Биологичното земеделие – в хармония с природатаДата07.09.2017
Размер40.02 Kb.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОЕКТ «НОВОТО ЗЛАТО НА ТРАКИЯ»

Р


БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ –

В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА
азвитие и подпомагане на дейности, свързани с биологичното земеделие, естественото пашуване и екотуризма в региона на Източните Родопи

Източните Родопи са приютили едни от най-големите богатства на Европа, както някога са приютявали траките и техните златни съкровища. Но дали това ще продължи още дълго време? Ако дори малка част от обработваемата земя се занемари, домашните и дивите животни ще изчезнат. По този начин мозаечния и просторен източнородопски пейзаж постепенно ще се замести от гъста горска растителност, обричайки на унищожение уникалните в цяла Европа растителни и животински видове.

Български природозащитни организации потърсиха за помощ холандските фондации АРК Натура и Авалон от Холандия за създаване на нов икономически модел, основан на съчетаването на свободното пашуване на животните (диви и одомашени) в естествена природна среда, развитие на биологично земеделие и алтернативни форми на туризъм.

Какви основни дейности предвижда проекта “Новото злато на Тракия” в България за подпомагане на населението:


  • Закупуване и връщане в природата на видове диви живодни и защитени породи домашни животни (напр. Родопско късорого говедо) и възстановяване на тяхното естествено пашуване.

  • Включване на собственици на къщи за гости и малкии хотели в нова мрежа на еко- и селски туризъм, тяхното обучение и подпомагане кандидастването им по проекти (мярка 311) на Националната Програма за Развитие на Селските Райони 2007-2013 на Министерство на Земеделието и Храните.

  • Включване на земеделски производители и преработватели (по възможност притежаващи и къщи за туристи) в програма от курсове за обучение по биологично земеделие, консултации, развитие на биологични ферми и помощ при кандидастване за субсидии (напр. по мерки 214 и 121) от Националната Програма за Развитие на Селските Райони 2007-2013 на МЗХ.

  • Включване на био-производителите в кооперации от нов тип с цел подобряване на техните доходи.


ПРОЕКТНИ ЗАДАЧИ

1.4 Проучване възможности за обучение на деца в местни училища в опазване на местната природа.

2.1 Представителна група от фермери са информирани за възможностите на био-земеделието.

2.2 Установяване на пилотна демо-ферма за БЗ.

2.3 Групи фермери са обучени в техниките на БЗ, екотуризъм, коопериране, маркетинг.

2.4 Проучване на маркетинговата верига за БЗ продукти в целевия регион.

2.5 БЗ продукти се предлагат на туристи в региона.

2.6 Учредяване на нова модерна кооперация за преработка и реализиране на БЗ (регионални) храни.

3.1 Местни хора ще бъдат подбрани и информирани относно възможностите, които екотуризмът предлага. Тази дейност ще е част от обучителните сесии на фермерите от компонент „биоземеделие”

3.2 Ще се развие мрежа (инфраструктура) от екотуристически съоръжения за българските и чуждестранни туристи, с цел създаване на икономическа мотивация за насърчаване развитието на селските райони и опазване на природата.

3.3. Поне 3 (три) екоферми ще имат условия за настаняване на туристи и поне една ферма ще открие магазин за еко продукти:

3.4. Регионална туристическа организация:

- приходи от туризъм

- природозащитна дейност

- устойчиво развитие

3.5 Всички дейности по този проект ще бъдат презентирани пред обществеността, в специализирани издания, пред туристически агенции, на туристически форуми и борси и др.

3.6. Стимулиране на българските и международни туроператори да започнат да планират свои пътувания в Източните Родопи.

3.7. Изработване на карта с маркираните екопътеки, в помощ на всички любители на пешеходния, конен, вело и воден туризъм. АРК ще спомогне за изграждането на нова пътека за пешеходни преходи на дълго разстояние в Източните Родопи.

3.8. Разработване на нови продукти – фотолов на пеперуди, наблюдение на вълк, археологически, културни, религиозни, фолклорни и други пътувания в сътрудничество с местни предприемачи.

3.9. Разработване и издаване на туристически пътеводител с информация за всички природни забележителности, биологични ферми и места за настаняване.Ще работим ли заедно?
Ние предлагаме на вас, хората, които живеете в Източните Родопи, да се присъедините към нас в усилията ни за създаване на по-добър и по-устойчив модел за живеене във вашия район. Ако сте заинтересовани и искате да разберете повече, моля свържете се с нашите български колеги:
Ръководен екип на проект “Новото злато на Тракия” в България:

Доц. д-р Владислав Попов (координатор био-земеделие): vpopov_bg@yahoo.com ,

тел. +359 887788412

Михаела Кирчева (координатор алтернативен туризъм): mihaela_kircheva@abv.bg,

+359 887831026

Христо Христов (опазване на околната среда и биоразнообразие): grifonvul@abv.bg,+359 886059917
Ръководен екип на проект “Новото злато на Тракия” в Холандия:

АРК Натура, Франк Зандеринк – лидер на проекта: frank.zanderink@ark.eu, 00-31-26-3635444

Фондация Авалон, Нико Ван де Верф – координатор: nico.vanderwerf@avalon.nl, 00-31-515 331955Проект “Новото злато на Тракия” се финансира от

Холандската национална пощенска лотария!


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница