Bmp bmp (Bitmap File) е графичен формат, създаден от Micro$oft, и е основният използван в Windows. Разширението на файловете идва от термина BitMaP, който в превод означава "карта на битовете"Дата18.09.2016
Размер37.2 Kb.
Основни характеристики и особености на най-известните сред тях.

BMP
BMP (Bitmap File) е графичен формат, създаден от Micro$oft, и е основният използван в Windows. Разширението на файловете идва от термина BitMaP, който в превод означава "карта на битовете". Вариантите по отношение на разделителната способност при него са без ограничение, а по отношение на броя на цветовете се поддържат 1, 2, 4, 8, 16, 24 и 32 бита на пиксел. Това е формат, при който обикновено не се използва компресия при съхраняването на изображенията, затова и размерът на крайните файове е доста голям.

GIF
Създателите на форманта GIF (Graphics Interchange Format) са CompuServe. GIF има две разновидности: стандартната, която се означава GIF87a, и GIF89a, при която е добавена възможност за анимиране. Основното му предназначение е съхранение и компресиране на изображения с малък брой цветове, притежаващи сравнително много на брой едноцветни области, рязко разделени една от друга, например таблици или диаграми. Малкият обем на GIF-овете се постига чрез използването на алгоритъм LZW. Компресията LZW (Lemple-Zif-Welch) е специфична технология за компресиране на GIF, TIFF, PDF и PostScript файлове. Тук качеството на изображенията се запазва, защото информацията за него се съхранява напълно, но големината на файла намалява с около 30%. Компресията LZW е най-ефективна, когато се прилага при изображения с големи едноцветни области или графики. Тя е подходящя и при съхраняване на изображения, съдържащи алфа-канали, в чиято основа стоят големи черно-бели площи. GIF има следните технически характеристики: поддържа разделителна способност до 1024x768 пиксела при максимална дълбочина на цвета до 8 бита на пиксел или палитра от 256 избрани цвята. Нищо не пречи това да бъдат 256 различни нюанса на определен цвят. Броят на цветовете може да се задава от 2 до 256, като по-малкият брой цветове води до намаляване на обема на изобажението. GIF поддържа прозрачност, която се задава, а един от цветовете от палитрата се обозначава като прозрачен.
Разновидността GIF 89a позволява създаване и преглеждане на несложни анимации. Този "анимиран" ефект се получава вследствие на възможността за разделяне на изображението на кадри. GIF89a притежава способността да дефинира някои от кадрите като разлика с изображението на даден основен кадър. така отпада повтарящата се информация и информационния размер значително намалява. Процесът се нарича оптимизиране. GIF позволява към изображението да се прикрепи и текст с дължина до 255 символа.

JPEG
Името на този формат идва от съкращението на името на неговите създатели, а именно Joint Photofraphic Experts Group. Неговото основно предназначение е съхранението не реални изображения с много на брой цветове в максимално смален обем. Казано иначе, форматът е особено подходящ за снимки, което обяснява и все по-масовото му използване в цифровите фотоапарати. JPEG постига доброто си ниво на компресия основно поради загуба на информация. Това става на два етапа, като се разчита на факта, че човешкото око не е толкова чувствително и не може да улови сравнително малките разлики в цветовете. Първо се намалява информацията, свързана с цветовете, а след това и тази, която се отнася до пикселите в предходните зони на изображението. Това, както и нивото на компресия на JPEG файловете, в повечето случаи би могло да се коригира от потребителите. JPEG използва основно две цветови схеми: 24-битова и 8-битова в степените на сивото (grayscale), но не поддържа прозрачност.

PNG
PNG (Portable Network Graphics) е свободен формат, специално проектиран за работа в уеб. Основната причина, която води до появата на този формат, е, че се търси достатъчно добър и надежден заместник на остаряващите вече стандарти GIF и JPEG. Съвременния PNG няма ограничения относно цветовите палитри, дълбочината на цвета, както и към резолюцията. Основната разлика, отличаваща го от JPEG, е, че неговата компресия е без загуби на качеството, за сметка на известно увеличение на обема на изходния файл. PNG предоставя много удобства при създаване на елемени за уебстраници благодарение на усъвършенстваната в сравнение с GIF поддръжка на прозрачност и многослойност. Неговите слоеве достигат до 254 - повечето формати са ограничени само до два слоя, а прозрачността на всеки от тях може да варира от 0 до 100%.
Освен това е възможно многократното компресиране и разкомпресиране на файла, без това да доведе до прогресивно влошаване на качеството, както се случва при JPEG.

TIFF
Това е преди всичко професионален графичен формат, разработен съвместно от Aldus и Micro$oft. Пълното му наименование е Tagged Image File Format. Утвърждава се като графичен стандарт, предимно в областта на предпечатнана подготовка и издателската дейност. Поддържа се до 24-битов цвят и разделителна способност без ограничения, има и опция за компресия на графичната информация. TIFF е изключително гъвкав формат, поддържащ възможността за съхраняване на няколко изображения и друга информация, предимно текст, в един общ файл. В повечето случаи TIFF служи като "контейнер" за няколко JPEG изображения.

RAW
Немного разпространен формат за съхраняване на изображения. При него снимките се съхраняват в необработен вид и в повечето случаи трябва да се конвертират в TIFF или JPEG. Тъй като не е утвърден единен стандарт за използването му, той се добавя като опция към професионалните цифрови апарати по преценка на самите производители. Използва компресия с минимална загуба на качеството на снимките. RAW се разпознава от ограничен брой графични редактори и това спира по-широкото му разпространение.

EPS
Encapsulated Postscript Format (EPS) първоначално е разработен като изходен формат на подготвени за отпечатване графични изображения. По принцип този формат е създаден не за по-нататъшна обработка на графични файлове, а за директно използване от програми за предпечатна обработка, както и при експонация. Повечето векторни програми използват EPS като един вид преход между векторизирания файл и обръщането му в растерна графика. Това е така, защото той притежава всичко необходимо за безприпятствано пренасяне на графична информация. EPS файловете поддържат практически всички цветови палитри и схеми. Един такъв файл може да съдържа едновременно растерни изображения и векторни графики - криви и текст, което осигурява възможно най-високо качество на отпечатаното изображение.
Предимство е, че EPS файловете могат да се увеличават и намаляват без влошаване на качеството на изображението.
Недостатък е, че не се поддържат алфа-канали и слоеве.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница