Български зъболекарски съюзДата28.09.2017
Размер21.46 Kb.
#31194
БЪЛГАРСКИ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

София 1000, бул. „Княз Дондуков” № 49, тел.: 02/987 47 97, факс: 02/988 87 24,
E-mail: ssbcentur@abv.bg

Дата: 16.01.2012 г.

Изх. № 021
До: Д-р Ангел Кунчев

Главен държавен здравен инспектор

на Р България
Относно: Приложение на разпоредбите относно обработката на инструментариума с малките парни стерилизатори - автоклавите клас В/S по БДС EN ISO 13060:2006
Уважаеми д-р Кунчев,
От началото на 2012 г. получихме оплаквания от членове на БЗС, че различните районите здравни инспекции не прилагат по еднакъв начин разпоредбите относно обработката на инструментариума с малките парни стерилизатори - автоклавите клас В/S по БДС EN ISO 13060:2006.

Оплакванията са главно в две посоки:

- първо – не се разрешава на няколко лекари по дентална медицина, с отделни практики, да ползват един автоклав, било като се сдружат и купят един съсобствен автоклав, било като ползват (под наем или под друга форма) автоклав, собственост на един от тях,

Не се разрешава също така лекари по дентална медицина да ползват автоклав на лечебни заведения, които не са създадени от техни колеги, вкл. на болнични заведения.

- второ- не се разрешава на един и същ лекар по дентална медицина, който има различни адреси на територията на една и съща РЗИ, да ползва само един автоклав, на единия си адрес, и да транспортира стерилизирания инструментариум до втория си адрес.

Налага се изводът, че някои РЗИ изискват от всеки лекар по дентална медицина да има автоклав на всеки адрес, където оказва дентална помощ.

Особено остро се поставят тези въпроси в област Хасково.

Ръководството на БЗС категорично застава зад коректното изпълнение на нормативните актове, въвеждащи съвременни методики в лечебната работа. Наред с това, съобразяването с реалната ситуация в страната – преди всичко в малките населени места, е условие, без което всяко едно действие в подобна посока би създало по-скоро обструкции, отколкото позитивен резултат.

Поради това считаме, че за оптимално прилагане на стандарта, утвърден с Наредба No. 39, на лекарите по дентална медицина им е необходимо както време, така и конструктивно взаимодействие с РЗИ.

Във връзка с това, молим за Вашето съдействие за уеднаквяване на практиката на РЗИ, като на територията на всички РЗИ се признае правото на лекарите по дентална медицина да ползват съсобствени автоклави и/или автоклави на техни колеги, както и автоклави на лечебни заведения, които не са създадени от лекари по дентална медицина. Както и правото на лекар по дентална медицина с различни адреси за упражняване на практиката си на територията на една РЗИ, да ползва само един автоклав за всичките си адреси.

С уважение,

Д-р Борислав Миланов Д-р Донка Станчева-ЗабуртоваПредседател на УС на БЗС Главен секретар на УС на БЗС


Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница