Арменците празнуват Рождество Христово и КръщениеДата25.07.2016
Размер81.81 Kb.
#5822
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=6&month=1&year=2012&cid=&sid=&eid=8062

Арменците празнуват Рождество Христово и Кръщение

Арменската църква отбелязва едновременно Рождество Христово и Кръщение Господне под общото наименование Богоявление. Само Арменската църква е съхранила до днес древния обичай да се празнува Рождество и Кръщение в един ден. Останалите църкви празнуват Рождество на 25 декември или 7 януари, а Кръщение - на 6 или 19.

Според Стария завет никой няма право да проповядва, докато не навърши 30 години. Затова Иисус Христос е започнал да проповядва, когато достигнал тази възраст. Оттук тръгва традицията двата празника да се отбелязват в един ден.
Арменската общност започва да празнува още вечерта на 5 януари.

В църквата се отслужва рождественска литургия със запалени лампади, които символизират витлеемската звезда. На трапезата за Бъдни вечер се слагат постни ястия както при всички православни. На 6 януари се отслужва Богоявленски водосвет, при който водата се освещава с Библията, кръст и миро, а след това се раздава на присъстващите. На 7 януари в църквата се отслужва заупокойна панихида за успокоение душите на умрелите.http://arminbg.org/?p=795
Защо Арменската Църква празнува Рождество Христово (Коледа) на 6 януари.

Арменската Апостолическа Църква празнува Рождество Христово на 6 януари, а Католическата Църква – на 25 декември. До 4-ти век всички християни Рождество Христово са празнували на 6 януари, според Евангелското изчисление. Но дори след приемането на християнството римския народ продължава да празнува езическите празници. Въпросът е там, че на 25 декември те с големи празненства празнували празника на слънцето. За да унищожи тези езически навици и традиции, Римската Църква от 336 г. 25 декември обявява като дата за празника Рождество Христово. В бъдеще почти целия Изток премества Рождество Христово на 25 декември, а 6 януари остава като Богоявление.

Арменската Църква остава вярна на традицията и на 6 януари продължава да празнува Рождество Христово (Սուրբ Ծնունդ – Сурп Цънунт) и Богоявление (Աստուածայայտնութիւն – Аствацахайднутюн).

Рождествени пости

Според Арменската Църква, седмицата преди Рождество Христово е постен период. От 30 декември до 5 януари желаещите постят. От пост се излиза вечерта на 5 януари след св. Литургия на Бъдни Вечер. През този период се яде само храна от растителен произход. След св. Литургия на 5 януари миряните се поздравяват един с друг:ՔՐԻՍՏՈՍ ԾՆԱՒ ԵՒ ՅԱՅՏՆԵՑԱՒ, ՄԵԶ ԵՒ ՁԵԶ ՄԵԾ ԱՒԵՏԻՍ – КРИСТОС ЦЪНАВ ЙЕВ ХАЙДНЕЦАВ, МЕЗ ЙЕВ ЦЕЗ МЕДЗ АВЕДИС” (Христос се роди и се яви, на нас и вас Велика Блага Вест), а отсрещният отговаря:

ՕՐՀՆԵԱԼ Է ՅԱՅՏՆՈՒԹԻՒՆ ՔՐԻՍՏՈՍԻ – ОРНЯЛ Е ХАЙДНУТЮН КРИСТОСИ” (Благословено да е явяването на Христос).

Какво е Бъдни Вечер (Ճրագալոյց – Чракалуйц)

 Забележително е, че Рождество Христово започва вечерта на 5 януари, защото църковния ден започва вечерта от 17:00 часа, след вечерното Богослужение (Жамеркутюн).

 Вечерта на 5 януари във всички Църкви се отслужва св. Литургия на Чракалуйц. Св. Литургия се отслужва в годината два пъти – 5 януари и предния ден на Великден. Чракалуйц означава чрак (огън, свещ) луцанел (ст. арменски – запалване. От там идва и думата луцки – кибрит). След св. Литургия миряните запалените свещи в храма носят у дома. Тя символизира Божията Светлина. Исус Христос за Себе Си казва: „Аз съм Светлината на света”. Чрез раждането на Спасителя на хората се яви Божията Светлина. Както луната свети чрез светлината на слънцето, така и ние – вярващите трябва да светим в света чрез Светлината на Христос.

Рождество Христово

На 6 януари след св. Литургия се извършва Освещаването на водата (Ջրօրհնէք – Чърорнек), която символизира Кръщението на Господ Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Осветената с Кръст и св. Миро вода се раздава на миряните за изцеление на тялото и душата.

На Рождество Христово се извършва освещение на домовете. След св. Литургия миряните канят свещеника в своя дом или работното място, където той освещава помещението. Освещение на дом се извършва и тогава, когато е нарушен мирът в дадения дом.

7 януари, както следващия ден на всички главни празници, е Задушница (Մեռելոց – Мерелоц) – възпоменание на починалите в Господа. След св. Литургия се отслужва Панихида (Հոգեհանգիստ – Хокеханкисд), след което роднините посещават гробовете на своите близки.

Рождествените празници свършват на 13 януари, когато Църквата празнува Наименуване Господне (Տօն Անուանակոչութեան Տեառն մերոյ Յիսուի Քրիստոսի – Дон Анванагочутян Деарън меро Исуси Крисдоси). На осмия ден от рождението Си Спасителят Исус Христос е занесен в храма, за да бъде посветен на Бога, като Му се е дало името Исус. Обрязан бил по еврейски обичай, за да се изпълни законът, събитие, което показва, че Той действително бил в тяло човешко, а не призрачно, както лъжливо учили евреите от I век.

Нерсес Кетикян


http://arminbg.org/?p=3124

Арменската църква „Света Богородица“ в Русе посреща Коледа с католическа украса


04.01.2012

Арменската църква „Света Богородица“ в Русе посреща предстоящия празник Рождество Христово с католическа украса, предаде кореспондентът на БГНЕС в дунавския град.

Църковното настоятелство и отец Дирайр Хадавян са имали желанието да подредят за първи път кътче с фигури, които да пресъздават картината на Рождество Христово. Тъй като не са знаели откъде да си ги осигурят, са се обърнали към католиците, а отец Валтер им предоставил фигурките на Дева Мария, Йосиф, Младенеца и тримата влъхви.

Самото аранжиране, както и украсяването на елхата в двора на църквата е дело на младежката арменска организация. „Украсяването на елхата и на църквата се организира за първа година. В инициативата се включиха около 30 деца, като всяко от тях трябваше да дари по 2-3 играчки за елхата. По този начин това се явява и един вид тяхното първо дарение, което правят на църквата“, разказа отец Дирайр.

Възстановката на раждането на Иисус във Витлеемската пещера ще посрещне арменците по време на празниците за Рождество Христово, което арменската общност чества на 6 януари по стар апостолски стил. „Винаги арменското Рождество досега е било малко пренебрегвано от нас самите, тъй като се съсредоточаваме на датата 25 декември заедно с всички останали, а после идва Нова година и някак си след Нова година нашият празник олеква. Мнозина нямат възможност, а други са загубили като традиция да празнуват този празник“, споделя духовният пастир на Арменската църква.

Той се надява, че честването на Рождество по стария стил отново ще добие популярност сред арменците.

Църквата се готви тази година да отбележи 400-годишния си юбилей, заради който тече сериозен ремонт и се подготвя нов музей. Реставрацията се извършва на етапи -първо са възстановени резбованите тавани, след това стените на храма, олтарите и дърворезбите им. Тъй като дървото е било проядено, се е наложило да бъде почистено по специални методи от реставратори. Една по една се възстановяват и иконите, обясни отец Дирайр. Русенската арменска църква е една от малкото у нас, които притежават такива скъпоценни вещи и утвар, която е събирана от векове. В чест на юбилея се подготвя и нов музей, в който ще бъде изложена църковната утвар. /БГНЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=459736

Арменците празнуват Коледа


6 януари 2010 08:27 | Пламена Чонкова |0Коментирай

Днес е арменската Коледа. 12 дни след повечето християнски народи и ден преди руснаците и сърбите, които почитат Рождество по стар стил, арменците празнуват раждането на Божия син - Исус Христос. От 10 часа в църквата "Сурп Кеворк" в Стария град тържествена литургия ще отслужи отец Кеворк Хачерян.

Над 5000 арменци от Пловдив ще честват заедно с Коледа и Кръщене Христово (Богоявление) по Юлианския календар.

В специален съд, който се ползва само за тези празници, ще бъдат осветени кръстът и водата. След това всеки ще може да отнесе шише с вода вкъщи, с която да напръска за здраве.        

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=833946

Арменците в Добрич празнуват заедно Коледа


6 януари 2012 10:22 | Емилия Укова |0Коментирай

Арменската апостолическа църква празнува днес Рождество Христово. Тази година арменската общност в Добрич ще чества Коледа заедно в клуба на организацията, съобщи нейният председател Оник Гюлиян. 
Според данните от последното преброяване в Добричка област живеят около 60 арменци. Оник Гюлиян обаче смята, че те са поне 100 и при преброяването е допусната грешка. Разминаване има в данните за цялата страна, отбеляза той. По думите му в България живеят около 12 хиляди арменци, а преброяването е отчело 6 600. 
Основната част от арменците в региона живеят в Добрич, има няколко души в Каварна и един в село Зърнево, каза още Гюлиян.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=834600

Столетник получи подаръци от кмета Тодоров за рождения си ден


7 януари 2012 12:05 | Невена Божкилова |3Коментирай

100-годишният си юбилей празнува днес арменецът Мокин Манукян. Спорно е дали не е прескочил вече едно столетие и днес да навършва 101 години. Колебанието на близките му е свързано с две свидетелства, които посочват 1911 година за рождена. Но по лична карта Манукян е дошъл на бял свят точно преди един век.

Той е роден в гр. Чорлу, Турция. Когато е бил на 7 години, по време на геноцида, цялото му семейство се преселва в България и именно в Стара Загора. Цял живот е бил обущар, работил е само с естествена кожа. Работилницата му е била на бул. Руски 24. На тържеството столетникът носеше, изработени от самия него черни обувки.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави столетника и пожела здраве и дълголетие на цялото му семейство. Мокин има шестима внуци и три правнучета.

Най-малката потомка е на година и девет месеца и се казва Артине, което означава Възкресение. Майка й Виктория разказа за дядо си, че е много добър човек и от него се е научила на доброта и честност.

Най-големият му внук, който носи неговото име и е на 41 години, разкри каква е тайната на дълголетието - здравословно хранене. Дядо му не яде хляб, набляга повече на млечни продукти, плодове и шоколад. Не е пушач и не пие. Позволява си само по глътка мастика преди да обядва.Кметът Живко Тодоров разговаря с големия син на столетника, който е на 68 години. Той също умее да изработва обувки, което е научил от баща си. За него казва, че ще го запомни като човек на живота. Който е обичал работата си, но е обичал и да се весели.

На 6 и 7 януари е арменската Коледа - 12 дни след повечето християнски народи. Първото разминаване идва от замяната на Юлианския с Грегорианския календар. Второто се корени в историята - Арменската апостолическа църква участвала само в първите три вселенски събора, но заради войната с Персия нямала свои представители на четвъртия - Алгедонския събор, поради което съблюдава само принципите и решенията от първите три събора, според които Рождество се чества заедно с кръщението.

А според арменските разбирания празнуването започва ден по-рано, за да могат всички арменци, пръснати по света, да празнуват в един ден.

У нас най-голяма е общността на арменците в Пловдив - около 6000 души, в София са към 3500.

Истинското име на прочутото ашуре е ануш абур и в превод значи сладка супа. Приготвя се само между Нова година и Коледа. Пшеницата се вари на слаб огън, после се слагат захарта и подправките - канела, бадеми, тъмни и светли стафиди, орехи. Разлива се в купички и се сервира охладено.

Армения е първата страна, която приема християнството за официална държавна религия през 301 година сл. Хр. Арменската църква е апостолическа, тъй като Христовите ученици - апостолите св. Тадей и св. Вартоломей, още през I век разпространяват християнството по арменските земи. В България днес има 10 арменски църковни общности. Най-старата е русенската. В Силистра е смятаният за най-стар арменски храм у нас - "Света Богородица".
Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница