България днес 12 стр. Яне янев, лидер на рзс: премиерът е поискал оставката на драшковДата26.10.2018
Размер38 Kb.
България днес - 12 стр.

ЯНЕ ЯНЕВ, ЛИДЕР НА РЗС: ПРЕМИЕРЪТ Е ПОИСКАЛ ОСТАВКАТА НА ДРАШКОВ

Бившият втори в ДАНС търгува с влияние, за да се сложи на всяка власт

Кой е той

Яне Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански. Завършил е математическа гимназия, а после и Аграрния университет в Пловдив с професия агроинженер. Има второ висше образование с магистърска степен по икономика и мениджмънт. Топ е доктор хонорис кауза по икономика на Балканската академия за наука и култура.

През 2009 г. става председател на ПГ на ..Ред. законност и справедливост". Потърсихме го. след като той обясни, че подалият оставка зам.-директор на ДАНС Иван Драшков е изнасял информация от агенцията.

- Г-н Янев, коментирахте, че Иван Драшков е участвал в компрометирането на министри от кабинета „Борисов". Бихте ли конкретизирали какво точно е правил?

- РЗС многократно, поне седем-осем пъти, излизахме с ясна и категорична позиция за дейността на Иван Драшков. Ние считаме, че не-винаги тази дейност е била в полза на националната сигурност, напротив - на моменти тази дейност е целяла службите да управляват определени процеси в политическия живот на страната. Информацията, с която разполагаме за последния случай, е, че за един от министрите в кабинета „Борисов" Драшков е предоставял на хора от кръга на Георги Първанов и кръга на господин Иван Костов селектирана информация с опит да се дискредитира този министър, без обаче в тази информация да се съдържат каквито и да било уличаващи данни спрямо въпросния министър.

- Кой е този министър?

- Не мога да влизам в подробности, защото знам как се борави с класифицирана информация. Но да уточня -действа се по един съвсем елементарен начин, който и вие можете да проверите, а именно „задълбочено разследване". Проследете, да речем, питането на един-двама депутати от опозицията и като се види справката от службите, става ясно, че почти, то даже не почти, а съвсем идентични текстове има в депутатското питане и в класифицираната информация. То няма какво да се разсъждава повече - вижда се, че умишлено е извадена извън контекста тази информация, за да послужи на някого. Обикновено господин Драшков в края на всеки мандат, или през последната година от управлението на всяко правителство, започва да осъществява, поне от гледна точка на РЗС, търговия с влияние, за да може да се сложи на следващата власт. И евентуално да си осигури лоби в други властимащи. Според мен обаче постъпката на премиера Бойко Борисов е изключително навременна, правилна и адекватна и сегашното ръководство на ДАНС ще си върши много по-добре работата без Иван Драшков.

- Добре, все пак тази оставка поискана ли му е от премиера, както твърдите, или си я е подал сам, както заяви той?

- Не си я е дал сам. Убеден съм, че му я е поискана и той не е имал изход. Този път, ако мога да се изразя по по-литературен начин, капанът щракна дори и за най-ловката лисица. Не искам да влизам в подробности за други аспекти на тази оставка, но давам пример с министъра, за да придобиете информация как този човек е злоупотребявал с власт и си е осигурявал постоянно присъствие в службите с годините във всички власти. Тази информация на практика показва, че Драшков в много по-голяма степен е служил на депутати от кръга на Първанов и хора от кръга на Иван Костов, отколкото на държавата. Не е редно да служи на партийни групировки вместо на държавата. Но не знам дали министър-председателят лично е установил това. Но за да може да се разбере то, което е изключително деликатно, вероятно се е случвало стотици пъти през други периоди. Премиерът познава тази материя и знае как да събере съответната информация, така че да не използва класифицирана информация, но и да не злоупотребява с власт.

- Откога е информацията ви за компрометирането на този министър и има ли данни и за други министри при вас?

- При нас има данни за един-единствен министър и не е много отдавна тази информация - от по-малко от два месеца.

- Имат ли връзка оставките на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков с отстраняването на Драшков, и по-специално оставката на Трайков?

- Това е друга тема, по която бих могъл да говоря на следващ етап.

- Да ви върна към темата за комисията по помилванията и даваните български гражданства, на която сте председател. Някои от гражданите, получили български паспорт у нас, имат ли закононарушения и поне вие имате ли такива данни?

- Има такива, но след като получим информация от МВР, аз ще поискам и специална среща с министъра на вътрешните работи по този въпрос, за да може де сме прецизни в спазването на закона и да не започнат спекулации в полза на хора, които искат комисията да не си свърши работата.

- Добре, как си обяснявате предлагането на гражданство на хора като акордеонисти и търговци с царевица?

- Много е странно как един министър предлага за гражданство човек, който няма български произход, не знае нито дума на български и който е осъществил някакъв търговски оборот, да кажем, на фирма за керамика. Ето и друг пример -министър Николай Василев дава гражданство на Жихар Джафер, защото, видите ли, търгувал с царевица, и то с нови сортове. Ама в България сме на първо място по сортовете царевица! Щял да плаща много данъци, то се оказа, че не е така. То и министър Стефан Данаилов тогава е предложил седем души за гражданство, защото спомогнали за българско-арменския обмен с издаването на компактдиск с арменски песни във Варна. Или случаят с акордеонистите, цяло семейство с фамилията Мелник - Божидар Абрашев ги предложил за български граждани, защото можели да свирят на акордеон и умеели да ремонтират акордеони. Ама се оказа, че единият от фамилията е 11-годишно момченце, явно виртуоз ще е?! Има изключително големи парадокси, които са били захлупени, и не се е давала никаква възможност обществото да ги разбере. И тук не става въпрос за един или два прецедента -давани са гражданства на цели фамилии по един признак например. Това е трайна практика през годините. Еди-кой си се обявява за голям данъкоплатец с търговски обороти и затова го предлагат за български гражданин. Обаче проверяваме в НАП, сега аз ще изпратя голяма част от преписките там, за да получим цялостен отговор и да разберем за какви злоупотреби е ставало въпрос.- Според вас давани ли са пари под масата на министри, за да се получи гражданство?

- Аз съм убеден и подозирам, но без да ангажирам комисията, че има трайни корупционни практики за даване на подкупи, и то в особено големи размери, и то специално за хора с криминално досие в държавата, в която живеят.
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1828
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1828 -> Струма 12 стр. 83-годишният бивш посланик и външен министър Иван Станчов: Администрацията е забравила някъде трудовата ми книжка и не получавам пенсия от България
att-1828 -> Труд 4 стр. Частно цру знаело много за Бойко „Знаем много за Борисов, не става за казване


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница