Бизнес план на Ресторант съдържаниеДата08.05.2018
Размер71.52 Kb.
#68722
ТипБизнес-план
БИЗНЕС ПЛАН

На Ресторант

СЪДЪРЖАНИЕ
1. Кратко описание на бизнес-идеята и продукта (услугата)

2. Пазар, сегмент, обем, конкуренти

2.1. Пазар

2.2. Сегмент

2.3. Обем

2.4. Конкуренти

3. Проект-схема на организационно-управленската структура

4. Табличен вариант на щатно разписание на длъжностите

5. Инвестиционна програма – срокове и основни

инвестиционни пера

6. Източници на финансиране

7. План на продажбите по натурални и стойностни показатели за една година

8. План на приходите и разходите за една година

9. План на паричния поток

10. Извод за възвръщаемостта на инвестицията

11. Списък на използваната помощна литература1. Кратко описание на бизнес-идеята и продукта (услугата)

Ресторант “Фантазия” е разположен в централната част на град Варна. Разполага с двадесет и пет маси. Идеята е ресторанта да предлага на своите клиенти необходимото внимание и уважение, за да се чувства всеки от тях като наш най-важен гост. В тази насока отговорник салон посреща с усмивка всеки, който влезе, и учтиво ги настанява.

Създаваме уют и комфорт в приятна обстановка и задушевна атмосфера, допълнени от красящите всяка маса живи цветя и свещи.

Сепаретата дават чувство за уединение, което прави ресторанта ни годен за бизнес обеди и вечери. Чистотата на масите, приборите, и чашите е от жизнена важност – затова всичко бива “гледано под лупа” преди да се предложи на клиента. Предлагаме богат избор на ястия от европейската и българската кухня. За по-добра представа за ястията, които се предлагат, сме осигурили снимков материал в менюто, който да покаже, но и да изкуши.

Така ние не предлагаме на гостите си просто храна, а им осигуряваме възможност да се насладят на прекрасния вкус на блюдата, приготвени от майстори-готвачи.
2. Пазар, сегмент, обем, конкуренти

2.1. Пазар

Като учредители на фирмата, ние проведохме анализ на пазара. Наясно сме с търсените услуги или по-скоро с изискванията на отделните сегменти към дадените услуги. Затова смятаме, че осигуряваме до голяма степен най-доброто на своите клиенти. С времето и с утвърждаването ни на пазара ще увеличим цените на предлаганите от нас услуги, за да сме сигурни, че получаваме “премията” за старанието да удовлетворяваме желанията на клиентите.

2.2. Сегмент

След проведени изследвания, нашият екип останови два основни пазарни сегмента, като не изключва останалите. Първият са летуващите в морския град и околностите чужденци. Вторият са бизнесмени и други.
Основни сегменти

2.3. Обем

Ресторантът разполага с двадесет и пет маси, от които десет са в отделни сепарета, а петнадеет са в главната част на ресторанта. Капацитета на местата е между 110 души и 130 души, като добавянето на допълнителни столове е винаги възможност.

2.4. Конкуренти

Като цяло наши основни конкуренти са ресторантите в централната част на града. Затова една от най-важните ни цели е да познаваме конкуренцията, да я следим отблизо, за да се поучаваме от нейните грешки и да се стремим да сме винаги “крачка пред нея”. Идеята ни е чрез по-добро качество на предлаганите от нас услуги (вкусна храна, предложена в атмосферата на уют и чистота, и любезен персонал), да привлечем вниманието на хората, да го задържим, а дори да привлечем това на клиентите на конкурентите.

3. Проект-схема на организационно-управленска структура

организационната структура на фирмата ни е линейна. Това е така, защото има един ръловодител, ясно разграничени права и отговорности и лесен контрол. Недостатъците на нашата управленска структура са, че ръководителят трабва да е широк специалист и че когато го няма, възникват трудности.


Организационно-управленска

Структура


4. Табличен вариант на щатно разписание на длъжностите

5. Инвестиционна програма – срокове и основни инвестиционни пера

Инвестициите, които фирмата смята да осъществи са разширяване на ресторанта (ресторант-градина), подмяна на активите (обзавеждане на ресторанта). Тези инвестиции имаме за цел да осъществим до края на 2008г., като за тях ще работим упорито.

Срокът, който си даваме за отварянето на ресторант-градина, е до края на 2008г., за да можем да съберем достатъчно капитал, като не изключваме възможността при евентуална необходимост да поискаме и банков кредит.това е нашито основно инвестиционно перо. За нас то е приоритет и ще се стремим главно към осъществяването му в близко бъдеще.

Срокът за подмяната на активите, който си поставяме е края на 2007г., като не изключваме възможността да осъществим тази инвестиция и по-рано. Смятаме, че за пълното удовлетворяване на желанията на клиентите и за привличането на нови сме длъжни да осъвършенстваме обстановкато и да покажем, че за нас е важно гостите ни да се чувстват удобно.тази цел за нас също е приоритетна, тъй като донякъде тя е свързана с рекламата на ресторанта (ресторант с редовни ремонти и обзавеждане ще привлича много повече клиенти от ресторант, чието обзавеждане не се променя с годините).


6. Източници на финансиране

Като всяко дружество с ограничена отговорност нашата фирма започна дейността си с начален собствен капитал, представляващ вноските на съдружниците, които бяха изцяло парични. Тъй като капиталът беше недостатъчен за изпълнение на поставените цели, използвахме средносрочен банков заем, гаранциите за който бяха осигурени от съдружниците.


7. План на продажбите по натурални и стойностни показатели за една година

Вид

Натурални показатели

Стойностни показатели

Храни
242330

Напитки
22830

Други
2400

Общо
267560
План на продажбите за една година8. План на приходите и разходите

Приходи и разходи

Стойностни показатели

Продажби

367560


Разходи за продажби


51592


ФРЗ за производството


0


Други


0


Общо разходи за продажби


51592


Брутна печалба


315969


Брутна печалба в %


85,96


Разходи

Работни заплати


282000


Маркетинг и други разходи

Амортизации
27000

1000Комунални разходи


1200


Данъци върху работните заплати


1200


Данъци върху работните заплати


42300


Други


0


Общо оперативни разходи


353500


Печалба преди данъци и такси


37532


Лихви


10000


Данъци


0


Нетна печалба


47532


Нетна печалба/продажби


- 12,93%9. Извод за възръщаемостта на инвестициите

Както показва таблицата, ние очакваме да заработим като наистина печеливш бизнес през втората година, а през третата година да реализираме печалба.
10. План на паричния поток11. Използвана литература

1. Ирена Славова – Бизнес план, “Тилиа”ООД 2001г.2. Едуард Блекуел – Как да подготвим бизнес план, “Кабри” 1993

3. Съставител и научен редактор Кирил Тодоров – 10+1 бизнес плана за стартиране на собствен бизнес, “Фотон-93”, Хасково, 1996
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница