Бизнес курс за хора със зрителни увреждания От 25 юни до 6 юли в гр. Банкя беше проведен курс на тема „Как да започнем и развием собствен малък бизнес”Дата28.02.2018
Размер108.22 Kb.
#59793
Отново у дома. Кой носи отговорността за случилото се в Либия?


Бизнес курс за хора със зрителни увреждания

От 25 юни до 6 юли в гр. Банкя беше проведен курс на тема „Как да започнем и развием собствен малък бизнес” под ръководството на Жени Стоянова от ССБ и Сашо Петков от КТ „Подкрепа”. Бяхме 18 курсисти от Дряново, Омуртаг, Плевен, Разград, Русе, София и Шумен. Настаниха ни в хотел „Жеравна”, създавайки ни отлични условия за обучение. Бяха проведени лекции по компютърно обучение, бизнес, психология и медицина. Научихме много интересни и полезни знания: към кой бизнес да се насочим, какви стъпки да предприемем за узаконяването му, попълване на документи-формуляри, какви стратегии за развитието му да изберем. Бяха ни обяснени основите на счетоводството. В лекциите беше обяснено как да се предпазим от грешки, които един начинаещ бизнесмен може да допусне. Дадоха ни основни насоки за изработване на проект.

Подариха ни книги и методики за развитието ма собствен малък бизнес, на курсистите бяха направени електронни пощи и визитки. Лекарят ни изнесе лекция по ароматерапия, масаж и самомасаж, рефлексотерапия, релаксация, здравословно хранене, самостоятелно справяне с някои здравословни проблеми.

С психоложката, Маргарита Вълчева, разиграхме няколко ситуации. Показани ни бяха начини за определяне на психологическия тип на хората и как да общуваме с тях въз основа на това. Беше ни разяснен езикът на жестовете и това ни научи да не губим самообладание при никакви обстоятелства.

Разбира се сега сме още в началото на пътя и ни предстои много работа, но вече сме направили първата крачка към самоусъвършенстване. Мъдреците казват, че ако искаш да промениш света, започни от себе си.

Преподавателката ни по бизнес, Нели Петрова, ни заведе на конференция за развитие на нови компютърни технологии в гр. Правец. Там подариха на всеки приспособление за дистанционно управление на компютър. Срещнахме се с представители на Агенцията на хората с увреждания, които ни осигуриха по един справочник „ IT решения за хора с увреждания” на компакт диск. Посетихме защитени жилища на възрастни хора в гр. Правец. На практика се уверихме, колко много държавата прави за хората с увреждания.

Този курс ни научи да не се затваряме в себе си, да не се оправдаваме с болестите си, с обстоятелствата, а да се стремим към нещо ново, да посрещаме предизвикателствата на новото време с достойнство и кураж.

В курса имаше трима успели бизнесмени: Николай Кирилов от София, Елена Илиева от Шумен и Иван Тухлев, управител на СП „Успех” гр. Русе. Тези хора ни вдъхват надежда и оптимизъм за бъдещето на България.

На 16 август трябва да представим проектите си, но дори да не успеем да ги направим на висота, това няма да ни обезсърчи и разколебае да опитаме отново.

След този курс мирогледът ни вече се е променил и ни е открил нови хоризонти.

Благодарим на организаторите от все сърце!

Татяна Декова, ССБ гр. Плевен


Съобщение

"Стартират безплатните обучения по Социално предприемачество за хора с увреждания по Проект"Мрежа за социално включване" на Сдружение"Здраве за всички". Желаещите могат да се записват в Обучителния център в гр.Плевен, ул."Хемус"4/зад Художествената галерия/ или на GSM:0894/60-10-91."Робърт Абрашев вижда света в силуети

Музикантът забравя за проблемите . Заменя зрението с работа.

Робърт Абрашев е един от най-известните плевенски музиканти в страната от близкото минало. Той е инициатор за създаването на група "Фаворит" още през 1987 г., която е сред първите кънтри банди в България. Появата им на сцена била винаги атрактивна и запомняща се, още разказват негови приятели и колеги. Облечени в типичните за американските каубои кожени костюми, той и колегите му се осмеляват да правят западно шоу с третираната като упадъчна по онова време музика.


Робърт е роден на 4.10.1968 г. в Плевен. С музика се занимава от 16-годишен. Няма музикално образование, но е убеден, че дипломата не е критерий за професионализъм в изкуството. Свири на китара и монохармоники и е основен вокал на бандата. Контрабасистът е Николай Ненов, Пламен Михайлов е ветеринарен лекар по образование, но в групата свири на 5-струнно банджо, китара, мандолина, доброкитара, хармоники и вокал. Стилът блу грас, който изпълнява триото, идва от сините планини в Тенеси и е най-автентичната кънтри музика, пояснява Робърт. Гонеха ни по разни партийни линии,третираха като американофили.Тогавашният шеф на Младежкия дом ни казваше: "Абе, момчета, вземете направете някоя хубава песен на Васил Найденов, на Георги Христов. Какви са тези работи?" Но ние, разбира се, не спряхме. Започнахме да свирим по морето - участвахме в разни програми. Правили сме и улични концерти, на които събирахме много публика. С нас от време на време свиреше бившият барабанист на група "Медикус" Емил Мишев, който ни покани през 1990 г. да участваме на Кънтри шоу 2 в зала 1 на НДК. Публиката беше възхитена. Имаше гости от американското посолство, шоуто се снимаше от телевизията, разказва той. Наско Янкулов - шеф на "Старс рекърдс", бивш мениджър на Дони и Момчил и на много други групи, харесва много изпълненията им и ги търси за участие в българския Удстоук, който се провежда между Несебър и Слънчев бряг, но не ги открива в Плевен. "Фаворит" набира скорост, участията следват едно след друго. На една сцена се изявяват с "Медикус", "Подуене блус бенд", "Трио спешен случай", "Трамвай №5", "Дияна експрес", с Ваня Костова, с Валя Балканска. Познавам се с всички. С Кръпката сме много добри приятели и всеки път ми се обажда като идва в Плевен, допълва музикантът. Група "Фаворит" съществува до 1993 г., след което последвала пауза в кариерата на Робърт Абрашев заради сполетяла го лична трагедия - почти пълна загуба на зрението.

Проблемите с очите на Робърт започват преди няколко години. Причината за тях определя като "музикантска работа." Тъй като в България всичко ставало трудно, и те като повечето си колеги музиканти сами си мъкнели тежките колони и озвучителна апаратура по участия. Днес така, утре така, докато през 1994 г. получил отлепване на ретините. Така започва ходенето по мъките за него и битката да си възвърне нормалното зрение. Около 8 хил. долара струвала операцията на Робърт Абрашев в Белгия. Той се лекува в една от най-престижните клиники, където за неговото нормално зрение се бори със скалпел световноизвестният очен хирург и носител на Нобелова награда професор Реле Живойнович. Огромната сума за операцията е събрана доста бързо, въпреки високия курс на долара по това време. Голяма част от средствата музикантът е успял да спести сам, с немалка сума го подпомагат и родителите му, а здравното министерство осигурява самолетните билети. Сложиха ми специален, много фин силикон зад ретината, който я уплътнява и тя прилепва, връща се назад в не особено приятните си спомени той. След това се прави лазерна обшивка. Втората му операция я прави друго светило в очната хирургия - професор Хилтън от Лос Анджелис, САЩ. Обиколил съм света, за да се лекувам при най-добрите специалисти. Оперирал ме е и проф. Трейстър от Тел Авив, Израел. Преди мен той оперира един известен конгресмен във Вашингтон, който също имаше отлепване на ретината, получено от земеделска работа. При мен операциите протекоха много успешно. Преди тях виждах всичко размазано, като силуети, а

след това можех

да чета вестник

без проблем. Бил съм и в клиниката на Фьодоров в Москва. Прибрах се в България, където след известно време силиконът трябваше да бъде изваден, докато е още в течно състояние. Ако се изпусне срокът, той емулсифицира и става на малки гранулки, които не могат да бъдат извадени. Процедурата е много финна, вкарва се специален серум от едната страна, а от другата се изсмуква. Всичко струваше страшно много пари. Силиконът трябваше да се извади след три месеца, но операцията се забави. Силиконът вече не можеше да бъде изваден напълно и част от него остана вътре. Сега пред погледа ми е пълна мътилка и виждам само силуети, разказва Робърт. Той продължава да поддържа контакти с професора си от Израел, който го съветва да не се оперира повече, за да не загуби тотално зрението си.


Божа работа е дали сегашното ми състояние ще се задържи така или не, споделя Робърт. Убийство е! Като свирим по клубовете, вече пея с безжичен микрофон. Иначе в тъмниците, пушиляците и яркото осветление започвам да си загубвам микрофона пред лицето, споделя музикантът. Но проблемите за него са не само в нощния клуб. Като е много силно слънцето, също се чувства зле, просто губи ориентация и не може да мръдне. Слънчевите очила изобщо не помагат. Най-комфортно му е на очите, когато започне да се смрачава. Човек с много мъки успява да събере пари, за да си купи апаратура, след това започва да я мъкне насам-натам и в един момент,

когато има

всичко, вижда,

че няма нищо.

Всичко е майтап работа, прави горчива равносметка музикантът. Но приема нещата без да драматизира - явно очите са били слабото му място, "имало е да става", казва той. Преди няколко дни слушал в едно предаване Стоянка Мутафова, която разказала, че преди години й паднал декор на главата и се отлепили ретините й. Актрисата го преживяла много трудно, но това не попречило на актьорската й игра, дава пример плевенчанинът. На въпроса свикнал ли е да живее, без да вижда ясно света, Робърт отговаря, че няма друг начин. Казвам на моите приятели: "Пичове, отивам към Рей Чарлз и Стиви Уондър", не губи чувството си за хумор той. В началото, като започнал да свири на клавишни, мислел, че ще му е много трудно, но с течение на времето свикнал с клавиатурата. Нали човек с всичко свиква, от собствен опит знае той.

Загубата на зрението не довела до някакви драстични проблеми в живота на Робърт. Приятелите му останали верни, а купоните станали още по-щури и по-начесто.

BGСевер
Заедно сме по-силни ”Председатели на регионални диабетни дружества в страната, доказали своята активност и съпричастност към проблемите на диабета.

На 28.02.2007 в гр.Плевен се проведе дискусия на тема ”Диабетната периферна полиневропатия като основен рисков фактор за възникване на усложнено диабетно стъпало” по инициатива на Асоциация “Диабет” с председател г-жа Марияна Пироева. Д-р Румен Богданов запозна присъстващите с основните причини за възникване на усложненото диабетно стъпало и диабетната периферна поли- невропатия, като основен рисков фактор. Бяха демонстрирани съвременни методи и техники за профилактика и лечение на невропатни рани при невропатно диабетно стъпало. Акцент беше поставен върху алфа липоевата киселина като основно патогенетично лечение.Ръководството на компания Екофарм, за пореден път доказа своята съпричастност, подкрепяйки инициативите и усилията, насочени към подобряване начина на живот на хората със захарен диабет.

Г-жа Марияна Пироева , Председател на регионалната асоциация на диабетиците Плевен бе любезна да отговори"

Какъв е общият брой на хората със захарен диабет в град Плевен и областта ?

В град Плевен и областта има регистрирани 6000 човека със захарен диабет.

Колко от тези хора членуват в асоциация “ Диабет “ гр. Плевен?

В асоциация “Диабет” в нашия град членуват 200 души.

Запознати ли са хората със захарен диабет с усложнението – диабетна периферна полиневропатия ?

Веднъж седмично събираме в офиса на асоциация “Диабет” групи от по 10 човека със захарен диабет, на които разясняваме този проблем.

Доколко членовете на сдружението са запознати с възможностите за лечение на ДПНП?

Малък брой от хората със захарен диабет в град Плевен и областта познават проблема, затова семинарите, организирани и спонсорирани от компания Екофарм са особено ценни и много посещавани.

Доколко се възползват хората със захарен диабет от съществуващата клинична пътека ?

Тези които са запознати с тази възможност са изключително доволни от постигнатия ефект при интравенозното приложение на Thioctacid. Основният въпрос е как да продължат лечението с поддържаща доза Thioctacid HR предвид високото доплащане на таблетната форма, което не осигурява достъпно за всички лечение.

Какво е сътрудничеството с Екофарм?

Изказвам своята изключителна благодарност към ръководството на Екофарм, която е единствената неинсулинова фармацевтична компания, която ни подава ръка в трудното ежедневие като повишава познанията ни за това тежко и инвалидизиращо заболяване.

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза представлява свързано с напредналата възраст уголемяване (разрастване) на жлезата без това да е причинено от злокачествен процес (рак) или инфекция. Нарастването на средния дял на простатата може да предизвика притискане на пикочния канал и смущения в нормалното уриниране. Като резултат най-често се наблюдава забавяне на уринния ток и по-често уриниране, особено нощем. При доброкачествената простатна хиперплазия простатната жлеза увеличава размерите си, при което се притиска преминаващата през нейната средна част уретра. Това влошава уринния ток от пикочния мехур към пикочния канал и навън от тялото. притискането предизвиква също така връщане на урината назад към пикочния мехур, което има за последствие чести позиви за уриниране. Друг чест симптом е чувството за "ненапълно" уриниране. При тежко притискане може да се стигне до пълно "блокиране" на уретрата, което може да доведе до тежко увреждане на бъбреците. Рак ли е доброкачествената хиперплазия на простатата? Не. Уголемяването на жлезата при това заболяване е напълно доброкачествено, въпреки че понякога достига големи размери. Хиперплазията на жлезата не е предшественик на рак на простатата. Повече от половината мъже между 60 и 70-годишна възраст страдат от доброкачествената простатна хиперплазия, докато при мъжете над 70 и 80 годишна възраст честотата достига 90 %.Какви са най-честите симптоми на доброкачествената простатна хиперплазия?

Повечето симптоми на доброкачествената простатна хиперплазия се появяват постепенно. Те са резултат от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур. Най-честите от тях са:

затруднено уриниране

затруднен "старт" на уринирането

слаба, "колеблива", често прекъсваща струя на уринния ток

намален дебит на уринния ток

чести позиви за уриниране и често уриниране, особено през нощта

отделяне на капки урина след като е приключил актът на уриниране

Понякога мъжът може да не подозира, че страда от притискане на пикочния канал до момент, в който се оказва напълно неспособен да уринира. Това състояние се нарича остра задръжка (ретенция) на урината и може да бъде провокирано от прием на продавани без рецепта лекарства против настинка или алергия. Тези лекарства често съдържат отбъбващи съставки, които като страничен ефект възпрепятстват отпускането и изпразването на пикочния мехур. Подобен пълен стоп на уринния ток може да се предизвика от алкохолна употреба, ниски температури и дълъг период на обездвижване. Обикновено в преобладаващата част от случаите тези оплаквания от страна на уринирането се дължат на доброкачествената простатна хиперплазия. Същите оплаквания, обаче, могат да бъдат симптоми и на други заболявания на простатата и пикочния мехур от възпалителен или злокачествен характер. Това налага уточняването им от лекар.

Какво е лечението на доброкачествената простатна хиперплазия?

Методите и средствата на лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са различни в зависимост от степента на уголемяване на жлезата, тежестта на оплакванията на пациента, общото състояние на пациента и риска от усложнения, възникващи в хода на лечението. При случайно установена доброкачествена хиперплазия на простатата (по време на профилактичен преглед, без наличие на оплаквания от страна на пациента), при наличие на оплаквания само при някои провокиращи фактори (например значителен прием на алкохол) и при леко изразени симптоми се препоръчва изчакване под медицинско наблюдение.Установено е, че при начален стадий на заболяването появилите се оплаквания отслабват или изчезват от само себе си при 1/3 от пациентите. В тези случаи лечение се започва при поява на по-сериозни оплаквания. Методите на лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата се делят най-общо на консервативни хирургични. Някои от тях са добре установени и често прилагани, други са все още в експериментален стадий и се доусъвършенстват Прогнозата за страдащите от доброкачествена хиперплазия на простата е различна за пациентите с различно напреднало заболяване, но в общи линии е добра. Не е възможно да се предпазим от доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза тъй като не знаем със сигурност от какво се причинява тя. Най-ефективният начин за"предпазване" от проблеми с простатата е всички мъже над 40 годишна възраст да се подлагат поне веднъж годишно на профилактични прегледи (при хирург или уролог), които включват и ректално туширане (преглед на простатната жлеза през ануса и правото черво). Това е и най-ефективният метод за ранно откриване и овладяване на рака на простатната жлеза, чиято прогноза не е толкова добра .


Съставители:

Инж. Румен Петков, н.с. инж. Гергана Спиридонова

Гена Дочева Николинка Димитрова

Владимир ПетковЗа връзка :тел. 064 83 58 52, GSM 0888 033 046
Каталог: attachments -> article
article -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
article -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
article -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
article -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница