Бизнес план на сладкарници „Неделя” аналитично резюмеДата26.10.2018
Размер287.45 Kb.
#100155
ТипБизнес-план
Бизнес план на сладкарници „Неделя”

 1. АНАЛИТИЧНО РЕЗЮМЕ

Целта на настоящия бизнес план за дейността на верига сладкарници Неделя е да позволи на фирмата да разшири присъствието си в столицата , както и да осигури пазар и в провинцията за предлаганата широка гама сладкарски изделия.

Веригата включва девет сладкарници в София , които се зареждат ежедневно с торти , произведени в цех – също собственост на фирмата . Пълният капацитет на цеха е десет пъти по-голям от производството , което се наблюдава в момента .
ПОЛЕЗНОСТ ЗА ОБЩЕСТВОТО
Хората вярват , че сладкото успокоява и им помага да преживеят трудностите . Сигурно “лекарство” срещу лошото настроение са тортите на сладкарска къща Неделя . Всяка една от деветте сладкарници е уникална по своя дизайн , стил и удобство . Усеща се желанието на собствениците да доставят удоволствие на клиента и да превърнат сладкарницата в къс зеленина и спокойствие от стреса на забързания ден .

Уютната обстановка и специалните климатици , които не позволяват на помещенията да се задимят , привличат всеки родител , който иска да зарадва детето си с парче торта .

Изисканият интериор превръща сладкарниците удобно място за бизнес среща на чаша кафе или коняк .

Качеството и вкуса на предлаганите изделия могат да се опитат и в домашна обстановка , като за улеснение на клиента просто бъде набран някой от телефоните на сладкарниците .

Фирмата предоставя работа на сто души , като при изпълнение на настоящия план ще разкрие нови работни места в краткосрочен и средносрочен период .
МИСИЯ
Фирмата следва политика , насочена към задоволяване нуждите на всички , които обичат сладко , без да се ангажира изцяло с детската възрастова група , въпреки че тя е подложена на най-агресивна рекламна атака .

ВИЗИЯ
Основният стремеж на организацията е да се утвърди на пазара в София и провинцията като лидер в производството на торти с оригинално оформление и високо качество на сравнително достъпни цени . За налагането на марката Неделя като престижна в имиджовата реклама се залага предимно на календари и брошури с изчистен дизайн и преобладаващ син фон . Според направените проучвания , консуматорът най-лесно асоциира синия и червения цвят с представата за нещо сладко , а освен това тези тонове съдържат послание за качество и отлика от конкуренцията .

ЦЕЛИ


 • Краткосрочни цели

-- Довършване на ремонта и обзавеждането на най-новата сладкарница от веригата в сградата на супермаркет “Оазис” жк Люлин 8 и набиране на персонал за обекта .

-- Създаване на отдел “Контрол” , който да следи организацията на работния процес по обектите , връзката между клиент и персонал , да отговаря за интериора на всяка една от сладкарниците .

-- Създаване на отдел “Маркетинг” под ръководството на собственика Георги Минчев , който отдел да се съсредоточи върху изграждането на дългосрочната стратегия за бъдещето разрастване и увеличаване на пазарния дял на фирмата на и извън територията на София .

-- Регистрация на фирмата като холдинг до края на месец май 2001 г .


 • Средносрочни цели

-- Подобряване на трудовата дисциплина сред обслужващия персонал .

-- Изплащане на дълговете (60 000 марки кредит на Евробанк) до края на месец юли 2001 .

-- Изработване на специални торти за диабетици и такива с ниско съдържание на захар .
 • Дългосрочни цели

-- Сключване на договори за франчайз с фирми от провинцията .

-- Изграждане на дистрибуторска мрежа в провинцията и осигуряване на пазар за продукцията в крайморските курорти

-- Достигане на пълния капацитет на сладкарския цех и осигуряване на пазар на продуктите в България и съседните страни .

 1. ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА

Веригата сладкарници Неделя е създадена в началото на 1993 г . , след като на Радослава Минчева – съпруга на собственика и управител на организацията Георги Минчев , се връща имот 40 кв. . м . в центъра на София (срещу НДК) .

В началото фирмата разполага с 14 души персонал , но банковата криза през 1995 г . и тази от 1997 г . , налагат съкращаването му до 9 човека .

След 1998 г . организацията започва да се разраства и през 2000 г . са открити общо 6 нови обекта . В края на миналата година е открит и новият цех (1500 кв. м.) за производство на торти , който заменя стария от 300 кв. . м . Последната открита сладкарница от веригата се намира в жк Младост 3 , а в момента се обзавежда и една в жк Люлин 10 .

Решенията за управлението на фирмата се взимат еднолично от Георги Минчев. Разработването на рецептите за тортите е поверено на Радослава Минчева и нейната майка , а дизайнът им – на четири професионални художнички . 1. ИНИЦИАТОРИ НА ПРОЕКТА

Основната тежест по инициативата и изпълнението на настоящия план за дейността на сладкарска къща Неделя се поема от собственика Г. Минчев . През 1986 г . той завършва СУ “Св. Климент Охридски” – специалност “Арабска филология” . До 1990 г . преподава арабски език в същия университет . През периода 1990-1992 г . работи във фирма за международен транспорт – СОМАТ и прекарва дълго време в Либия .

Когато през 1992 г . , споменатият вече обект в центъра на София е върнат на семейството , Георги Минчев напуска СОМАТ и се захваща със собствен бизнес (сладкарници Неделя) , като междувременно се записва в тогавашния Институт за следдипломна квалификация към УНСС – специалност “Маркетинг и реклама” .

Опитът натрупан от работата със студенти и осъществяването на контакти с традиционно “трудните” за преговори арабски партньори , се оказват ключови за успеха на фирмата и за нейното оцеляване през 1995 и 1997 г .

 1. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА , КОМПЕТЕНТНОСТ

Фирмата се занимава с :
 1. Продажба на торти собствено производство в изградена верига от сладкарници в София . Това е основната компетенция на организацията .
 1. Продажба на алкохолни и безалкохолни напитки , коктейли , сандвичи и закуски , което обаче не е приоритет на фирмата , а се явява като допълваща дейност , необходима за нормалното функциониране на заведения от този тип.
 1. Производство и доставка на торти , изработени по поръчка на клиента .
 1. Доставка на торти с марката Неделя до магазини за хранителни стоки и сладкарници .

За близо седемгодишния си опит в производството на торти , сладкарска къща Неделя има изградена производствена технология и ноу-хау .

Предлагат се 120 вида торти с 50 различни вкуса . Повечето от продуктите са с оригинални изображения на детски анимационни и приказни герои , а самите форми са нетрадиционни – цяла ягода , глава на заек , кукла Барби с рокля от шоколадова или сметанова глазура и пр. . По “неутралните” модели впечатляват с характерната глазура от цели плодове , големи шоколадови бонбони , бисквити , котешки езичета .
Изработват се също и еротични торти .

За нуждите на самото производство фирмата се нуждае от сладкари със специално образование и опит . Поради липсата на изискване за възрастта , както и поради сравнително големия избор на сладкари на пазара на труда в София , за фирмата не е трудно да намери подходящите специалисти .

За обслужващия персонал в сладкарниците не се прилага изискване за специално образование , което произтича от самото естество на работата като барман или сервитьорка . Това улеснява набирането на хора за тези длъжности .

Конкурентно предимство на завода са изключителното разнообразие и качеството , с които е известна марката Неделя и които клиентът получава на достъпни цени .

 1. ВИД НА ОРГАНИЗАЦИЯТА . ОРГАНИЗАЦИОННА ФОРМА.

До края на месец май 2001 г. е предвидено фирмата да бъде регистрирана като холдинг . Аргументите за това са , че холдинговата структура е най-гъвкавата в сладкарския бранш . Това показва и досегашният модел на работа , който подобрява този при холдинга .

Съгласно чл. . 19 от семейния кодекс “ Вещи и права върху вещи , както и паричните влогове , придобити от съпрузите през време на брака в резултат от съвместен принос , принадлежат общо на двамата съпрузи , независимо от това на чие име са придобити “ . На основание на този принцип на имуществената общност , Георги и Радослава Минчеви се явяват съдружници във фирмата “Георги Минчев – ГеоРад 61” ООД , която притежава правата върху търговската марка Неделя . В същото време ЕТ “Георги Минчев “ има сключени договори за съдружие с ЕТ “Радослава Минчева” , ЕТ “Виктория Стоянова” , ЕТ “Владимира Рангелова” , ЕТ “ Надежда Стоянова “ , ЕТ “Зоя Васева “ и ЕТ “Милчо Радев“ . Всяко от физическите лица , притежатели на изброените имена, всъщност е управител на една или две сладкарници от веригата . В договора е записано , че Георги Минчев осигурява 50% от необходимия капитал за стартиране на една сладкарница и има решаващ глас (чл. 81 ал. . 1 и чл. . 84 ал. 1 от търговския закон) при взимането на решения (51%) . а съдружникът му се задължава да възстанови част от паричната сума в определен срок (сумата се определя индивидуално) и получава правото да ползва марката Неделя , за да развива бизнеса си . В случай , че в договора е предвидено дължимата сума да се изплати изцяло , то това е за сметка на клауза за по нататъшно съдружие с определени параметри .

Описаният модел на организационна форма , наподобяваща холдинговата , е дал добри резултати , което кара собственика Георги Минчев да пристъпи към действителна регистрация на фирмата като холдингово дружество това ще улесни по нататъшното разрастване на фирмата най-вече плановете за франчайз в провинцията . Поради тежките условия за отпускане на кредити от банките , самата фирма (вече като холдингово дружество) ще отпуска кредити на други фирми (явяващи се дъщерни дружества) както е предвидени в чл.280 от търговския закон или ще се явява като техен гарант пред банковите институции. Целта на тази операция е финансирането на франчайзинга , който в повечето случаи се явява скъпо удоволствие за организациите от провинцията .

Споменатите вече отдели – “ Контрол и маркетинг “ , също ще бъдат регистрирани като дъщерни фирми с цел по-голяма гъвкавост при взимането на решения и намаляване на разходите . 1. КЛИЕНТИ , ЦЕЛЕВИ ПАЗАРИ  • Тотален пазар:

Цялото население на столицата , приходящите , гостите и временно пребиваващите (около два милиона души) . От тях за момента (до разработването на торти за диабетици) се изключват болните , част от бебетата и тези , които по различни причини не консумират сладко .


  • Потенциален пазар:

Тези , които могат да си позволят високо качество на продукта на съответната цена .


 • Наличен пазар:

Обхваща най-вече потребителите във възрастовата група от 8 до 14 години , техните родители и младото трудоспособно население със сравнително добри доходи .


 • Целеви пазар:

Организацията планува да се насочи към онази част от наличните потребители , която е извън столицата . За момента целевият и пазар обхваща жителите на крайните квартали и широкия център .


 • Разработен и обслужван пазар:

Засега сладкарска къща Неделя има обекти на следните адреси :

Бул. “Витоша” 98 , тел . 515 138

Бул. “Стамболийски” 90 , тел . 292 44 23

Бул. “Цариградско шосе “ 90 , тел . 713 816

Бул. “Шипченски проход” 19 , тел . 731 425

Ул. “Алабин” 33 , тел. 986 62 87

Ул. “Алабин” 4 , тел . 986 40 38

Жк Люлин 2 , бл. 240

Жк Банишора , бл. . 41-б , тел. 315 098

Жк Младост 3 , тел . 975 34 97

Освен живущите в близост до сладкарниците , клиенти са работещите или учащите наоколо , преминаващите , а също и други търговски обекти в София – магазини за хранителни стоки , сладкарници , Централни хали . Сладкарници Неделя имат устни споразумения със собствениците на някои частни детски градини , за които безплатно доставят торти по специални поводи и празници , в замяна на това на децата се раздават брошури и рекламни материали на фирмата .

Според направените проучвания сладкарниците във веригата се посещават от средната и по-заможна класа , която може да си позволи по-високите цени на напитките . Що се отнася до тортите , те се консумират предимно от деца от 8 до 14 години и техните цени са напълно съобразени с ниската покупателна способност на населението като цяло .

 1. АНАЛИЗ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ

Фирмата разполага с три собствени автомобила за доставка на материалите , необходими за производството на тортите . Зарежда се най-вече от хранителната борса в жк. Дружба или в по-редките случаи се договарят определени количества с различни дистрибуторски фирми , т.е. няма постоянни фирми доставчици .

Алкохолните и безалкохолните напитки се доставят в цеха , тъй като се договарят големи количества със значителна отстъпка . По-късно се разпределят по обектите в зависимост от това каква заявка е направил управителят на всяка една сладкарница . Заявките за торти и напитки се правят ежедневно и се разпределят от спедитора в цеха .

Търговските обекти , които зареждат торти с марката Неделя могат да разчитат на собствен транспорт за доставката им или на трите коли на фирмата .

Системата за разплащане е следната : при получаване на стоката се плаща в брой , независимо дали фирмата се явява купувач или клиент .

Сладкарници Неделя нямат задължения към доставчици . Предимство е наличието на голям брой алтернативни доставчици в бранша , чиито цени и условия за дистрибуция са аналогични .

 1. АНАЛИЗ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ

Фирмата ползва услугите на рекламна агенция “АЛАН” , като окончателното решение за вида на рекламата и избора на медията се взима от Г. Минчев . Във връзка с предстоящото създаване на два нови отдела (“Контрол и маркетинг”) на агенцията е поверен подборът на подходящите хора . Бизнес клубът към Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Оxридски” също участва в намирането на търговски агенти за София и провинцията . до края на месец Юни ще бъдат уточнени параметрите по договора с ЕТ “Илия Павлов” , който ще осигурява дистрибуцията на торти с марката Неделя за северна България . До края на годината е предвидено да бъде изградена дистрибуторска мрежа из цялата страна , което ще увеличи производството на торти и постепенно ще доведе до запълване капацитета на сладкарския цех .

Що се отнася до финансовите посредници , то фирмата дължи още 60 000 марки на Евробанк , който ще бъде погасен до месец Юли . Поради добро сътрудничество през минали години , фирмата възнамерява да поднови работата си с Централна Кооперативна Банка и чрез нея да финансира бъдещето си разрастване като холдинг , както и финансирането на франчайзинг за организации от провинцията , явявайки се като техен гарант пред банката . 1. АНАЛИЗ НА БРАНША ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ

ДОМИНИРАЩИ ИКОНОМИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БРАНША
 • Размер на пазара:

Пазарът на сладкарски изделия България е голям поради традиционно високото търсене на тези продукти по специални поводи или просто за задоволяване на нуждите на тези , които обичат сладко . В София веригата Неделя е лидер по производство и продажба на торти , с най-голям пазарен дял от конкурентите в своята стратегическа група .


 • Изисквания за капитали:

Самото производство не изисква големи капиталовложения в машинни съоръжения , тъй като голяма част от работата е ръчна изработка . Това което оскъпява процеса е наемането и обзавеждането на сладкарниците , рекламата , организирането на мрежа от дистрибутори и търговски агенти .


 • Темп на пазарен растеж:

Бърз като цяло за страната , но приходите имат тенденцията да спадат . За фирмата е характерно увеличаване на производството и печалбата , но не поради естествен прираст , а поради новите обекти , които са открити .


 • Жизнен цикъл на бранша:

Браншът е в период на растеж – иновациите все още са възможни (предимно във вкуса и дизайна на продуктите).


 • Брой на конкуриращите се организации и относителната им големина:

Много на брой и разнообразни по големина , както в София , тека и в провинцията .


 • Брой на клиентите и големината им:

Потребителите на продуктите са магазини за хранителни стоки и сладкарници без собствено производство ; деца от 8 до 14 години и техните родители ; хора от средната и по-заможна класа .


 • Атрактивност на печалбата в бранша:

Инвестицията в нова луксозна сладкарница от веригата дава възвращаемост от 30% от самата инвестиция на година , т.е. за период от три години и половина ; рентабилността на инвестициите е добра .


 • Бариери за влизане в и излизане от бранша:

За започване на подобен бизнес (верига от търговски обекти плюс производствен цех) са необходими грубо 1 000 000 лева ,които да включват организацията на производство , рекламата , дистрибуцията , наеми и пр. . Не са необходими високо квалифицирани специалисти за самото производство . Заплаща се за издаване на лицензи и разрешителни от ХЕИ . Бариерите за излизане са сравнително невисоки .


 • Скорост и надпревара в технологичните и продуктовите промени:

Неголяма , сладкарските производствени съоръжения са силно стандартизирани (печки , миксери , ножове) . Конкуренцията е предимно на ниво вкусови качества и визуално оформление на изделията , но там сладкарници Неделя са лидер в района на столицата .


 • Наличие на икономии от мащаба на дейността:

Сравнително добри икономии от мащаба в производството , които обаче (що се отнася до Неделя) не се отразяват върху качеството , а са продиктувани от по принцип невисоките разходи в бранша . По-трудно се правят икономии от мащаба в маркетинга и рекламата .


 • Степен на оползотворяване на капацитета на организацията:

Във връзка с предстоящото разрастване на фирмата , старият цех от 300 кв. м. беше заменен с по-голям (1500 кв. м.) , който да задоволява нарастващите нужди на организацията . Този цех не е достигнал все още пълния си капацитет (4000 торти на ден) , тъй като настоящият бизнес план за развитие на дистрибуторската мрежа тепърва предстои да бъде осъществен .
ФАКТОРИ , ПРИЧИНЯВАЩИ ПРОМЕНИ В БРАНША И ВЛИЯНИЕТО ИМ


 • Цена и наличие на квалифицирана работна ръка:

В България квалифицираната за бранша работна ръка е евтина и лесно достъпна – благоприятства се развитието на бранша и иновациите .


 • Държавна политика:

През последните години бяха въведени някои операции с цел излизане на бизнеса от сенчестата икономика : въвеждане на касови апарати , окончателен годишен (патентен) данък , намаляване на данъчните ставки и повишаване на необлагаемия минимум . В същото време обаче НОИ въведе по-високи осигурителни вноски до 32% и 35% върху 2-10 минимални работни заплати за 2000 г. , а в данъчните декларации – справка за окончателния размер на осигурителния доход . Т.е. забелязва се липсата на синхрон между Министерството на финансите и НОИ в определянето на данъчно-осигурителната тежест , което принуждава много фирми да продължат да работят в сенчестата икономика или да прибягват до двойно счетоводство със силно намалени крайни резултати .Тези официални (а не реални) резултати са и основната бариера пред банковите институции при кредитирането на бизнеса .
ФАКТОРИ , КОИТО СА ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА БРАНША В МОМЕНТА И КОИТО ЩЕ БЪДАТ ТАКИВА В БЛИЗКИТЕ 3-4 ГОДИНИ


 • Макроикономическа стабилност:

Основен необходим фактор за развитие на бизнеса изобщо в България .


 • Преход от планова към пазарна икономика:

Има изключително отрицателно влияние .
АНАЛИЗ НА КОНКУРЕНТНАТА БОРБА И СИЛИТЕ , КОИТО Я ОБУСЛАВЯТ


Заплахи от навлизане на нови

конкуренти:Високи , тъй като

потребността от начален инвести-

ционен капитал е сравнително ниска;

контролът върху каналите за дистри-

буция е слаб; уменията и знанията за

успешно опериране в бранша могат

лесно да се придобият ; достъпът до

технологии и суровини е лесен ;

Сила на клиента при преговорите:

Сравнително слаба позиция , тъй като диференциацията на продукта (сладкарски изделия) в бран-ша е голям ; цените на тор-тите на конку-ренцията рядко са по-ниски ; вкусовите качества на продуктите са от значение за клиента ;

Сила на доставчика при преговорите: Слаба , тъй като диферен- циацията на продукта (масло , брашно , яйца напитки и др.) на доставчика е ниска ; разходите за прехвърляне към нов доставчик са ниски ;Интензивност на конкурентната борба в бранша:Голяма , поради големия брой на конкурентите ; браншът расте ; липса на потребност от стратегическа подкрепа ; търсенето расте бавно ; условията позволяват ценови дъмпинг;


Заплаха от заместители на продуктите и на услугите: Сравнително неголяма , тъй като фирмите, произвеждащи заместители с висока ефективност са малко ; сравнението на продуктите от потребителя рядко е в полза на заместителя ; цената за превключване към потребление на заместителя рядко е по-ниска в повечето случаи е за сметка на качеството ;

СТРАТЕГИЧЕСКИ ГРУПИ


Верига сладкарници Неделя се намира в групата на заведенията , предлагащи високо качество на продуктите си на приемливи цени .Това важи най-вече за тортите , докато алкохолните и безалкохолните напитки са със завишени цени , но позволяващи гъвкава ценова политика , в зависимост от района , в който се намира даден обект . Основни конкуренти на Неделя в тази стратегическа група са : Лучано , Виенските сладкарници и салони , тортите “Алди” , Френч кафе , Двете фукли , Атлантик .

По-малките кафета и сладкарници също се явяват конкуренти на Неделя , но не са в същата стратегическа група .


АНАЛИЗ НА КОНКУРЕНЦИЯТА


 1. В своята стратегическа група:

Основен недостатък на конкурентите тук е по-малкото разнообразие на продуктите , Неделя разполага със 120 модела с 50 различни вкуса . Най-важното предимство на конкуренцията са по-ниските цени на напитките , което е особено характерно за ЛУЧАНО и АТЛАНТИК . С друг основен конкурент – сладкарница ДВЕТЕ ФУКЛИ , Неделя има сключен договор за ползване на тяхната техника за копиране на снимки върху глазурата на тортата . Тъй-като специалното цветно мастило , с което става изкопирането от хартиен на “сметанов” носител е скъпо , а уредът не е собственост на Неделя , това неминуемо се отразява на цената и тя може да достигне 60 лева на торта .


 1. Извън стратегическата си група:

В повечето случаи тук конкуренти са магазини и сладкарници , които предлагат традиционните пасти , кремове и други сладкарски изделия , които да задоволят по-непретенциозните клиенти . Т.е. в тази група попадат организации , които са твърде малки , за да бъдат фактор на пазара и разчитат най вече на малка група редовни посетители , които в повечето случаи живеят наблизо .
КЛЮЧОВИ ФАКТОРИ ЗА УСПЕХ В БРАНША


 1. Свързани с технологията:
  • експертни умения в технологията за производство

  • способност за продуктова иновация

Фирмата има седемгодишен опит в производството и продажбата на сладкарски изделия . Съоръженията за производство на торти не изискват непрекъснати модерни нововъведения . Набляга се на вкуса и дизайна- способността за продуктова иновация се поддържа чрез внимателно изучаване на вкусовете на клиентите и лансиране на нови модели торти , за което Неделя ползва услугите на четири професионални художнички .
 1. Свързани с производството:
  • ниски производствени разходи:

фирмата е облагодетелствана от ниската цена на работната ръка и електрическата енергия .


 • качество на производството:

продуктите на Неделя са с изключително високо качество , което не се влияе от факта , че тортите са с по-големи размери от обичайните . Няма опасност от влошаване на качеството , тъй като изцяло подновените съоръжения и контролът , който се упражнява върху производствения процес , не го допускат .


 • благоприятно разположение на организацията:

цехът се намира в жк Красна поляна , което позволява да се извършва бързо зареждане на сладкарниците(най-вече тези в жк Люлин , пл. Македония , ул. Алабин , бул. Стамболийски , бул. Витоша и жк Банишора). Обектите , които са разположени в по-отдалечените квартали , също не представляват проблем , поради новооткритите булеварди в района на жк Красна поляна посока център . Самите сладкарници са разположени на места , в близост до които липсват подобни заведения и това им осигурява сравнително добър и редовен поток от клиенти .


 • достъп до квалифицирана работна ръка:

сравнително лесен що се отнася до персонала в цеха и сладкарниците ; изискванията за системен администратор , счетоводител и управители са по-високи , но имайки предвид големия брой на икономисти в България , тяхното намиране също не представлява особен проблем за фирмата .


 • висока производителност на труда :

контролът в цеха е на високо ниво – поверен е на собственичката Радослава Минчева и на една спедиторка . Все още има известни проблеми със сервитьорки , които не издават касови бележки , но вече са предприети мерки – посочен е телефон върху менютата за обаждане на клиенти , предстои и създаването на отдел “Контрол” , който да следи за нарушения .


 • ниски разходи за дизайн:

четирите художнички , които се занимават с измислянето на моделите получават хонорари за всяка поръчка , т.е. не са на твърда заплата .


 • гъвкавост – възможност за адаптация към вкуса на клиента :

изключително голяма гъвкавост . Фирмата предлага 120 модела , като само вкусовете , по които се различават наброяват 50 , а всеки модел се предлага в различни грамажа или тона . Това е най-голямото предимство на Неделя в нейната стратегическа група . Технологията на производство също позволява лесна адаптация към всяка промяна във вкуса на клиента .


 1. Свързани с дистрибуцията

 • силна мрежа за продажба на едро:

засега само в София продажбите на едро се равняват на 40% от цялото производство .


 • собствена дистрибуторска мрежа:

фирмата разполага с три автомобила за доставка на торти по различни обекти .


 • ниски разходи за дистрибуция:

продиктувани са от наличието на собствен транспорт .


 • бързина на доставките:

улеснява се от доброто разположение на сладкарниците спрямо цеха , както и от изградените нови булеварди ; ефективна система за поръчки на стока от цеха за сладкарниците .


 1. Свързани с маркетинга
 • ефективни продавачи:

изключително важно е посрещането , бързото и качествено обслужване на клиента в сладкарниците . Все още Неделя има проблеми с фактора “бързина на обслужване” най-вече в пиковите часове между 16 и 19 ч. .


 • сервиз , техническа подкрепа:

печките и миксерите в цеха и машините за кафе в заведенията се поддържат лесно , части за тях и ремонт може да се извърши във всеки специализиран сервиз .


 • работа върху заявките:

необходимо е да се осигури пазар на продуктите не само в собствената мрежа от заведения , но и в други търговски обекти – увеличава се производството и се дава известност на марката Неделя .


 • пакетиране:

Неделя има свои опаковки , решени в споменатия вече син цвят . Фактът , че една торта трудно може да се носи в чанта или торба , а това става на ръце и пред погледите на минувачи , улеснява рекламирането на марката и прави впечатление на потенциалния потребител .


 • реклама:

фирмата се учи от опита на големите чужди организации (McDonald’s , KFC и др.) , които не познавайки рекламния пазар в България , загубиха много пари в масирани рекламни кампании без особен ефект . Една от силните страни на Неделя е във внимателния подбор на рекламата – това става след съвместни консултации между РА”Алан” и Георги Минчев . Разпространяват се брошури и календари със снимки на изделията , пакетчета захар с марката Неделя , талони с отстъпка , които се разиграват на томболи в детските градини . Позовавайки се на принципа , че когато продажбите намаляват (в случая беше обяснено , че няма естествен прираст) , разходите за реклама въпреки всичко не трябва да се свиват , фирмата пуска свои клипове в ефира на по-големите столични радиостанции – Тангра , FM+ , Мила , Вива , Веселина . Предстои изработването на телевизионен спот , който ще върви по bTV .
ОЦЕНКА НА АТРАКТИВНОСТТА НА БРАНША
Поради икономическата обстановка в България , сладкарският бранш и сродните на него се оказват изключително привлекателни за малкия и среден бизнес – сравнително неголеми инвестиции и разходи . Печалбите имат тенденция да спадат , но все още се задържат на едно добро ниво .

На столичния пазар Неделя е лидер по качество и разнообразие на предлаганите изделия , което дава увереност на фирмата за бъдещето и разрастване извън София .

 1. ЗАКОНОВА РАМКА

Верига сладкарници Неделя попада под правното регулиране от страна на нормите , свързани с частния сектор на икономиката . Плаща окончателен годишен(патентен) данък , въведен от сегашното правителство . Не участва в съюза на сладкарите . Не се ползва с държавни или други протекции . Въведеното от НОИ , в края на миналата година , годишно изравняване на данъчно-осигурителната тежест не се е отразило на вече направените от фирмата разчети за 2001 г. .

 1. АНАЛИЗ НА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА

Анализът на местоположението от гледна точка на достъпа на достатъчно на брой платежоспособни клиенти , ниски транспортни разходи , евтина работна ръка , достъп до ресурси вече беше коментиран в предходните точки .

Що се отнася до природните условия , то влиянието на сезоните може да се отчете като неблагоприятен фактор . Повечето от заведенията разполагат с маси на открито , но има и такива , при които броят им е ограничен (ул. Алабин 4 , бул. Шипченски проход 19 , бул. Витоша 98) или изобщо липсват (ул. Алабин 33) . Това затруднява конкурентно способността през наближаващите топли месеци , въпреки че всички обекти са обзаведени с климатици .

Фирмата няма собствени помещения за сладкарници и плаща наеми , които варират от 600$ до 1200$ на месец , като за обекта на бул. Цариградско шосе 90 (до кино “Изток”) цената е 1300$ и според десетгодишния договор за наем ще достигне 1500$ до три години . Сумите за наем се определят в зависимост от големината и местоположението на заведенията . Изчислено е , че на цената на един обект в центъра могат да се стопанисват два такива в крайните квартали и те ще носят по-голяма възвращаемост . Като доказателство за това е фактът , че двете сладкарници на ул. Алабин не носят очакваните печалби и техните управители дължат общо 40 000 лв. . с лихвите по забавянето на изпълнението на споменатите вече в т. 5 договори на ЕТ”Георги Минчев” . Това не особено успешно начинание помогна за изчистване на стратегията по отношение на местоположението на обектите – фирмата се ориентира към широкия център и крайните квартали , където се усеща липсата на повечето конкуренти : сладкарници Атлантик са съсредоточени основно в жк. Люлин ; Лучано , Френч кафе , Виенските сладкарници – в центъра . Факт е , че две от най-печелившите сладкарници на Неделя се намират в широкия център – тази до кино “Изток” и най-голямата сладкарница , която е срещу зала “Универсиада” .

Фирмата няма да закупува собствени помещения , тъй като за нея не е изгодно да плати средно 200 000$ за покупка и обзавеждане на един обект от споменатия тип . 1. СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ НА ОРГАНИЗАЦИЯТАПотенциални силни страни на организацията :

Потенциални слаби страни на организацията:
 • Компетентност на управляващия екип в правното регулиране , засягащо организацията и в подбора на рекламата .

 • Адекватни финансови резултати на фона на икономическата обстановка в страната (конкурент-носпособност на организацията по отношение на разходите) .

 • Пазарен лидер в София , добре приет от клиентите . Марката е известна .

 • Добре определена пазарна стратегия .

 • По-ниски разходи , по-добра реклама от конкурентите .

 • Умения за продуктова иновация. • Проблеми с бързината на обслужване в пиковите часове .

 • Липсата на достатъчно контрол върху обслужващия персонал .

 • Неизяснена стратегия по отношение начина на представяне на сладкарниците в интернет .
Потенциални външни благопри-ятни възможности за организа-цията :

Потенциални външни заплахи за организацията :

 • Възможност да обслужва допъл-нителни групи потребители от провинцията .

 • Сравнително лесно получаване на кредити от банките , с чието до-верие се ползва (когато в края на 2000 г. са поискани 200 000 DM от Евробанк за обновяването на цеха , фирмата получава оферти и от дру-ги банки – ОББ , ТБ Биохим , Бул-банк и СИБанк) .

 • Отпадане на бариери за търго-вия на чужди пазари (цехът има ка-пацитет за задоволяване на нуждите на България плюс съседните страни, т.е. стабилизирането на обстановка-та в западните ни съседи и устано-вяване на една от четирите свободи на ЕС – свободно движение на стоки – ще улеснят търговията с Гърция, Сърбия и Македония) .

 • Неблагоприятен валутен курс .

 • Нестабилна макроикономическа обстановка по време на и след избо-рите .

 • Скъпоструваща и тромава про-цедура във връзка с регистрацията като холдинг .

 • Рекет от местни групировки в провинцията 1. ОПИСАНИЕ НА НЯКОИ ЦЕЛИ И СТРАТЕГИИ


Глобална цел на фирмата :

Да увеличи производството си до достигане на пълния капацитет на цеха и да насочи 70% от произведената продукция извън София и страната .


Базови цели :

 • Да се засили контролът върху обслужващия персонал .

 • Да се изгради екип от търговски агенти в София и страната , които да осигурят постоянни и значими клиенти за тортите на Неделя .


Стратегии за въздействие върху базара:

Сладкарници Неделя са избрали стратегия на диференциация на продуктите – на потребителя се предлага по-високо качество на приемлива цена , която варира от 12 лева до 60 лева в зависимост от модела , грамажа , съставките и технологиите за производство на тортите . Така на клиента се предлага изключително голям избор от 120 вида изделия с 50 различни вкуса , както и възможността да поръчат торта по собствена рецепта или дизайн . Така се осигурява лоялност на клиента и опасността от заместители намалява .За да си осигури пазар за продуктите , фирмата е разработила стратегия за директни продажби , която ще бъде осъществена посредством работата на бъдещия отдел “Маркетинг” – търговски агенти , които ще предлагат изделията директно на собствениците или управителите на различни търговски обекти ; ще събират и разполагат с база данни с рождените дни на деца от различни детски градини , така че в подходящия ден да разговарят с техните родители . Отделът ще следи дистрибуцията на продуктите в провинцията и ще преговаря за условията на франчайз с различни фирми по модел , който вече беше коментиран в анализа на организационната форма. Отделът ще изготви Web страница на отдела в интернет , като концепцията за начина , по който ще се представи фирмата в мрежата все още не е изчистена – дали да се поръчват торти online , дали това да бъде само страница , рекламираща организацията или евентуално да се закупят правата за представяне на някои от по-известните модели торти на фирмата под формата на картички в специализираните сайтове .

 1. ТЕХНОЛОГИЯ И ОБОРУДВАНЕ

Сладкарският цех (1500 кв.м.) е изцяло обновен и разширен предвид предстоящото разрастване на фирмата и нуждите от по-голямо производство.

Цехът е оборудван с 45 сладкарски печки от руски тип , десет миксера от шейсет литра за разбъркване на кремовете и сметаните , шпакли , ножове , сладкарски форми и други по-дребни инструменти. Голяма част от работата се извършва ръчно – оформяне на блатовете , мазане с пълнеж , сиропиране , рисуване на глазурата по готовите модели .

Цехът работи на една смяна(6 часа) и произвежда от 300 до 350 торти дневно. В него са заети 25 човека общо – 21 сладкари , трима шофьори и една спедиторка , която всеки ден приема поръчките от управителите на сладкарниците или от други клиенти и разпределя продукцията.

В цеха се намира и склад , в който се съхраняват алкохолните и безалкохолните напитки и оттам се разпределят по обектите .

Самите сладкарници разполагат със стандартната за заведения от този тип техника – кафе машини , прибори , маси , столове , климатици , зеленина и пр.

Разликата с повече от конкурентите е , че тук обзавеждането е на много по-високо ниво и цената му варира между 70 000лв. И 100 000 лв. . на обект . 1. ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

В момента във фирмата работят сто души персонал със следните длъжности и заплати :
 • 6 управители на сладкарници : от 600 лв. . до 1000 лв. . плюс процент от печалбата .

 • 1 системен администратор : от 950 лв.

 • 2 счетоводителки : 800 лв.

 • 1 спедиторка в цех : 500 лв.

 • 21 сладкари : 300 лв.

 • 3 шофьори : 300 лв.

 • 18 барманки : 300 лв.

 • 48 сервитьорки : 140 лв. плюс бакшиши .

Заплатите , които получава персонала , напълно съответстват на опита и квалификацията му. Не се прилага специална система за бонуси , повишаване на квалификацията , за социално-битово устройство и др. По-нетрадиционното в случая е , че сервитьорките и барманките са на трудов договор и получават твърди заплати , което се различава от обичайната практика за възнагражденията в бранша , която е от 5% до 15% от собствения оборот на ден. Друг отличаващ фактор е работното време – вместо традиционните два на два пълни работни дни (два дни се работи , два дни се почива) , в Неделя работното време на сервитьорките и барманките трае по седем часа дневно .

Търговските агенти и дистрибуторите за страната се предвижда да получават по 5% комисионна за всяка продадена торта , като в случай , че покажат добри резултати , тя ще се увеличи до 10%. Работното време е не нормирано
 1. ПЛАН ЗА ОБЗАВЕЖДАНЕ И ОБОРУДВАНЕ

С такъв план фирмата не разполага , поради факта ,че за момента тя е приключила с инвестициите в нови обекти и се насочва към планиране на пласмента в София и провинцията. За реализацията и нуждите на настоящия бизнес план в това поле може да се посочи само обзавеждането , необходимо за десетата сладкарница в жк. Люлин 8 – то вече е закупено на цена 83 000 лв. . общо (което е в рамките на нормалното за обект на фирмата) , част от него се съхранява в сладкарския цех , а друга част – в самото помещение , което е наето в супермаркет “Оазис” в жk. Люлин .

 1. ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗТъй като основните задачи , които стоят пред Неделя в настоящия бизнес план, са свързани с реализиране на произведените изделия на националния пазар , то трябва да се отбележи , че за тяхното осъществяване , фирмата вече е извършила необходимите подготвителни дейности – най-важната от тях бе изграждането на по-голям цех , с по-голям капацитет. За този цех е бил изтеглен кредит от 200 000 марки от Евробанк с 16% лихва. Остават да бъдат изплатени още 60 000 марки до края на месец юли 2001г. Амортизационният план за цеха е направен за период от 5 години, но на практика подновяването се извършва на 4 години, а в случай, че конкурентната обстановка го изисква, то възвращаемостта позволява това да стане за три години. Тук трябва да се отбележи, че чистата печалба се равнява на 20% от оборота или 20 000 лева на месец, които остават за сем. Минчеви. Тази печалба идва от двадесетте процента надценка върху всяка торта. От тези 20% е планувано между 5% и 10% да отиват като комисионна за търговските агенти, без това да намали печалбата на фирмата, тъй като се увеличават производството и продажбите – тяхната реализация чрез наемане на дистрибутори е / беше основната задача за фирмата.
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница