Бдп изкуството на умениятаДата15.01.2018
Размер94.16 Kb.
#47703
БДП - ИЗКУСТВОТО НА УМЕНИЯТА

Соня Хампарцумян - директор на ОДЗ № 9 „Калина Малина” гр. Пазарджик
Един от най-уязвимите феномени на планетата Земя е детето. Още по-точно, първите седем години от живота му, наречени от човечеството - уникалната възраст.

Защо даваме подобни свойствени характеристики?  1. Детето е феноменално явление, защото е изключителна, необикновена, обществена и природна качествена закономерност.

  2. Уникалността му се крие в това, че е единствено по рода си, но не по цвета на очите, кожата, косата. Единствено по това, че прилича само на себе си с чертите на своята неповторимост - в мислите, чувствата, емоциите, в движенията на дух, душа и тяло.

След като е феноменално, уникално и неповторимо, следва ли да бъде уязвимо? За съжаление, във възрастта до седем, защитните сили на организма са неукрепнали. Отворено и свободно, волно и доверчиво, крехко и обичащо, спонтанно и динамично импулсивното дете се превръща със своята чародейна природна дарба в стихийна опасност за себе си и околните в трудното време на правила във всеки един процес на развитие на социалното общество - тъй наречените „цивилизовани закони за оцеляване в двадесет и първи век”.

Един от най-мащабните световни реверанси за опазване на човешкия живот е ЗАКОНЪТ за БДП.

Не бих искала да се спирам на статистика от катастрофални жертви, инциденти, ранени, осакатени в градски, национален, балкански, европейски или планетарен мащаби. Най-страшното е, че ги има и че са доказан факт от драматичната ни реалност.

Къде е детето в този забързан лабиринт от критични точки?

Без нужните познания за околния свят то е безпомощно и компенсира с присъщото си богато въображение. Точно този фантастичен поглед към действителността е най-опасният му враг, когато е на улицата или на път, или в движение - като пешеходец, наблюдател, пътник в ПС. Пасивен или активен участник, често е на прицел от агресията на пътя, училището, живота. В някой държави като Дания, Холандия, Швеция...пътните знаци, маркировки, светофар...са почти ненужни поради висока мобилна култура, етика и морал на водачите на МПС, както и поради стабилната, добре осветена и видима пътна настилка. В други райони, например в Кайро - столицата на Египет - има само един светофар, не се спазват знаци, освен при жив регулировчик. Колите са като в скутер-рали шоу, а пешеходците жонглират опасно-сръчно между тях.

Къде е България?

Като член на ЕС бе изградена сериозна национална политика за БДП, която ОДЗ №9 „Калина Малина” прилага ежедневно в плановата си система.

1. Националната стратегия за опазване на живота и здравето на децата в пътното движение.

2. Закона за движение по пътищата.

3. Концепцията за възпитанието и обучението на децата по БДП в ДГ и БУ.

4. Програма по БДП в ДГ на МОН.

5. Изключително ценни са методическите насоки и практическите помагала на д-р Галина Хайдар, доцент Камелия Галчева и др.

Ще спрем вниманието Ви на стратегията на ОДЗ № 9 „Калина Малина” в създаване на изкуството на уменията. То е основен регламент в авторската ценностна система на детското заведение „Път към дома” от цикъла Родителски университет във всяка една от фестивалните и форми: „Еко-дизайн”, „Велопоход”, „Пазете децата и природата”, „Театрализиран мюзикъл”, Спортен фестивал „Тракияда”, танцов спектакъл, планински учебен лагер и разбира се в ежедневните занимания./ приложение №1/

Каква е същината на изкуството на уменията? Това е способността на детето да узнае и придобие опит, сръчност, ловкост и умение чрез първоначално - творческата дейност. Този път е изключително труден, но дългопаметен и качествен, харесван и избиран от детето с голямо желание и полезна удовлетвореност, защото му помага да разбере едновременно своето въображение в реалността.

Коя е Азбуката, научаваща детето да бъде в безопасност на пътя, в училище и живота?

Ще Ви запознаем с точното значение на формула „3 x 7 пред”. Три са важните съставки: „дете”, „среда”, „възрастен”. Да отговорим на въпросите:

ДЕТЕ СРЕДА ВЪЗРАСТЕН

Какво? Каква? Какъв?

Отговорите са прости и ясни и се приемат в словесните модули:

Доверчиво Социална /обществена, семейна/ Волеви

Емоционално Реална Ъгловластен

Темпераментно Ефимерна /бързопреходна/ Зрял

Енергично Динамична Разумен

Актуална /съвременна/ Амбициозен

Силен

Трудолюбив

Емпиричен /опитен/

Надежден

Ако свържем всеки от символните значения в определящо взаимоотношение, ще получим триста двадесет и четири варианта, мотивиращи радост или тъга, огорчение или очарование, обида или благодарност. Триста двадесет и четири варианта на изборност между доброто и недоброто в познанието.

Как да научим детето да се ориентира в тази сложна житейска плетеница?

Приложихме формулата „3 x 7 пред”. Изяснихме смисъла на понятията ”3” и „изкуство на уменията”. Остава да обясним какво е „7” и „пред”:

Въведохме тема: БДП в ПУВ във формулата „3 x 7 пред”.

ДЕТЕ СРЕДА ВЪЗРАСТЕН

1.Предутринно 1. Представителна 1. Предшестващ /преди другия детето/

2. Представящо 2. Преднамерена 2. Предхождащ / преди събитието/

3. Предвещаващо 3. Предучилищна 3. Предопределящ

4. Предоверяващо 4. Предвестяваща 4. Предизвестяващ

5. Предпоставящо 5. Предисловна 5. Предвиждащ

6. Предпочитащо 6. Предумислена 6. Предупреждаващ

7. Предизвикващо 7. Предпазваща 7. Предразполагащ

Очакват се още 1029 горещи „точки” на общуването. Три фактора, всеки от които има по седем значими послания с представка „пред”. Преди всичко...Преди опасността... Преди уплаха... Преди безсилието...- да помогнем на детето. Не да го изолираме, барикадираме, заключим в детството му, а да му дарим смеха, радостта, безгрижието на дните на порасване с любимото му занимание - играта, а с нея и познанието в изкуството на уменията. Задължително условие е динамичната интеграция във всички направления според базата на възрастта от ДОС и ДОИ.

Представяме Ви някои от формите, реализиращи успешно формулата „3 x 7 пред” чрез играта в изкуството на уменията, предложени на децата и техните родители по темата БДП със задължителната „подправка” - закачлива провокация.

Изложби: С родители и деца.

А. „ Семейни хвърчила”, „ Усмивката на моето детство”

Родителите изработват, по личен избор, различни по големина и форма хвърчила с помощта на своите рожби, след което поставят снимки от щастливи семейни мигове, съчетани с фотоси с конкретното им участие и изпълнение на правилата за БДП в различни позиции на: наблюдатели, водачи на МПС, пътници, пешеходци...в различни ситуации.

Б. „ Безопасният път на моето дете”- с деца и родители.

С колажи, рисунки - смесена техника - родители и деца се включват за „домашна работа”, в която те отново са главните герои.

В. Участие на група деца в колективни изделия „ Правилата са моята закрила”.

Децата рисуват своето поведение, предимно като пешеходци и пътуващи в МПС, конструират заедно със своите учители улично платно, монтират МПС, пътни знаци. Изграждат своя квартал, детска площадка, улицата до дома, детската градина.

Едно от предпочитаните занимания в трета и четвърта групи е рисуване, моделиране, и конструиране по тема „БДП” по мотиви от детски песни и тяхното отиграване в музикално-подвижни двигателни комбинации.

Г. „Аз съм дете и имам право” - колекция от детски произведения от всички възрастови групи на тема „БДП”, сътворени през учебната година. На този финален етап много ясно се очертава развитието на детското познание и натрупване на опит с обогатяване на изобразеното с повече детайлност, фигуралност, предупредителност и присъщата на децата позитивност, рееща се в богатата цветова палитра от оптимистични тонове, усмивки на персонажите и неизменните - грижовно слънце, щастливи птици, дървета, огромни пешеходни пътеки...

Наистина, в много отношения, ако седемгодишните, добре подготвени деца, със завидна познавателна опитност и самочувствие, влезнат в парламента или ръководят световната политика, ще спестят много време, грешки, подкупност, партийни страсти и конфликти. Човечеството ще си отдъхне от духовните катаклизми на властоимащите! Това е безспорен факт, който ние установихме с множеството от:

II. Анкети с деца и родители.

За разлика от възрастните, децата са по-кратки, точни и категорични в отговорите си. Задължително във всяка анкета съществува входна, междинна и изходна провокация в зададените въпроси.

Децата обгрижват в световен мащаб. Те говорят за безопасността на всички деца от градината, града, Европа, земното кълбо; изпращат поздрав на всички водачи на ПС , за да се усмихват и да бъдат мили и внимателни на пътя; искат пътищата да са без дупки; да не се крадат шахтени решетки; хората да имат пари, за да са внимателни, добри, а не гладни и бедни, тъжни и застрашени; да няма бездомни котки и кучета, които колите да блъскат и да стават катастрофи; да няма бандити-крадци, които да спират коли и да ограбват; не искат клатещи се пияни хора...

Те искат да няма, за да има!

Когато ги попитаме: „Как може да се спре това?” - отговорът е секунден: „Виновните в затвора! Който не спазва правилата, няма да шофира!” Кой знае? Ако стане това, може би уличните платна ще утихнат, а затворите ще се...

III. Състезания по БДП в игрови вариант:

А. Между групи от една възрастова група - трети; четвърти.

Б. В самата група.

В. Между деца и родители.

Тези състезания обикновено се провеждат в края на учебната година. Включват участие на всички направления от ДОС и ДОИ и всички деца и родители. Масовият им характер създава много провокации, усмивки, емоции и убедително затвърдява нужните познания в страстно съревнование. Доказано е, че при силна емоционална чувственост възприемчивостта е по-всеобхватна и за по-дълго време. - Поглед към авторския материал в „Дом, дете , детска градина”- бр.4/2007 г. „ Човекът на път и пътят за човека”.

IV. Богата база за разнообразие в музикалните, подвижни и състезателни игри по БДП. С много труд екип и родители осигуриха стабилна база за реализация на стратегията в създаване на изкуството на умения в игра по формулата „3 x 7 пред”

А. Богата библиотека.

Всички актуални методически и практични съвременни помагала по БДП, одобрени от МОН.

Б. Богата фонотека, настолни звукови-светлинни светофари, фолирани пътни знаци. В началото на 2011 г. ОДЗ №9 „Калина Малина” получи дарение светофарна уредба.

Г. Изградена площадка - кръстовище с четири платна с големи светофари, пешеходни пътеки във вътрешния двор на детското заведение, както и набор от пътни знаци със стандартна височина.

Д. Осигурени за безопасно предвижване на децата - зелени светлоотразителни жилетки за всяко дете и стоп-палки „STOP, ДЕЦА” на учителите.

Г. Изработени с авторски проект „Живи знаци” - оранжеви жилетки, със съответния пътен знак, се обличат от децата, които изпълняват съответните действия.

Е. Богат „гараж-паркинг” на реални детски мотори, коли, колелета, камиони, тротинетки, трактор, детски колички и др. за любимите игри на децата - за всяко дете от групата.

Ж. Функционални макети, изобразяващи в умален мащаб улично платно, кръстовище, МПС, пътни знаци, жилищни сгради в един квартал.

З. Постоянна изложбена идея по БДП.

V. Беседи с децата от подготвителните групи с представяне на учебни филми по БДП с лектори - началник КАТ, инспектори.

VI. Във всички фестивални форми участва и идеята БДП.

А. Еко-дизайн - съвместно с родители и деца се обогатява базата, откриват се изложби, състои се единствен по рода си велопоход „ Пазете децата и природата”.

Б. Театрализиран мюзикъл - към сюжета се добавят провокации - сюжетно-музикални, по тема БДП. Често гостуват и музикални театри с актуалната тема.

В. Концерт с участие на деца и композитора Х. Агасян на тема БДП.

Г. Спортен фестивал „Тракияда” - съвместно родители и деца показват състезателни умения за каране на ПС и спазване на пътни знаци.

Д. Танцов фестивал - въвеждане на провокативни анотации в името на танца: „Пътуване” или самите движения на децата, имитиращи каране на кола, лодка и др.

Е. Планински учебен лагер - задължително се отиграват: правилно движение по платно в планински участък. Когато учител умишлено нарушава правилата за движение, децата бързо откриват грешката в реални условия. Често възникват спорове за посоката на движение при качване и слизане. Основен защитен белег е видимостта на колоната от деца за водача на МПС. Децата се научават на дисциплина и отговорност на пътя. Следват ръководителя си внимателно и предпазливо. Как да обясниш на дете, обичащо природата, „защо се сече гората; защо камионите пушат толкова много; защо на тесен планински път се изпреварват коли в присъствие на деца; защо шофьорите говорят мръсни думи и защо си хвърлят отпадъците през прозореца; защо е толкова изцапана природата?”

Един единствен отговор: „Мили деца, показваме Ви това, което не трябва да се прави!”

За съжаление къде и кога да покажем на детето правилното, след като навсякъде, където е стъпил човешки крак, почти навсякъде - природата е охулена, омърсена, експлоатирана и жестоко захвърлена! Къде е правилният път в това безпътие?

Въпреки трудностите, екипът е удовлетворен, защото в седемте съвместни години със своите малки възпитаници, с помощта на основните си партньори – родителите, изпълнява успешно формулата „3 x 7 пред” чрез играта в изкуството на уменията.

Удовлетворение е и високата оценка на национално ниво:

1. Трето място в първия национален конкурс: „Училище, ДГ - първенец във възпитанието и обучението по БДП”.

2. Отличия с грамоти от МВР за най-масово участие в националния конкурс за детска рисунка.

3. Отлична защита на педагогически екип на квалификационен курс по БДП през 2009 г., както и участие на комисия по БДП в курс за специфични умения за работа в комисия по БДП през 2010 г.,- с лектор и на двата курса - д-р Г. Хайдар.

4. Бихме се радвали, скъпи колеги, ако и Вие оцените, защото полагате същите умения, творчески дух и цели за неуморна работа във спасяване на неповторимия, уникален феномен – детето - на пътя, в училище и живота! Благодарим Ви!
Каталог: koo
koo -> Програма „ развитие на човешките ресурси" проект bg051PO001 06-0014: " център по математично моделиране и компютърна симулация за подготовка и развитие на млади изследователи "
koo -> Министерство на образованието, младежта и науката регионален инспекторат по образованието, софия-град
koo -> Новите книги и техните букви (Как традиционни и модерни урочни похвати водят учениците към новото знание)
koo -> Програма "развитие на човешките ресурси"
koo -> Всички категории Всички допуснати
koo -> Вариант №1 за матура по география и икономика
koo -> Социализация и приемственост на децата от подготвителна група
koo -> Урок по български език и литература и география Таня Лазарова и Таня Стойнова соу „Георги Брегов град Пазарджик
koo -> Любомира Петрова Звезда
koo -> Графично изграждане на образи чрез илюстративно рисуване в подготвителна група


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница