България е трета в Европа по брой аптекистраница1/7
Дата19.10.2018
Размер256 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
10.01.2017
Национални вестнициБългария е трета в Европа по брой аптеки


Веригите се разрастват все повече

Янина Здравкова

Сега  стр. 1, 5  

В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г.

България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.

Расте и броят на аптеките у нас, които работят със здравната каса, т.е. осигуряват и отпускат безплатни или частично платени медикаменти. През 2010 г. те са 2041, а през 2015 г. броят им вече е 2259. Съответно в този период рязко намалява и броят на аптеките с прекратен - заради нарушения или по собствено желание, договор с НЗОК. През 2010 г. те са 348, а 5 години по-късно - едва 93.

Основният проблем у нас според здравното министерство обаче е липсата на аптеки в малки населени места, а също и на достатъчно денонощни обекти дори в областни градове.

Пазарът все повече се доминира от веригите аптеки, чийто брой расте - самите вериги са повече, също и аптеките в тях. КЗК описва и как те заобикалят закона, според който един и същ собственик не може да притежава повече от 4 аптеки. Притежател на марката "Марешки" например е търговецът на дребно с лекарства "Варнафарма-М" ООД. Дружествата, които оперират аптеки, работещи под търговската марка "Марешки", управляват обектите по силата на сключени договори за франчайзинг с "Варнафарма-М" ООД. "Търговците на дребно с лекарствени продукти, които имат договори за франчайз с "Варнафарма-М" за търговската марка "Марешки", са дружества, всяко от които съгласно закона има правото да открие до 4 аптеки. Дружествата, които оперират аптеки под марката "Марешки", прилагат обща търговска политика, чрез която се постига оптимизация на дейността им - доставките се осъществяват от един основен доставчик - "Фармнет" АД. В резултат на това е възможно да се договарят условия за доставка на лекарства с отстъпки, които впоследствие се прехвърлят към пациентите под формата на по-ниски цени. Политиката към крайни клиенти също е обща - в договорите за франчайз са определени стандарти в обслужването на крайни клиенти, които важат за всички обекти. При направена заявка към основния доставчик "Фармнет" заявката се изпълнява с приоритет спрямо други заявки, за да стигне възможно най-бързо лекарството до пациента. При ценообразуването се прилагат едни и същи принципи, насочени към поддържане на по-ниски маржове и по-ниски цени за крайния клиент", отбелязват от КЗК.

КЗК е изследвала 17 вериги. Всички те разширяват броя на аптеките си. "Subra" например в края на 2015 г. има 43 аптеки, а през 2010 г. те са били 14. За изследвания период аптеките "Феникс" и "Медея" вече имат съответно 65 и 39 обекта. Намаляват единствено "Образцови аптеки", а данните за "Марешки" и свързаните със "Софарма" няколко вериги не са публични.

ПАЗАР


Расте и броят на продадените лекарства във веригите. Ако през 2010 г. веригите са продали по линия на НЗОК лекарства за 190 млн. лв., а на свободна продажба - за 120 млн. лв., то през 2015 г. касата е платила близо 380 млн. лв. на веригите, а пациентите за продукти извън поетото от касата - над 300 млн. лв. Огромният дял от тези продажби - 220 млн. лв. по линия на НЗОК и 160 млн. лв. на свободна продажба, е на една верига, но от КЗК не споменават името й.

Личните лекари ще получават повече за записан пациент


Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

Сумата, която личните лекари получават за записан пациент - т.нар. капитация, да се увеличи тази година, предлага здравната каса в проект за промени в решението на кабинета от 2016 г., с което се определят цените и обемите, които НЗОК плаща.

От касата искат общопрактикуващите да получават със 7 стотинки повече за всяко дете и възрастен над 65 години в листите си. Така капитацията за пациентите до 18 години трябва да стане 1.37 лв., а за хората над 65 години - 1.47 лв. За пациентите между 18 и 65 г. заплащането остава 1.05 лв.

НЗОК иска да увеличи и цената на диспансерните прегледи при личните лекари. Прегледът при пациентите с едно заболяване ще остане 9.50 лв., но за хората с по две заболявания ще се плаща по 11.40 лв., а с повече диагнози - по 13.30 лв. Досега джипитата получаваха по 10.50 лв. за диспансерното наблюдение на хората с две и повече болести.

Ръстът е възможен, тъй като тази година има увеличение в бюджета за първична извънболнична помощ с 20 млн. лв.

Почти двойно са намалели фалшивите сигнали


Сега  стр. 3  

на телефон 112 за спешна медицинска помощ в Софийска област, заяви пред БНТ директорът на столичната Бърза помощ Георги Гелев. За изминалата година те са спаднали до 2.6% от всички сигнали, а предходната година са били 4.5%. Според Гелев, своеобразният пик на този проблем е бил в периода, в който са работили едновременно спешният телефон 112 и старият телефон на Бърза помощ - 150. "Тогава най-често пияни младежи се обаждаха и на двата номера, за да видят коя линейка ще дойде първа", уточни Гелев.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница