Благороден елен – cervus elaphus LДата07.10.2016
Размер59.09 Kb.
Ловен туризъм: Благороден елен
БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН – CERVUS ELAPHUS L.

Благородният елен обитава и трите ловни района на станцията с изключение на най-скалистите и урвести терени по дефилето на Девинска река.

Ежегодно се отстрелват 2-3 трофейно зрели екземпляра и 10-12 женски и мъжки екземпляри подлежащи на селекционен отстрел.

Най-добрият период за лов на трофейно зрелите благородни елени е по време на брачния им период от 20 до 30 септември. Ловува се изключително на ход с издебване. Освен доброто стрелково умение, ловците трябва да притежават добра физическа кондиция и екипировка. Възможен е отстрела на трофейно зрели благородни елени и през втората половина на м.декември и м.януари чрез причакване от чакало.

Селекционният отстрел се извършва през м.декември и януари чрез причакване съобразно утвърдените срокове за лов, а те са както следва:

Мъжки и приплоди от 01 септември до 31 януари

Женски от 01 октомври до 31 декември.

Ловен туризъм: Дива козаДИВА КОЗА – RUPIKAPRA RUPIKAPRA L.

Дивата коза е основния дивеч за ДДС”ИЗВОРА”. Разпространена е и в трите ловни района, обитавайки около 2 600 ха. Местообитанията на дивата коза включват дефилето на Девинска река и скалистите склонове на „Лък балкан” в диапазона от 750м. до 1500 м. надморска височина.

Популацията е от рядко срещаната форма „горска” дива коза и от 01.01.2007г. е защитен вид. Ловуването се разрешава от Министерството на околната среда и водите по реда на чл.49 /1/ т.1 от Закона за биологичното разнообразие и утвърдения „План за действие на дивата коза”.

Съгласно „Плана за действие на дивата коза” ловуването е разрешено в следните периоди:

Мъжки от 10 април до 10 май и от 01 декември до 15 януари

Женски от 15 септември до 31 октомври

Периодът за лов от 10 април до 10 май е неподходящ поради настъпилото облистване на гората и намалената видимост.

Традиционното ежегодно ползване на дивата коза в ДДС”ИЗВОРА” е 18-20 броя от тях 50-55% се пада на женските екземпляри. Ловът на дива коза е интересен и емоционален. Провежда се почти през целия ден чрез издебване на дивите кози по откритите места – скални тераси, полянки и сипеи. В по-голямата си част ловните маршрути са подбрани със слизане от високите части на планината към Ловен дом „Девин”. Въпреки това ловците трябва да са подходящо екипирани и физически здрави. Отстрелното разстояние е най-често в диапазона 50-250 м.

По време на лова на диви кози могат да се наблюдават в тяхната естествена среда защитените видове – мечка, дива котка, видра, скален орел и др.

Ловуването на диви кози по дефилето на Девинска река наричана още р.Дивна е едно неповторимо преживяване, докосване до девствена и величествена природа.

Ловен туризъм: Сърна

СЪРНА – CAPREOLUS CAPREOLUS L.

Местообитанията на сърната в ДДС”ИЗВОРА” се припокриват с тези на благородния елен. Разпространена е повсеместно, като с най-висока плътност е популацията в ловен район „Чурал”.

Ловува се сутрин и привечер изключително на ход чрез издебване по откритите места – ливади, поляни, сечища и дивечови ниви. Шансовете за ловен успех са най-добри през м.май и м.юни. След това с настъпването на горещините сърните се задържат постоянно в гората и шансовете за наблюдение и отстрел са минимални. През м.октомври е възможен отстрела чрез причакване около хранилищата и горскоплодните дървета.

Годишното ползване при мъжките сърни е от 10 до 15 броя, а при женските от 5 до 10 броя.

Сроковете за ловуване, са както следва:

Мъжки – от 01 май до 30 октомври

Женски и приплоди - от 01 септември до 30 октомври.

Ловен туризъм: Дива свиня
ДИВА СВИНЯ – SUS SCROFA L.

Дивата свиня обитава повсеместно територията на станцията.

Ежегодно се отстрелват 10-12 трофейно зрели глигана и до 100 броя диви свине подлежащи на селекционен отстрел – приплоди, едногодишни женски.

Основният начин на лов е индивидуалния чрез причакване вечер и нощем от чакало. Ловците трябва да се съобразяват с фазите на луната – най-добрият период е от фаза „половин” луна до пълнолуние. Самото пълнолуние и ден преди него трябва да се избягват за лов, тъй като дивите свине и особено глиганите са много предпазливи. Когато не са обезпокоявани, особено през зимата дивите свине могат да бъдат наблюдавани и отстрелвани през светлата част на деня.

Възможен е и отстрела на диви свине на ход при лова на диви кози или през есента при обилно плодоносене на дъба, бука или горскоплодните дървета – киселица, джанка и круша.

Груповото ловуване на дивата свиня с гонки не се практикува в станцията поради голямото видово разнообразие и чувствителността на дивата коза от една страна, както и от силно пресечения планински терен от друга.

Правят се изключения само за по-ниските части на ловен район „Лък балкан” в годините, когато има обилно плодоносене на дъба и бука. Тогава е възможно организирането на лов с гонки. Прилага се само „тиха” гонка без кучета и стрелба от гоначите. Участниците в гонките 6-8 ловци трябва да бъдат в много добра физическа кондиция, за да се справят с пешите преходи по време на лова.

Сроковете за лов при дивата свиня, са както следва:

Подборно включително трофеен лов – целогодишно.

Групов лов с гонки – от 01 октомври до 31 декември.

Ловен туризъм: Муфлон

МУФЛОН – OVIS MUSIMON Paff.

Муфлоните обитават планинските била разположени северно от р.Девинска в ловен район „Чурал”. Избягват най-скалистите терени и през по-голямата част от годината се задържат в иглолистните масиви около м.”Чуралските ливади”. Местообитанията им са разположени от 750-1400 м.

Годишният отстрел на трофейно зрелите муфлони възлиза на около 10 броя, а подлежащите на селекция женски и мъжки до 20 броя.

Сроковете за лов, са както следва:

Мъжки – целогодишно

Женски – от 01 септември до 31 януари.

През сухите летни и есенни месеци – юли, август, септември и първата половина на октомври – ловуването на муфлони е трудно. Животните са разпръснати на малки групи в най-гъстите иглолистни насаждения търсейки прохлада и спасение от кръвосмучещите насекоми. Единственият възможен начин на лов през този период е чрез издебване на ход с големи пеши преходи.

За разлика от този период през пролетта и особено зимата муфлоните се събират на големи стада около местата за подхранване, задържайки се почти през целия ден. Тогава успешно се ловува с малки преходи чрез издебване или причакване от чакало.

Ловен туризъм: Глухар
ГЛУХАР – TETRAO UROGALLUS L.

Глухарят обитава високите билни части на станцията, като запасите му са най-добри в ловен район „Лък балкан”.Ежегодно се отстрелват до 5 броя мъжки глухари през разрешения период за лов – от 15 април до 15 май. Най доброто време за лов на глухари в станцията е от 20 до 30 април. Ловуването става сутрин рано, преди изгрев слънце. Съобразно отстоянието на токовищата и характера на времето за ловния излет се тръгва в периода 3-4 часа сутринта. Първоначално се пътува с джип около час до района на токовището, след което се прави пеши преход също около час за издебване на пеещия глухар. Преобладават токовищата със северно изложение и надморска височина около 1600 м., където снежната покривка през април не е рядко явление и ловците трябва да са в добра физическа кондиция. Задължително условие е да бъдат информирани за ловното оръжие и боеприпаси, които могат да ползват за лова на глухари.

Поради променливия характер на времето за успешното провеждане на лова са необходими минимум три ловни излета.
Каталог: inform
inform -> Организират четвърта Национална експертна среща
inform -> Тема Компютърна система ibm pc/xt i8086 Процесорите 8086
inform -> Търсене и предлагане – основа на пазарния механизъм
inform -> З а п о в е д №568 / 29. 01. 2016 г. На основание чл. 147,ал. 1, т. 1 и т. 9 от ппзнп и във връзка с решение
inform -> Георги измирлиев
inform -> Правилник за устройството и дейността на 121 соу”георги измирлиев” общи положения
inform -> І. общи положения
inform -> Заглавие на доклада (на български) (14 pt Times New Roman, Style TitleA)
inform -> Изпитна тема №16: Компютърна система с най-новия към момента процесор на intel архитектура


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница