Биография за тази изключителна жена никога не е издавана. Единствено бивши последователи и зложелатели са писали книги за нея. Моментът изглеждаше подходящ за налагането на нов подход към историята на нейния животДата24.11.2017
Размер30.3 Kb.
ТипБиография
    Навигация по данной странице:
  • Въпрос
Интервю с Ан Хелър от Amazon.com

Въпрос: Повечето хора откриват романите на Айн Ранд като младежи, но вие сте ги прочели на четирийсет годишна възраст. Какво събуди интереса ви към Ранд? Какво ви подтикна да напишете биографията й?

Ан Хелър: Наистина не попаднах на популярните й романи в гимназията или колежа. За пръв път ги прочетох преди 7-8 години, след като редактирах материал за ново финансово списание. Една от нашите авторки, Сюз Орман, ми показа текста на прочутата реч на Франсиско д’Анкония от романа „Атлас изправи рамене“. „Значи мислите, че парите са коренът на всички злини?” - пита литературният герой група лобисти и бюрократи. Той е убеден, че парите всъщност са коренът на всичко добро, барометър за жизнеността на обществото. Тази реч ме изненада със страстта си, с непробиваемата си логика и събуди любопитството ми. И така прочетох книгите Айн Ранд.

След като свърших „Атлас изправи рамене” за втори път, потърсих какво е писано за нея. По-късно научих, че романите й все още се продават в тираж от стотици хиляди екземпляри всяка година и тя все още има влияние върху либертарианците и част от консерваторите. Въпреки това обхватна и безпристрастна биография за тази изключителна жена никога не е издавана. Единствено бивши последователи и зложелатели са писали книги за нея. Моментът изглеждаше подходящ за налагането на нов подход към историята на нейния живот.Въпрос: Смятате ли, че досегът с нейната философия, книги и живот ви се е отразил различно в сравнение с усещането на тези, прочели книгите на Ранд в юношеските си години?

Ан Хелър: Да. Оценявам прозренията на Ранд за същността на властта и забележителната й способност да съчетава сюжет, герои и теми в много по-голяма степен, отколкото бих го направила, ако бях млада. Но съм и по-неподатлива към това да прославям сляпо постиженията й.

Въпрос: „Айн Ранд и светът, който тя създаде” е първата обективна, изследователска биография на Айн Ранд. Какви нови източници използвахте за проучването? Пътувахте ли с тази цел?

Ан Хелър: Единствената й биография е написана през 1980 г. от Барбара Брандън, която е приятелка и ученичка на Ранд, но и бивша съпруга на нейния любовник. Книгата е донякъде мемоар и се базира на ограничено количество информация – Ранд е родена и е учила в Русия, но по времето, когато е писана тази книга, руските архиви са затворени. Така Брандън се осланя на думите на Ранд за повечето събития в детството й. Аз използвах руски изследователски екип, който събра детайлите за семейната история на Ранд, професионалния живот на родителите й, ученическите й години и университетското й образование. И част от данните противоречат на това, което Ранд е споделяла за себе си. Използвах публикувани и непубликувани писма, както и стотици часове непубликувани записи на интервюта, които документират доста епизоди от живота на Ранд, за които тя никога не е говорила – включително за неща, които по-късно отрича.

Пътувах из Съединените щати, за да проуча различни архиви и да направя интервюта с приятели и последователи, много от които са на 80-90 години. Те говориха изненадващо откровено за нейната способност да бъде жестока, нейния гений и магнетизъм. Имах три дълги интервюта с дългогодишния й любовник Натаниъл Брандън, сега на 80 години, и говорих с повечето членове на вътрешния кръг последователи на култа към личността й. Имах достъп и до интервютата със сестра й и близки приятели от Русия, които вече са починали.Въпрос: Какво ви изненада най-много?

Ан Хелър: Много неща ме изненадаха – колко дълбоко в руското й детство е вкоренена враждебността й към либералните социални програми, колко забележителни прозрения за психологията на завистта и посредствеността е направила, колко смела е била, колко забележителна е способността й да открие слабите места в аргументите на опонента. Изненадах се, че толкова много от бившите й последователи я смятат за най-важната и благотворна личност в живота им, въпреки че са били жертва на нейния гняв и морален абсолютизъм. Те са били наранени от нея и въпреки това я обичаха и защитаваха спомена и легендата за нея.

Въпрос: Защо Ранд продължава да е толкова продаван автор?

Ан Хелър: Тя наистина продължава да е популярна. В обзор от 1991 г., спонсориран съвместно от Конгресната библиотека и от Клуб „Книга на месеца“, американците посочват „Атлас изправи рамене“ като книгата, повлияла най-силно на живота им (преди нея е само Библията). В друга анкета от 1998 г. издателство „Модърн Лайбръри“ се обръща към читателите да назоват стоте най-велики книги на двайсети век. „Атлас изправи рамене“ и „Изворът“ са на първо и второ място в списъка. „Химн“ и „Ние, живите“ са на седмо и осмо, изпреварвайки „Великият Гетсби“, „Гроздовете на гнева“ и „Одисей“. Общо над 12 млн екземпляра от двете й най-известни книги са продадени само в САЩ, а продажбите тази година задминаха всички досегашни стойности.
Каталог: assets -> var -> docs -> Persons
docs -> 9. Пазарен подбор
docs -> Законодателното регулиране в две сцени 1 Скот Уолстън 2 Действащи лица: Хор
docs -> Решение за паричния режим, могат да се обособят поне две линии
docs -> Ан Хелър Айн Ранд и светът, който създаде
docs -> Какво се иска? Да се регистрирате за участие
docs -> Бюджетно-неутрална стратегия за промяна на системата на финансиране на висшето образование александър Александров
docs -> Програма 10: 00 12: 30 Откриване на конференцията
docs -> При успешно участие (т е. вашето есе е сред 30-те най-добри, селектирани от журито)


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница