Български фонд за жените откри в Парламента кампания срещу насилието над жени „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието”Дата16.12.2017
Размер43.91 Kb.
#36848Български фонд за жените откри в Парламента кампания срещу насилието над жени

#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието” отбелязва Международния ден за елиминиране на насилието над жени и световните „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола”25 ноември 2015 г., София

Български фонд за жените (БФЖ) откри информационната си кампания „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието” в Народното събрание, с което беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените – 25 ноември. Събитието е част от световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която се провежда под егидата на ООН от 25 ноември до 10 декември - Международния ден на човешките права, и беше организирано от БФЖ и народната представителка Мариана Тодорова от ПГ на АБВ.

По време на откриването заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че насилието над жени е едно от предизвикателствата, на които трябва да се търси ефективен отговор на национално и европейско ниво. Резултат може да има, само ако обединим усилията на институции, неправителствени организации, медии и на цялото общество, подчерта той. Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, но за проблема се говори трудно, отбеляза Димитър Главчев. Той подчерта, че насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. Димитър Главчев призова да се подаде ръка на жертвите и да се положат усилия за изграждане на общество, в което всяка жена може да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. Като изключителен успех за България той отбеляза усилията на българската евродепутатка Мария Габриел 2016-та да бъде обявена за Европейска година за борба с насилието над жени.Посланичката на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че подкрепя напълно идеята на кампанията да премести фокуса от пострадалите от насилие върху тези, които го извършват. Важно е мъжете да бъдат включени в този дебат и да нарушат мълчанието си по този въпрос, за да се работи по-ефективно върху превенция на насилието, добави тя. Ема Хопкинс отбеляза, че след подписването на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция, Великобритания вече има съществен напредък в справянето с този мащабен проблем и се работи за ратифицирането ѝ от Обединеното кралство.

Когато говорим за превенция срещу насилието, трябва да говорим не само за преодоляване на срама и страха от жените за това да споделят и да говорят по тези проблеми, но и да потърсим генеалогията в нашето общество – готови ли са българите да говорят открито по темата и да спрат да толерират подобно поведение, заяви народната представителка Мариана Тодорова. Тя изрази благодарност към председателката на Народното събрание Цецка Цачева за предоставената възможност именно от високата трибуна на парламента да бъде дадено началото на кампанията „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието“. Над един милион българки са станали жертви на насилие, а в контекста на Европейския съюз спрямо всяка трета жена е била прилагана някаква форма на насилие. На този фон 67% от жените не са съобщили за преживяното – нито пред полицията, нито пред неправителствена организация или близки хора, посочи Мариана Тодорова. Тя подчерта, че, ако не споделят за преживяното, това ги прави съпричастни с насилието, защото не му дават гласност.

Директорката на Български фонд за жените Надежда Дерменджиева отбеляза, че целта на информационната кампания „#Всеки4ти” е да обърне фокуса и да попита провокативно: „Ако всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, не е ли всеки четвърти мъж насилник?“. Това не е обвинение, а послание за нуждата от сериозна работа по превенция и цялостен подход към проблема, уточни тя. Задачата ни трябва да бъде не да спасим всички жертви, а изобщо да няма жертви, което означава, да няма насилници, подчерта Надежда Дерменджиева. За да бъде постигнат напредък в борбата срещу насилието, основано на пола, от БФЖ са убедени, че е необходимо България да ратифицира Истанбулската конвенция, която е фундаментален документ, в чиито препоръки нашата страна е време да се вслуша.На откриването на кампанията беше премиерно излъчен специалния видео клип и представен сайта на кампанията „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието“ - www.vsekichetvarti.org , който призовава към подписване на петиция, в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция, и предлага начини за противодействие на насилието.

За кампанията:

#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието цели да повдигне сред обществото въпроса „Знаем ли кое е истинското лице на насилието?“ и да инициира разговор за реалните проблеми и мащаби, свързани с насилието над жени, и начините да се справим с него. Кампанията „#Всеки4ти“ адресира начина, по който мислим и говорим за насилието над жени, без да си даваме сметка за щетите, които можем да им нанесем, когато обвиняваме жертвите за преживяното. Срамът и чувството за вина, които обществото внушава на пострадалите, често допринасят за това тормозът над 30% от тях да продължава средно по 10 години (Статистика на Генералния секретариат на ООН, 2008 г.), а в България само под 1% от постоянно увеличаващите се случаи на домашно насилие да търсят помощ. Време е да осъзнаем, че в свят без насилници няма да има и жертви. Затова кампанията “#Всеки4ти“ цели да насърчи насилниците да потърсят помощ, за да се променят, а жертвите - закрила, без да изпитват срам и вина. Не на последно място, кампанията подкрепя подписването и ратифицирането от страна на България на Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

За Български фонд за жените:

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за  постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация. Организацията работи за гарантиране на правата на момичетата и жените, за повишаване на информираността на обществото относно половите стереотипи и за тяхното изкореняване, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие, основано на пола, както и за постигането на реална равнопоставеност между половете.

Снимка (от ляво надясно):

Мариана Тодорова, народна представителка от ПГ на АБВ, Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, Надежда Дерменджиева, изпълнителна директорка на Български фонд за жените, Н.Пр. Ема Хопкинс, посланичка на Великобритания в България.

За повече информация:

Гергана Куцева, PR и фондонабиране, Български фонд за жените, gergana@bgfundforwomen.org, моб. тел.: 088 727 53 01, www.bgfundforwomen.org.


Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница