Аспекти, проблеми и тенденции при фентъзи изданията за деца в Северна Америка и Австралия д-р Стела ГеоргиеваДата01.03.2017
Размер170.87 Kb.


Аспекти, проблеми и тенденции при фентъзи изданията за деца в Северна Америка и Австралия

д-р Стела Георгиева

(ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“)

Фентъзи детска литература или защо децата искат да избягат от съвременната реалност? На този въпрос отговарят редица специалисти, занимаващи се с проблемите на детското четене. Те смятат, че децата, четящи подобен жанр издания, гледат на тях като на вид бягство. Още с възникването му на него се гледа с противоречие. През различните периоди на съществуването му се наблюдават поредица от силни и слаби етапи, които ще спомогнат за утвърждаването в съвременният книгоиздателски процес за деца. За да бъде жанрът толкова успешен в наши дни, е необходимо да се проследят някои основни аспекти и проблеми при неговото развитие и налагане на световния пазар.

Още през XIX в. обществото има отрицателно отношение и пълно недоверие към фентъзи изданията за деца. Причината за това се крие, че заглавията от този жанр карат подрастващата аудитория да вярва в несъществуващи за деветнадесетото столетие явления. Това е една от причините в САЩ да се изготви специален списък, забраняващ тяхното издаване и популяризиране. Независимо от негативни позиции, те бавно стъпват на книжният пазар.

В съвременни условия е достатъчно да се направи обзорен преглед на големите издателства в САЩ, Канада и Австралия, за да се отбележи, че фантастиката за деца е сред най-популярните жанрове, както никога до сега. Например над 450 милиона копия от серията за Хари Потър са продадени до този момент. Най-новата книга, която завладява в последно време северноамериканските издателските индустрии и книжарските пазари, е серията Twilight” на Стефани Майер.

Съвременните аспекти на фентъзи издания за деца очертават предимства, непознати за повечето литературни стилове. Жанрът позволява на детската аудитория да вижда светът по-различен от този на възрастните. Тук се появава елементът, в който читателя се приканва да направи фиктивен сценарий и собствена социална реалност.

Използването на понятието фентъзи прави подрастващата аудитория по-отворена към четенето и писането; позволява на децата да проучват по-социални, по-специфични въпроси, които им помагат да не изпадат в конфронтиращи ситуации. По този начин изданията за фантастика правят възможен допира до мистичните и непознати светове, без те да ги динстанцират от съществуващата реалност. Добър пример дава издаденият фентъзи роман Feed (Кендълуик Прес – дъщерна компания на Rondom House, 2002) от Matthew Tobin Anderson, предпочитан от тинейджърите в САЩ1. Книгата разказва за бъдещето на човешката раса. Вместо мозък хората ще имат вградени компютърни чипове с постоянен достъп до интернет и тези устройства ще изпращат постоянна информация. Основната тема е загубата на езика, като средство за комуникация междучовешките същества. Вкарва се идеята за предимствата, бързината и лекотата, с която навлиза цифровата технология, а тя допълнително ще затрудни връзката между възрастните и подрастващото поколение.

Друга интересна проблематика в спецификата на жанра привнася научната фантастика. Кори Доктороу смята, че изданията в този жанр са необходими и полезни. Те позволяват на младата аудитория да разиграва различни хипотетични ситуации. Кори Доктороу е изключително популярен сред тинейджърите в САЩ и Канада. Сред неговите най-известни авторски заглавия са Little Brother2008 г., Makers – 2009 г., For the Win – 2010 г. и др. Пише редица разкази като Аз, роботът, с номинация за награда Хюго за най-добър разказ през 2005 г., и сборника с разкази Wiht a Little Help – 2010 г.

Известно име, свързано с детската фантастика в САЩ, е авторът на футуристични разкази Нийл Геймън, известен с книгата си The Graveyard Book (Книга за гробището), издадена през 2008 г., излиза на български език през 2011 г. Една увлекателна история за момче, чиито родители умират, когато е малко бебе и е осиновено от призраци, обитаващи близкото гробище. Най-новото му фентъзи заглавие за тинейджъри е The Silver Dream (Сребърният сън)2014 г., преведена на български от издателска къща „PRO Book”. Други негови книги, спечелили популярност в цял свят, най-вече в англоговорящите страни, е „Американски богове” – 2004 г., „Звезден прах” – 2007 г., „Момичетата от Ананси” – 2011 г. и др. Фентъзи изданията за деца са толкова популярни в Щатите, че в страната много често се правят различни проучвания за най-търсените и най-четените книги в тази област. Например агенцията Common sense media, специализирана в оценяване и образование, разглеждаща различни социални мнения на децата, родителите и училището във всички възрастови групи. Проучването е разделено на няколко категории: – отлични – с много висока степен на образователност; много добри – ангажират вниманието на детето; добра – заглавията тук не са задължителни за обучието на децата. Включена е категория неподходяща за малки деца, която е отбелязва с червена точка. С най-високи оценки са Лъвът, вещицата и дрешникът: Хрониките на Нарния, книга 1.

Други популярни фентъзи издания за деца, които са създадени през различните десетилетия на XX век и остават класика за вечни времена са книгите: „Похитителят на мълнии /Пърси Джаксън и Боговете на Олимп/” от Рик Риърдън; Принц Каспиян/Хрониките на Нарния, книга 2/ от Клайв С. Луис.; Магьосникът от Оз от Лиман Франк Блум; Алиса в Страната на чудесата и Алиса в Огледалния свят от Луис Карол и много други.

Сред най-големите издатели на фантастика за деца и тинейджъри в САЩ е „Penguin Random House”. Корпорацията издава серията за тинейджъри Firebird – научна фантастика за аудитория между 14–18 г., специално създадена за тази възрастова група читатели. Стартира през януари 2002 г, а малкото по-късно издателската марка от работа с библиотеки и училища и предоставя редица заглавия с фентъзи характер. Книгите се отпечатват с меки корици, правят се допечатки на оргиналните първи издания. Някои от заглавията от този жанр Penguin Random House отпечатва с твърда, луксозна подвързия и снимки на илюстраторите. Вкарва се познатият фронтиспис, като под него се поставя кратък текст за автора на фентъзи произведението. Изданията с твърди корици от серията са характерни за т. нар. Imprint – кратки романи от някои най-големи имена в областта, като Диана Уин Джоунс.

Като цяло в „Firebird“ се издават между 9–12 нови заглавия всяка година. Поредицата е носител на Световната награда за фентъзи в Нюбъри. Влиза в различни номинации, като класацията на в. „Ню Йорк Таймс” за най-четени книги в категория – Известни детски книги; категорията на Публична библиотека в Чикаго Най-доброто от най-доброто и др.

Един от най-големите разпространители на фентъзи издания за деца в САЩ е Barnes & Noble. Компанията е основана в Ню Йорк през 1917 г., когато отворя врати нейната първата книжарница. Днес централното управление се намира в Манхатън. Основатели са братята Уилям и Чарлс Барнс и съдружникът им Леополд Клиффърд Нобле. До 1ноември 2014 г. под шапката на книгоразпространителската марка се намират 657 книжарници и отделно 714 книжарници на територията на различни колежите в страната. През последните месеца броя им спадна на 649. Освен книгоразпространителска дейност, фирмата има свое издателство, което публикува и разпространява евтино някои от изданията. Фентъзи издания за деца са с твърда и мека подвързия, в зависимост за какъв пазар са предназначени.

За съжаление за първото тримесечие на 2015 г. компанията регистрира по-слаби финансови резултати, обявени на 10 март 2015 г. от престижното издание за бизнес The Wall Street Jornall. Този фактор се отразява и върху продажбите на фентъзи изданията за деца на хартиен и елекронен формат. Лошите резултати са причинени от подразделението на компанията – Nook, което се занимава с разпространение на аксесоари, електронни книги и др. Според анализаторите загубите за дистрибуторската компания са огромни. Независимо от претърпените финансови затруднения, Barnes&Noble реализират печалби в размер на 72 милиона щатски долара, голяма част идват от продажбите на фентъзи издания за деца2.

Barnes & Noble” разпространява изданията освен на традиционния книжен пазар, също така и онлайн. Най-популярната категория за фентъзи заглавия е Млади читатели. Интерес представляват: Домът на Хадес; Хари Потър, Големият олимпиец /Пърси Джаксън и олимпийците, книга 5/ и др. Характерно за компанията е доставката на място на търсените детски издания и достъпните цени. Цените на най-популярните фентъзи издания се движат между 10.91–17.99 щатски долара. Всяко едно от заглавията може да бъде поръчано с мека или твърда подвързия. В онлайн каталога на книгоразпространителската компания се дава възможност бъдещият читател да проследи и други фентъзи заглавия от различните предлагани поредици, да сравни цени и да проследи рейтинга на книгата3.

Интерес представляват проблемите, свързани с канадската детска фантъзи книга. През XIX век тя има лоша репутация на международно ниво. Тук възниква въпросът - дали тази репутация е заслужена и ако е така, защо се е наложило това мнение? За да се отговори на този въпрос в началото на XX век, се правят редица проучвания. Най-авторитетното изследване по проблематиката е книгата Beyond Window-Dressing? Canadian Children’s Fantasy at the Millennium от K. V. Johansen, публикувана през 2007 г. от канадското издателство „Sybertooth Ins”4. Изданието отговаря на на редица въпроси, свързани с жанра и проблематиката. Изданието се предлага в различни американски, европейски и други световни онлайн каталози5. Изследването е обособено в интерес на училищните и обществените библиотеки, дори към университетските библиотечни институции, предлагащи курсове по детска литература в Канада. Книгата е рецензирана от David Beagley. Получава специална награда Francess E. Russell6.

В горепосочената книга се проследява основни моменти от положителните и слабите страни на фентъзито за деца. За най-активен период на канадският издателски бранш, насочен към тази област се смята 2000–2004 г. В изследването са изброени са редица авторитетни имена, работещи в разглежданата проблематика. Това позволява на канадската издателска индустрия да наложи най-доброто от себе си на книжният пазар, като работи с преводни автори предимно от Франция, САЩ и Великобритания. Тези фактори помагат не само за развитието на жанра в страната през последните години, но и налагането на определени стандарти и строги правила при издаването на фентъзи книги за деца.

Сред най-търсените в Канада поджанрове са съвременно магическо фентъзи и мрачно фентъзи, които са част от преводната литература, издавана в страната. Най-голяма популярност имат превежданите в цял свят заглавия от серията на Джон Фланаган - Развалините на Горлан, предназначена за деца над 12 годишна възраст, а също и Шапка пълна с небе /2004/ от Тери Пратчет /1948-2015г/. Главният действащ образ е момиче на име Тифани, която напуска родният си дом в планината и започва да работи и се обучава за вещица. Книгата завършва с това, как мечтата на Тифани да си направи магическа шапка от небето, най-накрая се сбъдва. Популярна детска серия, написана в комичното фентъзи направление е Светът на Диска, издавана от 1983 г. Водещи фентъзи издания с преводен характер в Канада са книгите от поредицата „Бартимеус”: Амулетът на Самарканд /2003/; Окото на голема /2004/, Портата на Птоломей /2005/ от английският писател Джонатан Страуд, роден 1970 г .

За задоволяване търсенето на фентъзи книги за деца в Канада, функционира сайтът www.fantasticcolecton.co.un. Дава възможност на деца и родители да откриват необходимият автор или произведение в богат библиографски списък. Той съдържа над 30 000 автори от цял свят, включително и канадски писатели. С помощта на търсачката, разположено вляво на екрана, успешно се предоставя информация. Библиографският списък съдържа 350 000 заглавия на фентъзи книги. Като се кликне върху определената икона, читателят получава допълнителна информация за подвързията е изданието, кратък сюжет, кога е излязло от печат, цена, тираж, издателство и други издателски данни7.

Една от най-интересните канадски формации, предлагащи ценна информация и достъп на младите читатели до фентъзи заглавия е SF Canada.. Това е национална асоциация на Канада, насочена към професионалната фантанстика. Отличава се със свойте двуезични функции на френски и английски език. Тук членуват редица изтъкнати писатели, художници и други специалисти, работещи в областта на научната фантастика, хорър и др. Информация за различните предлагани издания тук е изнесена в сайта: www.sfcanada.org.

Сред водещите акценти, свързани с детската фентъзи книга в Канада е интервюто със Саймън Рос – едно от най-известните имена в тази жанр. Той работи в областта на научната фантастика и фентъзи романи за подрастващи. Най-известните негови произведения са The Time Camera, The Doomsday Mask, The Heretic’s Tomb, The Emerald Curse, The Clone Conspiracy, The Sorcerer’s Letterbox, The Alchemist’s Portrait. Често авторът лично организира и популяризира заглавията си на различни срещи, презентации и програми, свързани с мотивиране на детското четене в страната. В повечето случаи дейността му е подпомагана от училища, библиотеки и водещи организации като Център за канадската детска книга. В неговия сайт http://www.simon-rose.com/ и чрез блога http://simon-rose-blogspot.com/ могат да се прочетат коментари и отзиви за неговата дейност.

Интервюто е проведено проведено онлайн от Full-Text Online Jornals на 19 декември 2008 г., с автор Baric Plus. Отбелязва се че, след 35 години Институтът за детска литература в Канада налага нови тенденции – към обучаване как да се пишат и публикуват издания за най-малките и тинейджърите. Разгледани са някои основни проблеми, свързани с фантастиката за деца. В интервюто се отбялязва една често срещана грешка сред авторите – смесване на несъвместими поджанрове. Например елементи на класическата фантастика се смесват с паранормални и магически елементи; романтиката – с ужаси или научна фантастика и пр. Тази тенденции са най-често се среща при изданията за аудитория над 14 годишна възраст.

С цел мотивиране на детското четене, специалното подразделение за деца към Американската библиотечна асоциация – The Association for Library Service to Children (ALSC), изготвя и предоставя списъци на библиотечни поредици с фентъзи тематика за най-младата аудитория. Те се поместват в сайта на асоциацията8.

Един от най-големите издатели и разпространители на детско фентъзи е френската мегакорпорация Hachette Livre Canada. Централният канадски офис се намира в Квебек. Сред големите дъщерни компании e Grand Central Publishing, издаваща разнообразни по жанрове книги за всички възрасти, включително фентъзи за деца. Работи предимно с американски автори. Книгите се предлагат в атрактивен външен вид с цветно илюстровани меки или твърди корици. Могат да се поръчат и в електронен вариант9.

Друга дъщерна компания на Hachette Livre e Little Brawn. Основана е през далечната 1837 г. и продължение на два века публикува издания в областта на фантастиката и публицистиката. Работи предимно с американски автори. От 1926 г. издава книги за деца с фентъзи характер. В съвременни условия предлага годишно 135 нови заглавия за подрастващата аудитория в три категории: Little Brawn Books for Young Readers, LB Kids и Poppy, насочена към издания за момичета, включващикниги от разглежданият жанр10.

Друга водеща дъщерна компания на Hachette Livre е Orbit. Работи в областта на научната фантастика. Сред най-разпространените заглавия е Американски богове. Водещо за издателството е съвременно фентъзи. Издания от този характер са: The Night Circus, A Discovery of Witches, The Golem and the Jinni на дебютиращата авторка Джоанна Макс Бродски. Бестселърите, които предстоят да излязат през април 2015 г. с издателската емблема на Orbit и представени на известното изложение в Лондон, е The Dresden files Skin Game от Jim Butcher. Много приключения и изживявания предлага новата книгата The Lazarus War. Book One: Artefact на Jamie Sawyer, която слага началото на бъдещата библиотечна поредица11.

Значими приноси в развитието на фентъзито за деца има австралийската книга. Първата детска книга в страната A Mother’s Offering to her Children” от Carlotte Barton /1797-1867/ е отпечатана през 1841 г. Книгата е учебник, предназначен за домашно обучение, характерен за деветнадесетото столетие. Тя е вид монолог между майката и нейните деца. Съдържа много проблематики по история, геология, потънали кораби и митове на аборигенското население. С право се определя като първообраз на съвременното фентъзи за деца. Тя е издадена от книжаря-издателя Джордж Уилям Еванс /1780-1852 г./. Интересна е съдбата на самото издание. До 2005 г. са достигнали много малък брой копия от нея, затова са твърде ценни. Смятат се за библиографска и издателска рядкост. На търг на 11 юни 2011 г. копие от това заглание е оценено на стойност 70 000 долара. Дигитални снимки на книгата могат да се видят на сайта www.nla.gov.au12. Сайтът kateforsyth.com.au предлага сведения, свързани с история на самата книга и нейния автор13.

През 1890 г. се появява албумното издание от Tommy McRae /1830-1901/. Книгата проследява в по-голямата си част илюстрации местното аборигенско население и тяхните бит, традиции и обичаи, придружени с фантастични легенди и предания. Книгата претърпява няколко преиздавания през Йв., като оргиналните илюстрации са закупени от издателите му. Несъмнено появата на първите издания за деца в Австралия се смятат за част от нейната култура и език.

Тук възниква въпросът не са ли смятани децата на тогавашните колонизатори за британски граждани и се очаквало от тях да се насочат именно към британските детски книги? Вярно е, че те са били поданици на Британската империя, но не бива да се забравя, че за един дълъг период от време континента е смятан за земя, в която в продължение на сто години са били изпращани нежеланите от империята личности. Затова е напълно логично да бъде създадена нова държава, с нови традиции, ценности и култура и част от нея неизбежно става детската книга. Тук e мястото да отбележим, че детска книга тук възниква при опитите на колонизаторите да опознаят и изследват този непознат континент. Именно тогава са записани първите вълнуващи истории за мистични герои и животни, разказвани от местното аборигенско население.

Началото на XX в е времето, когато австралийските писатели се съсредоточават върху истории, описващи реалните житейски опити и ежедневните приключения. Най-известната авторка на издания за деца в страната е Етел Търнън от Сидни /1881-1931/. Пише над 30 романа задеца, но става изключително популярна с романа си Seven little Аusralians от 1894 г.

Сред вълнуващите истории с фентъзи характер се откроява Australian Legendary Tales с автор К. Landloh Parker /1856-1940/, издадена 1897 г. Белетристичният сборник събира вълнуващите разкази на аборигените за митични същества, които живеели някога на територията на Австралия. Разказите първоначално са предназначени само за детска аудитория, впоследствие обаче стават любимо четиво и за възрастни. Книгата е отпечатвана пет пъти през следващите сто години, като са правени редица промени върху илюстрациите. През 1955 г. излиза под редакцията на Хенриета Дрейк-Брокман и е илюстрирана от Елизабет Дурак, като тук прави впечатление, че не са включени оргиналните рисунки. През 1975 г. изданието е адаптирано от Астин Ферър и илюстрирано от Уолтър Кънингам, а изданието от 1978 г. възпроизвежда оргиналния вид (1896). Следващите издания са през 1993 и 1998 г.14

След Втората световна война, през 1945 г. с цел стимулиране на детското четене в страната, се създават редица библиотеки, насочени към обслужването на децата. Формират се някои основни институции, спомагащи за дейността на четенето, като Съвет на детската книга в Австралия15.

Значимо издание за деца с фентъзи характер са Myths and Legends of the Austalian Aboriginals с автор David Upaipon /1872-1967/. Той пътува по долното течение на р. Мъри и събира митологични истории в периода 1924-1925 г. Интерес представлява фактът, че ръкописът бил готов и изпратен за публикуване, когато по неизвестни причини бил закупен от антрополога Уилям Смит, който през 1930 г. публикува книгата от собственото си име в Лондон. По-голяма информация за автора и произведението може да се проследи в Австралийския библиографски речник, Т.12 /ПУП/, 1990 г. на сайта:adb.anu.au/biography/unaipon-david. Речникът съдържа 12000 значими личности от австралийската история. Първото печатно издание е публикувано 1966 г. а последния том 18-ти през 2012 г. Повече информация за самият речник е поместена на сайта: abd.anu.edu.au/about-us/

С фентъзи характер е книгата Land of the Rainbow snake от Catherine Berndt /1918–1994/. Първото издание на книгата излиза в 1979 г. и проследява 96 страници текст 27 традиционни аборигенски детски песни и истории, в които главните герои са магьосници, които превръщат рибите в жени, а аколо тях се разхождат мистични животни. Следват още няколко издания.

През 1918 г. излиза The Magic Pudding от Norman Lindsay. Причината за създаването на изданието е уреждането на един спор с приятел на автора. Според него децата предпочитат да четат произведения за храна и бой, отколкото за феи. Неговата книга е комично фентъзи с приключенски характер. Главният герой Алберт се храни с вълшебен пудинг, без да порасне и остава малък завинаги. Както навсякъде така и тук налице са образите наотрицателните герои, които желаят също да притежават част от вълшебния пудинг и са готови да се сдобият с него с всички средства с него. Целта на главния герой е да предпази магическият сладкиш от крадците. The Magic Pudding е преиздавана в наши дни. Друга популярна книга в този жанр е Snugglepot and Guddlepie. Тези две произведения се съхраняват в публичната библиотека в австралийския град Виктория16.

Днес съществуват големи възможности за откриване на списъци с препоръчителни заглавия в областта на детската фантастика в Австралия. Те могат да бъдат както част от съвременните издания, така и като класически произведения, издадени през XIX и началото на XX в. Налице е кратко резюме на изданието, цена в австралийски долари, името на автора, издателя, ISBN. Ако са част от библиотечна серия, се посочват и останалите заглавия17.

В наши дни в Австралия се предлага огромен брой заглавия от фентъзи литературата за деца и тийнейджъри. Сред най-големите издатели и книгоразпространители е издателската компания Random House Books Australia. Категорията за по-големите деца Fantasy Adventures Collection предлага богат избор на книги от цял свят, подредени от най-високата към най-ниската оценка в рейтинговата система на издателството са: Алхимикът /2007/; Вълшебницата /2009/; Магьосникът /2008/;Некромантът /2010/;Вещерът /2011/ и Чародейката /2012/ от серията Тайните на безсмъртния Никола Фламел на американският автор Майкъл Скот. Авторът е известен с редица други произведения с фентъзи характер, като серията Вампири от Холивуд и т.н.

Едно от най-интересните австралийски издателства е Vivid Publishing”, което е дъщерна компания на Fonteine Publishing Group. Издателството работи предимно с млади автори, организации и институции, стимулиращи детското четене. Печатните издания са поднесени с оргинален графичен дизайн, предназначени за масовата аудитория. Заглавия в областта на фантастиката за деца не липсват. Книгите се печатат върху висококачествена хартия, като тези за най-малките са с твърда подвързия и богато илюстриране, докато изданията за тинейджърите са предимно с меки корици. Едни от най-впечатляващите заглавия за читателите между 6–8 години е The adventures of аn Old Boab Tree от Маria Flavel с илюстрации от Jim Evans . Подходящо заглавие за възрастовата група 9–10 години е изданието с фентъзи характер Della Mortika от Geraldine F. Martin – вълнуващо пътешествие на фамилията Делла Морте от Лондон до Мелбърн. Действието се развива 1888 г. с невиждан до тогава летящ кораб. Оказва се, че пътуването не е безпроблемно. Героите попадат в непознат свят, изпълнен с много приключения.

Издателство с приносен характер, работещо в областта на фентъзи книги за деца, е Hachette Livre Australia, клон на френската корпорация Hachette Livre. Изданията се разпространяват от дистрибутора Alliance Distribution Services A division of Hachette Livre18.

До тук следва да заключим, че САЩ, Канада и Австралия са едни от държавите в света, които изминават дългия път на противоречия, но и на постижения в сферата на детското фентъзи. Оценили достойнствата на жанра и с времето преодолели слабите му страни, съвременните автори, както и издателските корпорации, днес формират значими приноси в неговото популяризиране и развитие. Фентъзи изданията се превръщат в едно от най-печелившите и доходоносни пера в издателската и книгоразпространителската индустрия, носещи милиони евро печалба, което безспорно ги нарежда до основните европейски лидери в книгоиздаването.


ИЗТОЧНИЦИ

www.grandcentralpubliching.com.

www.littlebrawn.com

www.barnessandnoble.com

www.investitor.bg/novini/346/a/rezutatite-na-barnes-noble-ne-opravdaha-ochakvaniata-na-analizatorite-190723/

https://www.myfantusyexperience.wordpress.com/книги/

www.penguin.com/meet/publishers/firebird/

www.goodreads.com/shelf/show/childrens-fantasy/

www.theconversation.com/childrens-fantasy-literature/

https://www.commonsensemedia.org/lists/fantasy-book-for-kids/

www.sybertooth.ca/publishing/BeyondWindowDressing.htm.

www.fantasticcolecton.co.un

http://www.nla.gov.au/nla.aus-f3158.www.en.m.wikipedia.org/wiki/Charlotte-Barton.

www.ala.org/alsc/awardsgrants/notalists/ncb

www.sfcanada.org.,

http://www.simon-rose.com/.,

http://simon-rose-blogspot.com/.

http://en.wikipedia.org/wiki/Poul_Collins_%28fantusy_writer%29/

www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/austn-childrens-books

http://www.kateforsyth.com.au/articles/a-mothers-offering/.

www.australed.iinet.net.au/fantasyScienceFiction.html.

http://www.hachettelivre.com/operations/distribution/

www.orbitbooks.net.


1 En.wikipedia.org/wiki/Feed_(Anderson_novel)

2 www.investitor.bg/novini/346/a/rezutatite-na-barnes-noble-ne-opravdaha-ochakvaniata-na-analizatorite-190723/

3 www.barnessandnoble.com

4 K. V. Johansen. Beyond Window-Dressing? Canadian Children’s Fantasy at the Millennium. – Sackville – NB: Sybertooth Ins, 2007. ISBN-13:9780968802458

5 www.amazon.ca/Beyond-Window-Dressing-Canadian-Childrens-Fantasy-at-the-Millennium/.

6 The Looking Glass: New Perspectives on Children’s Literature, Vol 12 № (2008) //www.lib.latrobe.edu.au/

7 www.fantasticcolecton.co.un.

8 www.ala.org/alsc/awardsgrants/notalists/ncb

9 www.grandcentralpubliching.com.

10 www.littlebrawn.com.

11 www.orbitbooks.net

12 Дигитална колекция от книги, които се съхраняват в Нацианалната библиотека на Австралия в Сидни. // http://www.nla.gov.au/nla.aus-f3158

13 http://www.kateforsyth.com.au/articles/a-mothers-offering/

14 www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/austn-childrens-books.

15 Виж сайта: The children′s Book Council of Australia http://cbca.org.au/

16 www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/austn-childrens-books.

17 www.australed.iinet.net.au/fantasyScienceFiction.html

18 http://www.hachettelivre.com/operations/distribution/
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница