Библиотеките на Манчестер и региона Анелия Иванова, Регионална библиотека „Гео Милев”Дата10.04.2018
Размер28.15 Kb.
#65694
Библиотеките на Манчестер и региона

Анелия Иванова, Регионална библиотека „Гео Милев” - Монтана


Като част от проекта на Британския съвет и ББИА "Мениджмънт на обществените библиотеки" посетих следните библиотеки - Централна Публична – Манчестер, Северна Публична - Манчестер, Публична библиотека в гр. Престън - Sharoe Green Library, Ingol Library и библиотеката в Carnforth. Така също и Централната библиотека в гр.Болтън и библиотеката в квартал на Болтън - High Street Library.
За тези английски публични библиотеки бих могла да кажа от моите наблюдения, дискусиите с колегите и обменените мнения, че библиотеките на UK са едно демократично място, което събира независимо от всякакви различия много хора с една цел - те да бъдат образовани и да им бъде предоставена всякакъв вид информация и професионална помощ в „морето” от информация. Английските библиотеки са привлекателно място и хранилище на колективната памет на много поколения. Библиотеките са място, което приютява и деца, и възрастни. Те са и място, където дори и самотниците намират утеха и развлечения. Всички хора са добре дошли в библиотеката, която е източник на сила, идваща от знанието, което предлага. И не на последно място - библиотеките са център на града - и в пряк, и в преносен смисъл.
Това, което според мен ще бъде полезно за всички български колеги е следното - видях на практика много неща, които изпълват образа на библиотеката като културно, информационно, социално и образователно пространство.
Английските библиотеки като гражданско(обществено) пространство:

 • събира много хора на едно място, които участват в живота на даденото селище – Пример: всички библиотеки, но най-вече Community Space на High Street Library в Болтън и Централна библиотека в Болтън.

 • В зависимост от общностите, които живеят в даденото населено място, има сбирки от книги и други източници на информация на чужди езици – Пример: Китайски отдел в Централна библиотека Манчестер и книги на езиците Urdu и Gujarati в High Street Library в Болтън.

 • В Централната библиотека в Манчестер има изградена специална стая с компютри и софтуер за незрящи хора. А в Северната библиотека на Манчестер видях нещо, потвърждаващо демократичността и толерантността на библиотеките - незрящ човек с придружител куче свободно се разхождаше и ползваше част от услугите - т.е. всички са добре дошли.

 • В Северната библиотека на Манчестер има стаи и помещения за срещи.

 • Библиотеката като място за учене - много са примерите, но това, което искам да откроя, е симбиозата между публична и училищна библиотека в Северната библиотека на Манчестер, както и кътът им за подготовка на домашните работи от учениците, където те получават професионална помощ от библиотекари и учители.

 • Библиотеката като информационно пространство - във всички библиотеки има, освен сбирки от книги и традиционни носители на информация, много брошури и други листовки, които са изготвени от библиотекарите и се предоставят на читателите.

 • В помощ на информационното осигуряване на потребителите във всички библиотеки има зони с компютри за достъп до интернет и други бази от данни.

 • Както и гишета, на които са извършват всевъзможни справки на потребителите.

 • Библиотеката като място за повишаване на здравната култура на гражданите - във всяка библиотека има отделено място с множество от полезна информация за здравето, адреси и данни на лекари, прегледи.

Пример от Болтън - Централна библиотека
 • Библиотеката като социално пространство - много хора, събиращи се по различни поводи – да контактуват, да обменят идеи, да се забавляват. Интересен пример е Детският център, който е част от Sharoe Green Library.


Освен тези примери, впечатления ми направиха:

 • Удобни и красиви помещения - без врати и прегради между отделите;

 • Книги от типа Large Print;

 • Интересни интериорни решения;

 • Интересно и съобразено с работата осветление на залите;

 • Привлекателни и забавни детски кътове;

 • Удобни стелажи - и в някои от библиотеките подвижни такива - за да се освобождава при нужда място;

 • Табло „Препоръчано за четене”.Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница