Българи искат "Токуда"страница1/8
Дата28.01.2018
Размер482.67 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
20.04.2016
Национални вестнициБългари искат "Токуда"


Труд  стр. 7  

Български инвеститори имат желание да купят компания "Токуда". Това съобщи пред "Труд" шефът на Българския червен кръст ( БЧК) Христо Григоров. Той категорично отрече слуховете хуманитарната организация, която ръководи, да участва в сделката. "Нямаме нито ресурс, нито желание за такава покупка, ще помагаме само с логистика", заяви Григоров.

Той поясни, че представители на Червеният кръст са присъствали на маркетинговите проучвания, които български бизнесмени правели в "Токуда"

Компанията включва болница, банка, хоспис, застрахователно и фармацевтично дружество, както и научноизследователски център. "Всичко това е по-добре да остане собственост на българи, отколкото да премине в ръцете на турски инвеститори", каза още шефът на БЧК.Изненадахме ЦРУ с по-висока смъртност


US разузнаването прогнозира 14,4 починали на 1000 души за 2015 г., а се оказаха 15,3

Лилия Ангелова

Труд  стр. 5  

България изненада ЦРУ с данни за по-висока смъртност. Американската разузнавателна агенция постави страната на трето място в света по този показател измежду 225 държави, а от НСИ обявиха, че цифрите са още по-стряскащи. Според прогнозата на ЦРУ за 2015 г. за България на 1000 души ще починат 14,44.

В класацията на Световната книга на фактите на ЦРУ по този показател ни изпреварват само африканската държава Лесото с 14,89 промила и Украйна с 14,46 промила.

Родната статистика обаче сочи, че смъртността за миналата година е 15,3 промила, което според специалистите ни прави абсолютни шампиони по изчезване. За сравнение в класацията на ЦРУ за 2014-а страната бе поставена на 6-о място, а през 2007 сме били на 19-о.

"България отдавна е умряла и спасение няма", коментира данните пред "Труд" акад. Петър Иванов, директор на Научния институт по демография към БАНИ. Ако се водим от данните на НСИ обаче, според които смъртността у нас е 15,3 промила, страната ни отдавна е оглавила световната класация, посочи той. "С 15,3 промила смъртност и 220-и в света по раждаемост сме шампиони по изчезване. Страни,които се борят с войни и болести, са далеч пред нас. Една от причините е здравеопазването", каза още акад. Иванов, сравнявайки данните.

В дъното на класацията сме и по застаряване, поставени на 210-о място. Раждаемостта ни според ЦРУ пък е 8,92 промила, като българката ражда средно 1,45 деца. Според ЦРУ населението на страната ни е 7186 893. Последните данни на НСИ показват, че в края на 2015-а българите са с 33 хиляди по-малко.Раждането в България е опасно


Труд  стр. 5  

Ненужни и вредни методи се прилагат по време на раждане в България, а акушерките са загубили уменията си и разчитат само на технологията. Това заяви британският доктор по акушерство и съветник към британското здравно министерство Трейси Купър по време на кръгла маса по проблемите на майчинството у нас.

"Сегашната култура на раждането в България показва, че бременността и раждането се разглеждат от медицинските специалисти като рискови състояния за всички жени, а не като нормално събитие от живота. Много повече се разчита на технологиите, отколкото на акушерската грижа. Прилагат се твърде много ненужни интервенции, без клинични показания. По време на бременността това са прекалено многото изписани лекарства, както и използването на ултразвук. По време на раждането това са прилагането на клизма, прилагането на Кристелер и др. Към момента, всички тези интервенции са класифицирани като ненужни и вредни", каза д-р Купър.

Млека докарват алергии на бебетата


Труд  стр. 6  

Все повече деца в Европа, включително у нас, развиват алергия, наречена атопичен дерматит. Сред факторите, свързани с това кожно заболяване и появата на екземи, са адаптираните бебешки млека и някои ваксини от имунизационния календар.

Препаратите за пеленачета не са първопричината за атопичен дерматит, но могат да са предпоставка за него, особено когато има наследствен фактор към алергии при детето. Това обясни пред "Труд" д-р Иордан Мирчев, педиатър и специалист по лечение и профилактика на алергични заболявания. Що се отнася до адаптираните млека, те се правят на основата на краве мляко. Проблемът при него е, че белтъчната му верига е по-дълга от тази на майчиното мляко и детският организъм не е пригоден към нея. Това именно може да провокира проявата на атопичен дерматит, обясни специалистът.

В развитите страни, както и у нас, всяко пето дете в ранна възраст, страда от това хронично незаразно заболяване. Навсякъде се наблюдава увеличаване на броя на засегнатите от тази алергия, но адаптираните млека, особено хидролизираните, въпреки че могат да отключат дерматит, са незаменими, обясни д-р Мариана Стоименова, специалист по детски болести и клинична хомеопатия.

Турци купуват "Токуда" за 80 млн. евро, БЧК ще я управлява


Собственикът от Япония още не е контактувал с червенокръстците

24 часа  стр. 3  

Две турски вериги болници водят преговори за покупка на "Токуда" при цена 80 млн. евро. Има идея след сделката управлението да бъде възложено на БЧК. Това съобщи информиран източник за "24 часа".

"БЧК беше поканен от сериозни български партньори с добри финансови възможности в здравеопазването да бъдем партньори при евентуалното закупуване на болница "Токуда" и целия "Токуда комплекс". Ние дадохме принципно съгласие да участваме в процеса на закупуване на тази банка и болница", обясни председателят на БЧК Христо Григоров пред фокус.

"Ако тази болница бъде закупена от българска структура, може да се запазят българските лекари и тя да се развие. БЧК няма финансов ресурс и не участва с такъв. Може да участва евентуално с логистика, с ноу-хау, име, възможности и компетенции", добави Григоров. Той уточнява, че засега собственикът на болницата семейство Токуда, не се контактувало с БЧК. "Нещата са съвсем начални. Те са неангажиращи. Това е едно подаване на ръка от наша страна", каза Григоров.

"МБАЛ "Токуда болница София" функционира както досега, обслужвайки български и чуждестранни пациенти. На този етап собственикът не е склонен да обсъжда бъдещите си стратегии в по-голяма степен от намеренията си за продължаващ растеж и развитие на медицинската дейност на болницата", коментираха от "Токуда".
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница