Антибългарската омраза у гърците няма крайДата31.03.2018
Размер33.77 Kb.
#64247
Антибългарската омраза у гърците няма край

Гръцките власти създават всякакви пречки на българите родени в Егейска Македония да си възвърнат гръцкото гражданство
Догодина ще се навършат 55 години от края на гражданската война в Гърция (1946-1949 г.). На практика тя се превърна в удобен повод за гърците да направят поредното етническо прочистване в Егейска Македония и Беломорска Тракия. По своя размах антибългарският терор на гърците в годините на тази война доби масов характер и доведе до изгонването на стотици хиляди българи от родните им огнища. Повечето от тях намериха убежище в бившите соцстрани. Преобладаващата част от тях след години по понятни причини се върнаха да живеят в България и днешната Б.Ю.Р. Македония.

Днес някои бежанци от Егейска Македония, българи по произход и самосъзнание, правят опити да си върнат гръцкото гражданство. Във всички цивилизовани страни, всеки роден на територията на държавата или имащ поне един родител местен гражданин няма пречки да си възстанови съответното гражданство. По подобен начин постъпи и демократизираща се България след 1989 г., когато без допълнителни формалности разреши на изселените по време на възродителния процес турци да си върнат българското гражданство.

Как постъпва съседна Гърция, сега членка на ЕС и имаща претенциите да бъде демократична държава. Още през 50-те години гръцките власти разрешават на част от емигрантите в бившите соцстрани да се върнат в родината. След падането на хунтата в средата на 70-те години на 20-ти век такова право получиха и всички останали, но забележете, само тези, които са гърци. За всички българи от Егейска Македония и Беломорска Тракия не бе разрешено да си възвърнат гръцкото гражданство. На практика няма разлика между гръцкия национализъм нито на черните полковници от фашистката хунта, нито на десните партии, нито на левите. Всички те са обладани от пещерния антибългаризъм, залегнал в пангръцката "мегали идея".

След 1990 г. гърците отвориха отново границите на държавата за нова вълна изселници към Гърция. Отново обаче път се даде само на етническите гърци - главно т.нар. понти от бившите съветски републики. Гръцки паспорти получиха и някои от каракачаните от България.

Егейските българи отново бяха оставени извън борда. На книга те имат известни права да си възвърнат гръцкото гражданство, но те трябва да се запишат с гръцките имена, наложени им някога от властите, когато са живели в Гърция. Истинско чудо ще е, ако гръцката държава даде на етнически българин, роден в Егейска Македония да се запише в гръцки паспорт с българско име. Лично аз не знам за такъв прецедент. Но дори и паспорт с гръцки имена не могат да вземат българите-бежанци от Егейска Македония. Изключенията са много малко.

Процедурата за възвръщане на гръцкото гражданство е крайно усложнена. Първо трябва да се поиска удостоверение за раждане от съответната община. То обаче не се издава веднага, а кандидатът подава молба в общината, която се изпраща в Атина. Казва му се да чака. Някои чакат вече повече от 10 години. Заради възрастта, някои и въобще не дочакват искания документ. Обикновено гърците не си правят труда да дават аргументиран отговор защо се отказва връщането на гражданството. Не може да се отрече, че византийската хитрост не им е чужда. Един писмен отказ би дал правото на ищеца да осъди Гърция в някой международен съд. Чисто и просто нещата се протакат. Някои общинари в Костурско и Леринско (и на други места из тази част на Македония), които по понятни причини говорят доста сносно български, откровено казват на бежанците дошли да си търсят правата, че тия райони на Егейска Македония са поставени в черен списък от Атина. При подаването на молбата за връщане на гражданството в съответната община не се дава входящ номер и е трудно след това да се докаже, че изобщо тя е подадена. Общинарите се позовават на определени инструкции от столицата. Повече от ясно е какви са те - да се препятства по всякакъв начин възможността на етнически българи да получат гръцки паспорти.

Наскоро се чу, че е влязъл в сила нов закон за бившите емигранти. Но и в него има изрази като "гръцко самосъзнание" и "гръцка идентичност". Докога? Каква е тоя параноичен страх от всичко българско.

На думи гръцкото правителство е за задълбочаване на отношенията със съседна България. На практика обаче Атина непрекъснато води антибългарска политика. Българските граждани се дискриминират по всякакъв начин. Често явление е на границата при Кулата да не се дава право да влязат в Гърция и да се слагат черни печати в паспортите на 70-80 годишни старци, тръгнали да видят за последно родните си места и свои роднини. Повече от ясно е, че те не отиват на гръцка територия за да работят нелегално. Елинската антибългарска злоба обаче няма край. Тя е възпитавана у поколения гърци и трудно някога ще се изкорени. За съжаление в момента България е докарана до положение да зависи от съседна Гърция, главно заради членството в ЕС. Много вероятно е Атина да направи всичко възможно да забави колкото се може влизането на България в Европейския съюз. Има много други случаи за антибългарското поведение на Гърция като например с митичните мечки около строежа на КПП "Илинден" по пътя между гр. Гоце Делчев и Драма. Мисля, че сега е ред да се появят и живи динозаври в районите на договорените вече други контролно-пропускателни пунктове при Маказа и Рудозем. Всичко е само въпрос на време.Мичо ЛЕРИНСКИ

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница