Битият лекар в Кърджали е с черепно-мозъчна травмаДата18.06.2018
Размер220.52 Kb.
#74062Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
07.05.2018
Национални вестнициБитият лекар в Кърджали е с черепно-мозъчна травма


Монитор  стр. 7  


Битият медик от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали е с черепно-мозъчна травма, има травма и на дясното рамо. Това съобщиха лекари от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски,,. Притеклият се на помощ на жената медик бил повален на земята с удар в главата, съобщава 24rodopi.com. "Паднал на земята, но продължили да го удрят. Колегата е с доста шевове по главата и мозъчно сътресение", заяви д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП-Кърджали. Припомняме, че екип на Спешния център бе нападнат в събота по обяд на улица "Юмер Лютви" в квартал "Боровец". На 6-ата минута след получен сигнал за болна жена линейката била на адрес. Агресивният нападател е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. За случая е уведомен прокурор от Районна прокуратура в Кърджали. Образувано е бързо производство по чл. 131, ал. 2 от Наказателния кодекс за нанесена телесна повреда на длъжностно лице. Работата продължава разследващ полицай. Пострадалият е от най-опитните медици в екипа на кърджалийския Център на спешна помощ. "През годините десетки пъти е посещавал адреси в махалата, спасявал е човешки животи там. Явно в квартала линейка без полицейска кола не трябва да влиза. На 6-ата минута линейката беше там, но до появата на полицаите можеше да се случи всичко при тази ситуация, коментираха лекари.
Вадят по 20 кърлежа на ден в "Пирогов"


Лекарите чакат пик на ухапани от опасните паразити през май и юни

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 1, 6  

От април досега около 150 се случаите на хора, които са потърсили лекарска помощ, за да извадят забит в тялото им кърлеж. Това обясни дежурният екип на спешната болница "Н. И. Пирогов" пред ,Донитор".

Средно на ден минават по 10-20 пациенти, като повече от тях идват, след като не са успели да извадят кърлежа и той се е скъсал. Те опитват сами, но не всеки умее. Кърлежите се късат и пациентите идват с останали части от тялото на паразита, тъй като не са успели да го извадят целия, допълниха от екипа.

Докторите обясниха, че за ваденето на впитите животинки най-много помага йод-бензина, тъй като той ги успива и по този начин те се вадят по-лесно. Припомниха, че олиото вече не се практикува, защото то задушава кърлежа и той може да повърне. Ако това се случи и той е заразен, същото ще се случи и с този човек, който е ухапан.

На някои от пациентите се дава и антибиотик (зинат). До това се стига, ако мястото, където е забит кърлежът, е по-зачервено приблизително колкото големината на една стотинка

Това се прави и ако животното е престояло повече от 2-3 дни.

Освен че се дава антибиотик, екипите съветват ухапаното място да се наблюдава.

Ако получат по-голямо зачервяване, е най-добре пациентите да се насочат към инфекциозна болница. Също така след 15 дни при желание те могат да си направят и кръвна проба. Ако кърлежът е цял, всеки, който иска, може да го занесе и в Института за заразни и паразитни болести за изследване.

От дежурния екип обясниха още, че предстои пик на случаи от ухапани от кърлежи. Според тях през май и юни, дори и юли засегнатите от паразитните твари ще бъдат повече. Те припомниха, че е имало и по 100 случая на месец през предните години, но все още не могат да преценят колко ще са това лято. От екипа успокоиха хората, тъй като София не е в регион с бум на кърлежи, и уточниха, че случаите са 1:1000, но все пак няма как да се обезпаразитят всички площи

Както "Монитор" вече писа, девет екипа обработват зелените площи на София срещу кърлежи и ларви на комари край водните обекти. Те работят от началото на април от 5.00 часа до 10.00 часа при подходящи метеорологични условия при сухо време. Под контрола на районните кметове се коси в квартални градинки и в междублоковите пространства.Отровни гадини налазиха и Варна


Добромир РАДУШЕВ

Монитор  стр. 6  

Кърлежи напъплиха варненци в паркове и градинки през топлите дни и буйно развиващата се тревиста растителност. Според последните данни от Регионалната здравна инспекция във Варна от началото на месеца десетки са случаите на ухапани от кръвосмучещите паразити, които са потърсили медицинска помощ. Засега няма случаи на марсилска треска и лаймска болест, които се предават след ухапване. Първичната обработка против кърлежи за годината във Варна приключи в края на април, като се извършваше от ОП "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" в дворове на училища и детски градини и на терени с обществено значение на територията на община Варна. Сега се изчаква косенето на тревата в зелените площи и повторното третиране с използването набиоциди, предназначени за битова употреба, микрокапсулирани и с ниска токсичност. Третираните площи се обозначават задължително с предупредителни табели, обясниха от ДДД.

Втората за годината обработка против кърлежи на територията на община Варна вече започна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП .Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". В парковете обработките се извършват в ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба.

Кърлежи по европейски


Монитор  стр. 10  

Има нещо, което не е наред с кърлежите в София. Направо не е нормално в европейски град медиците да вадят по 10 - 20 кърлежа на ден, а очакваният пик тепърва да предстои (виж стр. 6). За Бангладеш и някои затънтени щати в Индия може и да е нормално, но за София в никакъв случай не е. Лекар, работил дълги години във Великобритания, разказваше, че за втори път видял отровната гадина в България, впита в блузата на дете. Първият път бил в учебника по паразиторлогия като студент в Медицинска академия. Но за нас тези животинки са твърде обичайно явление. Всякакви оправдания има - гореща пролет, много дъждове и влага, и прочее. В интерес на истината в столицата и в повечето общини в страната местните управи правят каквото е по-силите им за третиране на тревните площи с препарати. Явно обаче има и допълнителни проблеми, като бездомните кучета и хората, които ги хранят около блоковете. Хубаво е да си чешеш комплексите с някаква привидна състрадателност и грижа, но също така трябва да носиш и отговорност. Както всички стопани на домашни животни, които имат задължения за тяхното нормално състояние. Освен пръскане с препарати трябват и санкции. В противен случай само ще отчитаме обичайната сезонна статистика.Лекуват 7-месечно бебе, заляло се с вряла вода


Лекарите съветват хората да внимават с готвенето в почивните дни, за да не се попарят с горещо олио

Ели КРУМОВА

Монитор  стр. 7  

Момченце, на 7 месеца, е най-малкият пациент на Клиниката по изгаряния в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Благодарение на своевременната намеса на лекарите детето има шансове да се възстанови напълно.

Малчуганът е пострадал у дома съвсем случайно. Детенцето е било явно в непосредствена близост с кана за бързо нагряване на вода. С неосъзнатите си все още движения то е успяло някак си да дръпне шнура на каната. Бебето е лежало и врящата вода се е изляла върху гръбчето му

То имало изгаряния в окосмената част на главичката, ио гръбчето и една ивица изгорено по гръдния кош, където най-вероятно се е стекла водата, разказа д-р Красимир Янев от Клиниката ио изгаряния в университетската болница в Пловдив.

"7-месечното бебе е най-малкият ни пациент, а най-възрастният е мъж на 84 години. Той е получил дълбоко изгаряне на двете стъпала с част от пръстите. Наложи се частична ампутация на пръстите на този пациент и допълнително ще се слагат свободни кожни пластики, за които трябва да се подработи реципиентата зона", обясни д-р Янев.

84-годишният пациент е от близко до Пловдив

Д-р Красимир Янев от Клиниката по изгаряния в УМБАЛ "Св. Георги" съветва хората да бъдат особено внимателни, когато готвят по празниците, за да не пострадат по нелеп начин. снимка авторът село. Той е пострадал при ножар на къщата си. Получил е трета степен изгаряния и по върховете на пръстите си е имал некрози. Именно поради тази причина се наложила частичната ампутация на пръстите. Под некрозите имал гноевидна секреция, защото десетина дни се лекувал с народна медицина сам у дома

,3ече след като дойде и го приехме, започнаха превръзки през ден с течен йодасепт, при което след възстановяване на лабораторните показатели и проследяване на жизнените показатели, дядото го оперирахме в порядък "отложена спешност". Още е пациент на клиниката и ще остане при нас и след празниците", каза д-р Красимир Янев.

Той съветва хората да бъдат особено внимателни по празниците, когато приготвят трапезата. В здравното заведение преди време лекували младо момиче, което се попарило по краката с вряло олио. Тя имала и по двата крака разхвърляни изгаряния от втора степен

Друг пациент на клиниката - младо момче, се поляло отново с вряло олио, но от тиган.

"Хората да бъдат по-внимателни при готвенето, при подготовката по празниците, при ваденето на агнето от пещта, да не им е всичко натрупано по плотовете на кухните, за да не пострадат", съветва медикът на база опита си в Клиниката по изгаряния.Теодора Маджарова лети от Бразилия за Истанбул на 8 май


Здравното министерство още проверява дейността на Кармен Лазарова, организирала груповото лечебно посещение в Бразилия

24 часа  стр. 15  

Теодора Маджарова лети за Истанбул на 8 май. Това съобщи съпругът й Александър Русанов във фейсбук, където благодари на външното ни министерство за оказаното съдействие за организиране на медицинския полет от Бразилия.

Министерството на отбраната пък е В ГОТОВНОСТ да прати военен самолет "Спартан", който да я прибере от Турция у нас. Тя ще кацне на летище Враждебна, където ще я очаква специализирана линейка.

Теодора Маджарова е на 32 години, юрист и майка на две деца. Здравословното състояние на 32годишната жена, която е с рак на гърдата, рязко се влоши от алтернативно лечение при медиума Жоао в Бразилия.

След изключително бърза дарителска кампания за Теди са събрани 90 хиляди лева, които ще са достатъчни за покриване на транспортните разходи.

Министерството на здравеопазването пък започна проверка на дейността на лечителката Кармен Лазарова, за която се твърди, че организирала груповото лечебно посещение в Бразилия.

"Разбираш, че си заблуден, в момента, в който си там. Не преди това. Защото вече реално си платил за всичко предварително", твърди съпругът Александър пред Би Ти Ви. За пътуването семейството е платило малко над 2600 лева на Лазарова.

"Виждала съм много чудеса и така реших да стана водач. За мен е много важно да ходя по веднъж-два пъти в Бразилия, защото аз се поддържам, там ме поддържат с тази енергия. Печалбата ми е моят престой там", отговори Лазарова. Тя е категорична, че няма нищо общо пристигането на Теодора в Южна Америка, а се запознала с онкоболната жена на място в кампуса на медиума Жоао.

Друга българка Валя Лунгарова, е тази, която е придружавала Теодора в Бразилия. 

Лунгарова досега не е открита за коментар.

"С Теодора се запознах на 27 април и ми я представи Валя Лунгарова, защото тя беше член на нейната група. Валя Лунгарова ми се обади 3 седмици преди моето заминаване. Тя ми обясни, че е дете индиго, че има свръхестествени способности. Тя ми каза. че е сънувала медиума Жоао, който в съня я вика тя да отиде в Бразилия. И събрала група от 8 човека. Аз я попитах директно: "Валя, какви са хората?". Тя каза: Ами, знаеш, аз работя с хора с духовно развитие", разказва Кармен.

"На третия ден Теодора получи главоболие, според съпруга й това се дължи на лечение от страна на медиума, за мен това се дължи на дългото пътуване", допълни тя.

Проверката на здравното министерство за Кармен трябваше да е готова преди празници, те, но ще се забави, тъй I като Лазарова наистина не е регистрирана като лечител и не фигурира в регистъра на хората, които практикуват неконвенционална медицина. 

Медиумът Жоао, на когото повярва Теди, не се остави в божиите ръце, а се оперира от рак в болницата


Неграмотният шивач се рекламира, че е излекувал лично и индиректно 15 млн. души, при него ходили дори президентите Дилма Руееф и Бил Клинтън. През 2000 г. списанието на Асоциацията на лекарите в Бразилия публикува изследване върху духовните "хирургии" на Жоао де Деус, но не доказа ефективността им

Лора ТРАЙКОВА ГОНСАЛВЕС, Бразилия

24 часа  стр. 14-15  

Болната от рак в терминален стадий Теодора Маджарова ще успее да се завърне у дома след злополучното си пътуване в Бразилия.

Майката на две деца заминава през март с нарочно организирана екскурзия с цел посещение при известния като медиум Жоао де Деус (БоЖоао в превод от португалски - б. а.), практикуващ чудеса в градчето Абадиания в бразилския щат Гояния от края на 70-те години на XX в. насам.

След сеанса в неговия център Каза Дом Игнасио, за който се е надявала да бъде лечителен, обаче Теодора получава силно главоболие и е приета по спешност в болница. Благодарение на интензивните консултации и разговори на посланик Валери Йотов и консула Магдалена Илиева, стигнали до ниво министър на здравеопазването, 32-годишната жена е приета в частна болница. Там за нея се полагат палиативни грижи, а до нея неотлъчно е пристигналият по спешност от България неин съпруг Александър.

В болницата той разчита и на посредничеството на преводача към българското посолство Милена Миткова. С набрани от близки и непознати средства, сред които и от българската общност в Бразилия, болничният престой на Теодора е платен и е намерен начин тя да бъде транспортирана от турска болница с оборудван с медицинска техника самолет до България. За здравословното състояние на Теодора лекарите не дават много надежда. Нейни близки призовават, ако някое здравно лице би могло да помогне, да се свърже с тях чрез страницата във фейсбук "Да помогнем на Те ди".

Според български медии Теодора Маджарова пристига в Бразилия чрез Кармен Лазарова българската организаторка на т.нар лечебни екскурзии при Жоао де Деус. (Какво казва Лазарова - виж карето на 15-а стр.)

В рекламите и в бразилски сайтове, печелещи от същия вид дейности, срещите с медиума водят до духовна трансформация и постигат изцеление в такива случаи, пред които западната медицина капитулира

На самия сайт на Жоао де Деус пък се мъдри красноречив цитат: "На онзи, който вярва, думи не са нужни; за онзи, който не вярва, нито една дума не ще помогне."

Докато от нашето здравно министерство правят проверка на въпросната Лазарова, която не е регистрирана нито като лечител, нито като туроператор и над чиято глава може да падне обвинение в подвеждане на тежко болни хора, бизнесът на Божия Жоао процъфтява с милиони клиенти не само в специфичния контекст на Бразилия, но и далеч отвъд границите й.

Бразилия е страна с безплатно държавно здравеопазване, което има множество проблеми и само има нужда от спешна реанимация.

В последните няколко месеца телевизия "Глобо" разработи поредица от репортажи, за да покаже стряскащата реалност в голяма част от препълнените държавни болници и поликлиники. В тях липсват елементарни условия за лечение и лекарства, а когато не стачкува, медицинският персонал масово ги напуска. Пациенти чакат месеци наред за преглед и операция, като не един или двама умират, докато от различни болнични заведения отказват да ги приемат поради гореспоменатите причини.

В същото време доходите на преобладаващата прослойка от населението не могат да покрият допълнителен здравен план, който дава достъп до частни болници.

Според проучване от тази година на Националната агенция за допълнително здравеопазване около

70% от бразилците нямат частен здравен план

Незначителен процент от тях са толкова добре финансово подсигурени, че могат да плащат спокойно всяка лекарска интервенция, от която имат нужда. Например, педиатърката на сина ми взема по 150 реала (около 75 лв.) на консултация от пациент без здравен план. С допълнително осигуряване консултацията е едва 15 реала, защото останалата сума се покрива от плана.

Бразилия е най-многолюдната католическа страна в света. Над 90% от 200-милионното й население се самоопределят като вярващи. Католиците водят с над 60%, следвани от амбициозно разрастващите се евангелисти и представителите на различни африкански вярвания. Атеистите са по-малко от 10%.

Спомням си посещение в евангелистката църква "Асамблея де Деус" в квартала в бедната северна част на Рио - "Жакарепагуа", в която пасторът не спря да проповядва от сцената - защото в нея амвон и иконостас няма: "Господ има нужда от вашите пари, за да твори чудеса" и "Ако не можете да свържете двата края този месец, дайте своя десятък с кредитна карта на някой от нашите ПОС терминали".

На пликовете, пък, в които вярващи пускат десятъка в пари в брой, всеки трябва да изпише името си и каква е молбата му към Господ. Така се води отчет кой колко е щедър и колко "силна" е вярата му

Уви, религиозността невинаги означава и духовност, но тук съм срещала достатъчен брой хора, за които разговорът би бил почти невъзможен, ако им отнемат фрази като "ако е рекъл Господ", "с божията помощ", "да не дава Господ", "Бог с теб".

Според проучване на Бразилския институт за география и статистика за 2016 г. 52% от населението на страната имат само основно образование. Едва 26,4% имат средно. Около 12 млн. от бразилците над 15-годишна възраст, или малко над 7%, са неграмотни. Сред тях е и Жоао де Деус.

Той не е нито първият, нито последният предприемчив бразилец, който трупа планини от пари, като умело се възползва от смесицата от религиозно заслепение, липса на средства и недостатъчно образование, което да развие критично мислене у индивида. Нарежда се в дългата редица на медиумите, сред които безспорно най-известен в цял свят е вече покойният Шико Шавиер

Сред тях има и куриозни случаи като любопитния избор на име Удроу Уилсън да Мата и Силва.

Тези медиуми имат милиони поддръжници и още толкова отрицатели. Това, че науката не може да намери доказателства за успеха на лечебните им практики, не ги притеснява.

През 2000 г. списанието на Асоциацията на лекарите в Бразилия публикува изследване върху духовните "хирургии", които практикува Жоао де Деус, без да успее да докаже ефективността Това не пречи на медиума с рождено име Жоао Тейшейра де Фария да държи статията в рамка, сякаш е ценна диплома от реномиран университет.

Сред пациентите на Жоао де Деус са експрезидентите Луис Инасио Лула да Силва, Дилма Русеф и дори Бил Клинтън, знаменитости като модела Наоми Кембъл, пърформанс артиста Марина Абрамович и футболиста Роналдо.

Опра Уинфри прави предаване за него преди години, но това е по-скоро черна точка в нейната биография, отколкото червена в негова полза.

През 2016 г. този, който е излекувал лично или индиректно поне 15 милиона души, както твърдят неговите пиари, постъпва в болница в Сао Паулу за операция от рак на стомаха. Защо ли? Обяснението е много просто и уж безхитростно. В предаване на телевизия "Глобо" той обяснява спокойно, че "бръснарят не се подстригва сам".

Един от посетилите на "Каза Дом Игнасио" журналисти разказва в сп. "Епока", че в нея цари религиозен синкретизъм, целящ да угоди на търсещите духовно пробуждане и изцеление от всички религии.

Там има аптека, от която посетителите трябва да си купят предписаните им лечебни билки. Най-често това е пасифлора. Флакон със 175 капсули струва 50 реала. Ако на ден през къщата преминават по 1000 човека, както се твърди, а тя е отворена три дни в седмицата, за месец може да се продадат флакончета за 500 хиляди реала

Питейната вода струва 1 реал бутилката, но ако е енергизирана, цената скача на 3 реала. Има и седем кабини, в които човек може да лежи в кристално легло, за да бъде зареден енергийно със светлина. За 20-минутен сеанс се плащат 20 реала.

Ако човек е възпрепятстван да стигне до къщата сам, може да изпрати свой близък с негова снимка.

Колежка на моя приятелка от Сао Паулу, страдаща от синдрома "ГиленБаре", прекарала дълго време в някои от най-добрите болници в града. Докато била на легло, неин близък й донесъл разпятие, благословено от Жоао де Деус. Състоянието й се подобрило и тя била изписана. Убедена е, че не лекарската намеса, до която е имала достъп благодарение на добрия си частен здравен план, й е помогнала, а чудодейното разпятие. Докато хора като нея продължават да вярват в подобни неподкрепени с нищо обяснения, Божият Жоао може да е спокоен, че златната му мина няма да пресъхне.

***

От официалния сайт на измамника:Духове на известни личности извършват духовни интервенции, понякога чрез ръцете на Божия пробождали очите и стомаха

Подробна информация за начина, по който Жоао въздейства благотворно на болните, е изписана на официалния му сайт.

Организират се няколко лечебни сеанса, по време на които духовни лечители от невидимия свят се въплъщават в тялото на медиума и въздействат чрез него върху присъстващите. Въпросните лечители са духовете на действителни личности. Те извършват духовни интервенции, наричани операции, по време на които се твърди, че благодатен поток от положителна енергия протича у потърпевшия и той се ражда за нов духовен живот. Понякога съществата правят и физически операции, които се състоят в пробождане или разрязване най-вече на стомаха или окото, разбира се, чрез ръцете на изпадналия в транс Де Деус.

Голяма част от хората се обръщат към Жоао де Деус след загуба на близък човек, защото духовните същества могат да контактуват с мъртвите, или когато са в такъв напреднал стадий на болестта си, че западната медицина се е отказала да ги лекува. Хитрият лечител твърди навсякъде, че той не е излекувал никого и че Бог е този, който изцерява чрез него. Така всъщност трудно би могъл и да бъде подведен под съдебна отговорност. Освен това Де Деус не иска пари за сеансите, но благосклонно приема дарения.

На официалния му сайт е описано, че е получил видение в ранна детска възраст и предсказал унищожителна буря. Тогава за първи път влязъл в контакт с висшите духовни същества. Преди да отвори "Каза Дом Игнасио, той е работил като шивач и миньор, като години наред е бил преследван и за незаконна лечебна дейност. Знае се, че има имот, простиращ се на 597 000 кв.м между щатите Гояс и Мато Гросо. Твърди, че доходите му идват от златотърсачество. Как това върви ръка за ръка с подтикването към духовно прераждане на хилядите му поклонници пациенти, не е ясно, но. пък е красноречиво.
06.05.2018
Национални телевизии


Целият свят бяга днес в един час и с една обща цел


bTV   Новини в 19.00 часа

Целият свят бяга днес в един час и с една обща цел. За втора поредна година и България се включи в световното бягане в подкрепа на хората с гръбначни увреждания и намирането на лек за тях.

Бягането в София започна в Борисовата градина. В него се включи и Жени, която е в инвалидна количка от три години, след тежък инцидент с мотор.

Евгения Кусев: Страхотно се вълнувам, защото толкова много хора подкрепят безрезервно тази инициатива показват съпричастност, показват отношение. Защото не се чувстваме изолирани и аутсайдери в обществото.

Инцидент преди 17 години приковава и Влади в количка. Днес той е тук, за да подкрепи всички като него.Влади Гюров: Радвам се, че все повече хора в колички имат самочувствието да са навън, да се чувстват пълноценни членове на обществото и се радвам вече, че обществото почва да осъзнава, че това да си с някаква гръбначна травма, да си в количка или с някакво гръбначно увреждане не е нищо страшно.

Срещаме и ултрамаратонеца Краси Георгиев, който наскоро бяга 36 часа в помощ на деца. Днес тича отново благотворително... навръх рождения си ден.Красимир Георгиев: Защото всеки казва българинът е ужасен, българинът не дава, не, не е така, ние даваме, хората са готини. Събраните средства ще отидат за проучвания и откриване на лек за гръбначни увреждания.


Седем обвинени и около 30 досъдебни производства след проверки в лечебните заведения от 2010 година насам


Нова телевизия  Новини в 19.00 часа

Седем обвинени и около 30 досъдебни производства, това е равносметката от прокурорските проверки в лечебните заведения от 2010 година насам. Основните разкрити нарушения са дублиращи се дейности и неизгодни сделки. За ефекта от проверките сега от Деница Суруджийска. Дени:

Репортер: Добър вечер, около 60 проверки на лечебни заведения текат в момента, част от тях се извършват от Върховната касационна прокуратура, а останалите от окръжни прокуратури. Както вече стана ясно около 30 са образуваните досъдебни производства. Как се отразява всичко това обаче на доверието в системата? – да видим следващият репортаж.

Въпреки положителните си финансови резултати, болница „Свети Иван Рилски” в София попада сред проверяваните от прокуратурата, заради съмнения в безстопанственост.д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор: Ние сме предоставили информация за 77 договора с други болници, които са за дейности, които нашата болница не може да предостави. Затова са сключени с други лечебни заведения – държавни.

Според директора на болницата, тези договори са изрядни, а прокурорските проверки били добре дошли за системата.д-р Дечо Дечев: Не е нормално само за няколко години да се натрупат над 500 милиона задължения в този тип лечебни заведения.

Сред болниците с дългове е и Врачанската. Именно серията от протести, скандали и оставки там, стават причина прокуратурата да се самосезира. Резултатите – три повдигнати обвинения заради неизгодни сделки и последващи проверки в още десетки лечебни заведения.Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Най-честите нарушения, че са сключвани незаконосъобразно договори за съвместна дейност, договори за наем на апаратура, договори за предоставяне на помещения за ползване.

д-р Галинка Павлова, зам.-председателят на Българския лекарски съюз: Тези болници, в които ще се констатират лоши практики – къде е била държавата, къде е бил собственикът, принципалът. Те имат свои представители в борда на директорите на съответните болници, защо са приемани отчетите на тези болници.

Румяна Арнаудова: Допускаме, макар да няма обективни данни, че е имало близки приятелски отношения, отношения на взаимност, взаимно отношение – между прокурори, служители на МВР и лекарите.

Затова от прокуратурата тепърва ще влязат в десетки болници, за да изискат документи на място и да разпитват свидетели.д-р Галинка Павлова: Много са въпросите и те не би следвало да бъдат като цяло към лекарите, защото лекарите не са виновни. Голяма част от пациентите, тяхната първа реакция е – затова ви бият, защото вие крадете.

Прокуратурата остави в ареста за 72 часа мъжът, който преби фелдшер от Спешна помощ в Кърджали


Нова телевизия  Новини в 12.00, 19.00 часа

У нас прокуратурата остави в ареста за 72 часа мъжът, който преби фелдшер от Спешна помощ в Кърджали. 36-годишният нападател е привлечен като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, съобщиха за Нова от прокуратурата. Той преби медика, който пристигнал по сигнал за болната му майка. Фелдшерът е в болница с мозъчно сътресение и седем шева на главата. Нападателят ще бъде съден по бързото производство и го заплашва лишаване от свобода от една до пет години.


Национални радиа
Няма намерени материали

05.05.2018
Национални телевизии


Побой над спешен медик в Кърджали


bTV  Новини в 19.00 часа 

Побой над спешен медик в Кърджали. Фелдшер с близо 30-годишен стаж е в болница с мозъчно сътресение и седем шева на страната. Инцидентът е станал при посещение на домашен адрес по сигнал за жена след инсулт, която спряла да говори. На адреса пристигат лекар и фелдшер, а синът на болната ги посреща с ругатни, прераснали във физическа агресия, въпреки че според спешния център линейката е дошла за шест минути.

Колегата е преценил, че трябва да бъде транспортирана болната и е излязъл навън, за да вземе носилка от линейката. В същия момент е нападнат от сина на болната. Ударен е няколко пъти, паднал е на земята, загубил е съзнание.

След побоя на място пристига втора линейка, която транспортира медика до болницата, а пациентката е качена в първата линейка. Агресорът е задържан.Отбелязваме Международния ден на акушерките


bTV  Новини в 19.00 часа 

Отбелязваме Международния ден на акушерките. Всяка година около 500 български акушерки избират да работят в чужбина заради по-добрите условия на труд. Повече за тревожните данни от Христина Газиева, здравей.Репортер: Здравейте от болница „Света София” в столицата, тук работят близо 100 акушерки, които са избрали да работят в България. 95 процента обаче от новозавършилите акушерки избират да работят в чужбина. За първите три месеца на тази година са постъпили близо 200 заявления на медицински сестри и акушерки, които искат да работят извън границата на нашата страна. Вижте още:

Недка Петрова напуска България преди 3 години, за да търси по-добри условия на труд и възможности за развитие.Недка Петрова, акушерка във Великобритания: Навремето, когато работех в държавна болница беше само трицифрена сумичка, която не надхвърляше повече от 300 лева.

Сега работи в голяма болница във Великобритания и не съжалява за избора си.Недка Петрова: Аз надградих много повече, сега имам възможност да работя както в болница, така извън болница. Стартовата заплата на акушерка във Великобритания е от порядъка на 20-25 хиляди паунда годишно, средната заплата е от порядъка на 35 хиляди.

А у нас ситуацията съвсем не е такава. Цветелина Димова работи като акушерка от една година.Цветелина Димова: Основната заплата в интензивен сектор, както е Родилна зала е 700 лева.

Репортер: Стигат ли тези пари?

Цветелина Димова: Не, не стигат.

Мая Бонева пък е помогнала за раждането на хиляди деца през последните 30 години, казва, че все по-рядко среща млад колега.Мая Бонева, главна акушерка: Застаряването на специалистите, които работят в моментна също е много сериозен проблем и това са сигнали за бъдещето.

Д-р Гергана Коларова, изп.директор на ПСАГТБАЛ „Света София”: Причината е това, че акушерската работа е изключително трудна, много отговорна, а заплащането не е адекватно на положения труд.

От браншовата организация няколкократно настояха за 1500 лева стартова заплата, засега без резултат.Репортер: За последните 20 години акушерките са намалели поти наполовина и днес те са неповече от 3500.

Водещ: Христина Газиева за проблеми с кадрите в родилното.


Нов случай на агресия над лекар


Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 

Нов случай на агресия над лекар. 51-годишен фелдшер от Кърджали е в болница с комоцио след побой. Екипът се е отзовал на сигнал за възрастна жена, но синът ? се нахвърлил с юмруци. Агресивният мъж е задържан. Сега Димитър Иванов с повече информация за това.Репортер: Нападението е станало около 11.00 ч. преди обяд. Линейката е извикана за лежащо болна жена, която е след инсулт, която изгубила говора си. линейката според данните на спешния център е пристигнала за шест минути. Медикът е бил нападнат в гръб, когато отивал да вземе носилка от линейката, за да бъде превозена пациентката.

Атанас Митков: Ударен е няколко пъти, паднал е на земята, загубил е съзнание. В момента се намира в хирургично отделение на кърджалийската болница с диагноза мозъчно сътресение и две разкъсно-контузни рани на главата. Седем шева. Говорих с всички колеги от екипа. Това, което ми казаха и тримата, е това – пристигнали са на шестата минута, прегледали са болната, говорили са с... единственият разговор с близкия на болната е бил да предаде някакви медицински документи, които има за болната, тъй като се касае за болна, която е лежащо болна. И колегата е попитал какви лекарства пие болната. Това е, което знам. Не виждам с какво това нещо може да предизвика агресия у някой, на когото отивате да помагате.

Репортер: Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на задържания за побоя.
Национални радиа


Лекар от спешната помощ в Кърджали беше нападнат


БНР   

Лекар от спешната помощ в Кърджали беше нападнат в квартал Боровец. Той се отзовал на повикване за възрастна жена, но след пристигането синът на болната проявил агресия. Ударил с юмрук в лицето 51-годишният медик, който паднал по стълбите. Пострадалият е настанен в хирургичното отделение на местната болница, а извършителят е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи кореспондентът ни Валя Апостолова.
За пореден път нападнаха екип на Спешна помощ, този път в Кърджали


Дарик радио   

За пореден път нападнаха екип на Спешна помощ, този път в Кърджали. Извършителят е задържан. Сигнал за инцидента е получен малко след 11.00 ч. днес. По първоначални данни минути преди това медицински екип е посетил адрес на ул. Юмер Лютви след повикване за спешен случай с възрастна жена, живееща там. При пристигането си лекарите са били посрещнати от нейния син, 35-годишен мъж. Той първо проявил вербална агресия, след това нанесъл удари с юмрук в лицето на 51-годишния медик, който паднал по стълби. Пострадалият е бил транспортиран в местната болница и в момента е в хирургично отделение. Мъжът, който го е нападнал, е задържан за срок до 24 часа.


Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница