Безпристрастно фактите от дадени науки, но именно и защото след като се запознаем с теорията ние имаме възможност да пречупиДата28.02.2022
Размер33 Kb.
#113529
Възпитанието
Свързани:
Обичаи и традиции при годеж и сватба в Хаджидимово, Защо е необходима цифрова миграция в банкирането

Есе по педагогика на тема:
Актуално ли е възпитанието?
Разработила: Мария Неделчева

От гледна точка на педагогиката, образованието само по себе си включва различни аспекти, един от които е възпитанието (като част от педагогиката). Ако педагогиката е науката, която прави образованието достъпно, то значи получавайки образование, човек получава и възпитание, тъй като двете са неразривно свързани.


Още от ученическите си години човек се учи и възпитава на любов към знанието. В периода на образование у човешкия индивид се градят възпитателни навици, които също са необходими за съществуването и това е друга причина, поради която смело може да заявим, че възпитанието е богатство, което отличава възпитания от невъзпитания и помага на първия да се отличи с нещо различно от тълпата.
Възпитанието е богатство, тъй като е необходимост за съвременния живот, подчинен на материализма. В една банална житейска ситуация винаги за предпочитане ще бъде един възпитан и образован човек пред неграмотния и невъзпитан. Именно възпитанието осигурява нашия живот, не само материално, но и духовно. Чрез възпитанието човек оцелява, защото чрез него човек научава и много ценни уроци, придобива качества и умения, чрез които се отличава и които му помагат в определени житейски ситуации.
Още от древността възпитанието е било приоритет за човечеството. Имена като Коменски, Жан Жак Русо, Песталоци и др. не само са изградили изключителни доктрини в областта на образованието, но и са поставили основните парадигми на нещо изключително важно за човечеството - възпитанието.
Ако допуснем, че всъщност мислещият човек е образованият, то изводът е, че за да мисли и респективно да живее, човек се нуждае от образование. Възпитанието стои в дъното на нашия живот, то е коренът и именно това го прави ценност.
Човек се ражда като „бяла дъска“ („бял лист хартия“) и от раждането си до последния си миг той пише върху своята дъска. Човек се ражда напълно необразован и през целия си живот попълва листа си със знания, понякога грешни, понякога неточни, но винаги необходими.Чрез опита, който трупа през годините, човек се усъвършенства. Същото е и с възпитанието. И в този ред на мисли, ако възпитанието не беше едно от най-ценните богатства на личността, то нямаше да съпътства човек през целия му живот.
Всъщност, там където има образование, там имплицитно присъства и възпитание. В този смисъл да питаме актуално ли е възпитанието, означава да питаме актуално ли е образование. Реторичен въпрос със подразбиращ се отговор. Доброто възпитание помага на цели държави да растат икономически, а поколенията да просперират.
За добрия и изпълнен с надежди живот възпитанието е ключов елемент при всеки човек, започвайки от най-крехка възраст. Възпитанието започва още от ранна възраст, за да даде възможност на детето да се развие добре психически, физически, както и да добие социална осъзнатост. При оптимални резултати децата добиват достатъчно опит и увереност да се сблъскат лице в лице с външния свят, без да се страхуват да пробват нещо ново. Предимствата на качественото възпитание са толкова много, че са изписани цели томове по въпроса.
Родителят носи отговорността детето да получи правилното възпитание на правилната възраст, като също така положи необходимите старания да разбере и неговите интереси, за да ги включи в плановете. Необходим е внимателен и съобразителен подход, защото детската възраст е несигурен етап, в който трябва максимално да се стремим да избегнем лошите примери, както и да не караме детето да ни върши нещо с видимо нежелание.
Свързваме образованието не само със способността да четем и пишем, но и с това, как да оползотворяваме тези умения по най-добрия начин, да ни помагат да трупаме и развиваме качествата си все по-напред във всяка сфера на житейския си път.
Също така се научаваме, че можем сами да ръководим своята посока в живота, без да разчитаме на другите да ни казват това.
Възпитанието е тази ценност, която съвременният живот може да ни предложи, за да живеем пълноценно.То е благо, което ни разкрива до една тайните на човешкото общуване. Възпитанието е именно от онези неизчерпаеми земни богатства, които ще са винаги нужни на човечеството да се развива, да постига прогрес, но най-вече за да води нормален начин на живот.
Богатството на възпитанието е в това, че чрез него имаме възможност да пречупим нещата през собствената си призма и свободно да изградим мнението си за живота като цяло.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница