Бки септември 2013 ХХІV международно биенале на детската илюстрация „биб 2013”Дата31.12.2017
Размер53.07 Kb.
#38154
БКИ

СЕПТЕМВРИ 2013

ХХІV МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ДЕТСКАТА ИЛЮСТРАЦИЯ „БИБ 2013”

Двадесет и четвъртото издание на Международния конкурс за оригинални илюстрации за детски книги „Биенале на илюстрацията (БИБ) 2013”, в който участват и четирима български илюстратори, ще се проведе от 6 септември до 26 октомври 2013 г. в Дома на изкуствата, намиращ се в центъра на Братислава.

Главен организатор: БИБИАНА - Международен дом за изкуство за деца, с финансовата подкрепа на словашкото Министерство на културата.

Транспортните разходи, свързани с участието на Капка Кънева и на Мартин Цеков в този престижен международен форум, са отпуснати по програма „Мобилност” на фонд „Култура” при българското Министерство на културата.


3.9.2013, 16.00 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Откриване на съпътстваща „БИБ 2013” изложба „IN LIBRIS” на Капка Кънева

Изложбата ще продължи до 22.9.2013 г.
Капка Кънева е родена в София през 1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в Cite Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект. Нейни творби са притежание на НХГ, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и др.

През 2001 г. Капка Кънева получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество”. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът” (2005) и „Изкуство на българската книга ’06” (в категория „Дидактични издания”), като млад автор (2006). През 2007 г. и 2009 г. е номинирана за наградата „Христо Г. Данов”, в категория „Изкуство на книгата”. Поредица „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера” с неин графичен дизайн получава приза на Асоциацията на българската книга „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект за 2010 г., а през 2011 г. й е присъдена втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.

Наред с многобройните участия в общи инициативи, Капка Кънева е реализирала серия самостоятелни изложби. През 2009 г. изявата й в галерия „Агора” й носи номинация за наградите за съвременно изкуство на MTel. През 2011 г. представя илюстрации и дизайн на книги в Diósgyőr Ady Endre Cultural and Leisure Centre, Мишколц и в БКИ, Будапеща; а през 2012 г., съвместно с Дамян Дамянов - в БКИ, Москва.

Капка Кънева е член на СБХ и ADC Bulgaria. От 2009 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата” в Софийския университет.


7-13.9.2013, Моймировце, БИБ - ЮНЕСКО уъркшоп „Албин Бруновски” 2013

Участие в уъркшопа на Мартин Цеков – студент от НХА. Заедно със свои връстници от Иран, Китай, Сирия, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Хърватска и Латвия ще дискутират и творят и на тема „Дървото” под ръководството на словашкия илюстратор Юрай Мартишка.
Мартин Цеков е роден през 1985 г. в София. Бакалавърска степен по приложни изкуства получава в СУ „Св. Климент Охридски”. В момента следва магистратура в Националната художествена академия, специалност „Илюстрация”. Владее английски език.
4.9.2013, 17.30 – 19.00 ч., Младежки културен дом „Дунай”, Братислава

Кафене на езиците. Подновяване на срещите на желаещите да разговарят на чужд език с представители на чуждестранните културни институти в Братислава, които се провеждат веднъж месечно.

Организатор: EUNIC


5.9.2013, Държавната библиотека за научна литература, Банска Бистрица

Представяне на изложбата „Приемственост” - баща и дъщеря Христо и Божена Керини.

Изложбата ще продължи до 27.9.2013 г.

Организатор: Държавната библиотека за научна литература.


6-12.9.2013, Пиещяни

VIII международен филмов фестивал „Синематик Пиещяни 2013“

Представяне на българското съвременно кино в секция „България под лупа”.

  • 07.9.2013 в 11.00 ч. в кино „Фонтана” – Love.net;

  • 10.9.2013 в 17.00 ч. в кино „Клуб” – „Град на мечти”;

в 20.00 ч. в кино „Фонтана” – „Джулай”;

  • 11.9.2013 в 14.00 ч. в кино „Дом умениа” – „Цветът на хамелеона”;

в 19.00 ч. в кино „Фонтана” – „Последните черноморски пирати”

(вход с покани)
Международният филмов фестивал „Синематик Пиещани” представя ежегодно едно динамично развиващо се културно събитие в Словакия и Централна Европа. Дългосрочната му стратегия му е насочена към младия филмов зрител с акцент върху развитието на неговата филмова грамотност.

Организатор: МФФ „Синематик”; www.cinemtaik.sk


19.9.2013, 18.00 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Вечер, посветена на незабравимия Григор Вачков: представяне на книгата „Пратеник на мъжки времена”, посветена на 80-та годишнина от рождението на актьора и прожекция на телевизионния мюзикъл „Ние, духовата музика” с участието на двама от авторите - Мартина Вачкова и Юрий Дачев.Григор Вачков - обичан, щедър, силен, не многословен, открит, тайнствен, с изпънати рамене крачи през страниците на тази книга. В нея няма пълзене по биографична последователност и рецензентски редове за прекрасните му роли. Тя е опит, чрез осветени спомени и кадри, да настигнем мъжкото време, което донесе с присъствието си. Писма, дневници, неизвестни събития, премълчани или недовършени признания за големия български актьор събират надежда, че „последното лято“ на това мъжко време не се е изнизало. И че близо пред нас, като през прорасла родопска пътека, разсича тръните човекът, който твърдеше: „При мен всичко беше просто!“.


24.9.2013, 17.30 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Откриване на изложбата „Слънчеви послания“- живопис на Дарина Янева.

Изложбата ще продължи до 13.10.2013 г.
Дарина Янева е завършила Национална художествена академия в класа на проф. Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Корея, Полша, Хърватска, Турция и България.

Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал „Художници, Балчик, Любов”, както и на Академия за детско творчество „ДАЯ”. Част от дейността на Академията са проектите: „Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир” под патронажа на кмета на Маниса, Турция; „Какво говорят рибите” - един от съвместните й проекти с община Балчик; „Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще”- заедно с Посолството на Р.България в Анкара, проектът стартира с участие на ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; „Да прегърнем Земята” – част от програмата на Столична община „София 130 години – столица на България”картички, нарисувани от децата на столицата, изпратени до кметовете на всички столици по света.

На 24.5.2010 г. Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка „Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура. През 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание „Pastel Artist International”. През 2002 г. художничката е представена в международен форум „ИНАРТ” в Пловдив.

Дарина Янева живее и работи в София. Обича да е сред природата, да пътува и да пуши наргиле.www.artdarina.com
24.9.2013, 18.00 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Среща на желаещите да изучават български език с преподавателката Ели Канова за уточняване на групите и датите на започване на курсовете.
26.9.2013, 9.00-13.00 ч., пл. „Хвиездославов”, Братислава

Европейски ден на езиците - съвместна изява на културните институти - членове на Европейския съюз на националните културни институти (EUNIC), кметството на Братислава - Стария град и представителството на Европейската комисия в Словашката република.
22.9-6.10.2013, XХ международен художествен симпозиум в Снина, Източна Словакия

Участие на български художници в юбилейния симпозиум в гр. Снина.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница