Базови Програми “Естествени науки ”, “Приложна биология” и “Обща и приложна биология”Дата11.04.2018
Размер29.2 Kb.
#66782

Деп.”Медикобиологични науки”,1618, София Монтевидео 21 тел. 81 10 380 и 81 10 280тел.: 955 54 51, B. 2239

е-mail: jvinarova@nbu.bg
Базови Програми “Естествени науки ”, “Приложна биология” и “Обща и приложна биология”

Курс “Биомедицинска култура”

КУЛТУРОЛОГИЯ – НАУКАТА ЗА КУЛТУРАТА

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

(Добавките са за специализация в медицината и здравеопазването)

Развитието на науките, отразяващи природните (естествени) и социалните (създадени от човека) системи, може да бъде представено по посочения по-долу начин . Целта е да се намери специализацията на здравния и медицински компонент – и като природна и традиционна, предавана по наследство даденост, но и като културно постижение.


ПРЕДМЕТ НА НАУКАТА ФИЛОСОФИЯ

(1.)Природата (жива и нежива) – естественото, неподправено състояние на света

Болести, страдания, раждане и смърт– като светогледна система, като общ възглед за проявите на живота и неразделна част от промените в него.

Всички състояния, типични за живото в рамките на неговия биологичен цикъл, съобразно наследения генотип и характеристики на този индивидуален живот- фенотип.
ПРЕДМЕТ НА НАУКАТА КУЛТУРОЛОГИЯ

В частта социална културология в медицината и здравеопазването

(1.) Социалната културна среда в здравния сектор

Обработваната, култивирана, облагородена от хората среда за живеене, постигната чрез въздействия върху природата (основно целенасочен труд).Тук се отнасят създадените от народните лечители и всички медицински и здравни специалисти методи и средства (цялата народна /етно медицина) за запазване на здравето и лечение на болестите.
ПРЕДМЕТ НА НАУКАТА КУЛТУРОЛОГИЯ

В частта хуманитарно културознание в медицината и здравеопазването(2). Събитията и явленията вътре в здравната и медицинска култура като процес, като традиция и наследства

В каква степен процесите на култивация (културогенезата!) съвпадат или са в конфликт с природните и обществените – как те да се хармонизират и балансират с финансовите и други политически интереси и модерни програми. Здравният сектор като част от икономиката на страната и като част от националната сигурност.Медицината и здравеопазването като трудови процеси и свързаните с тях организационни схеми за контрол и управление - здравната политика, здравния мениджмънт, реклама и пазарна организация.

ПРЕДМЕТ НА НАУКАТА СОЦИОЛОГИЯ

(3.) Социална културна среда

В каква степен тези култивирани и постигнати от човека в труда му резултати имат фундаментално значение за качеството на живота или са по-малко значими (помощни) за създаваните социални структури и организации.Специализирано за медицината и здравеопазването – се отнасят формите на организация в медицинските и здравни структури, учреждения и техните форми на управление и субординация.

ПРЕДМЕТ НА НАУКАТА АНТРОПОЛОГИЯ

(4.) Социална културна среда

В каква степен тези култивирани процеси са в интерес на човека - като биология и като член на социумаСпециализираните методи, методики и технологии за лечение и профилактика – всички новости, открития, квалификационни промени и постижения на медицинската наука – кибермедицина, телемедицина, high-tech medicine, мениджмънт на труда, информационен мениджмънт, новите специализации и интердисциплинни практики – геномика, биоинформатика, роботика, бионика, медицински компютинг.

-Тази лекция е част от курса “Биомедицинска култура” в НБУ, департамент Медикобиологични наукиЛектор – проф. д-р Ж. Винарова, д.м.н. -©®


Creator J.VinarovaКаталог: 899
899 -> Книга и четене в португало- и испаноезичните страни
899 -> Аспекти, проблеми и тенденции при фентъзи изданията за деца в Северна Америка и Австралия д-р Стела Георгиева
899 -> Задача Отговор Критерии за оценка Брой точки 1
899 -> На Нерод Отново и … Разбира се!
899 -> Езопови басни превод: Александър Балабанов
899 -> Медикобиологични науки
899 -> Bg европейска комисия брюксел, 30 2010 com(2010) 352 окончателен съобщение на комисията до европейския парламент, съвета, европейския икономически и социален комитет и комитета на регионите
899 -> Медикобиологични науки


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница