Благоевградски камъкДата09.09.2016
Размер14.19 Kb.
Благоевградски камък
Пътя до камъка минава през пешеходната алея за парк Бачиново. Скалата е разположена на приблизително 200 метра нагоре по реката след тенис кортовете на срещуположния бряг. На поляната до него има маса с пейки и огнище. Бивакуването наоколо е възможно. Няма питейна вода по-близко от езерото, така че е хубаво да се взима от града.
Скалата е гранит. Върху нея са провеждани курсове и тренировки на по-стари алпинисти. Като цяло са пръснати 5-6 стари скални клина,така че една установка обхваща по-трудните му части.


На снимката е показана западната страна, маркирана с “С”.Тя е най-дълго огряваната от слънцето страна.На нея най-бързо съхне скалата и е по-топла. На схемата са отбелязани повечето хватки и стъпки.Тук са разположени “винкелите”,”Тавана” и траверса “Еспадрилен път към гнусотията”.

B” страна от камъка обхваща отвесната му част. По нея по често се задържа кал и прах по хватките и стъпките по цепките. На тази страна се намират “Жабата” и ”Алпийски 2”. Тук е най-удобното място за установка.
Страната А е северната част на камъка.На нея се намира “Помпата” и “Спек салам”.От тук започва траверса “Around the world”, който опасва целия камък и завършва в края на “С”. Тук,в началото си траверса преминава през едно дърво тъй като скалата е обрасла с мъх и през по-голяма част от годината е влажна и хлъзгава.Идеята за него дойде след многобройните опити да запазим еспадрилите си сухи въпреки влагата и калта. В горната част на камъка е траверса “Валс”,както и боулдърите “Мивката” и ”Щепсел”.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница