Беше редактор на новини заДата18.02.2017
Размер86.01 Kb.
#15209
Здравейте хора! Моето име е това и ще говорим за тези. Донякъде. Всъщност една от основните ни теми днес са тези (момичетата) и защо не ги виждаме да играят по-често на тези (игри). Отворих темата с едно другарче, което е от тези (момичета) и играе игри и пише по темата за тези (игрите) защо не виждаме повече от тези (момичетата) да играят на тези (игрите)… ок, извинете ме, ще престана с думата „тези.”
Мисля, че преди да започнем, трябва да представя моето другарче. Имаме гост-говорител… донякъде. Кажете „здрасти” на Лей Алекзандър. Тя пише професионално за игри. Ако четете новини посветени на game-индустрията, най-вероятно сте чели нейни текстове. Тя е директорът на секция „Новини” в сайта Gamasutra, беше редактор на новини за Kotaku и списва редовно блог наречен Sexy VideoGameLand. Помолих я се включи в дискусията днес, защото е писала много по темата и наистина харесвам логиката й. И тъй като вече така или иначе й отмъкнах бележките, не е ли време да започваме?
Светът на компютърните и видео игри дълго време е бил предимно мъжки. Повечето game-дизайнери са мъже. Повечето хора, които ние определяме като геймъри, са мъже. Като цяло, ние, мъжете сме се наслаждавали на игрите дълго време и се надяваме, че ще продължим да им се наслаждаваме и занапред. Но от време на време се случва да се огледаме и да се зачудим защо жените изобщо не се интересуват от нашето любимо хоби.

И това е въпросът на деня „Защо жените не се интересуват от компютърни/видео игри?”


Не твърдя, че няма жени геймърки, защото това не е така. Почти всеки от нас има сестра, братовчедка или другарче, което ни сгъва на Halo. Аз поне със сигурност имам. И все повече жени работят в гейм индустрията. Но дори и сега съотношението между мъжете и жените в гейм средите е непропорционално.
Всъщност… може би зависи от гледната точка. Женският интерес към компютърните/видео игри се е увеличил главоломно през последното десетилетие благодарение на Цъкалките. Всъщност, ако вярваме на проучванията на PopCap, жените ни превъзхождащ по численост в сферата на Цъкалките и докато възрастта на средния геймър е 18-35 годишен мъж, жените са в 30-те си години. Разбира се, проучванията забравят да споменат, че жените, за които те говорят, цъкат Snood по цял ден. По-голямата част от вълната на жените геймъри са в графа Цъкалки – пъзели, Симс и пр. Но ако се загледате в опашките пред магазините за игри преди пускането на нова игра за конзола или компютър, ще забележите, че рядко има жени.

А тези жени, които стоят на опашките, тези, които броят дните до пускането на Final Fantasy XIII – те са малцинство. В някои случаи, интересът им към игри може дори да ги отчужди от другите жени. Много често, когато Лей каже с какво се занимава „Пиша професионално за компютърни/видео игри.”, мъжете са изненадани и заинтригувани, а жените са… объркани и учудени. Убеден съм, че има много изключения на това правило, но момичета, колкото често сте говорили със свои приятелки за компютърни или видео игри за повече от пет минути без разговорът да стане странен?


В момента гейм индустрията прави сериозни усилия, за да привлече повече жени в редиците на създатели и потребители на компютърни и видео игри. Има много жени, които биха били редовни потребителни и изглежда така, сякаш гейм индустрията най-после го е осъзнала. Усилия за привличане на жените към темата има, но отвъд Цъкалките, опитите не са особено успешни. Междувременно, ние мъжете наистина харесваме идеята повече жени да се включат в редиците ни, но досега това не се случва много често.

Защо жените не са заинтересувани в хитови игри за компютри и конзоли? The Prince of Persia, the Bioshocks, Starcraft, Halo? Дали има нещо общо със специфичния гейм плей, който просто да е отблъскващ за женското съзнание? Предполагам, че това е възможно да е фактор, но, както казах по-горе, има жени, които харесват тези игри. Може би има проблем с общите теми, които тези игри споделят? Сай-фай, междузвездни войници и големи гърди?Всъщност, това вероятно е сериозна част от причината, но според мен е просто част от много по-голям проблем.
Ако се загледате в гейм индустрията, тя винаги е имала вид на клуб „Само за момчета”. Индустрията е била съставена основно от мъже дълго време и игрите отразяват това. Игрите са създавани и рекламирани за мъжките вкусове и интереси от толкова дълго време, че жените са свикнали да бъдат изолирани от гейм културата. Този свят и тези игри… те просто не са създадени за тях. И това, че ние (вече) не се стараем да изолираме жените, не означава, че те се чувстват удобно.
Естествено, ние искаме да разрешим този проблем и нашата първа реакция обикновено е да поправим предишни грешки. Преди няколко месеца Eidos обявиха плановете си за промяна за техния най-популярен образ – Лара Крофт, така че да бъде харесван от по-голяма част от публиката. Eidos обаче бяха смущаващо неясни какво точно имат предвид под „промяна”, но най-очевидната опция е да променят визията на Лара Крофт, така че да бъде интересна и да бъде харесвана и от някой друг, освен от момчета в пубертета.
На теория в тази идея има логика. Лара Крофт винаги е била една от най-известните секс-символи в света на гейминга. И началото, което тя постави на свръх-сексуализацията на женските персонажи в гейм индустрията спокойно може да е голяма част от причината защо жените са отблъснати от гейм индустрията в миналото. И е трудно да се спори по този въпрос с тях. Не можем да обвиняваме жените за това, че след като видят обложката си мислят „Това не мисля, че е правено за мен.”. Дори ако ти доставя удоволствие да играеш с атрактивен персонаж, вманиачаването по гърди става досадно в някакъв момент.
Така че, в действията на Eidos има смисъл. Но дори и да предположим, че направят пълна промяна на Лара Крофт, дали една по-обикновена и консервативно облечена (в сравнение с миналото) ще направи игрите толкова по-атрактивни за жените? Лара Крофт е била секс-символът на компютърните и видео игрите от толкова отдавна, че ще бъде доста трудно някой да я възприема по различен начин. И ако жените като група смятат, че сериите на Tomb Rider не са за тях, дори пълна промяна на Лара Крофт не би променило това. Променяйте Лара колкото си искате, не мисля, че жените ви обръщат внимание. Все едно Hooters да обявят, че ще променят образа на Hooters Girl. „Сексуализацията на жените вече не ни е приоритет и от сега нататък, ще заменим тези дрехи с бизнес костюми.” Дали това би заинтересувало жените от Hooters? Не. Жените не ги интересува какво правят Hooters. Hooters не е ориентиран към тях и никога не е бил. Това е същата табела „Клуб само за момчета”, малко макиаж и промяна на гардероба няма да промени това. Проблемът, който трябва да се реши, е много по-сложен.
Какво трябва да направим в такъв случай? Как можем да започнем да премахваме бариерите и да накараме жените да се чувстват част от гейм света? Като индустрия, има много неща, които може да бъдат направени.
Мисля, че е страхотно, че количеството жени в индустрията се увеличава. Не би изличило стереотипа „Клуб само за момчета” за една нощ, но наличието на повече жени със сигурност ще донесе по-широка перспектива в дизайна и историята на игрите. Ако е вярно, че жените са по-склонни да използват дясната част на мозъка от мъжете, то тогава те са ключът към създаване на игри, които да се харесват на всички. Мисля, че можем да очакваме доста по-голямо разнообразие в бъдещето на игрите, колкото повече жени се присъединяват към индустрията.
Колкото до увеличаването на жените геймъри, има някои неща, които можем да направим по този въпрос. Винаги можем да направим игри, които да бъдат харесвани от момичета, така че следващото поколение да израсте с интерес към темата. Всъщност, мисля, че Ubisoft се занимават точно с това през последните няколко години [DS Petz, Babyz, fashion games]. Респект на Французите и Канадците за тяхното планиране.
Аз обаче смятам, че най-силното влияние вече е оказано върху нарастващата популярност на Цъкалките.

Неочакваното увеличаване на пазара на Цъкалките е показало забавлението, което са видео и компютърните игри, на милиони нови фенове. Игрите достигат до напълно нова аудитория и жените са 74% от нея. Това е огромен процент от жени, които откриват гейминга за първи пъти. Лесно е да омаловажим игри от типа на Wii Fit, Bejewled и Diner Dash, но тези игри привличат интереса на нова публика и след време, много хора от нея ще проявят любопитство и към Halo match например.


Веднъж след като сме привлекли вниманието им, ще трябва и да го задържим и в тази насока определено можем да направим промени, които ще са само за добро.
Като индустрия, сериозно имаме нужда да преосмислим рекламните си стратегии. Трябва да обърнем внимание на навика си да използваме жените като обекти за привличане на внимание към даден продукт. Booth babes на изложения, експлоатиращи дизайни на герои… Не казвам, че трябва да премахнем всичко това изцяло, то има своето място, но трябва да се замислим над ефекта, който тези неща оказват на имиджа на индустрията.
Нека се върнем на Лара за момент. Тоби Гард, дизайнерът на Лара, я е направил да бъде секси, силна личност, истинска героиня. Горе долу, женският вариант на Индиана Джоунс. Интелигентна, силна, секси… като за световното. Атрактивна, но имаща умения и отвъд това. Но тя никога не е рекламирана по този начин, нали? Може и да виждаме следите от неговите намерения в игрите на Тоби, но извън тях, тя е представяна като секс-символ и позираща за голи снимки. Тоби създаде концепцията за силна, изискана жена. Рекламните стратегии я редуцираха до красива кукла, етикет от който тя може би никога няма да може да се освободи.
Това не е просто начинът, по който са нарисувани героите. Не смятам, че жените са толкова крехки, че да не могат да понесат да играят сексапилен фентъзи герой. Всъщност всеки герой, с който сте играли е идеализиран фентъзи герой. Не е въпросът само в това как изглеждат. Начинът, по който се представят (рекламират) тези герои и тяхното поведение също е важно. Ако силен женски герой е сложена гола на корицата на Playboy, възприемането й като силен женски персонаж от публиката е унищожено. Тя престава да бъде герой, който някой уважава. Може би ако спрем да третираме всички наши героини единствено като сексуални обекти, може би ще имаме повече женски героини, с които жените да се индетифицират.
И докато сме на тази тема, трябва да споменем и конкретен тип жени – знаете за какво говоря, които също допринасят до този проблем Докато индустрията използва жените като сексуални обекти, някои жени са виновни в използването на индустрията по същия начин, което не помага. „Да бъдеш секси” и „да бъдеш момиче, което играе компютърни игри” е лесен начин да се привлече вниманието на мъжката аудитория, затова разбирам защо някои хора го използват, но не мисля, че този подход е полезен или положителен за промяната на имиджа на индустрията. Какво казва снимка като това за мястото на жените в нашата (gaming) култура? Да, мъжете може и да оценяваме това изображение, но сме достатъчно интелигентни, за да осъзнаваме липсата й на автентичност. Искам да кажа… повечето от нас. Поне така мисля. Повечето от тези момичета не са геймърки и ние го знаем. Те не са част от клуба ни, само използват хобито ни като средство да се рекламират. И какво казват фото сесии аранжирани като тези на другите жените? Може би, че това е единствената роля, която жените имат в нашата (gaming) култура. Те не може да са участници, които са ни равни, те могат да участват само по обективизиращ ги начин.
Признавам, че е донякъде нечестно да сочим с пръсти. Много от тези момичета може да са истински геймъри, които просто се наслаждават на това, което имат и би било нечестно да настоявам те да „дадат добър пример”. Но от друга страна, ние имаме толкова малко жени, които не спадат към тези категории в нашата индустрия и това не помага на никой да се чувства по-комфортно в света на игрите. Жените се чувстват изолирани, мъжете манипулирани. Само казвам.
Но отвъд тези проблеми, трябва да се научим да правим игри, които да се харесват на нашата увеличаваща се публика. Тук е мястото, в което новите жени в индустрията могат да бъдат най-много от полза. С по-голямо разнообразие от работна сила, ние можем да започнем да създаваме по-голямо разнообразие във видовете игри, които индустрията създава. Нови светове, нови видове геймплей, иновации, нови архетипи на герои (най-после) и нови подходи към дизайна. По-голямо разнообразие в продуктите на индустрията и видовете фенове може да бъде голяма крачка за игрите като цяло.
Всъщност, вероятно идеалното решение ще бъде да престанем да слагаме границите между двата пола толкова крайно. Има голяма вероятност, когато спрем да говорим за „игри за мъже” срещу „игри за жени” и просто да правим игри за хора, нещата ще започнат да се подобряват. Да, някои видове продукти и изображения допадат повече на мъже, докато други допадат повече на жени, в което няма нищо лошо. Но ще трябва да се чудим дали тази граница около „жените в гейминга” ги държи извън забавлението, вместо да ги покани да бъдат равностойни участници в него. Какъв е смисълът да правим игри за жени, ако ги държим на една ръка разстояние от останалата част от индустрията, нещо като огромен, изморително създаван, анализиран и скъпоструващ бебешки басейн?

На края, искам да кажа, че смятам, че всички ще харесаме резултатите повече жени да „открият” видео и компютърните игри и мисля, че промяната на интереса вече се случва. Цъкалките може да са точно това, от което индустрията има, зарибяващото начало. Започващо като невинна игра на Cake Mania, скоро сте си купили DS и преди да се усетите БАМ! Вие сте на ъгъла на улицата, с тракащи зъби, чакащи подредени в опашката за Burning Crusades. Цъкалките отвориха портите към нова, неинициирана публика. Нека направим всичко възможно да не я подплашим.


И стига вече с това… наистина. Спрете го.
Каталог: 2010
2010 -> Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Януари – 2010 тест зад Резултатът от пресмятане на израза А. В, където
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Панорама” /1980 – 2011
2010 -> Специалисти от отдел кнос, Дирекция „Здравен Контрол при риокоз русе, извършиха проверки в обектите за съхранение и продажба на лекарствени продукти за хуманната медицина на територията на град Русе
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
2010 -> Код на училище Име на училище


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница