България през първите десетилетия на 14. векДата15.01.2018
Размер15.6 Kb.
България през първите десетилетия на 14. век (1299-1331 г.)

Увод: След продължителната криза в България през първите десетилетия на 14. век държавата започва да се стабилизира.

  1. Управление на цар Теодор Светослав

След смъртта на татарския хан Ногай в „Златната орда“ настъпва борба за власт, която засяга и България. Синът на Ногай – Чака, идва в Търновград и е провъзгласен за български цар. Влиза в противоречия с новия татарски хан Токту, който заплашва да нападне България. Тогава Теодор Светослав, който е воин на Георги I Тертер, обезглавява Чака и като доказателство изпраща главата му на Токту. В замяна получава областта Бесарабия.

Теодор Светослав става цар през 1300 г. Той успява да въведе ред в държавата. Справя се с разбунтувалите се боляри, побеждава Византия край Созопол и връща редица черноморски градове на България. До края на управлението си поддържа добри отношения с Византия.

След смъртта на Теодор Светослав (1321 г.) синът му Георги II Тертер успява да върне град Пловдив на България, но точно 1 година след възцаряването си починал при неясни обстоятелства.


  1. Управление на Михаил III Шишман Асен (1323-1330 г.)

Той е основател на династията Шишмановци. Включва се активно във византийските междуособици, кадето за власт се борят Андроник II и внукът му Андроник III. Цар Михаил помага на Андроник III, с което подобрява отношенията между двете държави.

  1. Отношенията между България и Сърбия в началото на 14. Век

След продължителни кризи и в България, и във Византия, На Балканите се появява нова силна държава – Сърбия. Тя успява да завземе голяма част от областта Македония, която по това време е българска.

Византия също била застрашена от сръбската активност. Поради тази причина се обединява с България срещу Сърбия. Планът им е да изтласкат сърбите от македонските земи. Така се стига до битката при град Велбъжд (дн. Кюстендил) през 1330 г., където сърбите побеждават българската армия. В битката загива и българският цар Михаил III Шишман Асен. С неговата смърт опитите на България да се стабилизира пропадат.След поражението при Велбъжд все повече югозападни български земи попадат под сръбско влияние. В същото време доста български боляри се отделят от централната власт и оформят собствени владения, като не признават властта на царя в Търновград.
Каталог: dpetrov79 -> files -> 2017
2017 -> Залезът на средновековната (втората) българска държава
2017 -> Зараждане на националноосвободително движение формиране на българската нация
2017 -> Българите през османската държава (ХV-ХVII век) Социално-икономическа система
2017 -> Антиосманска съпротива на българите през ХV-ХVII век
2017 -> Начало на българската царква, култура и книжнина борба за самостоятелна църква
2017 -> Векът на цар симеон велики (893~927) Кризата от 889~893 година: Владимир Расате
2017 -> Развитие и постижения на българската просвета и култура
2017 -> Балканския полуостров в навечерието на едно ново начало
2017 -> Залезът на ранносредновековната (първата) българска държава комит Никола и комитопулите


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница