Астмата е белодробно заболяване, предизвикващо намалена проходимост на дихателните пътищаДата04.02.2018
Размер56.74 Kb.
#54256
АСТМА

Астмата е белодробно заболяване, предизвикващо намалена проходимост на дихателните пътища. По време на астматичен пристъп настъпва спазъм на мускулатурата на бронхите/малките въздухоносни пътища на белите дробове/, те се стесняват и блокират издишването на въздуха от белите дробове. Болните често описват това състояние като “борба за въздух”. Типичните симптоми на астматичния пристъп са кашлица, свиркане в гърдите, чувство на стягане в гръдния кош и затруднено дишане. Пристъпът може да продължи от няколко минути до няколко часа.


Спазмите при остър пристъп всъшност не са причината за заболяването, а са резултат от хронично възпаление и свръхчувствителност на въздухоносните пътища към определени дразнители. Пристъпът може да се отключи при контакт на болния с алерген или дразнител. Има две форми на астма – алергична и неалергична, макар че двете често се явяват едновременно. Алергени, често провокиращи астматични пристъпи, са животинският пърхот, химикали, лекарства, домашният микрокърлеж, замърсители на околната среда, пух и перушина, хранителни подобрители/сулфиди/, пушеци, плесени и тютюнев дим. Възможно е обаче всякакъв алерген да предизвика астматичен пристъп. Фактори, които могат да предизвикат пристъп на неалергична астма, са заболявания на надбъбречните жлези, тревожност, промени в температурата, физическо усилие, висока влажност или суха атмосфера, страх, смях, ниска кръвна захар и стрес. Могат да имат значение и инфекции на дихателните пътища – например бронхит. Каъвто и да е конкретният отключващ фактор, той предизвиква оток на бронхиалната стена и запушване на бронхите със слуз. Това възпаление допълнително дразни въздухоносните пътища, като причинява по-нататъшно увеличение на чувствителността, зачестяване на пристъпите и засилване на заболяването.
Недвусмисленото диагностициране на астмата може да се окаже трудно. Симптомите й могат да наподобяват други заболявания като емфизем, бронхит и инфекции на долните дихателни пътища. 
Кардиалната астма е заболяване, което предизвиква сходни симптоми, но се дължи на сърдечна недостатъчност. Интринзик – астмата, една по-рядка форма на бронхиалнта астма, свързана с други заболявания на дихателната система като бронхит и синузит, обикновено започва в зряла възраст и се проявява по време на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Хората страдащи от този вид астма, обикновено са чувствителни към промяната на метеорологичните условия, към физически усилия, емоционален стрес и други подобни фактори.
На най-голям риск са изложени децата под шестнадесет години и възрастните над 65 години. При децата астмата се нарежда на първо място като причина за хоспитализация и за отсъствие от училище. От 1980 г. насам заболеваемостта от астма е нарастнала с цели 75%. За съжаление, при децата увеличението е с 160%. Причините за постоянното увеличение на заболеваемостта с всяка изминала година притеснява учените и ги кара да търсят широк спектър от възможни причини, включително и замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, добавките в храната, генетиката, токсините и алергените.
Хранителни вещества
Задължителни
Форевър фридъм – Алоето и глюкозаминът са важни за прочистването и регулирането на слузната секреция в дихателните пътища. Мощен имуностимулатор и имуномодулатор.
Полен – По схема за десенсибилизация! Ликвидира алергията и укрепва имунната система, чудесна клетъчна храна и действа като антихистамин. Поленът съдържа витамини от В-комплекса, които действат антистресово и намаляват възпалението и алергията.
Витамин В12+ - Намалява възпалението в белите дробове по време на пристъп.
Омега-3 МК – Източник на полиненаситени мастни киселини, необходими за синтезирането на противовъзпалителни простагландини.
Гарлик тайм – чесъна и мащерката са чудесни в този случай.
Кверцетин-С плюс бромелаин – Независимо,че не е в листата на ФЛП, трябва да се взима – защото е мощен имуностимулант с антихистаминово действие. Освен това стабилизира клетките и спира възпалението. Има го на бълг. пазар.
Абета-карЕ – Необходим за възстановяване на клетките и за имунната защита. Мощен антиоксидант.
Лициум+ - Мощен антиоксидантен, противовъзпалителен и антихистаминов ефект.
Абсорбент С – Необходим за предпазване на тъканите на белия дроб и за потискане на инфекцията. Увеличава, също така, притока на въздух и потиска възпалението – естествен антихистамин.
Коензим Q10 – Има антихистаминов ефект.
Магнезий плюс калция и вит.Д – Може да спре острия астматичен пристъп, като увеличи виталния капацитет на белите дробове. Отпуска бронхиалната мускулатура и има антихистаминов ефект.

Важни
Имубленд – Имуномодулатор и имуностимулатор - важен за добрата работа на имунната система.


Натурални минерали – За доставяне на минерали и микроелементи в балансирано количество.
Гинко+ - Чудесен бронходилататор. Активната съставка – гинкголид В дава добри резултати при проучванията.
Диметил-глицин/ДМГ/ - Подобрява поемането на кислород в белия дроб.
Ехинацея сюприйм – с противовъзпалително, антивирусно и антибактериално действие.
Прополис – Действа антибактериално и облекчаващо на лигавиците.
Препоръки:
Пийте допълнително алое освен фридъма.
Спрете всички млечни продукти, защото те са слузообразуващи. Това е много важна препоръка. Намалете до минимум и животинските мазнини защото те са провъзпалителни.
Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърнени каши, кафяв ориз и пълнозърнести храни. Храната не трябва да включва никаква рафинирана захар.
Включете в храненето си чесън и лук. Тези продукти съдържат кверцетин и синапено масло, за които е доказано че потискат ензимите, освобождаващи възпалителни субстанции.
Включете в хранителния си режим “зелени” напитки. Приемат се три пъти дневно преди храна.
Избягвайте газообразуващи храни или пийте алое след всяко хранене. Газовете могат да усложнят астмата, понеже оказват натиск върху диафрагмата.
Не яжте сладолед и не пийте много студени напитки. Ниската температура може да предизвика стрес в бронхите и да доведе до бронхоспазъм.
Правете сокови диети в комбинация с алое, диети с качествена вода и лимонов сок или комбинация в продължение на три дни всеки месец, за да се освободите от отровите и слузта.
Не преяждайте – обилната храна може да предизвика задух, тъй като стомахът притиска диафрагмата.
За да бъдем здрави, всички се нуждаем от движение. Ако установите, че спортуването ви причинява пристъп на астма, опитайте да вземате 2000 мг витамин С/32-33табл. Абсорбент С/ един час преди тренировката/на гладно/. Последните изследвания показват, че вземащите витамин С преди тренировка не се оплакват от кашлица, хрипове и задъхване.
Според едно проучване, болните от астма, които поемат много натрий/готв.сол/ имат по-често затруднено дишане.
Внимавайте, ако използвате аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства. Болкоуспокояващите препарати като аспирин, ибупрофен, напроксен и пироксикам са причина за повече от две трети от случаите на лекарствено провокирана астматична реакция. Респиваксът, химиотерапевтиците и антибиотиците също могат да отключат пристъп на астма.
Упражнявайте методи за облекчаване на стреса. Стресът и силните емоционални преживявания могат да отключат астматичен пристъп.
Избягвайте контакт с животни с козина, синтетични хранителни подобрители, жълта боя за храни №5, тютюнев и друг дим, аминокиселината триптофан.
Можете да махнете килима поне в спалнята, за да се предпазите от микрокърлежи, микроби и бактерии, които влошават астмата. Добре е също да покривате матраците с найлонови калъфи. Можете да поръсите с бензил бензоат, който ще премахне паразитите за два-три месеца.
Забележки:
При астматиците може да е налице недостиг на някои хранителни вещества като например витамин В6/пиридоксин/, витамин С, магнезий, манган и селен, както и на ензима глутатион пероксидаза. Болните от астма често страдат от понижено ниво на солната киселина в стомаха, необходима за храносмилането.
Според някои изследвания, важна причина за астматичните пристъпи могат да бъдат силно чувство на гняв, тревога, депресия. За съжаление много от лекарствата, използвани за контрол и облекчаване на астмата, предизвикват нервност, промени в настроението и безсъние.
Много болни от астма са чувствителни към сулфитите, които се използват за предотвратяване на промяната на цвета на храната и на развитието на бактерии в зелени салати, нарязани плодове, замразени миди и други хранителни продукти. Сулфити може да има във всяка храна предлагана на пазара.
Бетаблокерите, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, могат да свият бронхиалната мускулатура при астматиците и да предизвикат животозастрашаващи проблеми.
Озонът, серният двуокис, азотният двуокис, тютюневият дим, въглеродният окис, въглеводородите, азотният окис и фитохимическите субстанции са замърсители на въздуха, които могат да отключат астматичен пристъп.
Според едно проучване вземането на 2 капсули масло от сьомга /Омега-3 - 3 по 2/ действа благотворно при астма.
Занамивирът /Реленца/ - сравнително ново противовирусно средство, използвано за лечение на грип – може да има тежък страничен ефект върху астматиците. Този препарат /да се внимава и с тамифлу/ да се избягва от страдащите от астма и хронични белодробни заболявания.
Климатичните инсталации, понякога смятани полезни за хората с астма, всъщност могат да внесат дори повече алергени. Същото важи и за вентилаторите.
Каталог: zdravi-krasivi-bogati -> wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Акнето е възпалително кожно заболяване,което се проявява с пъпки,черни и бели точки. За страдащите то е нещо повече от козметичен проблем
2016 -> Алкохолизмът е хронично състояние, характеризиращо се със зависимост към етанола етиловия алкохол. Тази зависимост може да бъде физиологична, психологична или комбинация от двете


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница