Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирусДата22.07.2016
Размер15.71 Kb.
#1102
Бяс
Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус.

Различават се две разновидности на вируса: уличен или див. Дивият вирус е високопатогенен. Отделя се със слюнчения секрет на болното животно.

Клиничните симптоми започват след инкубационен период от 30 до 40 дни. В някои случаи той може да бъде по-къс: от 7 до 12 дни, или да продължи до една година. Колкото раната е по-близо до главата, толкова инкубационният период е по-къс. Заболяването започва с нарушаване на съня, повишена възбудимост и болезненост в мястото на ухапването. След 1 до 3 дни на фона на повишена обща мускулна възбудимост настъпват спастични гърчове на гълтателната мускулатура, които се засилват при опит за гълтане. У болния се увеличава слюноотделянето, обилно се изпотява, зениците се разширяват и дишането се затруднява. Болните умират на третия, петия ден от заболяването.

Източник и естествен резервоар на заразата са лисици, вълци, кучета, чакали, маймуни, котки и други топлокръвни животни. В редица страни бесът се разпространява по домашните животни от кръвосмучещи прилепи. Заразяването става главно при ухапването на човек от бясно животно, но е възможно и при попадане на слюнка в повърхностни увреждания на кожата или лигавиците.

Основна профилактика на заболяването е имунизацията. Тя може да е профилактична или лечебна. Профилактичната имунизация се прави на рисков контингент – горски работници, работещи в служби за бездомни животни, ловци и други. Лечебна имунизация се прави на всички ухапани, одраскани, олигавени от кучета (неимунизирани домашни), котки (улични), безстопанствени кучета, лисици, вълци, чакали и други. Имунизацията се провежда във всички приемно-консултативни отделения на МБАЛ на територията на Бургаски регион. Тя включва от 3 до 5 приема противобясна ваксина. Единственият начин за предотвратяване на смъртен изход е лечебната имунизация, която е препоръчително да се направи през първия или през следващите два до три дни след ухапването. Прави се и профилактична имунизация против тетанус, както и хирургична обработка на раната.

При ухапване от животни, болни от бяс се наблюдава 100% летален изход, ако не се предприемат необходимите мерки (лечебна имунизация).Издава: Дирекция ПБПЗ

РЗИ гр. Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис
Zdravni%20temi -> Семейно планиране и контрацепция


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница