Ансамбъл за народни песни и танци „никола вапцаров”Дата19.01.2018
Размер23.89 Kb.
АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ”

Самодейният ансамбъл „Никола Вапцаров“  при Читалище „Отец Паисий“, гр. Сандански е основан през есента на 1951 година. Създаването на ансамбъла най – тясно се свързва с името на неговия дългогодишен главен художествен ръководител Методи Лозански. Съставът започва своята дейност като група за народни песни, съставена от женски народен хор и инструменталисти. По-късно се формира смесен танцов състав и мъжка певческа група. Създава се здрава основа за претворяване и процъфтяване на музикалното изкуство.

Първоначално ансамбълът изпълнява характерните форми на фолклорните песни и танци от Пиринския край, а по-късно към репертоара са включени и хармонично обработени народни песни от всички краища на България. Още през 1953 година съставът става национален първенец и получава първия златен медал, с който се полага началото на дълга поредица от отличия: лауреатски звания и златни медали от седем републикански фестивала и златни медали от националните събори на народно творчество в Копривщица и съборите „Пирин пее“, златен медал от ІХ световен младежки фестивал в София през 1968 г. С участието си на международния фолклорен фестивал в Загреб през 1969 година колективът още веднъж потвърждава реномето си. Широката популярност на ансамбъла в страната  и чужбина го очертава като една фолклорна формация с общонационално значение, за което на V (1979 г.) републикански фестивал на художествената самодейност той е удостоен със званието „Представителен ансамбъл“.

От 2006 година главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ е Гергана Костадинова. Ръководители на отделните звена към състава са Магдалена Танчева – женски хор, Евтим Зайков – мъжка група, Гергана Костадинова – танцов състав и Александър Харизанов – оркестър. Съставът участва активно във всички прояви организирани от Община Сандански – национални празници, градски събития и фестивали. През април 2007 ансамбълът беше отличен със златен медал и първо място на І-ви фолклорен фестивал „Фолклор на зелено“, който бе проведен на открито в подножието на Пирин планина. През септември 2007 година ансамбълът беше специален гост и участник в поредица от концерти, посветени на празника на град Волгоград, Русия. Присъствието на самодейците беше ознаменувано като „украшение на празника на  Волгоград“. В своята половин вековна история незабравими са участията на колектива в Монголия (1974), Русия (1981), Чехословакия (1982),  Унгария (1984), Тунис (1987),  Швейцария (1988), Испания (1999 и 2004), многократни участия в Македония и Гърция.Ансамбълът има много дипломи и грамоти от страната и чужбина. В последните години по – значителни от тях са: грамоти и отличия от фестивала на мъжките фолклорни групи в гр. Разлог, грамоти за участие във фестивалите „С песните на сестри Бисерови“( 2006г.и 2007 г.), „Пирин пее“(2006 г.), „Пирин фолк“(2005 г. и 2006 г.), „Македония фолк“ (2007 г.), „Балкан фолк“(2004 г.), „Малешево пее и танцува“ (2005г., 2006 г. и 2007 г.), от международните фестивали в Гърция – Сехизменос  (2007г.) и Птолемаида (2005г. и 2008 г.)

Днес съставът непрекъснато се обновява с млади хора. Постоянно се редят нови песни  и танци, едни от други по-обаятелни и  по-силни. Самодейците са горди, че дават своя дял за изграждането на ансамбъла на високо художествено ниво. С голям трепет и вълнение слушаме и гледаме състава, когато се появява по националната телевизия и на големи концерти и фестивали. Ако се срещнете с вдъхновяващото изкуство на самодейците от Сандански, иска ви се пак да се връщате при тях, да ги слушате, да пълнят душата ви с вълнение и красота. И в това духовно извисяване, в неусетното приобщаване към най-непреходните ценности, в естетическото обогатяване се крие голямата, вълнуващата сила на фолклорното изкуство.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница