Антихелминтни лекарства1 Антицестодни лекарства Антицестодните лекарстваДата10.09.2016
Размер31.78 Kb.
#8841


Антихелминтни лекарства1

1. Антицестодни лекарства
Антицестодните лекарства се прилагат за лечение на тениози, предизвикани от плоски червеиTaenia saginata (говежда тения), Taenia solium (свинска тения), Diphyllobotrium latum (рибна тения), Hymenolepis nana (малка тения), Hymenolepis diminuta (миша тения).

Никлозамидът (Niclosamide) убива сколексите и сегментите на цестодите при контакт с тях, но не повлиява яйцата им. Вермицидната му активност е свързана с потискане на окислителното фосфорилиране в митохондриите на цестодите. Показан е при опаразитяване с говежда, рибна, свинска и миша тения. Той е алтернатива и при опаразитяване с Hymenolepis nana, в който случай празиквантелът е по-ефективен. Прилага се орално по определени схеми.
2. Антинематодни лекарства
Антинематодните лекарства се прилагат при опаразитяване с кръгли червеиAscaris lumbricoides, Enterobius vermicularis, Trichocephalus trichiuris, Trichinela spiralis, Ancylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Dracunculus medinensis.

Levamisole (Decaris® – tab. 50 и 150 mg) има антинематоден и известен имуностимулиращ ефект. Той парализира нервно-мускулната система на аскарите и анкилостомите. Стимулира тимоцитните (T-) хелперни лимфоцити, а потиска Т-супресорните лимфоцити и фагоцитите. Повишава активността на килърните (K-) клетки. Високо ефективен е при аскаридоза. Като имуностимулант се прилага за повишаване на имунната защита при вирусни инфекции и хронични рецидивиращи заболявания, за лечение на автоимунни заболявания и потискане развитието на метастази (последното обаче се оспорва от много онкотерапевти). Като антихелминтно средство се назначава еднократно орално в доза 150 mg на възрастни и 2,5 mg/kg на деца. Специална диета и очистително не са необходими. Левамизолът може да предизвика: дирия, болки в корема и главоболие.

Albendazole (Zentel® – таблетки за дъвчене 200 mg). Уврежда чревните клетки на паразита и нарушава усвояването на глюкоза от хелминтите и техните ларви. Запасите им от гликоген се изчерпват бързо. Развиват се дегенеративни промени в ендоплазматичния ретикулум и митохондриите на герминативния слой. Рязко се понижава продукцията на АТФ и паразитите загиват. Албендазолът инхибира също специфичния за хелминтите ензим фумаратредуктаза и намалява абсорбцията на глюкоза в микротубулите. Предписва се орално, като ДД се назначава в 1 прием. При аскаридоза, ентеробиоза, трихиуриаза или анкилостомиаза се приема в доза 400 mg еднократно (като след 3 седмици лечението може да се повтори). При ехинококоза курсът на лечение е 28 дни. При необходимост могат да се проведат два до три лечебни курса, а при неоперабилни болни – максимално 5 курса. При продължително (над 2 мес.) лечение с албендазол са възможни хепатотоксични явления, стомашно-чревни смущения, алопеция, кожни обриви, левкопения.

Други антинематодни лекарства са: Ivermectin, Mebendazole (Vermox®, Vermox forte® – tab. 250 mg), Piperazine (Helmicid®), Pyrantel (Combantrin® – tab. 250 mg) и Thiabendazole.


3. Антитрематодни лекарства
Антитрематодните лекарства (празиквантел и др.) се използват за лечение на паразитози, причинени от различни видове червеи смукалнициFasciola hepatica (чернодробен метил), Opistorchis felineus, Clo­norchis sinensis и някои шистозоми (Schistosoma haematobium, S. man­soni, S. japonicum).

Praziquantel (Biltricide® – film-tab. 600 mg) при хора и животни има антитрематoдно и антицестодно действие. Уврежда клетъчните мембрани на хелминтите, като повишава тяхната пропускливост особено за Ca2+. Предизвиква контрактция и спастична парализа на чувствителните хелминти, а също – увреждане на тегумена. Празиквантелът е ефективен при шистозомиаза, клонорхиаза и описторхиаза, а също при чревни цестодози, причинени от H. nana, D. latum, T. saginatа и T. solium. Предписва се p.o. по определени схеми. Може да предизвика абдоминални болки, главоболие, отслабване на вниманието, фебрилитет, уртикария, артралгия и миалгия.


1 Ламбев, Ив. Фармакология и токсикология. Медицина и физкултура, София, 2010, 144–145 (актуализация: 2015)


Каталог: files -> DIR%203 -> Head%2013
DIR%203 -> Холинергична медиация. Холиномиметици. Холинолитици I. Холинергична медиация
DIR%203 -> Упражнение №7 Заверка: I. Холинергична медиация
Head%2013 -> Антиинфекциозни лекарства1  Противомикробните лекарства
Head%2013 -> Антипротозойни лекарства1 Антималарийни лекарства
Head%2013 -> Антимикотични лекарства1 Микозите
Head%2013 -> Сулфонамиди1 Фармакодинамика
Head%2013 -> Антисептици и дезинфектанти
Head%2013 -> Принципи на рационалната противомикробна терапия и профилактика1
Head%2013 -> Противовирусни лекарства1
Head%2013 -> 1 I. Противотуберкулозни лекарства  Препарати от I ред


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница