Бъдни вечер 24 декември На Бъдни вечер, в нощта срещу КоледаДата26.05.2018
Размер79.99 Kb.
#69582

СОУ „Васил Левски”- ОПАКА

Училищен вестник - Брой 3, м.Декември 2010БЪДНИ ВЕЧЕР
24 декември

На Бъдни вечер, в нощта срещу Коледа, цялото семейство се събира на празнична вечеря. Най-възрастният мъж в дома запалва огън, в който се поставя бъдник – специално отсечено дъбово или крушово дърво, което гори цяла нощ.

Ако бъдникът гори буйно, с голям огън и пръска много искри, годината ще бъде здрава и плодородна за цялото семейство.

На трапезата се поставят нечетен брой – седем, девет или единадесет, постни ястия. Пита, варено жито, варен фасул, постни сарми, туршия, лук, орехи,

други ядки, зелник, тиквеник, кравайчета, баница, ошаф (компот от сушени плодове), мед, пресни плодове.

Неизменно се слага и чесън, който според народните вярвания отблъсква уроки, магии и болести.

Вечерята започва с прекадяване на цялата къща с тамян, за да се прогонят злите духове. Обредната питка – боговица, се замесва с тройно пресято брашно и с „мълчана” вода. Тази вода най-младата невяста донасяла от чешмата, без да продума нито една дума по пътя.

Питката е украсена с направени от тесто фигурки, символизиращи

плодородието – житен клас, грозд, слънце, пчела, орач, фигури на домашни животни и др. На трапезата стопанинът на дома вдига високо над главата си питата и изрича

Боговицата се разчупва от най-възрастния на трапезата, като първото парче се нарича на Богородица или на къщата. Другите парчета се раздават по ред от възрастните до най- малките. Всеки търси в своето парче скрита пара. Който я намери, ще бъде богат и честит през цялата година. Момите слагат под възглавницата първия залък от парчето си, за да сънуват за кого ще се оженят.


Рождество Христово
(Коледа) е един от най-светлите християнски празници. С него идва изпълнението на обещанието за Спасител,

който да възстанови прекъснатата от грехопадението на Адам и Ева връзка между Бога и човекаКоледа

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
Коледни празници в нашето

училище


Коледен базар

За поредна година в нашето училище се проведе училищен базар, в който участваха всички класове. Бяха приготвени разнообразни лакомства – сладкиши, соленки, баници. В училище настъпи весела суматоха, празничен коледен дух обзе и малки и големи Най-активни и радостни бяха по-малките ученици. След всяко междучасие всички се събираха пред лакомствата. Учителите също се радваха на ентусиазма на учениците и ги подкрепяха. Празничното веселие зарадва учители и ученици.
Сурвакането е част от празника свързан със новата година. Сурвакниците се изработват от жилаво и здраво дърво, украсяват се с естествени материали, свързани с бита на нашия народ – вълна, памук, нанизи от пуканки, царевични зрънца, фасул, сушени плодове и др. Малките сурвакарчета сурвакат възрастните и произнасят пожелание за здраве, плодородие и късмет, а получават подаръци. Учениците от кръжока по Краезнание изработиха сурвакници.Във фоайето на първия етаж бе уредена изложба от коледни рисунки, изработени, както в часовете по рисуване , така и в кръжока ,,Изобразително изкуство”.Учениците от Начален етап с помощта на роди-телите си организираха базар и направиха парти.


Летопис на училището

(продължение от бр.2)


Следват години на разделяне на училищата по нареждане на Министерството на обра-зованието.

Търсят се различни начини и форми за помагане на крайно бедните деца; полагали много усилия и труд, организирали тържества, чествания, вече-ринки, изнасяли пиеси,, организирали срещи между учениците от съседните села Гагово и Паламарица. Про-светното дело е с важно значение. Броят на учениците расте, постъпват деца и от околните села Люблен, Крепча,Гагово. Това налага построяването на нова сграда – откритата през 1938 год. прогимназия е под името „Княз Симеон ІІ Търновски”.
Трудните години на Втората световна война лишили много семейства от възможността да изпращат децата си в училище. Така било и в Опака. Стигнало се до за-криване на Църковното училище. Преломният 9.ІХ.1944 год. се отразил и върху живота в опаченските училища – чистки, уволнения.

Започналите промени засягат и училищата. Прогимназията прераства в Народно основно училище „Васил Левски”, а от 1.ІХ.1947 год. частното турско училище прераства в Турско основно училище „Назъм Хикмет”. Дейността на училищата се разраства. Организират се конференции, утра, честване на патронния празник /1948г./. Учениците участват в набиране на средства за народния заем. През учебната 1945/46 год. изпращат колети и писма за фронта и 12 000лв. за народния заем. Създадена е Димитровска пионерска организация „Септемврий-че”, наречена „Христо Смирненски”. През 50-те години отпада деленето по отделения и класове, а всички ученици са обособени от І до VІІ клас.

Училищата са админи-стративно обединени с един Директор Цоньо Цонев и Зам. директор Иван Ив. Ангелов. Следват нововъве-дения, в учебния про-цес: от януари 1960 год. е открита занималня въведена е бъл-гарска програма за турските паралелки, закупени са уреди, помагала. Разкрива се VІІІ клас. През учебната 1960/61 год. броят на учениците вече бил 662. Директорът Цоньо Цонев бил награден с орден „Кирил и Методий” ІІІ степен, с медал за трудово

отличие били наградени Недялка Неделчева и Пенка Нонева.

. На 23.V.1965 год. е организиран юбилеен празник, посветен на 115 години от създаването на училищата, на който си дават среща всички живи учители, преминали през опаченските училища.

На среща с Министъра на народната просвета Ганчо Ганев Директорът излага нуждата от построяване на нова по-голяма сграда за училище. С ентусиазъм и доброволен труд на 23.V.1968 год. новата училищна сграда е тържествено открита, а училището с Указ №420 на Президиума на Народното събрание е наградено с орден „Кирил и Методий” І степен.СОУ „Васил Левски” посреща предизвикателствата на

новото време с гордо вдигната глава.Учениците и учителите днес знаят какво са наследили и го пазят и защитават.

/Текстът е със съкращения/


Надеждата и Коледният дух

Коледа. Какъв по-добър повод от този празник да покажем колко сме загрижени за хората в нужда. На един такъв ден едва ли има човек, който не би се сетил за хилядите деца, изоставени по домовете, или за бездомниците, скитащи голи по улиците на шумния град.

Всеки изразява своята искричка надежда, та дори с една играчка, подадена към бедно детенце. Нека бъдем добри поне пред един от тези 365 дни в годината. Хората, вървящи в духа на Коледа, винаги ще намерят как да помогнат. Макар и малка, помощта и съчувствието биха запалили искрицата в което и да е човешко сърце. Всеки миг едно дете поглежда небето и блуждаещият му поглед търси искрицата, било то в образа на звездите или на Дядо Коледа.

Начинът, по който се включих в благотворителната коледна кауза, е като участвах в благотворителния базар, организиран от нашето училище. Макар и с малкото средства, с които разполагаме, ние успяхме да съберем около 500лв., с които да подпомогнем децата в домовете в България. Аз повярвах, че всеки може да помогне и се опитах да насърча колкото се може повече хора да участват. Аз вярвах, че с желание всеки може да бъде полезен на друг човек.

Всяко добро се отплаща и ако Коледа е успяла да всее в теб желание за помощ, намери начин и помогни с каквото можеш и както решиш на някой нуждаещ се.

Бъди добър! Вярвай, че по Коледа стават чудеса и намери своето собстве-но чудо, за да бъдеш щастлив!!! 

Дебора Иванова – Х клас

ЗИМА


Падат снежинки бели и красиви-

като ангелчета мили,

и покриват цялата земя -

бяла, снежна стана тя.

Радмила Дамянова 6 клас
Опитайте нашите рецепти!П
Необходими продукти:


  • 1 кг малки лукчета

  • 2 големи глави кромид лук

  • 1 кафяна чашка олио

  • 4 червени домата - пресни или от консерва

  • 1 глава чесън

  • 1 супена лъжица брашно

  • 1 чаена лъжица червен пипер

  • 1 дафинов лист

  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер сол, чубрица

  • 1 кафяна чашка червено вино
ОСТЕН ЧОМЛЕК
1. Нарежете на ситно големите глави лук и ги задушете в олиото. 
Когато лукът стане златист, прибавете червените домати - обелени и настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер и дафиновия лист. 

Прибавете към тези продукти и вода колкото те да бъдат покрити с течност. Налейте виното, посолете и прибавете стритата чубрица. Задушете продуктите на слаб огън.П
2. Когато лукчетата омекнат, прибавете брашното. То трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Задушете ястието още десетина минути. 

Чомлекът става много по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които то съдържа. И в двата случая хората, на които го предлагате, трябва да бъдат с изключително здрава храносмилателна система. Лукът и чесънът дразнят чувствителните стомаси, въпреки че на някои хора действат много добре.


риготовление:


Приготовление:____ПОГАЧА'>Приготовление:ПОГАЧА


1 кг брашно 

 мая за хляб - колкото кибритена кутийка 

1/2 чаена лъжица захар 

1 чаена лъжица сол 

1 супена лъжица олио
Приготовление

В два пъти пресятото брашно направете "кладенче", в което сложете маята за хляб, размита с малко вода и захарта. Сложете и солта и замесете тесто. В средата на погачата сложете попарена с вряла вода сребърна пара. Печете погачата в намаслена тава, докато отгоре леко се зачерви. След това я намажете с подсладена вода и я допечете още десетина минути.Необходими продукти
Рисунки от наши съученици

Изработили: Мелис, Фатме, Селен, Кезбан VII клас, Айлен VI класРъководител- А.Марчева


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница