Асен Асенов: Сам реших за оставката си, никой не я е искал Директорът на Агенция "Митници" в оставка Асен Асенов е на пряката линия. Добър ден, г-н АсеновДата02.02.2018
Размер40.86 Kb.
#53262
Асен Асенов: Сам реших за оставката си, никой не я е искал
Директорът на Агенция "Митници" в оставка Асен Асенов е на пряката линия. Добър ден, г-н Асенов.
- Добър ден.
И започваме с мотивите, защото от съобщението на пресцентъра

на Агенция "Митници" се дават мотиви, които не са достатъчно убедителни. Единият от тях е успешната реализация на основната задача на митническата администрация за членството в Европейския съюз. Ако може, кажете ни защо подавате оставка?
- С удоволствие бих отговорил на този въпрос. Ние започнахме

работа в екип 2002г. в един от най-тежките и предизвикателни периоди на подготовка на митническата администрация за членство в ЕС. Мисля, че успешно реализирахме тази задача и смея да твърдя, че нашата зона, митническата зона, беше една от най-добре акцептираните и приетите от страна на Европейската комисия в тази посока. А що се касае до периода след членството, имахме вече разговори с министъра. Натрупаната умора, преди около година на практика започнаха тези разговори, но преценихме, че е добре да мине поне още една година на стабилизация на администрацията, и един период от 6,5 години ми се струва съвсем достатъчен за ръководство на една такава тежка агенция като Агенция "Митници". Повярвайте ни, наистина основната причина е натрупаната умора и свръхнапрежението.


Добре, г-н Асенов, но някак си залп от оставки - вие, двамата ви заместници. На практика единственият, който от ръководния състав на Агенция "Митници" не подава оставка е един заместник. . . ваш заместник. Очаквате ли, че това е нормално, при положение че може да се окаже, че митниците се оголват, в смисъл защо е този ход и този залп от оставки?

- Не, повярвайте ми, не мога да кажа, че митниците се оголват,

защото в митниците има достатъчно добри, подготвени специалисти във всичките сфери на дейност. Аз смея да твърдя, че нашите експерти и ръководители на висшите и на средни мениджърски нива имат изключително добри познания. Митническата администрация работи в едни нормални условия и правила и аз не мисля, че има някакъв проблем от тази гледна точка. Що се касае. . .
А има ли политически натиск?
- Само да обясня. Що се касае до това защо тримата подаваме

оставки, просто защото тримата започнахме работа в агенцията като един екип и е нормално според нашите разбирания при преценка на тази умора, която е натрупана и в тримата, да се оттеглим. Няма нищо друго освен личен ангажимент. Всичко останало е просто спекулация.


Сега, оставете настрана приказките за натрупаната умора,

защото всички работим, за да сме уморени, а не да почиваме на мястото, на което се намираме. Кажете обаче имахте ли срещи, да кажем, с министъра на финансите, дори се говори, че премиерът е поискал вашата оставка. Поискаха ли ви оставката, или вие просто се събрахте тримата и решихте?
- Не, категоричен съм, няма такова нещо. Това са разговори,

които са водени между мен и министъра на финансите, но никой не ни е искал оставките. Това са наши лични виждания и причини.


Добре, г-н Асенов, въпросът за вашата оставка се поставяше

много пъти. Нека припомним за скандала покрай Пурата и начина на живот на висшите митничари, след това скандала с информацията, която изтече от специални разузнавателни средства за прякор Дебелия и т.н. Дори и критиците ви не посочиха, че това сте вие. Говореше се за висш митничар.
- Е, категорично не съм съгласен с това, това е ваша интерпретация. Не само че не съм казал, напротив, опитах се в един стил да кажа, че това, което се опитва някой да лансира като идея, просто е една. .. или поредна, хайде нека да го нарека така, поредна спекулация. Няма основание някакво в тази посока, за да търсите причина в тази посока. Повярвайте ми.
А очаквате ли някога да стане ясно, защото финансовият

министър каза, че не е негова работа да установява връзка между прякори и личности, това е работа на службите, да стане ясно кой стои зад този прякор и ако не сте вие въобще някой да го обяви.
- Лично, лично се надявам за това.
Да ви върна малко към вашата лична позиция, която написахте пред няколко месеца. Журналистите интерпретираха това под заглавие "Лешояди атакуват митниците". Смятате ли, че ако днес трябва да напишете лична, нова лична позиция, заглавието ще бъде друго - "Лешоядите успяха"?
- Не, не бих казал друго, защото дори в деня, в който си подадох оставката, те също се появиха, за да я коментират и интерпретират по начин, по който според мен е недостоен. Значи, не може след 6 години в митническата администрация, при която приходите на администрацията са утроени на практика, с всички предизвикателства от членството за тази администрация се справи - развита инфраструктура и оборудване, информационна система, международен респект пред нашата администрация, над 20 тона задържани наркотични вещества и прекурсори, над 70 хиляди констатирани нарушения и т.н., да не изброявам, някой да излиза просто и да интерпретира, и да каже, ето така, това е. .. просто едно нищо.
Появиха се и коментари, че с тези оставки всъщност искате вот на доверие. Какво ще стане, ако не ви приемат оставката, вие ще останете ли да работите в Агенция "Митници"?
- Не мисля, че ще се стигне дотам, в никакъв случай. Ние сме разговаряли предварително с министъра, имаме съответните насоки, не мисля, че ще се стигне дотам. И аз пак казвам, в митническата администрация има добре подготвени специалисти, които могат да управляват митниците.
Вие вярвате всъщност, че оставката ви ще бъде приета, въпреки че финансовият министър поиска 2-3 дни, за да помисли?
- Ами, логично е да има възможност за съответно време и за съответни сондажи, в смисъл нормално е.
Снощи имахте ли среща с министър Орешарски?

  • Снощи - не. Имахме преди ден-два среща с министър Орешарски.


И на тази среща е станало ясно, че вие ще подадете оставка?

- Точно така.


Вие сте решили след тази среща или по време на срещата?

- Точно така, като преди това сме имали и други разговори сминистъра, далече във времето преди това.
Интервюто е излъчено по БНР, заглавието е на редакцията на „Дневник“


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница