Бъдете точни с британцитеДата01.07.2017
Размер19.34 Kb.
#24765
Преди да започнат преговорите

Бъдете точни с британцитеПонятието британец може да се използва като събирателно за жителите на Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс), а англичанин - само за жителите на Англия, но не и като събирателно за жители на Обединеното кралство.

Основни културни елементи, характерни и за деловите отношения, са:

- традициите - наслоени в течение на векове конституционна монархия, Британската империя, където слънцето никога не залязвало, богатата културна и политическа история

- сдържаност и такт в общуването - учтивостта е неразделна част от деловото общуване, а изразът stiff upper lip отдавна е станал нарицателно за британската сдържаност, хладнокръвие и умението да се запазва присъствие на духа във всякакви ситуации

- британският хумор - нееднозначно оценяван и известен в континентална Европа като „сух“

- социалният статут в британското общество зависи не само от материалното положение и от образованието, а в много голяма степен от произхода.

Точността е от съществено значение. Ръкувайте се при започване и след приключване на срещата с всички присъстващи. Не нарушавайте личното пространство на вашите партньори. Те може да ви се сторят първоначално резервирани и много сдържани, но всъщност британците са сърдечни и много любезни хора. Използвайте учтивата форма на обръщение и съответната титла или звание.

Срещите протичат делово, следвайки конкретен план, който е подчинен на определена цел. Общуването в „старите“ фирми е по-формално и се базира в голяма степен на семейни традиции, връзки и контакти, изградени в известните университети на Обединеното кралство. Деловата част започва след кратък разговор на общи теми, като препоръчителни са за времето, английската история и култура, актуални събития, футбол, английската бира. Теми, които трябва да се избягват, са Северна Ирландия, монархията и кралското семейство, Европейският съюз и еврозоната и въпроси от личен характер.

Деловото облекло е консервативно - костюми за мъжете и жените - тъмносини, сиви или на тънко райе. В някои случаи вратовръзките са символ на социален статут и принадлежност. По тази причина е препоръчително мъжете да избягват връзки на райе. Блейзърът е сако, което се носи през уикендите в провинцията. Има ресторанти, хотели и клубове, където е задължително мъжете да са с вратовръзка, а жените да не са с панталон. Деловият обяд или вечеря е в ресторант или пъб. Този, който кани, плаща сметката. Ако сте канени в дома на ваш партньор в Шотландия или Уелс, бъдете точни. В Англия можете да закъснеете до петнадесет минути. Когато домакинът сгъне салфетката си и я сложи на масата, това е знак, че вечерята е приключила. Подаръци по принцип не е прието да се подаряват.

Кристина КРЪНЧЕВАБрой 22, 02 юни, 00:00 //ПРЕДПРИЕМАЧ/ в-к Капитал
Каталог: 2006
2006 -> Бележки по последните изменения и допълнения на зут асен Запрянов, адвокат от Пловдив
2006 -> Трети клас 15 април 2006г., Силистра
2006 -> Министерство на правосъдието агенция по вписванията
2006 -> Център за култура и дебат „червената къща” годишен отчет 2006
2006 -> Отчет за дейността на Висшия адвокатски съвет за периода 25 2005 24 2006 г
2006 -> I. Дъщерни предприятия на “Софарма” ад, включени в предварителния консолидирания отчет към 31. 12. 2006 г : “
2006 -> Указания за писане: Основни принципи и задължителни правила Професор Дейвид Пост Юли 2006 Превод: Катина Панчева, ІV курс Европеистика
2006 -> Едно от основанията за прекратяване на наказателното производство е посоченото в чл. 24, ал. 1, т
2006 -> Осъществяването на индивидуалното трудово правоотношение
2006 -> 1. Обхват на признаването


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница