Автомобили с отговорност към околната среда – дизелови и бензинови днес, електрически утре



Дата08.02.2017
Размер29.37 Kb.
#14492




Екологични двигатели с ниски емисионни нива
Автомобили с отговорност към околната среда – дизелови и бензинови днес, електрически утре


  • Концептуален модел Chevrolet Volt със система за електрозадвижване E-Flex

  • Силно търсене на модели на Chevrolet с дизелови двигатели и задвижване с пропан-бутан

Франкфурт. В GM Forum в зала 8, Chevrolet ще покаже на посетителите на изложението един пример за това как може да изглеждат автомобилите на марката с ниско ниво на емисиите в средносрочен план в лицето на Chevrolet Volt. Tози концептуален модел е основан на системата E-Flex на General Motors и се задвижва от електричество. Автомобилът има и втори, допълнителен двигател на борда, но неговата единствена цел е да произвежда допълнително електричество при необходимост и по този начин да спомогне за увеличаване на радиуса на действие на Chevrolet Volt.


Стратегията E-Flex се основава на идеята за използване на различни системи за задвижване в рамките на една автомобилна инфраструктура в зависимост от това кой тип енергия е на разположение в района, в който се използва возилото. До момента пред публика са представени три версии на Chevrolet Volt. Студията дебютира на Международното автомобилно изложение в Детройт през януари 2007 година с 1.0-литров трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, пригоден за използване с бензин или с E85 – смес от 85 процента етанол и 15 процента бензин. На автомобилното изложение в Шанхай през месец април 2007 година, GM представи концептуалния електромобил с енергогенератор от горивни клетки, а сега, на Международното автомобилно изложение във Франкфурт GM ще покаже E-Flex версия, използваща за бордови енергиен генератор 1.3-литров дизелов мотор.
Разбира се, актуалната гама от модели на Chevrolet също включва икономични и щадящи околната среда модели. Да вземем за пример дизела – през 2007 година Chevrolet Europe предлага дизелови мотори за три от общо шестте си моделни линии. Двигателите отразяват последното ниво на технологиите в областта и са стандартно оборудвани с технология за директно впръскване Сommon rail и филтри за твърди частици. Дизелови версии се предлагат в гамата на моделите Lacetti/Nubira (121 к.с.), Epica (150 к.с.) и Captiva (127 и 150 к.с.).
“Ние сме още на старта на нашата дизелова кампания,” споделя управляващият директор на Chevrolet Europe Уейн Бранън. “Очаквам към края на десетилетието една трета от всички автомобили с емблемата на Chevrolet в Европа да бъдат задвижвани от дизелови мотори.” Тази стратегия вече дава своите плодове, както личи от успеха на актуалната дизелова гама. Така например, 73 процента от всички модели Captiva на европейските пазари са поръчани от клиентите на марката с дизелови двигатели. От пролетта на 2007, Chevrolet предлага дизелови двигатели и за Lacetti и Nubira. През второто тримесечие повече от 900 клиенти избраха дизелови двигатели за тези модели.
Друг проект на Chevrolet с благотворно въздействие върху околната среда, който се радва на изключително търсене са автомобилите, използващи за гориво втечнен пропан-бутан LPG (Liqufied Petrol Gas). Представителствата на Chevrolet в някои страни (сред които Белгия, Германия и Холандия) предлагат различни модели с газови уредби за употреба на LPG. При това с голям успех – в Германия например всеки десети автомобил с емблемата на Chevrolet се движи с пропан-бутан. Разбира се, резервоарът за бензин е запазен, така че водачът може спокойно да стигне до следващата станция за зареждане с LPG, дори когато пътува в страна или район с по-слабо развита мрежа от газостанции.
При движение на пропан-бутан емисиите на CO2 са с около 18 процента по-ниски от тези в бензинов режим. В много страни вече има мрежи от газостанции, предлагащи LPG в национален мащаб, което позволява на водачите да ползват предимствата на това значително по-евтино от бензина и дизела гориво. Моделите на Chevrolet се представиха изключително добре и в изследването за експлоатационните разходи на автомобилите, проведено през 2006 година от най-големия германски автомобилен клуб ADAC в сътрудничество с New Look GmbH, при което на анализ бяха подложени разходите по експлоатацията на над 5 600 нови модела. Chevrolet Rezzo (1.6-литрова версия с ниво на оборудване SE и задвижване с LPG) е най-икономичният за експлоатация автомобил в средния клас. С разхода си от 36.5 евроцента на километър практичният ван на Chevrolet изпреварва с 1.4 цента втория в класирането и с цели 5 цента третия класиран конкурент. Chevrolet се представя много добре и в ранглистата на малкия клас. Chevrolet Kalos (1.2-литрова версия с ниво на оборудване S и задвижване с LPG ) се класира на много доброто второ място с разход на километър от 30.9 евроцента – постижение, изоставащо от най-доброто в класа само с 0.6 цента.



General Motors Southeast Europe

Sofia Representative office Tel. +359 2 969 3051 media.chevroleteurope.com

Interpred WTC Fax +359 2 971 2178

1040 Sofia/Bulgaria



Каталог: shows -> frankfurt07 -> downloads
shows -> Нова свежест Пазарен сегмент: мини автомобили в гамата от: 2005 година Обем на продажбите в Европа до момента: 229 000 Основни характеристики
shows -> Навигация с „птичи поглед”, съвместима с iPod & Co
shows -> Изложение в Женева Opel представя в Женева офанзива от еднообемни модели
shows -> Изложение в Женева Моделите ecoflex на Opel отлични показатели по отношение на разхода на гориво и ниво на емисиите
shows -> По-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoflex
shows -> Изложение Женева По-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoflex
shows -> Шампионите по икономичност: Opel Insignia се присъединява към Corsa и Astra
shows -> Новото поколение светлини се адаптира към видимостта и пътните условия
downloads -> Изложение във Франкфурт (iaa) Моделна година 2008: Голям избор и по-добро оборудване
downloads -> Adam Opel Haus d-65423 Rüsselsheim Germany Септември 2007 General Motors на 62-ото международно автомобилно изложение


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница