Bnews bg Първанов нямало да се оттегляДата13.10.2018
Размер102 Kb.
#85986
Bnews.bg

Първанов нямало да се оттегля

Очаква се днес експрезидентът Георги Първанов да обори слуховете, че ще се оттегли от битката за лидерското място на БСП. Това той ще направи на специална пресконференция, по време на която ще представи книгата си "Позиции и идеи", в която отговаря на основни въпроси за бъдещия курс на соцпартията.

Георги Първанов няма намерение да се оттегля от битката за лидерския пост, казаха от екипа на бившия президент за BNews.

Очаква се днес експрезидентът да обори слуховете, завъртели се упорито през последните дни, че уж щял да оттегли номинацията си и да се откаже в полза на трети човек.

Най-спряганият през последните месеци трети претендент за кормилото на "Позитано"20 се оказа депутатът и шеф на социалната комисия Драгомир Стойнев.

За да разсее спекулациите, Първанов ще събере медиите, като формалният повод е представянето на книгата му "Позиции и идеи", в която отговаря на 7-8 основни въпроса за бъдещето на соцпартията.

И Първанов, и основният му съперник - сегашният соцлидер Станишев, се надпреварват да повтарят, че в партията трябва да се говори за политики, а не за лидерската битка.

Тя обаче е факт, а въпросът кой ще е победителят от двубоя ще намери своя отговор на соцконгреса на 19 и 20 май.

Първанов щял да остане на ринга докрай, въпреки че от екипа на съперника му се хвалят, че той води поне с двойно повече номинации от експрезидента.

Станишев друго не прави, освен да си брои номинациите, коментираха приближени на ПървановДарик интернет новини - България

Първанов наградил международен наркотрафикант

През 2003 година Георги Първанов e наградил публично международен наркотрафикант с държавното отличие "100 години Илинденско въстание", съобщава БГНЕС.

На 2 август в Благоевград държавният глава е наградил осъдения в Италия за трафик на хероин Алекси /Александър /Стоименов. През 1968 г. италианската полиция задържала Стоименов с над 2 кг хероин и го вкарала в затвора. След като излязъл на свобода, Стоименов отишъл да живее в Белгия, където отворил скандалния ресторант "Кошарата" в Брюксел, който се смята за свърталище на югославските спецслужби. Заведението е било подпалвано на два пъти. Подобни инциденти, за сравнително спокойния Брюксел, са били изключение за онези години.

Стоименов е родом от село Велюса, недалеч от гр. Струмица, Република Македония.

"Миналото на Стоименов може да бъде изяснено много лесно - с едно запитване до италианските власти. Спорната му биография бе чест коментар в средите на занимаващите се с македонските дела в София. Спомням си, че Методи Димов от Брюксел реагираше най-остро по повод организираните приеми в София на Стоименов", каза по този повод Иван Николов, директор на списание "България - Македония".

Тук трябва да се припомни, че именно личността на Методи Димов се споменава в досието на Георги Първанов като агент "Гоце"/1/ в архивите на бившата Държавна сигурност /ДС/.

"В продължение на години, включително и след промените от 1989 година при всяко идване в Република България граничните власти го подлагаха на щателна проверка, включително и събличане", съобщиха от спецслужбите в отговор на въпроса "дали в България са знаели какво е миналото на Алекси Стоименов".

При оповестяването на досието му Първанов призна, че в НРС има папка за него с агентурното име "Гоце", но уточни, че задачата му била безобидна и патриотична - да помогне на българския емигрант Методи Димов да подготви книга със спомени от края на XIX век.

Струма”

Новият червен лидер д-р Вл. Пандев покани Г. Първанов на “визита на помирението”

“Визита на помирението” ще направи бившият президент Георги Първанов на 8 май в Благоевград, където ще се срещне с членове и симпатизанти на общинската организация на БСП. Терминът “визита на помирението” не е заради открит конфликт между Г. Първанов и местното партийно ръководство, а заради поредица от разминавания между тях в опитите му да се срещне и разговаря предконгресно с актива, заради което се появиха редица интерпретации - от нарушен диалог до открит бойкот на бившия държавен глава и лобиране на местната структура за преизбирането за лидер на БСП на Сергей Станишев. Първо Г. Първанов бе поканен от младежкото обединение на партията в Благоевград на 13-и март, за да подкрепи тяхна инициатива за възстановяване на войнишките паметници в областта.

Тогава идването му не бе удостоено с присъствието на общинския лидер Йорданка Слатинска и на ексдепутата и кандидат за кмет на последните избори Емил Костадинов, което бе изтълкувано като бойкот. Впоследствие през април Слатинска и Емил Костадинов отказаха на телефонното искане на Първанов да присъства на отчетно-изборната конференция на 22 април в Благоевград, като решението за по-голяма легитимност бе взето от Изпълнителното бюро с мотив, да не се всява раздор в червените редици преди конгреса. Тогава и С. Станишев от подобни съображения предпочете да замине за конференцията на социалистите във Варна, вместо в Благоевград, където го бе разпределил графикът на централата.

В нарушение на принципа за неутралитет местното ръководство покани Янаки Стоилов, който е от лобито на Станишев, с което остана внушението, че общинската организация в Благоевград ще играе на конгреса за настоящия лидер. Новоизбраният председател на БСП д-р Владимир Пандев сега е решил да покаже, че новото ръководство държи да се спазва неутралитет в лидерската битка, и е изпратил лично покана до Георги Първанов за среща с актива.

Междувременно стана ясно след края на отчетно-изборната кампания в Пиринско, че от 14 общински организации Сергей Станишев е получил 13 номинации за лидер, а Първанов - 12. Все по-усилено вървят и коментари, че бившият държавен глава прави собствен анализ за популярността си в БСП и за възможността да спечели двубоя, и в случай че шансовете му са минимални, можело да си направи отвод на самия конгрес.

dirbg - Новини

Плевнелиев отчете първите си 100 дни като президент, Борисов му писа ”6”

Зададохме нов тип политика - тя изключва бягането от отговорности. Ако политиците в България са честни в обещанията, които дават и в изпълнението, гражданите ще им имат повече доверие, заяви президентът Росен Плевнелиев в отчета за първите 100 дни от встъпването си в длъжност.

На пресконференцията присъстваха още вицепрезидентът Маргарита Попова и целият екип на президентската администрация, предаде „Фокус”.

Плевнелиев заяви, че вече са изпълнени пет от 40-те ангажимента, които е поел. "Искам гражданите да припознаят институцията като своя, затова президентството отвори врати. Искам и политиците да влизат спокойно в президентството, те ще бъдат чути, държавнически ще търсим решение по ключови въпроси за нацията", добави държавният глава и изтъкна, че няма да бъде коментатор.Той отчете, че работата му по отношение на външната политика включва над 60 срещи с представители на над 20 държави – президенти, министър-председатели, министри, посланици, "всеки божи ден".

"За мен е важен неформалният подход. Ако във външната политика подхождаме само формално, аз се притеснявам че по този начин ще се отнасят и към нас – формално. По някой път дори грешките ни помагат да си свършим по-добре работата. Не се притесняваме да бъдем много активни, дори да допускаме грешки”, отбеляза Плевнелиев и сам припомни гафа си с чешкия президент, когато нарече делегацията му "уважаеми гости от Полша".

"Седмица след срещата, имахме културна спогодба", подчерта Плевнелиев.

По повод външната политика той заяви още: "Повече Европа означава по-силна България. Предстоят много посещения. България трябва да бъде много активна. Ще се подготвим добре и ще се представим на ниво".

Президентът съобщи, че предстоят визити в САЩ, Ватикана, Германия, Бразилия, Гърция.Той отбеляза, че инициативата „Месец на политическите консултации” с всички партии е била много успешна и ще намери своето продължение.

По думите му партиите са постъпили отговорно и на първия Консултативен съвет по национална сигурност и потвърди, че заседанията ще се провеждат редовно.В качеството си на върховен главнокомандващ Плевнелиев заяви, че при срещата си с генералния секретар на НАТО е получил пълна подкрепа за реформите в армията. "Бях първият президент от държава-членка на НАТО, който посети Афганистан през февруари, в един много труден момент. Реших да отида именно в този момент. Ако трябваше да чакам два месеца, за да ми осигурят коридор, нямаше да съм там навреме. И днес да се наложи да го направя в труден момент, ще го направя. Важно да президентът да е там, когато има нужда от него. Благодаря на нашия контингент", добави той.

Вече има първи помилван български гражданин, съобщи пък вицепрезидентът Маргарита Попова. Към днешна дата от комисията по помилванията са разгледани около 300 молби за помилвания, има около 276 с отказ, а с указ от 27 април е и първият помилван, уточни тя и допълни, че тези дни предстои комисията да представи втория отчет за дейността си. Оттам обещаха това след скандала с помилванията по време на предишните президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин.

Междувременно премиерът Бойко Борисов постави пред журналисти на магистрала "Хемус" отлична оценка на Росен Плевнелиев. "На президента само отлични оценки може да се пишат. Това е обединител на нацията, държавен глава, изключително сериозен човек, така че аз мога да кажа само "отличен". Иначе хората ни пишат оценките", заяви министър-председателят, цитиран от БНР.

Труд - 4 стр.

Първи помилван крадец от Попова

Само един указ за помилване на осъден е подписала вицепрезидентката Маргарита Попова, откакто преди три месеца пое поста на „Дондуков" 2.

Новата комисия по помилванията в президентството е разгледала от началото на мандата 300 молби, като вече е излязла с 276 отказа.

Вицепрезидентката Маргарита Попова съобщи, че единственият помилван е 38-годишен мъж, осъден на две години затвор заради кражба.

Мъжът е инвалид в много тежко зрравословно състояние. Той вече е изтърпял четири месеца от присъдата си. „Съобразени са всички неща. Мисля, че няма нито един от вас, който да каже, че би спал спокойно, ако знае, че този неподвижен, неадекватен човек, който не може да се обслужва сам, не се нуждае от допълнителна човешка грижа, която да му бъде дадена вкъщи", мотивира решението вицепрезидентката. Тя уточни, че комисията за помилванията към президентството е била единодушна в решението си по този случай.

Въпросът с помилванията стана особено актуален след края на мандата на президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин, които за десетте си години на „Дондуков" 2 не даваха публична информация по темата.

За двата си мандата на „Дондуков" 2 Георги Първанов и Ангел Марин са помилвали 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Стандарт - 13 стр.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг:Плевнелиев се справи добре навън

- Г-н Павлов, как оценявате първите 100 дни на президента Росен Плевнелиев?

- 100-те дни на президента Росен Плевнелиев дават основание да се направи оптимистична прогноза за целия му мандат. Той е доста активен, проявява интерес към много теми, има собствено мнение и го изразява категорично - например по въпроса за създаване на комисия, която да разследва предишния президент, Плевнелиев бе против още преди да се произнесе Конституционният съд. Във външнополитически план акцентите - за разлика от Георги Първанов, са правилно поставени. Първото му посещение неслучайно бе в Брюксел, после в Берлин. Смятам, че в основната си функция - външнополитическата, ще бъде по-добър президент от Първанов.

- Независимо от отсъствието на първата дама - то може ли да навреди на официалните визити на президента, а оттам и на външната политика на страната?

- Не, отсъствието на първата дама си е за нейна сметка. Това, че съпругата му има някакви комплекси, поради които не желае да се появява на публични места, пък си разголва душата в социалните мрежи, прави дори по-симпатичен президента Плевнелиев. Вижда се, че той много държи на семейството си, има си три прекрасни деца, но насреща си получава отношение, което очевидно не заслужава. Дори на Великден, когато е най-нормалното нещо човек, независимо от поста си, да е със семейството си на църква, Плевнелиева не беше до него. Но - това си е за нейна сметка, не за негова. Да оставим протокола настрана, но би трябвало всеки да уважава професионалния избор и авторитет на своя партньор. Но - рейтингът на Росен Плевнелиев не страда, повиши се.

- А какво става с комплексите на политиците - ще я бъде ли Синята коалиция?

- Синята коалиция ще продължи да съществува, защото ръководството на СДС има комплекси. Независимо че Иван Костов им тежи като воденичен камък, ще останат заедно. А дали ще влязат в следващия парламент при вота след година - шансовете в момента са 50:50, но сините вървят надолу.

- Първанов или Станишев ще победи в битката за лидерския пост в БСП?

- Станишев. Той е на изключително висок пост като председател на ПЕС. Не може да се очаква да бъде бламиран от собствената си партия. Ако след загубата в битката за лидерския пост Първанов не продължи да създава лобита, да атакува ръководството, БСП ще може дори да привлича периферни избиратели, недоволни от управлението. В противен случай резултатът ще бъде плачевен за червената партия.

- А доколко зависи случващото се у нас от изборите във Франция и Гърция?- Резултатите във Франция ще се отразят позитивно на интеграцията в Европа. Новият президент Оланд гледа през много по-демократична призма на емиграцията, дори на държави извън ЕС, пък какво остава за движението на хора вътре в съюза. В икономически план пък - да се надяваме, че Пактът за стабилност ще се запази и ще бъде коригиран с мерки за съживяване на икономиките. Що се отнася до Гърция - там вкараха в парламента странни политически партии, които, ако си говорим честно, би трябвало да бъдат забранени. Това, което искат леви и десни екстремисти - противопоставяне на Европа, ще е катастрофа за Гърция.

Монитор - 13 стр.

Пълно мнозинство срещу ДС

Единодушно е доверието към досегашния председател на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.МониторОбществото очаква с интерес и отварянето на досиетата на кредитните милионери. Ако през 2006 г. трябваше да минат месеци в явни и тайни пазарлъци, за да се стигне до приемането на сегашния закон за досиетата, то днес се вижда, че по темата има пълен консенсус между парламентарно представените сили. Тази сряда комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша кандидатите за членове на Комисията по досиетата, съобщи по ТВ7 вчера нейният заместник-председател и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов. Няколко дни по-късно ще бъде гласуван и новият й състав в пленарната зала. Така ще бъде възобновена дейността й, която по закон бе спряна на 5 април тази година. До забавянето на гласуването се стигна заради необходимостта спешно да се приеме Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Ципов потвърди подкрепата на управляващите за досегашния председател на комисията Евтим Костадинов, както и за други двама нейни членове, които ще бъдат техни номинации. По думите му очакванията са повече от половината от сегашните деветима членове да запазят местата си, което означава, че бързо ще се пристъпи към оповестяването на кредитните милионери, които са в актуалния списък, гласуван в закона. Преди това обаче парламентът трябва да приеме на второ четене промени в закона, които да дадат възможност за публичното им оповестяване. Това са еднолични търговци и членове на ръководства на дружества, които са длъжници по обслужване на кредити в големи размери. Всъщност „кредитните милионери” са хората, които в един определен период в началото на прехода се възползваха от инфлацията и нестабилността на банковата система и практически успяха да присвоят огромни париА смисълът на проверката е обществото да разбера доколко в това има дял бившата Държавна сигурност. Любопитно е да се отбележи пълното единодушие на всички политически сили за огласяването на тези държавни длъжници. А новината е в едно допълнение към закона, подготвяно от ГЕРБ, което за първи път официално бе съобщено от Ципов. То е към списъка на проверяваните да бъдат включени и лица, участвали в масовата и работническо-мениджърската приватизация и впоследствие станали управители и членове на ръководствата на въпросните дружества. Тези процеси бяха силно разгърнати в правителствата на Жан Виденов и Иван Костов. Има и трето предложение, което стана актуално заради блокирането на работата на „Горубсо Мадан“ и ОЦК - Кърджали. Според това предложение за принадлежност към бившите служби трябва да бъдат проверявани и собствениците на предприятия, които бавят или не плащат възнагражденията на своите служители.Янаки Стоилов от БСП смята, че добре би било лицата, които по списъка на БНБ попадат в категорията „кредитни милионери”, да бъдат служебно проверени, ако притежават имущество в размерите, предвидени в Закона за незаконното имущество. "Нека да видим дали кредитните милионери имат нещо общо и с хиперинфлацията в началото на 90-те и рязкото обезценяване на българската валута", поясни Стоилов. Този факт показва, че социалистите искат да се дистанцират от миналото си на върл противник на изваждането на досиетата. Вярно е, че те няма да подкрепят Костадинов, но този ход е преди всичко тактически. Очевидно е, че сегашното ръководство на червените смята, че подкрепата за бивши агенти на репресивните тайни служби им носи негативи. Изобщо не трябва да се съмняваме и че това е свързано и с вътрешнопартийната битка срещу бившия президент Георги Първанов, оповестен като агент Гоце. Само ще припомним още, че нито щеше да го има този закон, нито пък тази комисия щеше да заработи, ако социалистите през 2006 г. знаеха какво точно ще се случи. Тогава те просто бяха притиснати до стената от коалиционния си партньор ДПС и дори когато приеха нормативния акт, тайно се надяваха техните хора в комисията да я блокират. Но се случи точно обратното – тази комисия стана пример за това как представители на различни политически сили могат да изпълняват стриктно закона, без да се влияят от пристрастия. Друга новина, свързана с комисията, е вкарването в нейния състав на репресирани от комунистическия режимТова стана възможно след една промяна в закона, с което се гарантира равноправното им участие. Това не означава, че те ще имат привилегии пред останалите кандидати. Единствено народните представители са тези, които ще решат кой от сегашните кандидати ще работи в комисията. По-същественото е, че нейната приемственост е гарантирана, както и равноправното участие на всички парламентарно представени групи. Този изненадващ на пръв поглед консенсус никак не е случаен, той показва, че подкрепата за дейността на тази комисия е не само заради преосмислянето на тоталитарното минало, но и че е, защото помага за постигането на по-добър международен имидж на всяка партия, която търси нови политически измерения.

Всеки ден - 14 стр.

Кой тегли куршума на шефа на ДС архива?

КИРЧО КИРОВ ЗНАЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА, НО МЪЛЧИ

Божидар Дойчев уж се самоубива, но дали е така? Папката „Гоце" е ключът къпя най-големия скандал с българското разузнаване

СМЪРТТА НА ЗНАЕЩИТЕ

Драги читатели, в този епизод ще Ви разкажем една от най-големите мистерии от нашата история. Става въпрос За нещо, което органите на реда предпочитат да наричат самоубийство. А според достоверни мнения на експерти то много повече прилича на убийство. Името Божидар Дойчев няма да ви говори нищо, но позицията на шеф на архивите на разузнаването в продължение на 15 години прави нещата да звучат интригуващо, нали?!

HE HPC, не МВР, а ВВС съобщава на България и на неговото семейство, че е намерен застрелян в канцеларията си Божидар Дойчев - шеф на архива на Националната разузнавателна служба. Датата е 15 ноември, а годината е 2006 г. Минали са две седмици от втория избор на Георги Първанов за президент, а две седмици по-късно се приема законът за разсекретяване на досиетата на Държавна сигурност, който огласява досието Гоце. Папка от архива на НРС. Няма как тя да не е ключът към сложния казус. Според акта за смъртта на архиваря той се е гръмнал в кабинета си. В същия документ обаче пише, че по оръжието, с което е извършено самоубийството, няма отпечатъци от пръстите му. Сиреч станало е някакво чудо, което му е позвопило

първо да се гръмне, а после да изчисти следите от деянието, както би направил всеки убиец. Самоубиецът обаче няма този шанс, тъй като е умрял, преди да може да забърше дръжката на револвера. „По пистолета, с който се е прострелял ръководителят на архива на НРС Божидар Дойчев, няма никакви отпечатъци, няма и мотив за самоубийството. Въпреки това депото за смъртта му е прикпючипо с мнение за прекратяване поради самоубийство, съобщава в онези дни тогавашният депутат от ДСБ Атанас Атанасов, който се запознава с депото.

Атанас Атанасов обясни, че и според решаващата послесмъртна психиатрична експертиза мотиви за самоубийство на Дойчев не са открити. Сочи се, че Дойчев не е имал психично разстройство и е осъществил т. нар. балансово самоубийство в състояние на екзистенциална криза и че причините не са служебни.

„Странен и фрапиращ" факт според Атанасов е липсата на каквито и да било дактилоскопични отпечатъци по пистолета както на Дойчев, така и на собственичката на пистолета. В заключението по делото пише още, че няма данни за липсващи документи от архива на НРС. Делото е пет тома и депутатите ще продължат да го разглеждат.

„В София застрелян шеф на тайни архиви", съобщи сайтът Kafene.net, който се подготвя и списва от журналисти от бившата българската редакция на ВВС World Service.

Представител на Европейската комисия пожелал анонимност, съобщил за сайта, че към 6,30 часа българско време в София е открит застрелян в кабинета му ръководителят на отдел „Архиви и тайни досиета" към Националната разузнавателна служба. За следващия ден е било планирано да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на раз узнаването. Директорът на службата, чието име не е било посочено, се е опитан да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация". Новината за смъртта на офицера е държана в тайна няколко часа след като Kafene.net бе съобщил, което и дало повод на източници от Европейската комисия в Брюксел да питат защо тя трябва да бъде секретна. Новината беше потвърдена с часове по-късно от български медии.

Три часа след това съобщение българската информационна агенция „фокус" пусна съобщение, че ръководителят на отдел „Архив" в Националната разузнавателна служба, Божидар Дойчев, на 60 години, се е самоубил в края на работния ден. „фокус" съобщи и че според непотвърдена информация от източници от НРС причините Дойчев да посегне на живота си са от семейно-битов характер. Нещо, което съпругата му, която никой не информира преди медиите, отрича. В нито едно от съобщенията не се уточнява дали някой е чул изстрела от кабинета на Дойчев. Затова пък веднага след като новината се раз-н е с е , започна и криенето на висши държавни служители. Няколко часа преди Mediapool да получи потвърждение за смъртта на служителя в НРС, представител на Европейската комисия (ЕК), пожелал анонимност, е съобщил пред базирания в Лондон сайт Kafene.net, че той е бил убит. Потърсен от Mediapool, директорът на НРС ген. Кирчо Киров се оказал с изключен телефон за да не коментира новината. Главният секретар на МВР Илия Илиев заявил пред „Медиапул", че нито може да отрече, нито да потвърди информацията за смъртта на служителя. Към 19,30 ч. в четвъртък той обяснил, че е говорил с дежурните оперативни полицейски части в София, които нямали информация за подобен случай. Илиев казал, че също не е успял да се свърже с ген. Киров. Главен комисар Илиев допълнил, че ако нещо подобно се е случило в НРС, няма причини то да бъде прикривано. Към 20 ч. българско време все още в медиите нямаше никакво официално опровержение на информацията за смъртта на високопоставен представитеп на НРС. Часове след съобщението никой не се нае да обясни как изстрелът не е бил чут, след като е произведен в кабинета на Дойчев, с какво оръжие се е застрелял той, както и каква е причината за коментара на източника от Европейската комисия, че всъщност Дойчев е бил застрелян. По Дарик радио съобщението за смъртта на Божидар Дойчев бе, че е намерен застрелян ръководителят на отдел "Архив" в НРС Божидар Дойчев. Към 21 ч. главният прокурор Борис Велчев е бил уведомен лично от директора на Националната разузнавателна служба ген.-майор Кирчо Киров, който съобщил, че малко след 20,00 часа Дойчев е бил открит застрелян в кабинета си. След това уведомление по разпореждане на главния прокурор Софийската окръжна военна прокуратура образувала следствено дело за смъртта на шефа на архива на разузнаването. По данни на прокуратурата ставало дума за самоубийство, но информация дали е оставил предсмъртно писмо Дойчев липсвала. Нещо, което още веднъж прави версията самоубийство, най-меко казано, странна за всеки, чел поне една кримка.

Така на практика с разлика от час и половина-два се разминаваха сведенията от Европейската комисия и признанията за случилото се в България. Време, в което е могло да се случат много неща. Близки на семейството на Дойчев са потвърдили пред "Дарик", че съпругата му е казала, че няма информация и че семейството не се допуска до никаква връзка със службата. Директорът на разузнаването според сайта се е опитан да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация". Обратното бе съобщено от източници на Дарик радио от НРС. Според тях директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров не е имал никакви притеснения покрай подготвяния нов закон за архивите на бившата ДС и отварянето им и бил изразил пред ръководството на МВР пъпна готовност да изпъннят разпоредбите на закона и да разсекретят и предадат архивите на разузнаването. Сайтът, базиран в Лондон, цитира, че според източника от Еврокомисията Божидар Дойчев е бин известен сред конегите си като човек, много близък с Бриго Аспорухов

Червеният генерал беше дълги години ръководител на НРС, преди Първанов да го смени с верния си любител на долче вита и затова лесен за контрол Кирчо Киров. Човекът с име Бригадир коментира последващите изявления на тогавашния вътрешен министър и дясна ръка на Първанов Румен Петков, който се опитва да подцени случая със застреляния топ архивар като „оплитане".

Божидар Дойчев е служи-тен в МВР. През 1985 г. е постъпил на работа в НРС, тогавашното Първо главно управление на Държавна сигурност. На ръба на промените той оглавил отдел "Архив" в разузнаването на мястото на напусналия тогава Радко Тодоров. Дойчев бил пенсиониран и в момента на застрелването е изпълнявал длъжността шеф на архива, но вече цивилен.Земя - 1 стр. – от Аргументи

Вълкът и седемте джуджета на БСП

Вече за Всички е ясно, че лидерът на БСП се страхува от битка с Георги Първанов

Българската социалистическа партия в навечерието на конгреса живее по сценарий, а членовете й са превърнати в масовка. Това се видя на Първи май.

Гневни, пък доволни и потънали в охолство. Сергей Станишев излъчва внушението от онзи виц, в който един обявил гладна стачка -по половин час след официална вечеря. На режисирания митинг на гнева всъщност имаше радостни лица - на партийния лидер и щастливата му спътница, гушнала малката им дъщеричка. И тъй като Станишев изцяло е олицетворил БСП, излиза, че и партията е с розови бузки като неговите и живее в луксозен комплекс от затворен тип.

Грешката обаче е съществена -ако са истински гневът и радостта не може да се режисират

А преди конгрес, на който се очаква лидерска битка, не бива да има сценарии на всенародните протести или чествания, така че да се дава предимство само на единия от кандидатите. Но в БСП има. Защо ли?

Защото Станишев се стреми към служебна победа

Така, както преди нормални избори в държавата управляващата партия обикновено впряга целия си ресурс, за да спечели изборите. Вече за всички е ясно, че лидерът им се страхува от битка с Георги Първанов. Така в началото на 2009 година Станишев се страхуваше от битка с Бойко Борисов и наричаше хората им „смешници" в знак на безсилие.

После те го направиха смешен. Дори да спечели служебна победа на конгреса, Станишев вече е победен от своя основен враг - страхът. Със страх партия не се води.

Страхът е политическата полиция на морала

Страхът на лидера Станишев е пружината, с която постоянно се опитва да унизи опонентите си, без да подбира средствата. Прави го и явно, и тайно. Тайният арсенал е по-опасен, но за него ще се научи повече по-късно. Все някога някой ще си признае, че му е плащано за някаква услуга. Станишев явно пренебрегна Първанов в Борисовата градина на Първи май, а преди това на една среща в Красно село, където се фръцна като млада мома и си замина, без да чуе изказването на основния си опонент. От цялото това високомерие соцлидерът губи, но неговите пиари явно са решили да му спестят истината.

Високомерието на Станишев беляза управлението на Тройната коалиция с неприятни емоции. Той например не се яви на първомайски митинг докато беше премиер, за да обясни на трудовите хора с думи прости защо толкова държи на плоския данък, който е добро за техните работодатели, но не и за тях. Откъде-накъде ще обяснява своята любов към богатите?

Сценаристите му бяха написали гръмко слово за тазгодишния митинг, с което уж громи ГЕРБ. И инфантилно пуска някакви балони, с които уж пращал властта в небитието.

Станишев е обречен да губи и на първомайския митинг не каза как ще спечели следващите избори. Напротив, неговото оставане на партийния пост още повече ще свива партията и ако сега има 40 депутати, в следващия парламент най-много лидерът да вкара родата и приятелите си.

И толкова. Не е ясно дали БСП ще става и за балансьор или „ще диша прах" от задминаването на ДПС и Кунева.

Станишев може да пусне и балонът БСП към небитието

Но на някой друг Първи май. По-важното е, че да громиш ГЕРБ, когато се храниш с парите, получени от същия този ГЕРБ, е малко шизофренно. Майката на дъщерята на Станишев има солидни договори за обслужване на властта. А в парламента има комисия, която разследва щастливата двойка от Борисовата градина заради някакви сложни комбинации, които са правили с австрийския лобист Хохегер. Тогава Станишев е държал кесията с милионите от държавната хазна, а спътницата му като негов пиар му е давала съвети как да ги харчи. Класика!

Защо БСП харесва всичко това?

Защо Румен Овчаров се е втурнал да доказва, че черното е бяло

удряйки солидно рамо на Станишев? Защо Първанов се превърна във враг №1 и се наложи да се ангажират хора като Николай Слатински, за да го попарват като слана с отровни интервюта периодично, до конгреса.

Очевидно е, че се готви сценарий. Станишев няма как да се прави на ни чул, ни видял. Кой, ако не той, плаща на сценаристите. Дали с пари или с обещания за бъдещи постове и поръчки.

В поръчаната пиеса той е главният герой. Други няма. Овчаров е най-голямото от седемте джуджета, а Азер Меликов е най-малкото - в приказката за Червената шапчица и баба й БСП.

Кой ли е вълкът?168 Часа - 10 стр.

Петимата от РМС командват задкулисно БСП в БургасСима ВЛАДИМИРОВА

Станишев преборил Първанов в родния му Перник

Група бизнесмени, руснаци като "Йоан и петимата от РМС", командват зад кадър структурата на ЮП в Бургас. Те гравитират в момента към Георги Първанов и заради това са спрели всички предложения, които са дошли от хората на Станишев. "Петимата от РМС",са предвождай от бившия кмет Йоан Костадинов. В групата са бившият депутат Стойко Танков, шефът на болницата д-р Боян Будаков, бившият областен управител от времето на Жан Виденов Радостин Димитров, Прокоп Паскалев, бивш председател на Общинския съвет, и Любен Чардаков. Цялата фупичка е обидена на БСП. защото повечето от тях не са апезпи на властови позиции по време на тройната коалиция. Затова сега щели да застанат зад Георги Първанов на конгреса на 19 и 20 май.

Още миналата година при избора на общински председател на столетницата „Йоан Костадинов и петимата от РМС" успели да наложат Атанас Зафиров. Въпреки че Станишев специално изпратил един от най-доверените си хора -секретарят Евгений Узунов, който да подкрепи приятеля си от комсомолските гадини Стоян Колев за областен лидер.

Преди няколко дни по същия начин бил преизбран за общински председател Павел Маринов, който участва в проекта "Супер Бургас".

Кандидатките на Станишев въобще не могли да го преборят. Нещо повече - Дори не издигнали за делегати на конгреса двама души от София, както искал соцлидерът.

Съвършено йезуитски конферзенцията в Бургас предложила за председател на БСП не само Първанов и Станишев, но още няколко души. Което автоматично е било отчетено на „Позитано” 20 като липса на позиция и структура била отписана от сметките за бъдещи ръководни постове.

За сметка на загубата в Бургас Станишев се заклел, че ще преобърне нагласите в родния за Първанов Перник. Битката е била чисто псяАхологическа и знакова отсред местни социалисти. В крайна сметка човекът на Станишев - бившият депутат Ненко Темелков, спечелил. Въпреки личното присьствие на Георги Първанов, който залагал на кардиолога д-р Александър Алексиев, шеф на групата общински съветници от БСП и директор на тубдиспансера. Не помогнала и подкрепата на кметицата Росица Янакиева и човекът на Станишев спечелил със 158 на 80 гласа.

Соцлидерът хвърли много усилия в Перник, точно както на кметската кампания миналата година Бойко Борисов също искаше да бие Първанов в родния му град, казват социалисти. Станишев не само спечелил Перник и областта, но овладял и младежката организация там. Начело на структурата застанал Станислав Впадимиров.Вяра - 9 стр.

Лявата вълна в Европа и левият политически абсурд в България

Д-р Радослав РАДОСЛАВОВ, зам.-председател на БСД

Лявата вълна започва да се надига в Стара Европа. Победите на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция и лейбъристи-те в местните избори на Великобритания са само началото. Стремежът към справедливост и достоен живот на милионите онеправдани от тежката икономическа криза временно може да бъде спрян, но не и напълно игнориран.

Онова, което по естествен начин става в две от цитаделите на капитала, обаче по странен, но напълно закономерен начин ще подмине България въпреки звуците на празнични фанфари в ушите на Сергей Станишев и компания и високо вирнатите им носове. За да те уважават и подкрепят в лява Европа, за да имаш претенции да направляваш нейното развитие, трябва да си силен и вкъщи. Никой не взима на сериозно приказките с български патент за многобройните политически загуби, които автоматически се превръщат в победа. Две седмици преди конгреса на БСП може да се каже, че лидерският двубой между Сергей Станишев и Георги Първанов се изроди и затъна в личностни нападки, удари под кръста и дребнотемие. Говори се за всичко, но не и за същността на политиката, която ще мобилизира и вдъхнови левите избиратели. Оздравителните процеси вляво така и не се състояха въпреки големите обществени очаквания.

Червените апаратни специалисти по непостижима демагогия, празно дърдорене и показно бездействие пак постигнаха своето - в името на своето политическо господство те успяха да откраднат и пропилеят още 4 години от бъдещето на левите хора в България. БСП в този й вид няма никакъв шанс за парламентарна победа през 2013 г. Как да я постигне, след като премиерът, като публична личност, се приема по-добре от наемните работници, отколкото самообявилите се техни защитници с леви претенции. .По-интелигентната част от управляващите са наясно с бутафорната сила на победителя от блатното статукво. Затова и всячески го толерират и величаят. Те осъзнават, че тяхната истинска опозиция не са той и неговите червени шамани, а последствията от икономическата криза.

Днес много политически анализатори се опитват да предвидят бъдещата политическа съдба на бившия президент Георги Първанов. Някои от тях вече обявиха неговата политическа смърт - съждение, което е далече от реалната истина.За Георги Първанов може да се говори всичко, за моралността на мотивите му да участва във вътрешнопартийния сблъсък, за грешките по време на управлението му и т.н. С действията си обаче той волно или неволно обслужва обществената потребност да се преодолее несъответствието между огромния ляв потенциал и неговата жалка политическа реализация. Дали ще изчака своя шанс, оставайки в БСП след неизбежната конгресна загуба, или ще продължи напред, ни предстои да видим. Едно е сигурно - че човек като него, в разцвета на политическите си сили, няма да седне да чете лекции и да пише мемоари, а ще продължи активно да участва в реалната политика.

Левият политически абсурд в България все някога от някого ще бъде преодолян и заслужено отречен и заклеймен. Защото никой не е по-силен от диалектиката на живота и неговите закони за социално-икономическо развитие и обществен баланс.
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница