Атентат разкъса израелци в Сарафово Най-малко 6-има убити в автобус, 27 са в болница Премиерът Нетаняху: Това е работа на Иранстраница1/5
Дата06.02.2018
Размер0.63 Mb.
  1   2   3   4   5
19 юли 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕАтентат разкъса израелци в Сарафово
Най-малко 6-има убити в автобус, 27 са в болница

Премиерът Нетаняху: Това е работа на Иран
Терористичен акт срещу израелски туристи окървави бургаското летище Сарафово в 17,25 ч вчера. Поне шестима загинаха при бомбен атентат. Петима от тях са разкъсани от взрива на място, един издъхна в болница. 27 са в здравни заведения. Сред тях има 11-годишно дете и две бременни жени.

Бомбата била поставена в автобус, който трябвало да отведе 33-ма израелци на почивка в Слънчев бряг. Тя гръмнала на паркинга пред терминала „Пристигащи". Туристите кацнали в 16,50 ч с полет на „Ер Виа" от Тел Авив.

Заради безпрецедентния терористичен акт за Бургас веднага заминаха президентът Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и външният министър Николай Младенов.

Летището веднага бе затворено, а всички полети - отменени. Пътят към Слънчев бряг бе блокиран от полиция, а хаос цареше в града и по пътя към аеропорта.

„Буквално събираме малки парчета месо от жертвите. На 300 метра около автобуса има части от тела, не можем да кажем със сигурност колко са жертвите", обясняваха потресени полицаи.

До 21 ч никой не пое отговорност за кръвопролитието.

В специално изявление израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви: „Всички знаци сочат към Иран. Ще отговорим твърдо на иранския терор. Само през последните няколко месеца бяхме свидетели на ирански опити да атакуват израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места.Точно 18 години след атентата срещу еврейската общност в Буенос Айрес иранският терор продължава да убива невинни хора. Това е иранска терористична атака, която се шири в цял свят”.


Искат Цветанов да бъде отстранен за „бебето от фризера"
За незабавно отстраняване на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов настоя вчера депутатът от СДС Ваньо Шарков от името на парламентарната група на „Синята коалиция". Причината - оневиняването на лекарите от Горна Оряховица, обявени за престъпници лично от вътрешния министър за „убийство" на бебе. Става дума за скандала с „бебето от фризера".

Експертизите по случая показаха, че плодът на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева е бил мъртвороден. Очаква се прокуратурата да прекрати производството срещу медиците.

В края на 2010 г. Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна и без съд и присъда нарече медиците убийци на недоносено бебе. При скандала с„бебето от фризера" при зрелищна полицейска акция в сградата на Горнооряховската болница бяха арестувани четирима лекари. „Време е днес да се види кой може да защити хората от Цветан Цветанов", заяви Ваньо Шарков и призова всички парламентарни групи да се присъединят към исканата оставка. Депутатът припомни, че за да оправдава действията си, Цветанов нарича престъпници лекари, съдии, адвокати, журналисти, протестиращи граждани и всички неудобни.

От СДС не казаха дали позицията им срещу Цветанов и властта е споделяна от новото ръководство на партията, чиято линия е, че СДС не е опозиция, а коректив на властта.
До € 6500 такса за чужденец в наш вуз
Скачат студентските такси за почти всички специалности
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

6500 евро годишна такса за докторанти, които не са граждани на България и ЕС и се обучават на език различен от българския, ще взима Софийският университет (СУ). Новите такси за чужди граждани бяха одобрени на вчерашното заседание на правителството.

Докторантите задочници в СУ ще плащат 3300 евро.

Чуждите граждани в Алма матер в масовите специалности ще дават 3850 евро, на

година за магистратура и 3300 задочно.

Има нови такси за младежите, които искат да учат медицина, но на чужд език в университета. 4650 евро ще струва обучението в редовната форма, а 3300 - в задочната.

Шуменският университет е определил такса от 2500 евро за чужденци, които искат да учат магистратури там. Кабинетът потвърди сумата. Тя ще се плаща само от граждани на държавите извън ЕС.

Таксите и за новите първокурсници се увеличават средно с около 50-60 лева. Повишението стана факт преди месец, а вчера бе потвърдено от кабинета.

Така за най-евтините специалности в Софийския университет като педагогика вече ще се плащат по 390 лв. на година вместо досегашните 330 лв. Новобранците в хуманитарните науки, като психология, културология, политология, международни отношения и всички филологии вече ще дават по 550 лв. Досега таксата бе 485 лв. Бъдещите прависти и пиари вече ще трябва да внасят по 560 лв. на година вместо 500 лв. Най-голям е скокът за бъдещите лекари в СУ. Годишната им такса нараства от 600 лв. на 680 лв. Учещите изкуства ще дават по 50 лв. отгоре.

Увеличение, но не драстично, има и за студентите в Шуменския университет, Медицинския и Икономическия университет във Варна, Националната музикална академия в София.
Парадокс! По-скъпи лекарства заради намалените надценки
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Цените на лекарствата в аптеките може да скочат заради намаляването на надценките за търговците на едро и на дребно с два процентни пункта. Това заяви вчера пред „Труд" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

И даде следния пример: търговецът на едро си взима полагащата му се надценка

от 9%, а към нея и отстъпката от 5% от производителя. I От тях си заделя средствата, които са му нужни за издръжка, а останалото дава като отстъпка на аптеката. След орязването на надценките обаче дистрибуторът ще може да дава по-малка отстъпка на фармацевта. Това означава, че до-ставната цена на медикамента в аптеката ще стане по-висока. „За да компенсира оскъпяването, аптекарят ще бъде принуден да повиши пазарната цена. Може и с 2 процента, може и с 5 процента, стига да не е над пределната", обясни Костов. Той е категоричен, че не от надценките, а от намаляването на ДДС, което в момента е 20 на сто, ще дойде чувствителното поевтиняване на медикаментите. „Държавата да не ни кара само ние да изпълняваме социални функции, а тя също да поема", заяви Костов.

Напрежението в системата допълнително нагнетиха предложените поправки в лекарствения закон от „Синята коалиция". Според тях производителят на медикаменти няма право да има свой търговец на едро и на дребно. Публична тайна е, че промяната е атака срещу определени субекти на фармацевтичния пазар. „Само че реално се удря целият бизнес, без вносителите дори да го подозират , сигнализираха експерти. По-просто - представителите на чуждите фармацевтични компании у нас се регистрират като ЕООД. Но за да могат да складират в България и за да предлагат лекарствата си на по-ниски цени, те взимат и разрешение за търговия на едро. С поправката чуждите компании ще трябва да прекратят тази практика и да ползват услугите на посредник. Моментално обаче това ще оскъпи медикаментите. „Т. е. ще сме принудени да вдигнем цените и да го отнесе болният", коментираха от чуждите компании. Пак с промените на „Синята коалиция" се прекратява и паралелната търговия. Защото за преопаковането търговците на едро се нуждаят от разрешение за производство, а такава връзка повече не се допуска.


Пациентите подкрепиха генеричните производители
Пациентските организации застанаха зад производителите на генерични лекарства, които във вторник алармираха, че промени в наредба отключват нелоялна конкуренция. А тя ще остави хиляди болни българи без лечение.

Става дума за предложението на здравната министърка Десислава Атанасова цената на първия генеричен медикамент след изтичането на патента да е 65% от тази на оригиналния. От Българската генерична фармацевтична асоциация („БГ-фарма") обаче сигнализираха, че това дава възможност на производителя на оригинала примерно месец преди да падне патентът му, да свали драстично цената. „А така ще се обезсмисли навлизането на генерика в платената от здравната каса листа, защото цената му ще трябва да падне не с 35%, а със 70-80 на сто", заявиха от „БГ-фарма". И подчертаха, че подобно ограничение е обявено от ЕК още през 2009 г. като „вредно и опасно .

„Смятаме, че предложението на „БГ-фарма" за цена не по-висока от 80% от тази на оригинала е приемливо. Това, от една страна, ще гарантира бърз достъп до генеричните продукти на българския пазар, а, от друга, по-ниски цени на лекарствата", смятат от Националната пациентска организация и Българската асоциация за закрила на

пациентите. В разпратено вчера становище двете организации се обявиха също „за" предложеното орязване с 2 процентни пункта на надценките за търговец на едро и дребно. „Но само ако се гарантира, че намалението няма да принуди малки аптеки от отдалечени и трудно достъпни региони да затворят врати", посочват пациентските ор-ганизации.
Само богатите болници ще вдигат заплати
МИШЕЛ ГУТСУЗЯН

Само болниците в добро финансово състояние ще увеличат началните основни заплати на медицинския персонал. Това стана ясно вчера, след като синдикати и работодатели в здравеопазването постигнаха споразумение за подписване на новия колективен трудов договор в сектора. Той предвижда скок на стартовите възнаграждения за лекарите с 10-12% и с около 20% за медицинските сестри.

След провала на договорката миналата седмица късно във вторник вечерта двете страни са си стиснали ръцете на среща при министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Синдикатите са се съгласили с условието на работодателите ръст на заплатите да има само в болниците, които предварително са доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения. Кое заведение ще може да си позволи увеличение ще стане ясно следващата седмица. Дотогава зам. здравният министър Минчо Вичев трябва да обобщи информацията.

„Всяка болница, която не може да си позволи увеличение, ще има право да поиска да не повишава заплатите", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. След това отрасловият съвет по здравеопазването ще преценява дали искането на лечебното заведение да бъде уважено.
Борисов в цугцванг с Цветанов
Иван Бедров

Вече няма значение дали и кога министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще напусне правителството. Толкова е късно, че и запазването, и отстраняването му носят еднакво огромен риск. Отсега нататък ще боли. Докато в бизнеса понякога се срещат т.нар. win-win ситуации, в които и двете страни печелят, това е lose-lose ситуация, в която всички губят. Борисов е в ситуация цугцванг с вътрешния си министър - на ход е, но както и да го изиграе, само си влошава положението.

Странно е защо всички чакат Европейската комисия да публикува доклада, за да забележат това, което е всеки ден пред очите им. Не е необходим доклад, за да знаем, че мафията върти огромни обороти и влияе върху бизнеса и политиката. Не е необходим доклад, за да виждаме напъните на вътрешния министър, които променят заглавията в медиите, но не променят средата. Не е необходим доклад, за да внимаваме и да не пропускаме датата за застраховка на автомобила си, защото иначе...

Този петък отново в Народното събрание ще има парламентарен контрол. Но този път няма да видите министъра на вътрешните работи да чете решението на Габровския окръжен съд, което оправдава тримата лекари от Горна Оряховица по делото за престъпна небрежност, довела до смърт на дете. Същите лекари бяха обвинени от Цветан Цветанов, че са убили и друго новородено бебе, тогава министърът изчете в парламента стенограмата от техни подслушани телефонни разговори, но обвинение все още не е внесено. Вживелият се едновременно в ролите на полицай, прокурор и съдия отдавна забрави какво всъщност е - а той е политическо лице. И с лекота зачерква едно след друго цели съсловия.

Опитайте се да намерите лекар, съдия или журналист, който да харесва Цветанов. Та той систематично ги нарича престъпници. Опитайте се да откриете човек, който има проблем с жилището и да харесва Цветанов. Знаете ли какво ще чуете като отговор - поредица от ругатни, сред които ще различите само числото 6. А ако сте жертва на престъпление, с какво ще запомните г-н министъра? С това, че трябва да му се извините. Този човек вече не може да спечели избори дори и за председател на някоя от етажните си собствености.

За всичко, което Цветан Цветанов свърши или не свърши, напълно естествено отговорността носи министър-председателят Бойко Борисов. И точно затова той вече много добре осъзнава, че е закъснял. Далеч съм от наивността да ги разглеждам като нещо различно, но все пак има една огромна разлика между двамата - Борисов иска да се харесва на хората, иска да печели доверие и избори. За Цветанов печеленето на избори е само технология. И понеже тази технология е в ръцете му, затова премиерът с право се страхува от резки действия спрямо своя заместник, вътрешен министър и втори човек в партията. Оттук нататък Бойко Борисов може единствено да калкулира кое ще му нанесе малко по-малко щети - отстраняването или запазването на Цветан Цветанов, но не може да се надява на ползи.

Първият вариант ще върне малко нормалност в образа на управлението, защото който и да е следващ вътрешен министър, той няма да има време да се самозабрави.

колкото своя предшественик. Отстраняването на Цветанов може да върне някакво доверие в действията на МВР, защото няма друг човек, който така да се е оплел в лични войни и скандали. Дори и пораженческото съждение “няма как да е по-лошо”, в този случай изглежда разумно. Една година преди изборите (ако са редовни, разбира се) Бойко Борисов и ГЕРБ имат спешна нужда от сигнал за връщане към нормалността и за ограничаване на милицио-нерщината.

Партия ГЕРБ ли споменах? Да, точно фактът, че организацията е Цветанов и Цветанов е организацията, вероятно въздържа Борисов от действие. Територията на Цветанов се разпростира от голяма част от парламентарната група, от още няколко депутати и партийки, играещи ролята на патерици, през регионални структури и кметове, през няколко министерства, до ключови позиции в съдебната власт и в медиите. Рискът за премиера е да изгуби дистанционното си за контрол върху изредените области, но пък не може да не вижда вече очевадното: вътрешният министър прилича на объркан човек с ядрено копче под ръка.

Днес атакува президента, утре арестува депутат, междувременно отчита поне 100% изпълнени реформи и излъчва убеденост, че всички срещу него са от мафията. Почвата под краката вече е изгубена. Първият политически урок за Бойко Борисов е, че концентрацията на власт по милиционерски работи само краткосрочно. А вторият е, че и той вече е сред политиците, които търпят публични поражения.
Апетитните 20% - на гърба на болния
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Като се орежат надценките, цените на лекарствата ще паднат. Това казва държавата, но лъже! Защото не е вярно, че всички, които формират крайната цена на медикаментите, всъщност я намаляват.

В момента държавата извива ръцете на всички и производителите вече дават отстъпки. Дистрибуторите и фармацевтите също ще си намалят надценките.

Единствено държавата не плаща своята дан за поевтиняването на лекарствата. Тя е последна по веригата на ценообразуването, но тихо и кротко прибира неизменните 20% ДДС от стойността на всяко хапче. И в тази ситуация - просто се скатава. Няма какво да се чудим защо е така, след като в някои случаи тя получава лъвския пай - парите от ДДС са колкото сумата от надценката и на търговеца на едро, и от аптеката. А понякога и повече от печалбата на производителя.

Затова управляващите, като са казали „а", да стигнат и до „я". Да не се крият зад фрази -„когато има достатъчно приходи, тогава ще намалим ДДС върху медикаментите". Че в повечето страни от ЕС ставката за лекарствата е много по-ниска или дори нулева. А това вече и на пациентите им омръзна само да го слушат.


ГЕРБ е заплашена от срив
ПЪРВАН СИМЕОНОВ

На третата година от мандата и в дните на доклада на Европейската комисия дойде ред за равносметки и за сметки. Тече предизборно премисляне на процентите на партиите, все едно са някаква пределно предвидима величина и остава само да калкулираме възможните утрешни варианти.

Някъде в този разговор рискуваме неусетно да загубим най-простото: въпросът „колко" пред партиите все пак е само следствие от въпроса „какво". Какво правиш, какво предлагаш, какви послания имаш. Модна тема е колко подкрепа са съхранили управляващите година преди изборите, „пада" или „не пада" ГЕРБ и защо „пада" така, а не иначе.

Но щом управляващите са вече част от разговора за коалиции, с колко точно рейтинг влизат в него е важен, но и основен въпрос. Все по-голямо значение има

загубата на красивата легенда - че ГЕРБ са сами срещу всички и ги бият.

Затова сега първият проблем на ГЕРБ пак е в легендата - която да надъха избиратели и да осигури водеща роля в евентуален утрешен коалиционен формат. А и да легитимира коалицион-ността, след като бе тотално дискредитирана.

Това е питането към ГЕРБ, а не какви са числата на подкрепа към момента. ' Те са хубави, но трудното е оттук нататък. Магистралите вършат работа, но ще трябват и още разкази до изборите. Особено след доклада.

И за различните „сини" партии въпросът отдавна не е кой има повече от другия. Въпросът „Да бъдеш или не" няма как да е числов.

Че „сините" не са в добра форма е ясно, но тук питането е за съдържанието. Пита се как ще докажат необходимостта от съществуването си. Защото добри или лоши, белезите на онова, което за краткост наричаме демокрация и пазар, са отдавна вече тук -символната роля на „сините" в най-новата българска история изглежда изпълнена. Затова въпросът е ще намерят ли нова, а и с чия харизма.

Харизматичността е сочена за слабо място и при Метена Кунева. Забравя се обаче, че донякъде това може и да е сравнителното предимство на нейната партия. Звучи като парадокс, но е, общо взето, така: след пресищането от харизма има политическа ниша за обратното. Малко повече експертно и европейско излъчване, наместо замах и яркост.

Проблемът за ДПС също не е числов - там числата в изследванията от години изглеждат застинали. Единствените важни числа са получените после гласове по райони, по общини.

И при „Атака"числата са вече без значение. Там видимо е нужен качествен ре-старт, за да дойде и количествен.

Числов май изглежда проблемът презтози месец само за БСП. Буквално числов, защото събирането на подписи за АЕЦ „Белене" доби символното значение на преброяване на редиците на партията. Достигането на изискваните по закон 500 000 реални подписа е на практика първото следконгресно изпитание за новия стар председател

Загуба в това начинание означава, че ще е накриво първата и толкова важна стъпка, след като конгресът даде доверие, потвърди линията и намери „мирно" решение на лидерския спор.

Победа в това начинание означава, че партията може и да създава свои собствени политически сюжети, а не само да отговаря на Борисов.Това ще е стъпало нагоре към ролята на по-ефективна опозиция. Оказа се, че само седмици след самоуспокоителния си конгрес БСП има да решава не по-малко важен въпрос. Или го решава, или става за смях.

Числов и през този месец е въпросът и при избирателите. И докато партиите се питат „колко" в проценти, избирателите се питат „колко" в пари. В последните месеци

делът на онези, които очакват в следващата една година материалното положение на семейството им да се влоши напусна обичайните си за този мандат нива от около една трета от българите. Дългосрочно ниво от над 40% песимисти за семейните финанси последно е регистрирано преди парламентарните избори през 2009-а.

Очакванията за джоба са в тясна връзка с партийната картина. Веднага след изборите през 2009 г. например в очите на мнозинството катастрофичната представа за икономиката почти магически изчезна. Летните месеци също са традиционно приспивни за тревогата. И тъкмо заради това управляващите днес са в доста деликатната позиция да докладват успехи при нарастващи страхове за утрешния ден.

Последното изследване на „ББСС Галъп интернешънъл" не може да отчете в пълна степен нито отекването на повишените цени на тока и подобните, нито доклада за напредъка на страната нито е проведено в края на юни и в първите дни на юли.

Затова и въпросът пред ГЕРБ не е колко подкрепа е останала, а има ли в ръкава приказка, която да съхрани тази подкрепа до изборите, а и да я превърне в гласове в една реална изборна ситуация. Времето е за изобретателност, а не за сметки. Това е добра новина за управляващите - те вече доказаха, че са находчиви.

Лошата новина е за по-голямата част от българите. Защото питайки се колко процента подкрепа са съхранили, ГЕРБ така и не се осмелиха да похарчат част от нея

за важните реформи - здравеопазване, осигуряване, пенсии, демография, гетоизирани общности. Болни места, в които рейтинг щеше да бъде загубен, но пък можеше да се свърши работа.

Затова служи подкрепата -не да се къта, а да се влага решително. В противен случай въпросът не е колко доверие е било загубено, а дали не е било загубено напразно.

Все пак, ако социологът и политологът е лекар диагностик, а политическата партия - пациент на преглед, то диагнозата е: за ГЕРБ има опасност от срив. Може и да я избегне, но растящите цени, шамарът от Европа, силата на улицата плюс предстоящи нестихващи неприятности със съдиите - всичко това има политическата си цена. И вероятно наесен ще сме свидетели на плащането й.*Авторът е политолог, директор в „ББСС Галъп интернешънъл"


Мързелът убива също като тютюна

26,8 на сто от българите не спортуват достатъчно
ЛОНДОН - Обездвижването убива толкова, колкото и цигарите. Това става ясно от серия международни изследвания, публикувани в сп. „Лансет" дни преди най-голямото спортно събитие на планетата - Олимпийските игри в Лондон. Липсата на физическа активност е виновна за 1 на всеки 10 смъртни случая в света. Приблизително толкова убива и пушенето. Данните за 2008 г. показват, че 5,3 млн. души от регистрираните 57 млн. смъртни случая в света се дължат на недостатъчна физическа дейност.

Според д-р Имин Ли от Харвардския медицински институт в Бостън, от 6 до 10 на сто от случаите на сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, рак на гърдата и на дебелото черво са свързани с бездействието. Това означава, че хората са извършвали по-малко от 150 минути физическа активност седмично каквато е заложена в препоръките на СЗО. Тя се равнява на 30 минути бързо ходене 5 дни в седмицата.

Друго изследване показва, че

26,8% от българите не извършват достатъчно упражнения. Проучването в 122 страни сред хора над 15 години сочи, че най-обездвижени са в Малта (71%), Сърбия (68%), Великобритания (63%), а най-много се движат в Гърция и Естония (там съответно само 16% и 17% не покриват минимума за физическа активност).

Междувременно американската агенция за безопасност на храните и лекарствата одобри нов медикамент за сваляне на килограми - ксимиа.


По-високи заплати само за финансово стабилни болници
Работодатели и синдикати се договориха за Колективния трудов договор

Работодатели и синдикатите са постигнали споразумение за подписване на новия Колективен трудов договор (КТД) в системата на здравеопазването, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК) вчера. Това е станало на среща късно вечерта във вторник при министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Тогава са решили, че увеличение на възнагражденията в системата на здравеопазването ще има само в здравни заведения, предварително доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев сподели, че съгласно българското и международното законодателство в сферата на трудовоправните отношения страни по КТД могат да бъдат само работодатели и синдикати, а представителите на държавата не могат да бъдат страни по него. Конвенции на Международната организация на труда не допускат намеса на държавата в колективното трудово договаряне. Затова беше решено проектът на КТД да бъде преработен и синхронизиран с правилата на МОТ и да бъде в сила не от 1 юли, както се предвиждаше по-рано, а от 1 януари 2013 г. Официалното му подписване ще бъде през следващата седмица.

На пресконференция вчера в сградата на КНСБ бяха аргументирани принципните позиции на синдикатите в здравеопазването. Припомняме, че обещаното и широко рекламирано в началото на месеца повишаване на минималните заплати в здравеопазването от 1 юли се провали, след като на самото подписване на колективния трудов договор на 10 юли се оказа, че работодателите и синдикатите не са се разбрали напълно. В последния момент работодателите внесоха нов текст, според който увеличението на заплатите ще е при гарантиране на финансовата стабилност на лечебните заведения.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница