурен достъп до читалището на хора с увреждания, което представлява сериозен пропуск, в работата на читалището.


През 2016 год. Народно читалище “Ангел величков 1902” год. разполагаше с 1 4388 лв, от които 14160 лв бюджетни средства –държавна субсидия за 2 щатни бройки и 228 лв от членски внос.Средствата бяха изразходвани както следва:






Разходи за

Сума лв

1

За заплати

10273

2

За осигуровки от работодател

1904

4

За книги

36

5

За материали

573

6

За външни услуги

733

7

Други разходи

869













ОБЩО РАЗХОДИ

14388











СЕКРЕТАР:...............................

/Н.Пехливанова/

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТА НА НЧ”АНГЕЛ ВЕЛИЧКОВ 1902Г.”с.РОСЕН ЗА

2016г.
Народно читалище „Ангел Величков 1902” и неговите деятели активно работят за запазване и съхраняване българските традиции, култура, нрави и обичаи, българския фолклор – песни и танци. В него функционират голяма смесена група,мъжка група и детска група „Росенче” за автентичен фолклор, танцова трупа за народни танци ,детска танцова група и много индивидуални народни певци и певици.

Сформират се и временни кукерска ,коледарска и лазарска група,коита участват активно в празниците и спомагат за запазване и предаването на традициите през поколенията.

Отбелязваме с концерти всички български празници - Коледа, Нова година, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазарица, 1- ви ,3-ти и 8-ми март, Великден, Празникът на българската писменост и култура – 24 май, Денят на детето – 1юни и всички бележити дати.
Групите за автентичен фолклор и танци участват на различни фолклорни фестивали.

През 2016г.взеха участие в:


Първи национален фолклорен конкурс „С песните на Калинка Згурова”- две втори места за Смесената група и за ДФГ”Росенче” бургас
Национален фолклорен конкурс „Пазители на Българското” – Специална награда за Смесена битова група-бургас
11- ти Регионален Тракийски Християнски Фолклорен Събор „Спасовден” – Две първи награди за Мъжката и Детската група и едно второ място за Смесената битова група ахелой
„Ден на предизвикателството „ гр.Каблешково –женската31.05

„Бургас танцува” гр.Бургас 12.12


Детската танцова група участва в празника на детето 1-ви юни в гр.Созопол и се представи блестящо с джиновски народен танц и дунавско хоро. Децата участват с ентусиазъм във всички мероприятия на читалището.
Всички самодейци участват с много любов, желание и всеотдайност в организацията и провеждането на всички мероприятия, които се превръщат в празник за жителите и гостите на нашето село .

Групите се състоят от :


Смесена битова група – 15 души

Мъжка група – 7 души

Детска група –10 деца

Дамска танцова формация – 14 жени



Детска танцова група – 20 деца
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница