BG051РО001 03-0001-C0001 Проект „Никога не е късно за ново начало”Дата01.12.2017
Размер28.99 Kb.
#35772
BG051РО001-5.3.03-0001-C0001

Проект „Никога не е късно за ново начало”,
МИНИСТЕРСТВО НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА55% от трудоспособните българи никога не са спортували
Министерството на физическото възпитание и спорта даде гласност на националното проучване, направено сред 1200 български граждани на възраст между 18 и 65 години, относно степента на тяхната информираност за нуждата от физическа активност и системни спортни занимания. Проучването е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който реализира МФВС. Проектът е на стойност 3 423 275.26 лева, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския финансов фонд.

От проучването става ясно, че 55 % от трудоспособното население изобщо не спортува. Не спортуват и 1/3 от младежите на възраст от 18 до 25 години, 48% от хората на възраст между 26 и 35 години, приблизително 57% от хората на възраст между 36 и 45 години, 2/3 на възраст между 46 и 55 години и почти 71% от хората между 56 и 65-годишна възраст. Т.е. спортната активност намалява все повече и повече с нарастванато на възрастта. Като цяло българите знаят, че трябва да са физически по-активни, но не проявяват нужното усилие за това.

„Целта на проекта „Никога не е късно за ново начало” е да мотивираме хората, да им покажем, колко е важно да се движат, за да са здрави. Важно е да убедим работодателите да създават възможности и условия за спорт на своите служители, което ще подобри и качеството на тяхната работа”, каза Соня Костова – ръководител на проекта и директор на дирекция „Административно и правно обслужване” в МФВС.

Медийният съветник на спортното министерство Красимир Панов обърна внимание, че един от проблемите е и състоянието на материалната база. Той представи макет на стадион „Академик” и подчерта, че от следващата седмица започва основен ремонт на стадиона, който ще бъде завършен до края на годината.

„Повечето от вас са запознати с усилията, които полага МФВС за развитието на спортната база, както за професионалния, така и за масовия спорт. Открихме спортната зала „Арена Армеец” София, реновираха се „Спортпалас”, „Дианабад”, „Белмекен”, със съдействието на общините продължава изграждането на десетки площадки за масов спорт в цялата страна. Работим целенасочено за решаването на този проблем, за да мотивираме младите и трудоспособни българи към спортни занимания”, допълни Панов.

Веднага след представяне на изследването, в сградата на стадион „Академик” стартира и следващата фаза на проекта – извършване на национално представително изследване на физическата дееспособност на българина.

Целта е да се установят параметрите на нормата и отклоненията от нея на лицата в активна трудоспособна възраст. Ще бъдат установени основните групи от населението с най-висок риск за здравето, свързан с обездвижването и идентифицирането на дългосрочни мерки за насърчаване на физическата дееспособност.

В рамките на изследването на физическата дееспособност на българина ще се проведат 3 самостоятелни изследвания, включващи общо 1600 души от цялата страна. Ще бъдат изследвани 800 човека в активна трудоспособна възраст, 300 работници и служители със специфичен риск за здравето и намалена двигателна способност, т.е. на такива с високо наднормено тегло, хипертония, а третата група са 500 човека - служители със силно намалена двигателна дейност на работното място.

За провеждане на това изследване ще се използват 3 национални представителни извадки – по признаците пол, възраст, образование, позиция на пазара на труда, принадлежност към групи на неравностойно положение.

По време на кампаниите МФВС ще организира дни на отворените врати за безплатно ползване на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. След провеждане на информационните кампании ще бъде направено и заключително изследване за ефекта от тяхното реализиране и ще бъдат създадени национални програми за спорт, двигателна активност и социален туризъм.Още подробности за изследването степента на информираност на българите за нуждата от физическа активност и системни спортни занимания може да намерите в другите два прикрепени файла.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд


Каталог: Documents -> PressCenter -> News
Documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”
News -> Красен Кралев зае поста на министър на младежта и спорта в кабинета на премиера Бойко Борисов. Какви са неговите приоритети и какви реформи в спорта предвижда? Министър Кралев отговори на тези и други въпроси за читателите на „Стандарт”
News -> BG051РО001 03-0001-C0001 Проект „Никога не е късно за ново начало”, министерство на физическото възпитание и спорта
News -> С разпределение на средствата за одобрените проекти на спортните организации, кандидатствали по програмата за развитие на спорта за високи постижения
PressCenter -> След края на европейските игри в Баку казахте, че сме си сравнили часовниците. Почти година преди началото на олимпийските в Рио какво показват?
News -> Програма за олимпийска подготовка за 2011г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница